“Svi u Caracas” Guaido poziva na masovna ulična okupljanja, nakon glasina o prilivu američkog novca

Juan Guaido

U pokušaju da povrati izgubljeni zamah, venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido najavio je da će se upustiti u “sledeću fazu” preuzimanja vlasti, masovnim skupom planiranim za utorak.

“Pozivamo cijelu Venecuelu da se mobiliše. Zajedno, sa građanima i radom Narodne skupštine, preći ćemo u sledeću fazu naše borbe. Svi u Caracas!” objavio je Guaido na svom twitter nalogu.

Cilj skupa očigledno predstavlja pokušaj da se podstakne opozicioni pokret u Venecueli, koji nije uspio da preuzme vlast uprkos direktnoj podršci SAD-a i oko 50 zemalja.

Guaido uživa vanjsku podršku u svom pokušaju svrgavanja legitimne vlasti.

“Venecuelanci nisu sami; Predsjednici, lideri i svjetske agencije su sa nama a obavezali su se na slobodu i demokratiju u Venecueli” izjavio je Guaido najavljujući svoj poslednji potez u Caracasu.

Slučajno, poziv za okupljanje je upućen samo dan nakon što je objavljeno da SAD razmišljaju da preusmjere 41,9 miliona dolara, prethodno namjenjenih za humanitarnu pomoć Gvatemali i Hondurasu, Guaidu i njegovom timu u Venecueli.

Prema internom memorandumu koji je objavio USAID od 11. jula, sredstva će biti prenamjenjena kako bi se isplatile plate Guaidu i njegovoj pratnji, pokrili putni troškovi, kao i da bi im se pružila “dobra” obuka.

Novac je dio od oko 370 miliona dolara pomoći koja je trajno preusmjerena od strane američke administracije. Trump je odluku o smanjenju pomoći Gvatemali, Salvadoru i Hondurasu zbog njihove nemogućnosti da zaustave “karavan migranata” koji se kretao prema granici SAD-a objavio još u martu, ali do sada nije bilo jasno gdje će taj novac završiti.

RT

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Mali Mujo
Gost
Mali Mujo

Trojku sa naslovne fotografije treba sto prije poslati u vjecna lovista pa neka tamo igraju ratne igre.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Tko Guaida još shvaća ozbiljno? Tip je ispao američka dvorska luda otkad se samoproglasio predsjednikom, vjerojatno u Venezueli imaju masu viceva na njegov račun.

jozo
Gost
jozo

USranko

nessy
Gost
nessy

U, jebote, ulaze u novu fazu borbe! Drz’ gace! A prije mjesec dana, ono kad u se za..rcili prosli put, izjavio je da je to finalna faza njihove borbe. Zafrkana ta borba, nikad ne znas u kojoj si fazi. Mozda da nadju dobroga mehanicara, da ih fazira, mozda im krene nabolje. I ovo slikanje ispod americke zastave, Vidkun Quisling bi bio ponosan na svoje duhovne nasljednike. Dao im Bog, starozavjetni, sve sto zasluzuju, ni vise, ni manje.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Poštovanje za autora Slobodana ,naravno da sam pročitao vaš tekst ali ja ipak čekam burta i njegove * kolege* da se neko od njih javi u realnom vremenu sa svježim informacijama ispod mosta u Tachiri.😀😀

pippo444
Gost
pippo444

Sad se dijeli novac, pa Burt nema vremena za pisanje. Stoji u redu.

Toso
Gost
Toso

Ha, ha pokupice ce novac i brisi u rupu(odmaraliste)

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Zaradio za ljetovanje na moru, možda je to razlog nejavljanja.

Sardelino
Gost
Sardelino

Guaido.”Mani se ćorava posla”.

Siniša
Gost
Siniša

Budaleština….ali ovo je pucanje sebi u nogu, da li su svjesni ti stručnjaci u Ukrajini da porez znači poskupljenje i manja kupovna moć građana….
“Od 1. avgusta posebna carina na dizel-gorivo (iz Rusije) iznosiće 3,75 odsto, a od 1. oktobra — 4 odsto; za tečni gas (isto iz Rusije) — 1,75 odsto i 3 odsto, respektivno.”

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Bakula se još koprca.

nessy
Gost
nessy

Kako uopce stakor ima obraza pojaviti se u javnosti? Uzmi svoje usr..e Judine skude i nestani, bijedo nijedna?

HEKPCT
Gost
HEKPCT

Čim se stvar malo smiri na jednom žarištu (Iran) ne prođu ni 2 dana a već se prijeti nekom drugom (Venecuela).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik