Svjetska banka u svoja tijela ne prima predstavnike “uličarskog predsjednika” Guaidoa

Vozdra care
5 komentara

Odbor Svjetske banke je odbacio “povjerenika” kojeg je „uličarski predsjednik“ Venezuele Juan Guaidó imenovao da latinoameričku zemlju zastupa u tom tijelu službeno još uvijek međunarodne organizacije.

U presudi koju su u srijedu citirali mediji, odbor Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), institucije Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, odlučio je da je Vrhovni sud Venezuele jedini jamac provođenja zakona i ustava latinoameričke zemlje.

Na taj je način Svjetska banka poništila imenovanje Guaidóa, predsjednika Nacionalne skupštine koja je suspendirana od 2016. godine, za samoproglašenog „predsjednika zaduženog za Venezuelu“, čin kojeg je Guaidó teatralno odigrao prošlog siječnja, kada je tvrdio da za privremenog predsjednika priseže u skladu s temeljnim dokumentom Bolivarske republike.

„U tom kontekstu, odbor ne može odstupiti od onoga što je odlučilo najviše pravosudno tijelo Venezuele, osim ako se ne dokaže da je došlo do promjene vlasti u skladu s međunarodnim pravom”, kaže se u mišljenju Svjetske banke.

ICSID je rekao da José Ignacio Hernández, kojeg je Guaidó odredio za “posebnog odvjetnika”, 27. kolovoza nije mogao dokazati “valjanost svoje tvrdnje” da predstavlja vladu koja vrši vlast i da odluke drugih zemalja nisu vrijedne da bi se dovodio u pitanje ustavni legitimitet entiteta neke zemlje.

Hernandez je u svojoj tvrdnji naglasio da je američka vlada ne priznaje institucije Madurove ustavne vlade.

“Akt strane vlade sam po sebi ne može utjecati na ocjenu legitimnosti unutarnjeg ustavnog tijela”, rekao je ICSID, čime je priznao Vrhovni sud Venezuele, neovisno o mišljenju Bijele kuće, odnosno Johna Boltona, Elliotta Abramsa, Mikea Pompea i, naravno, Donalda Trumpa.

Prošlog kolovoza je potpredsjednica Venezuele, Delcy Rodríguez, optužila Hernándeza da “služi kao glavni akter za veliko međunarodno otuđenje imovine vlastite zemlje”.

Isto tako, resorno ministarstvo Venezuele je pokrenulo kaznenu istragu protiv Hernándeza zbog njegovog sudjelovanja u aktivnostima u Sjedinjenim Državama i zaplijene venecuelanske naftne kompanije Citgo, podružnice državne naftne kompanije Venezuele PDVSA u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump potpisao je u kolovozu izvršnu naredbu kojom se zamrzava sva imovina vlade Venezuele na američkom teritoriju i zabranjuje bilo kakva transakcija s Caracasom. Mjera Washingtona je oduševljeno prihvaćena od strane „uličarskog predsjednika“ Guaidóa, koji pokušava uzurpirati legitimni mandat Nicolasa Madura, izabranog na biralištima s više od 67% glasova.

Gdje je nestao i što radi „uličarski“ predsjednik“ Guaido?

Svjetska banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Duki
4 godine prije

Šta je klempo ,PA,PA, niks zelembaćos !🖕🤘👅💀 Ajde malo sada kod krampine na turicu cmizdrenja ,Možeš s njim ići okolo čestitati početak WW II.i ostala njasra po svijetu !🌝🌝
Jbg možda u nekom drugom svemiru…..

Laki Topalović
4 godine prije

36 godina ako se ne varam, a mozak pileći. O Gvido, crni kukavče, što je govorila moja baba

Kaj ti
4 godine prije

Burte molim objasnjenje. Koliko mi poznato on bi vec trebao bit na stolici!

Zadranin
4 godine prije

Ej, ali ovaj Guaido je pljunuti Obama!

Mlađa verzija. 😂

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI