Trump gubi živce i od Svjetske banke traži da prestane kreditirati Kinu

Donald Trump
12 komentara

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Svjetsku banku da prestane kreditirati Kinu. Smatra da ovoj zemlji nisu potrebna dodatna sredstva.

“Zašto Svjetska banka pozajmljuje novac Kini? Je li to moguće? Kina ima dovoljno novca, a ako nema dovoljno novca, ona ga napravi. STOP!”, napisao je Trump na svom službenom Twitteru.

Na što je Trump točno mislio, nije jasno, jer prema službenim podacima objavljenim na stranicama Svjetske banke Kina uzima samo redovite kredite ove međunarodne organizacije, čija je članica. Što se tiče posebnih kredita, oni su posljednji put uzeti 1989. i ranije, uz kamate od 11% za jedan kredit, a za ostale po stopi od 6 do 9 %.

Prema posljednjim podacima, ažuriranim 31. listopada ove godine, Kina je otplatila zadnje rate tih kredita, uključujući kamate, što je lako pronaći na stranici Svjetske banke. Dalje je Kina prihvaćala kredite koje Svjetska banka sama određuje prema svojim parametrima i određuje za što će se trošiti. Istina, Kina ne mora uzimati taj novac, ali kao članica ove međunarodne organizacije, gdje plaća doprinose i ima pravo glasa, nema razloga da odbije ponuđeni kredit od 1,5 milijarde dolara za razvoj elektroenergetske infrastrukture i nekim kineskim regijama.

Koja je svrha ovakvih izjava? Vjerojatno a se ublaži udarac zbog vjerojatnog nepostizanja trgovinskog sporazuma između dvije najveće svjetske ekonomije, trenutno u ratu.

Isto tako, izjava o „pravljenju novca od strane Pekinga koliko treba Kini“, je prilično neuvjerljiv argument, obzirom da je FED upalio svoje štamparije i tiska dolare „punom parom“. Iako Federalne rezerve to uporno odbijaju nazvati „kvantitativnim ublažavanjem“ (QE), štampanje dolara i plasiranje u opticaj je financijski manevar koji svakog Amerikanca zadužuje za dodatnih 138 dolara dnevno.

Ranije je američki predsjednik rekao kako trgovinski sporazum s Kinom ne može biti zaključen pod jednakim uvjetima ili, kako traži Kina, pod „win-win“ formulom, jer neravnoteža u bilateralnoj trgovini između Washingtona i Pekinga traje već duže vrijeme i SAD „moraju nadoknaditi gubitke“.

Kina, što je očekivano, neće pristati na takav sporazum, tako da se burze, financijski stručnjaci, a posebno zemlje čije ekonomije ovise o tom dogovoru već spremaju na „crni scenarij“.

Nekonzistentnost Trumpa potvrđuje izjava od prije nekoliko dana, kada je izjavio „kako su strane blizu postizanja dogovora“.

Kina je spremna

Kako prenosi kineski Global Times, zemlja je spremna na novi val carina koje će SAD aktivirati ako se sporazum ne postigne.

Donald Trump traži da Kina kupi američke poljoprivredne proizvode vrijedne 40 do 50 milijardi dolara godišnje, otprilike dvostruko više od izvoza u Kinu prošle godine, izvijestio je CNBC, koji dodaje kako američki poljoprivrednici možda nisu velika izborna jedinica, ali su ključni za Trumpovu kampanju za ponovni izbor 2020. godine.

“Kina ništa neće kupovati pod prijetnjama iz SAD-a”, rekao je u petak za Global Times Li Guoxiang, znanstveni suradnik Kineske akademije društvenih znanosti.

„Ako SAD okončaju trgovinski rat, Kina je spremna razgovarati s njima o problemu uvoza poljoprivrednih proizvoda, ali to mora biti na obostranu koristi i prema potrebama domaćeg tržišta. Neće se pristati ni na jedan dogovor koji ugroziti interese Kine“, rekao je Li Guoxiang.

U međuvremenu, Kina postupno proširuje svoje površine soje, a brzo se preorijenitirala na partnere iz Brazila i Argentine. 2018. je samo Brazil podmirio 75% potreba za sojom na kineskom tržištu, što objašnjava „entuzijazam“ Jaira Bolsonara za ostankom u skupini BRICS i suradnjom s azijski divom.

Kina: Apel Trumpa Svjetskoj banci je „apsurdan“

Što se tiče Trumpove poruke Svjetskoj banci, Peking je poručio kako je ovaj apel američkog predsjednika „apsurdan“.

Kina zajmove od Svjetske banke može uzeti zakonito i razumno je da Kina prihvati plan pozajmljivanja, tvrde kineski stručnjaci. Nakon što je Svjetska banka u četvrtak usvojila novi „plan pomoći“ Kini s 1,5 milijardi dolara zajma s niskim kamatama godišnje, kojeg će Peking otplaćivati do lipnja 2025. godine, Trump se u subotu požalio na plan kreditiranja.

Američki ministar financija Steven Mnuchin također je u četvrtak rekao da bi Svjetska banka trebala izbaciti Kinu iz programa kreditiranja, navodeći kako je takav program namijenjen zemljama sa srednjim i niskim primanjima. Mnuchin nije rekao misli li pri tome i na američke radnike, koji sada moraju raditi dva posla samo kako bi ostali u kategoriji „niže srednje klase“, odnosno onih koji ne žive na ulici.

Kineski stručnjaci ove prigovore smatraju apsurdnim.

„Potpuno je legitimno i razumno da Kina, kao zemlja u razvoju, uživa u programu pozajmljivanja. Prigovor SAD-a je apsurdan”, rekao je u subotu znanstvenik na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinsku i gospodarsku suradnju Bai Ming.

„Trumpova vlada sada pokušava svim sredstvima da napadne Kinu, ali Kina bi trebala ostati smirena i držati svoj tempo“, rekao je Bai.

Trump i prigovor njegove vlade na zajam Svjetske banke Kini može se promatrati kao pokušaj da dobije na težini u trgovinskim pregovorima s Kinom, budući da je iscrpio sve taktike pritiska.

„Sada pribjegava potpuno nepovezanim sredstvima“, rekao je Bai.

„SAD očito vrši pritisak na Kinu u što većem broju područje, ali to nije izazvalo nikakav utjecaj na stav Kine u trgovinskim pregovorima, a ne očekuje se da će u budućnosti imati učinka“, zaključio je Gao Lingyun, stručnjak iz Kineske akademije društvenih znanosti u Pekingu, koji je blizak trgovinskim pregovorima.

Twitter / Donald TrumpWorld Bank / China / Global Times

Svjetska banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

prema antiruskim rezolucijama američkog kongresa gdje se vrlo malo spominje kina moglo bi se reći da je američki kongres unaprijed potpisao kapitulaciju u ratu s kinom. sumnjam da se svi nalaze na spisku kineskih lobista. tako da im je ostala jedino rusija gdje još malo mogu pokazivati zube a kako bi to u očima njihovih vazala izgledalo kao da još drže stvari pod kontrolom

shumadinac
4 godine prije

Hehehe… pa jesmo li mi zlatne ribice da imamo pamćenje max. 3 sekunde?

Da li se neko seća zvaničnog dokumenta Pentagona (pravilnik ili kako se već zove) u kome se jasno i precizno iznosi da su MMF i Svetska banka po subordinaciji podređeni Pentagonu? Da li treba neko dodatno objašnjenje ( valja se prisetiti i prethodnog članka o Banonu)?

Dopizdilomi
4 godine prije

Kina za razliku od Rusa odgovorit će recipročno, kako bi to ameri uvijek demokratski naglasili.

Marko
4 godine prije

USA paranoid,kako se boi kine da mu ne oduzme prevlast,damoze bio bi blue hitler.

Perun
4 godine prije

Trump gubi živce ili Trump je izgubio živce ….Zasto mu tepate ko malom djetetu …..Lik je prolupao kao Boris Johnson …..Lik treba dijagnozu boljih od mene ….Lijecnicki konzilij sastavljen od psihijatara bio bi dobro rjesenje za njegovu ,,izopacenu” osobnost …

Max
4 godine prije

oni su kao ljubomorna dijeca.

Rusofil
4 godine prije

Odavno ja govorim da je Trump diletant. On ne shvata da sa tom politikom ucjena, sankcija i prijetnji smo gubi poluge moći te stvara ekonomske gubitke. Neprijatelja ima sve više a saveznika sve manje.

Lucija
4 godine prije

“…kineski Global Times, zemlja je spremna na novi val carina koje će SAD aktivirati ako se sporazum ne postigne…”
Vidjela da se Kina sprema u k i n u t i carine na soju i svinjetinu. Tražile neke kinedke tvrtke. Ove carine su dvaputa dizane. Jasno da kineskim tvrtkama dižu ulazne troškove…ali, ima soje i drugdje…vijest neprovjerena (b92.net).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI