Svjetske cijene hrane naglo se povećavaju na višegodišnje maksimume. Pretpostavlja se da će zbog dodatne inflacije nastati još veći skokovi u cijenama.

Hrana
3 komentara

Nakon sedam mjeseci uzastopnog rasta, cijene hrane konačno su dosegle trogodišnji vrhunac tijekom cijele godine koronavirusa, govore podaci UN-ove agencije za sigurnost hrane, Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO).

UN-ov referentni indeks, koji prati promjene međunarodnih cijena košarice prehrambenih proizvoda, u prosincu je porastao za više od dva posto, na 107,5 bodova. Povećanje su predvodile rastuće cijene biljnog ulja, koje je zabilježilo najveći napredak u posljednjih osam godina te mliječnih proizvoda, a zatim mesa i žitarica.

Prema procjenama FAO-a, cijene šećera bile su jedine koje su prošlog mjeseca pale, ali pod-indeks je i dalje porastao za jedan posto za 2020. godinu, u usporedbi s 2019. godinom.

Unatoč naglom porastu nastalom krajem 2020. godine, UN-ov je pokazatelj cijena hrane u prosjeku iznosio 97,9 bodova. To je za više od tri posto više nego prije godinu dana i najviša je razina od 2017. Međutim, prošlogodišnji su rezultati još uvijek daleko od rezultata nastalih tijekom krize viđene prije desetak godina, kada je indeks dosegao povijesni vrhunac od gotovo 132 boda.

Prema FAO-u, neka su povećanja bila potaknuta većom svjetskom uvoznom potražnjom izazvanom zabrinutošću zbog sušnijih i toplijih vremenskih uvjeta. To je slučaj s mliječnim proizvodima, na primjer. Međutim, uvozne kvote i stezanje opskrbe među glavnim izvoznicima, zbog Covid-19 događanja, također su potaknuli inflaciju cijena hrane.

“U ovom trenutku primjećujemo da više čimbenika utječe na svjetske cijene hrane, ”izjavio je za Bloomberg viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian. “Inflacija hrane je stvarnost. Iako su ljudi izgubili prihode, oni prolaze kroz izuzetno teška razdoblja.”

Analitičar je ranije rekao da bi nagli skok u cijeni poljoprivrednih proizvoda mogao postati “recept za nemire” u ranjivijim zemljama.

FAOhrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
A neg.
3 godine prije

UN ova kuharica: ‘recept za nemire’ u ranjivim zemljama.

Sirius
3 godine prije

Tesko da se moze koristiti izraz visegodisnje maksimume necemu cemu cijena bez prestanka ide gore. A ne vidim da se ikada spusta dolje. Cak ni nakon famoznog smanjenja pdv-a. Ne , konstantno cijene idu samo u visinu. To sto ponekad neki supermarket glumi padobranca sa par artikala ne znaci nista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI