Talijanska policija uhitila ukrajinskog ratnog zločinca

Ukrajinski vojnik
2 komentara

Zamjenik tužitelja Ukrajine Evgenij Enin je komentirao uhićenje ukrajinskog vojnika zbog sumnje za umiješanost u ubojstvo talijanskog novinara Andree Rochellija, njegovog prevoditelja  Andreja Mironova i ranjavanje francuskog reportera Williama Roguelona 24. svibnja 2014. u gradu Slavjansku u Donbasu.

“Uhićenje u Italiji ukrajinskog vojnika Vitalija Markiva zbog sumnje za ubojstvo fotoreportera Andree Rochellija blizini Slavjanska u svibnju 2014. godine, po nalogu tužiteljstva grada Pavije, nas je iznenadilo”, napisao je Enin na svojoj stranici na Facebooku.

Evgenij Enin je rekao “kako ukrajinski policijski službenici istražuju kazneni postupak zbog smrti talijanskog državljanina Andree Rochellija i njegovog ruskog kolege Andreja Mironova“.

“U ovoj istrazi aktivno surađuju Ured glavnog tužitelja Ukrajine s talijanskim kolegama. Dali smo im rezultate ispitivanja svjedoka i rezultate izvida”,  rekao je zamjenik tužitelja Ukrajine.

Prema Eninu, Ukrajina je pozvala talijanske vlasti da predoče čvrste dokaze protiv Vitalija Markiva.

Međutim, talijanska La Republica navodi kako je Vitalij Markiv, koji ima talijansko i ukrajinsko državljanstvo, 2013. otišao iz Italije za Ukrajinu, gdje je prvo sudjelovao na EuroMaidanu u Kijevu, a kasnije se pridružio Nacionalnoj gardi i bio je na brdu Karačun u blizini Slavjanska, odakle je 24. svibnja 2014. iz osobnog oružja i minobacača otvorio vatru na Rochellija, Mironova i Roguelona.

Prema rezultatima istrage Forenzičke policije i Odjela za borbu protiv kriminala iz Milana, Vitalij Markiv je kriv za ubojstvo Rochellija i Mironova, te za ranjavanje francuskog državljanina.

Zanimljivo je dokle seže licemjerje ukrajinskog zamjenika državnog tužitelja, koji tvrdi da Kijev i Rim surađuju u istrazi, iako je ona za režim u Kijevu davno završena.

Naime, ukrajinske vlasti su nakon istrage incident klasificirale kao “kolateralnu ratnu štetu“, ne navodeći specifične razloge nesreće.

No, zahvaljujući pritisku obitelji poznatog talijanskog ratnog reportera, majke Elise i oca Rina, te njihovog odvjetnika Alessandra Ballerinija, Forenzička policija u Milanu i tužiteljstvo u Paviji su ponovo otvorili istragu u svibnju i ubrzo uhitili Vitalija Markiva u Bologni. Sada će pred sudom u Paviji odgovarati za optužbe za ratni zločin počinjen prije tri godine u Donbasu.

ratni zločinacuhićenjeVitalij Markiv
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Neku ima kicmu…za razliku od Holandjana i eto Francuza ciji je covjek ranjen.

Bobi
6 godine prije

Na njih 3 otvorio vatru/ paljbu iz osobnog oružja i minobacača
Koja glupost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI