Texas dozvoljava stanovnicima da posjeduju pištolje bez dozvole nakon što je guverner Abbott potpisao kontroverzni zakon o „ustavnom nošenju“

Texas-Nosenje pistolja bez dozvole
21 komentar

Teksašanima će uskoro biti dozvoljeno da nose pištolje bez dozvole, a guverner Greg Abbott potpisuje zakon kojim se ukida većina zahtjeva za državnom dozvolom uprkos glasnom protivljenju policijskih grupa i javnosti.

Nakon prolaska kroz državni senat krajem prošlog mjeseca, Abbott je u srijedu stavio svoj potpis na HB 1927, legalizujući ono što zagovornici nazivaju “Ustavno nošenje”, što stanovnicima omogućava posjedovanje pištolja bez dozvole ili obavezne obuke.

Iako se zakonom izuzimaju oni kojima je već zabranjeno nošenje vatrenog oružja prema državnom ili saveznom zakonu, kao što su osuđeni prestupnici, svi ostali stanovnici države stariji od 21 godine moći će da nose pištolje javno ili skriveno nakon što zakon stupi na snagu 1. septembra.

Zakon je usvojen i u državnom domu i u Senatu, uprkos prigovorima grupa za sprovođenje zakona, zagovornika kontrole oružja, pa čak i šire javnosti, a nedavna anketa pokazala je da se oko 59 % ispitanih Teksašana protivi nošenju  bez dozvole.

Grupa od pet policijskih organizacija pod vođstvom Policijskog udruženja u Dallasu snažno je lobirala protiv zakona, mada je na kraju pristala na kompromis nakon što su državni senatori uvrstili niz amandmana u zakon kako bi se pozabavili njihovom zabrinutošću, a koji su se uglavnom koncentrisali na bezbjednost policajaca. Bez amandmana, grupa je rekla da će “mnogi opasni i nestabilni Teksašani imati nesmetan pristup oružju i suočit će se s malo ili nimalo kazne kada budu uhapšeni.”

Bivši šef policije u Houstonu Art Acevedo, koji sada radi kao šef  u Miamiju, Florida, takođe se prošlog mjeseca suprotstavio zakonu, rekavši „Od šefova preko šerifa do policijskih radnika, mi ne podržavamo otvoreno nošenje bez dozvola“.

Kompromisni zakon koji je na kraju usvojen zadržao je odredbu koja omogućava policiji da ispituje stanovnike samo na osnovu posjedovanja pištolja, a takođe pojačava krivične kazne za prestupnike za koje se utvrdi da ih nose. Državni senatori takođe su uveli mjeru kojom se od Teksaškog odjeljenja za javnu bezbjednost zahtjeva da pruži besplatni kurs za bezbjednost na mreži, u skladu sa zahtjevima drugih policijskih grupa da stanovnici prođu obuku.

Neka policijska odjeljenja, poput onih u Texarkani i Hooksu, kažu da nemaju problema sa sprovođenjem novog zakona o „ustavnom nošenju“, a portparol policije u Texarkani Shawn Vaughn izjavio je: „Mi sprovodimo zakon, kakav god zakonodavstvo smatra prikladnim“.

„Nismo imali većih problema sa pištoljima. Postoje neki ljudi kojima će i dalje biti zabranjeno nošenje oružja, poput zločinaca, i oni su uglavnom ti zbog kojih smo zabrinuti“, rekao je.

Pro-gun grupe su podržale novi zakon, a Nacionalno udruženje pušaka smatra ga “najznačajnijom mjerom za drugi amandman u istoriji Texasa”. Kada je zakon usvojio Državni dom u Texasu, vlasnici oružja u Americi pozdravili su ga kao „istorijski trenutak“, nazvavši ga „snažnim prijedlogom zakona sa jakom zaštitom“.

Zakonodavci iz Texasa takođe su usvajanjem zakona pretvorili državu u „Svetište za drugi amandman“, pošto će je ovaj zakon izuzeti iz bilo kog novog saveznog zakona o oružju. Guverner Abbott je još u aprilu najavio svoju namjeru da donese zakon, rekavši: „Radujem se njegovom potpisivanju“, iako tada još uvijek nije stigao na njegov sto.

Greg AbbottpištoljTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Da li me ovo čudi? Naravno da ne! Ovo je samo jedan korak dalje u ludilo – uskoro će početi “da trče”.

Ni do sada nije bio problem nabaviti oružje ali se sa njime nije “manekenisalo”.
Teoretski slučaj: nosiš pištolj kao šerif, neko počne zbog toga da te ismeva – ili ćeš “da mu pokažeš” ili da ispadneš pizd@

Čudan lik
2 godine prije

Omogućava se nošenje oružja u državi koja trpi najveći priliv ilegalnih migranata!!! Što može krenuti po zlu…

Luka Babić
2 godine prije

Pozdrav Logičarim ma gdje bili. Može li itko detaljnije provjeriti što se događa u SAD- u. Malo prije sam pogledao konferenciju za tisak Bijele kuće , Fauci je smijenjen.

Dokurčilomi
2 godine prije

Toooooooooo, otcjepljenje Texasa je sve bliže.

fnhdftzhjftzjuzujftz
2 godine prije

Bravo Abot, vidi ovih čuvara sistema kako kukaju, do sada su mogli ubijati nekažnjeno sad će promisliti prvo nego nekog požele upucati iz čiste objesti.

Faust
2 godine prije

Way to go!

Max
2 godine prije

Stara prravda.

Hagar
2 godine prije

Mislim da je jasno zasto je zakon tu kako sada tako i povjesno. Korona represija u Kanadi je nemoguca u USA zbog zakona o oruzju. Drzava je tu da stiti Vas ,a oruzje osigurava da se ne okrene protiv. Ili je to puno teze sto se vidi. Zato “demokratska” savezna vlast vec dugo pokusava maknuti zakon jer je velika kocnica planovima. Iskreno nekad sam se cudio i sam takvom zakonu, ali otkad sam bio u Texasu i upoznao ljude te otkad mi je Covid pokazao o cemu su govorili i da su bili u pravu – podrzavam.

nekoime
2 godine prije

Kreću u lov na pliskavce.

Драгогост 屋
2 godine prije

Da bi te država iole respektovala moraš da budeš naoružan. To su prirodna prava i dužnosti slobodnog čoveka. Previše smo svojih prava delegirali državi. Prvo misliti svojom glavom pa onda ide ostalo. LOGIČNO!

2 godine prije zadnji put uredio Гавран
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI