fbpx

Turska planira uspostaviti bezbjednosnu zonu na granici sa Sirijom

Turska vojska

Vijeće za nacionalnu odbranu zemlje je saopštilo da Turska planira da uspostavi bezbjednosnu zonu uz svoju granicu sa Sirijom.

“Na sjednici smo još jednom potvrdili naše planove da uložimo sve neophodne napore za uspostavljanje “koridora mira” u okviru obezbjeđenja naših granica” navodi se u saopštenju.

Vijeće je takođe primjetilo da je “položaj Turske prema istočnom Mediteranu zasnovan na namjeri da se obezbjedi mir i stabilnost u regionu i da se doprinese razvoju regionalne saradnje”.

“Turska će se i dalje pridržavati odlučnog i principijelnog stava usmjerenog na odbranu pravnih interesa Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar na istočnom Mediteranu prema normama međunarodnog prava” navodi se u saopštenju.

Rasprava o uspostavljanju tampon zone na turskoj granici sa Sirijom prvi put je predložena još 2013. godine. Razmatrano je nekoliko opcija, uključujući zonu zabrane leta i bezbjednosnu zonu na sirijskoj teritoriji za izbjeglice. Ankara ravidira ovu ideju svake godine ali je ne provodi u djelo iz raznih razloga.

Prošle nedelje, Turska je odrćala konsultacije sa Sjedinjenim Državama o uspostavljanju bezbjednosne zone. 24. jula turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao da Ankara i Washington nisu postigli dogovor u vezi sa tim pitanjem. “Turska nije postigla sporazum sa SAD-om o tome koliko duboka bezbjednosna zona treba da bude i ko će je kontrolisati”

Ankara se zalaže da nova bezbjednosna zona bude duboka između 30 i 40 kilometara.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tomisantak
Gost
Tomisantak
1 godina prije

Neka bude sugurnosna zona duboka i 100km ali s turske strane granice…

Sasa
Gost
Sasa
1 godina prije
Reply to  Tomisantak

Logično zar ne. Stavite zid, mine, bodljikavu žicu i jarak s vodom al sa svoje strane granice. Inače zašto Turska inzistira na 30-40 km. To standardan Max domet topničkog oruđa velikog kalibra poput haubica 155 mm .

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Erdo pljuje po Židovima, a ima identične metode: napad na susjeda i okupacija. Prije par godina su Turke jedva istjerali iz baze na sjeveru Iraka, imaju već desetak svojih baza u Siriji i aktivno pomažu rat, a o Grcima da i ne govorim. Ako je ovo osiguranje mira i stabilnosti kako onda izgleda terorizam?

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije

Pravda.rs, prema “Ruski kalibar”: ” „ Америчке структуре организовале на источној обнали Еуфрата експлоатацију сиријске нафте“ и њену даљу продају. „То није ништа друго – нагласио је Рудској – до пљачкање националног богатства Сирије“. Према његовим речима, сиријска нафта се „криминалним путевима одвози са налазишта Конако, Ел-Омар и Танак. Генерал Рудској је поновио да Американци на тај начин „пљачкају Сирију“, па указао: „Американци Сирији наносе двоструку штету. Поред тога што незаконито експлоатишу нафту лево од Еуфрата, на налазиштима која припадају држави Сирији, још и тренирају незаконите војне формације. У својој бази Ат-Танф и у појасу од 50 километара око ње… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik