Turska razbila ”špijunsku mrežu Mossada”, uhitila 15 muškaraca zbog špijuniranja Palestinaca i inozemnih studenata

Mossad spijunska mreza
2 komentara

Turska obavještajna agencija navodno je razbila Mossadov špijunski lanac u operaciji ranije ovog mjeseca, razotkrivši pet ćelija i uhitivši 15 muškaraca osumnjičenih za vođenje tajnih aktivnosti protiv inozemnih studenata i Palestinaca.

Nakon što je više od godinu dana pratila mrežu, Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) podijelila je informacije s protuterorističkim snagama. Prema dnevnim novinama Sabah, tim od 200 ljudi izvršio je prepad u ćelije u tajnoj operaciji u četiri provincije 07. listopada.

Turske novine izvijestile su da su uhićeni muškarci dobili upute da prikupljaju informacije o stranim studentima, posebice Palestincima, upisanim na turska sveučilišta – s pogledom na one za koje se smatra da imaju budućnost u obrambenoj industriji. Špijuni su također navodno imali zadatak istražiti niz drugih nespecificiranih udruga i organizacija koje su ugostile Palestince u Turskoj.

Mreža je očito koristila ove informacije da sastavi profile pojedinaca, koji su potom proslijeđeni Mossadovim dužnosnicima kroz programe za enkripciju s kraja na kraj poput ProtonMaila i SafeUM, softvera koji generira lažne telefonske brojeve. Komunicirali su i putem WhatsAppa.

Kao kompenzaciju, osumnjičenim agentima prebačena su plaćanja putem Western Uniona, Moneygrama, pa čak i Bitcoina u nekim slučajevima, navodi list. Mreža je također navodno razvila kurirski sustav za prijenos sredstava, koristeći draguljarnice i tržnice.

Za jednog od osumnjičenika, identificiranog po inicijalima A.B., rečeno je da je bio kurir za plaćanje koji je prijavljen kao nestao u istanbulskoj četvrti Maltepe u lipnju – u očiglednom pokušaju da dovede u zabludu sigurnosne snage. Navodno je ove godine za svoje špijunske aktivnosti plaćen 10.000 dolara, navodi list.

Druga osoba po imenu R.A.A očito se sastala s terenskim agentima Mossada u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu i primila isplate od 1000 i 1200 dolara. Treći član, M.A.S, dvaput je putovao u Zürich kako bi se sastao s dužnosnikom. Kao i A.B, obojica muškaraca su prethodno bili prijavljeni kao nestali.

Iako Daily Sabah nije otkrio mušku nacionalnost, brojni izraelski i arapski listovi izvijestili su da su “arapskog podrijetla”. Agencija Middle East Eye (MEE) otkrila je da je među uhićenima šest Palestinaca koji su od prošlog mjeseca prijavljen kao nestali u Turskoj.

U telefonskom razgovoru za MEE, brat navodnog Mossadovog agenta kojeg je identificiralo slovo M rekao je da je prije nekoliko dana primio poziv od M koji je potvrdio da je u policijskom pritvoru u Istanbulu i zamolio ga da angažira odvjetnika.

Brat je tvrdio da su optužbe “sve lažne”. M je navodno živio u Turskoj posljednjih devet godina i trebao je diplomirati na medicinskom fakultetu u gradu Konya za dva mjeseca.

U međuvremenu, neidentificirani izvor blizak izraelskom sigurnosnom establišmentu rekao je za MEE da je špijunski lanac možda radio i za Mossad i za Shin Bet, izraelsku unutarnju sigurnosnu službu. Izvor je također nagađao da su navodni operativci mogli špijunirati studente koji studiraju u područjima za koja se smatra da su korisna za palestinsku militantnu skupinu Hamas.

Daily Sabah izvijestio je da će “sveobuhvatna optužnica” biti pripremljena nakon što MIT završi ispitivanje osumnjičenih.

Ni turske ni izraelske vlasti još nisu službeno komentirale ovo pitanje.

Mossadšpijuniranjeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
2 godine prije

HA HA HA HA…P.S …Balkanska veza a sto drugo …Nisu ih razbili nego razvalili ….Velika razlika …

Max
2 godine prije

Erdogan je veći Hazarr od Ben Guriona pa nije jasno što se zbilo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI