U Deir Ez-Zoru ubijen ruski general Valerij Asapov

Valerij Asapov
53 komentara

Ruska vojna televizija ”Zvijezda” je potvrdila da je u Siriji u granatiranju ubijen ruski general-pukovnik Valerij Asapov. Navodno su minobacačku vatru na položaj na prvoj crti, na kojem je bio general Asapov, otvorili militanti ”Islamske države”. General Valerij Asapov je bio dio skupine ruskih vojnih savjetnika koji upravljaju operacijama sirijske vojske u pokrajini Deir Ez-Zor. Valerij Asapov  je 38. ruski vojnik koji je umro od početka operacije, ali prvi general ruske vojske koji je poginuo na dužnosti u Siriji.

Incident se dogodio 23. rujna, a smrt generala je potvrđena jučer.

“General je doslovno raznesen, budući da je bio na prvoj crti”, piše ruski Kommersant. Kako je priopćeno, general nije bio u kontaktu sa zapovjedništvom  5. Armije, kojoj pripada, od subote od 16 sati poslijepodne. Projektil je pogodio zapovjedno mjesto u kojem je bio general Asapov. Mediji spominju još dva pukovnika, koje vojni izvori ne navode kao žrtve. Međutim, 20. rujna je u istom području poginuo Vladimir Tarasjuk, sudionik vojnih operacija u Čečeniji i nagrađivan za vojna postignuća. On je stradao 16. rujna oko 10:30 sati, kada se vratio se u bazu s kolegom pukovnikom i generalom, kada su ih napali teroristi ISIL-a. Vladimir Tarasjuk je u razmjeni vatre teško ranjen na lijevoj strani glave i preminuo nakon 40 minuta, obzirom da je zbog vatre od strane ISIL-a bilo nemoguće poslati helikopter za evakuaciju.

Rusko Ministarstvo obrane potvrđuje kako je skupina visokih ruskih vojnih savjetnika, među kojima je bio i general Asapov, sirijskim zapovjednicima pomagala u operacijama za oslobođenje grada Deir Ez-Zora, koji je deblokiran 5. rujna.

Nakon toga je sirijska vojska počela oslobađati gradske četvrti i voditi ofenzivne operacije zapadno i istočno od grada, duž doline rijeke Eufrata i do granice s Irakom.

Teroristi  “Islamske države” i dalje pružaju aktivan otpor i svakodnevno granatiraju gradska područja i prve linije sirijske vojske, a žrtva jednog od tih granatiranja je bio i ruski general.

General Asapov
FOTO: Vladimir Putin i General Valerij Asapov

Ministarstvo obrane je priopćilo da je Valerij Asapov posthumno predložen za najviše države počasti.

General Asapov bio je zamjenik zapovjednika 5. Armije ruske Istočne vojne oblasti i nagrađivan mnogim vojnim odličjima, uključujući Reda hrabrosti, Red za vojne zasluge i Redom veterana II stupnja “.

U siječnju 1995. je bio upućen u Čečeniju na mjesto zapovjednika bataljuna i ranjen je u borbama za Grozni. Nakon što je diplomirao na Vojnoj akademiji Frunze, tada pukovnik Asapov je imenovan je na mjesto zamjenika zapovjednika zasebne pukovnije mirovnih snaga u Abhaziji. Nakon što je diplomirao na Vojnoj akademiji Glavnog stožera, imenovan je na mjesto zapovjednika 37. neovisne gardijske motorizirane brigade 36. Armije Istočne vojne oblasti.

Prema mišljenu vojnog eksperta Igora Korotčenka, general Valerij Asapov je zaslužan za sve nedavne uspjehe sirijske vojske u Deir Ez-Zoru, gdje je preuzeo organizaciju zapovijedanja i kontrole akcija, koordiniranja obavještajnih, komunikacijskih i borbenih operacija. Ruski mediji javljaju kako važno napomenuti da se u tom području sirijska vojska bori protiv terorista ”Islamske države”, a da prokurdske SDF snage i američka vojska u istom području vode svoje operacije s ciljem zauzimanja naftnih polja na istoku pokrajine Der Ez-Zor.

ISILSAASDFValerij AsapovVladimir TarasjukVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Markiz
6 godine prije

Americki spec ops javili bradonjam koordinate cisto ko suza. Red je da se ruska avijacija pozabavi sa amerikancima i.kurdima u blizini Deira pa kud puklo da puklo.

mmm
6 godine prije

nije mi iz teksta jasno jeli raznesen na prvoj crti minobacackom vatrom, jeli pogoden u glavu u razmjeni vatre ili je pogoden u zapovjednom centru koji sigurno nije na prvoj crti? a mozda su ga ipak ameri ubili, ali su rusi to pokusali zataskati pa kad se vec otkrilo da je mrtav onda optuzili isil jer se jedino njima mogu osvetit dok su im ostali u siriji nedodirljivi

17 novembar
6 godine prije

skoro je jedan ruski general ostao bez nogu u granatiranju isil udara na najvece likove ako nastave narod u rusiji ce okrenuti protiv vlade uz pomoc nevladini organizacija . sta je bilo kad su u alepu rusi pofatali americke i izraelske oficire jesu li ubijeni ili su vraceni da prave nove vragolije .generale asapov nek ti je vjecna slava i pocivaj u miru

Ante
6 godine prije

Dobru kratku analizu možete naći od “Saker-a” na njegovom site-u ili site-u od Južnog fronta.
U kratko Rusi su optužili izravno Amerikance i njihove specijalne sile. Već su bombardirali podrućja SDF snaga, među kojima su izmiješani amerikanski specijalci. A isto je po njima opalila i SAA sa vatrom artiljerije. Kako ameri gube, biće još više pokušaja nanijeti zlo Rusima i saveznicima. Nadajmo se da do velike eskalacije ne dođe i SAA uspije završiti s ISIL-om i HTS-om do kraja godine. No ipak Rusi će morati odgovoriti na ubojstvo svog generala i pukovnika!!!
Saker predviđa opasna vremena ispred nas…

mitar
6 godine prije

rusko ministarstvo daje proturječne i nepotpune informacije, nisu bila ranjena tri ruska vojnika kako je ruska vojska saoćila nego izgleda da su salafisti oko Hame opkolili i ubili ruskog pukovnika i nekoliko vojnika i zato ruska avijacija bjesomučno napada oko Idliba i Hame, za ovaj slučaj neke informacije govore da su ubijena još dva pukovnika osim generala

Alen
6 godine prije

Sranje je veliko na vidiku.. Amerikanci su izgubili.i osvecuju se mucki i podmuklo ubijajuci ciljano rusko vojno psoblje u siriji.. Napadi zadnjih dana su usmjereni upravo na ruske vojnike.. Ukoliko krene odmzdq odmah stvari.se kompliciraju.. Bolje ostaviti to za kasnije a sad utaditi ono za sto su.tu.. Amerikanci su izgubili i ovo su kukavicki i supacki potezi gubitnika…
Ionako ce bit prilika jos puno za odmazdu .

dalmata
6 godine prije

Slava i hvala druze Generale,Vama i svim palim vojnicima i oficirima Ruske vojske.General je poginija,vojnicki,junacki na prvoj liniji fronta.Svak moze tumacit i ovo i ono,ali,ako je jedan general poginija na frontu,to govori samo jedno,njegova komanda je bila “Za mnom” a ne “Naprid”.O tome da su umisani krvavi USrA prsti,ne triba ni govorit.Strpljenje,davanje sanse Yenki olosu,vjerovatno je doslo do kraja.Sporadicni odgovori,koliko shvacam Rusku taktiku u Siriji,ni improvizacije nisu Ruska karakteristika. Odgovora,revansa i osveta,ne gine smradu,ma ko su .da su,i uvjerenja sam da ce odgovor bit sa kamatama.Vjerovatno i prije nego mislimo

Borac2
6 godine prije

Koliko je americkih, izraelskih i ostalih zapadnih generala, voditelja i instruktora ubijeno u siriji i iraku, samo sto se za njih ne smije znati, pa odu u povijest kao obicne crkotine. Rusija djeluje u siriji legitimno i transparentno, pa je svaka smrt poznata javnosti, zato i umiru kao heroji sa odlikovanjima. Unatoc kompletnom angazmanu Rusije u siriji, gubici su minimalni ilitiga skoro nikakvi. Slava mu!

most
6 godine prije

Izgleda da je RuAF opleo po Hazarima, pardon Kurdima. Nadam se da će rezultati biti kao oni od prošlog tjedna u sjevernoj Hami gdje je stradala Al-CIAida. Jednim korisnim idiotima je istekao rok trajanja, drugi postaju aktualni. Dok se Sirija i Irak u potpunosti ne očiste od onî koji su tamo nepozvan, zio-nazi hijene će proizvoditi beskrajne ratove. Sjećam se kada je prije par godina govoreno kako je klan Barzanijevih kripto-židovski.Zio-nazí
hijene grdno se varaju ako misle da će preko iračkog Kurdirtana destabilizirati Iran, a da će oni u IzraHELLU imati mira.

Mate
6 godine prije

Postoji teza da je general stradao od proameričkih snaga, ne od ISILa.

naranča
6 godine prije

Asapov je kozačko prezime, a dobro se zna kakvi su to vojnici. Najbolje opisano u knigi ” Tihi don” Mihael Šolohov

Georgij Žukov
6 godine prije

Putin odlaze neminovno , da je kalibrima sravnio sa zemljom aerodrom sa kojeg je poletio nato -turski avion , rat bi odavno zavrsio , turci bi u misju rupu a ameri bi ulozili prosvjed , ovako ga razvlace na sve strane pa ce na kraju morati upotrebiti nuklearke .

Milan
6 godine prije

Nije trebao biti na prvoj crti.. ne razumijem zašto je čovjek te veličine morao biti na prvoj crti i ekstremno izložen pogibelji. Šteta je velika. Iskrena sućut njegovoj obitelji.

VENTILATOR
6 godine prije

Iskrena sućut obitelji generala Asapova kao i ruskom narodu.Duboko vjerujem da ga sirijski narod neće zaboraviti.Slava ti generale.

Franjo
6 godine prije

Pljuc ameri .Moj djed I njegov brat su she borili u Wehrmacht u Stalingradu protiv Russ..Sad svim srcem podupirem Ruse .Dragi rusi vrijene he da she amerima j**e mongrelsku majku ,ta stoka je dojadila I bogu I vragu pljuc American mater vam j****m

stefan
6 godine prije

Helena nije tebi stalo do obrane putina nego se voliš malo nasprdati sa perfomansom u Rijeci, samo me čudi kako nisi navela za primjer jučerašnji šou koji je prikazan na vašoj tv gdje mudolje zajedno plešu i jedan drugome oralno glade i obrađuju jajca

Markiz
6 godine prije

Ama ljudi nema nista od fighta ru vs usa i vrabcu na grani je jasno al bit ce mrtvih amer spec na terenu tako i ruskih savjetnika vise od toga mislim da nece bit al opet nikad se nezna sve zavisi od zapada kolko duboko su spremni cackat medu.

davor
6 godine prije

rusi,svaka čast,skidam kapu…..imaju muda priznati gubitke,za razliku od onog iskonskog zla…..amerik…a,kojima je realni život hollywood–kardashians…..toliki kompleks više vrijednosti imaju…npr.kamikaze napao u.s.a konvoj…poginulo 15 lokalnih civila-prolaznika,od natovca nitko nije ozlijeđen…ili srušio se američki avion–zbog kvara naravno,ne zbog rakete…ma dajte molim vas

bbbb
6 godine prije

Koja je to ljudina od vojnika, vidi mu se po faci i stavu, nadam se da ovakovi kadar kojeg iznjedre dekade i ne raste na svakom drvetu zaslužuje da se osveti g r o m o g l a s n o……………..

Gal
6 godine prije

židovska posla…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI