UBS dovršava preuzimanje Credit Suisse

Credit Suisse
4 komentara

Nova velika švicarska banka ima imovinu u vrijednosti dvostrukoj od švicarskog BDP-a

Multinacionalna investicijska banka UBS objavila je u ponedjeljak da je dovršila akviziciju problematičnog rivala Credit Suisse. U priopćenju UBS-a spajanje se opisuje kao “prelaženje važne prekretnice” i kaže da je Credit Suisse Group AG pripojena u UBS Group AG te da će kombinirani subjekt djelovati kao konsolidirana bankarska grupa. Novi financijski div ima bilancu od 1,6 trilijuna dolara, što je otprilike dvostruko više od godišnje proizvodnje Švicarske (oko 807 milijardi dolara u 2022.). Ponedjeljak označava zadnji dan trgovanja dionicama Credit Suisse grupe na švicarskoj burzi, a američkim depozitnim dionicama (ADS) te banke više se neće trgovati na njujorškoj burzi, stoji u priopćenju. Dioničari Credit Suissea dobit će jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica Credit Suissea. Dionice banke su se u ponedjeljak ujutro trgovale za 81 centima (oko 0,9 USD).

UBS sa sjedištem u Švicarskoj pristao je kupiti Credit Suisse u ožujku za ekvivalent od 3,25 milijardi dolara u dogovoru uz posredovanje vlade s ciljem jačanja povjerenja javnosti u zapadni financijski sustav i sprječavanja globalne krize nakon kolapsa dviju regionalnih banaka u SAD-u.

Credit Suisse, druga najveća banka u Švicarskoj, posljednjih se godina suočila s nizom skandala, pravnih problema i odljeva klijenata. Njegov najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, u ožujku je objavila da neće moći pružiti financijsku pomoć zbog regulatornih i zakonskih ograničenja. U 2022. Credit Suisse je izvijestio o neto gubitku od 7,3 milijarde franaka (gotovo 8 milijardi USD).

Akvizicija završava 167-godišnju povijest Credit Suisse, a cijeli je skandal zadao udarac ugledu Švicarske kao stabilnog globalnog financijskog središta.

Crédit SuisseŠvicarskaUBS
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
10 mjeseci prije

 Ein Bank, ein Reich, ein Führer!

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Masovna bježanija kapitala iz Švicarske. Tko im je kriv kada su odustali od svoje poznate neutralnosti nakon 207 godina i u roku od pet dana preuzeli EU odluke o sankcijama Rusiji kada je krenuo rat u Ukrajini. Odmah su tada zamrznuli imovinu predsjednika Rusije Putina, ruskog premijera Mihaila V. Mišustina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i još 367 Rusa. Tada su ruske tvrtke i građani u švicarskim bankama raspolagali s imovinom od 11 milijardi dolara. Naravno da je to izazvalo egzodus kapitala iz država koje ne sankcioniraju Rusiju. Koje čine 83% svjetskog stanovništva. Jer ako Švicarci mogu to napraviti Rusiji, mogu bilo kome. Uzalud im je što je švicarska vlada i švicarsko ministarstvo pravosuđa donijelo odluku prije nekoliko mjeseci da je zapljena ruske imovine neustavna, s čime su se složile i švicarske banke.EU kujica i poslušnica NWO-a shvatila nakon godinu dana da ništa od ruske financijske propasti i promijenila mišljenje. Međutim, nepovratna šteta je… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Lihvarska posla,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI