Uoči europskih izbora je sve glasnija agitacija Bannona, lažnog gurua svjetskih suverenista

Steve Bannon - Lažni suverenisti
66 komentara

Kako se bliže europski izbori u Europi je sve glasniji Steve Bannon, strateg Trupove kampanje i navodni “ideolog antiglobalizma”.

Ranije smo pokušali pojasniti da europskim narodima, koji imaju svoje tradicije, korijene i mislioce, svakako ne treba jedan Bannon da ih pouči što je za njih dobro i kako se oduprijeti jurišnicima liberalizma i globalizma, kao što tvrdi da čini i kao što je činio kada je Donaldu Trumpu olakšao put do Ovalnog ureda. Ovdje moramo priznati da je Steve Bannon tako vješt u svom poslu da je uspio zaraditi simpatije i od autora teksta, kao i od dijela čitatelja, što se može vidjeti iz tekstova nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima. Ako bi se htjeli pravdati, mogli bi reći da je to bila logična posljedica uzdaha olakšanja zbog poraza Hillary Clinton i mikroskopskog tračka nade da će se dolaskom Trumpa Washington zaista okrenuti svojim problemima, da će Ameriku opet učiniti velikom, ali i da će Washington narode svijeta konačno ostaviti na miru da svoje domovine učine jednako sjajnima, kako je u izbornoj kampanji obećavao Trump.

Danas, nakon više od dvije godine i uoči presudnih europskih izbora, jasno je da os svega toga nema ništa. Zapravo je sve bilo jasno mnogo ranije i nakon kratkog razdoblja nade je uslijedilo otriježnjene.

“Tajna političkog agitatora je da se predstavlja glup kao i njegovi slušatelji, kako bi oni mislili da su inteligenti kao on”, glasi jedan od najpoznatijih aforizama austrijskog satiričara Karla Krausa. Ova se izreka savršeno uklapa u opis Steva Bannona, koji je pametnim korištenjem izolacionističke retorike u Trumpovoj predizbornoj kampanji ostvario uspjeh izvan svih očekivanja. Vješto je izbjegavao da američki birači shvate da se iza svega krije za njih  nejasna geopolitička teorija, poput one poznate o Heartlandu, koji je početkom XX stoljeća objavio Halford John Mackinder, a kasnije do savršenstva razradio pokojni američki strateg Zbigniew Brzezinski.

Bannon je mudro shvatio da će koristeći moto Karla Krausa savršeno promicati nekonzervativne strategije, ali će ih umjesto globalističkih predstaviti kao tradicionalističke. Ta se strategija zapravo uvijek temeljila na instrumentalnoj upotrebi određenih tema isključivo u svrhu izgradnje konsenzusa i hegemonije.

Leo Strauss, osnivač posebne ateističko-nihilističke teologije, inzistirao je na ideji da religija kao egzoterična istina treba biti dopuštena masama i treba je iskorištavati kao instrument moći. Ako ste mislili da je Bannon zaista kršćanin ili da brani kršćanske vrijednosti, to je obična laž. Ovo instrumentaliziranje religije se vidi i u određenim političkim krugovima, kao kod Jaira Bolsonara, latinoameričkog Trumpa, koji citiraju evanđelja, uzdižu krunice, raspela i brbljaju o navodim judeo-kršćanskim vrijednostima koje su zajedničke čitavom zapadnom svijetu.

Međutim, Bannonova je strategija pronicljivija, pragmatičnija u čistom američkom stilu i dinamična je evolucija neokonzervativizma. Ovaj ideološko-kulturološki model, utemeljen na iskorištavanju ključnih europskih misaonih koncepata, koji su  vulgariziranih, rekli bismo “amerikanizirani”, ujedno lišeni njihove autentičnosti, lagano dobivaju zamah u Europi čije je istinsko biće u ovom povijesnom razdoblju u latentnom stanju i čiji je duh potpuno uništen.

Europa se našla u stanju zaborava zbog više od dva stoljeća “kulturnog progresivizma”, više desetljeća američke hegemonije i dvadeseto godina liberalno-tehnokratske diktature.

Steve Bannon je sve samo ne glup. On je pronicljivi plagijat koji je gotovo stoljeće nakon Karla Schmitta, koji je u velikoj mjeri marginaliziran akademskim studijama u današnjoj Europi, shvatio unutarnju nepomirljivost između liberalizma kao totalitarne i kulturološko rasističke ideologije i demokracije.

Bivši animator Breitbart Newsa je zapravo izgradio cijelu izbornu utrku njujorškog tajkuna za Bijelu kuću na temelju odbacivanja globalističkih i “progresivnih” paradigmi na kojima je temeljena doktrina Obame i Hillary Clinton, ali od obnovljenog izolacionizma, koji je trebao i drugim narodima ostaviti prostor slobode, danas, nakon tri godine od početka kampanje, još nema ni najmanjeg traga.

Zbog ovog trika je izbor Donalda Trumpa dočekan radošću, čak kod europskih geopolitičkih analitičara, kao korak prema uništenju omraženog liberalno-globalističkog poretka, produkta unipolarnog trenutka koji se pojavio nakon Hladnog rata, čiji su ishodi sve više takozvanih “humanitarnih bombardiranja”, gušenja cijelih naroda ekonomskim sankcijama i embargom i imigracijske subkulture usmjerene na potpuno prihvaćanje migracijskog fenomena kao povijesne nužnosti, ignorirajući stvarne uzroke ovih nesreća.

I tako se one koji se danas suprotstavljaju ovoj buci, unatoč činjenici da su se dokazali drugačijima od svojih prethodnika, neizbježno optužuje za “globalizam”. To je glavni uspjeh Bannonove operacije. On je uspio polarizirati društvo i potaknuti sukob dviju frakcija unutar istog sustava. Na jednoj strani su samozvani suverenisti, a na drugoj globalisti.

Međutim, Bannon i politički krugovi koji pripadaju takozvanom “proameričkom suverenizmu”, konstruktu koji je proturječan samom sebi, nikada, ali  nikada nisu kritizirali neoliberalni kapitalistički model i suštinu ove ideologije. Cilj tog prividnog “antiglobalizma” je ponovno otkrivanje navodnog “ljudskog lica kapitalizma” koje je u prošlosti omogućilo Zapadu da pobijedi fašizam i da “vrati i zaključa”, kako je rekao američki strateg, “barbarsko carstvo na Istoku”.

Paradoksalno, njegovo navodno poricanje liberalizma ima vlastite pretpostavke upravo u liberalizmu, a njegova doktrina, uz slavljenje nepovredivosti granica u nekoj vrsti redefiniranja nacionalističkog šovinizma, ili špiljskog nacionalizma prošlih stoljeća, kako ga je nazvao Vladimir Putin, na ekonomskom polju se pokazala apsolutno ultraliberalnom.

Nije iznenađujuće da i sam Bannon, poput Donalda Trumpa, nikada nije negirao svoje divljenje prema osobama kao što su bili Ronald Reagan ili Margaret Thatcher. Sve ovo bi trebali biti posebno važno u misiji gospodina Bannona u Europi.

Što mu to dugujemo Americi da smo zaslužili njegov aktivizam na kontinentu, nakon njegova uspona i pada u ulozi  glavnog stratega Trumpove administracije? Zašto bi američki državljanin pomogao europskim narodima da se oslobode umjetne i antipolitičke konstrukcije zvane EU, na čijoj su izgradnji Sjedinjene Države zdušno radile desetljećima i u velikoj mjeri pridonijele tome da ona postane takva kakva jest nakon raspada takozvanog socijalističkog bloka?

U tom smislu je korisno primijetiti kako izjave i osobna povijest bivšeg holivudskog producenta i bivšeg menadžera Goldmann Sachsa izdaju njegove stvarne namjere. Ali prema njegovim izjavama ispada da Bannon zapravo ne pokušava nikoga zavarati, već da Europljani žele biti prevareni ili barem nesvjesno slijediti njegove upute i čineći tako učiniti da sve ostane kako je i bilo.

Povijest većeg dijela europske desnice sve do najnovijih previranja nije bila ništa više od najvulgarnijih i idolopokloničkih oblika atlantizma i amerikanizma. Tako je razvoj nove desnice od kraja šezdesetih godina, koja se temelji na oblicima intelektualizma kao cilja samog po sebi i grotesknog neopaganizma, erodirala temelje čiste europske tradicije i bila je sjeme onoga što se sada događa.

Taj pomak je imao jednako očigledan pandan u svijetu ljevice, koja se u Europi pretvorila u svojevrsni stalni laboratorij za prekomorske političke znanstvenike u kojem je cijeli niz vlada postavljan prema željama Washingtona. Stoga ne čudi da nitko ne prihvaća eksplicitne signale ovog kontroverznog političkog agitatora. U tom kontekstu se nije potrebno vraćati sterilnim i strukturnim kontroverzama koje su pridonijele izgradnji slave lika Stevea Bannona.

Konačni je produkt Bannon kao navodno utjelovljenje svetosti određenih vrijednosti umjetno izgrađenog judeokršćanskog Zapada, usprkos činjenici da je američki guru u domovini blizak kršćanskom cionizmu, neke vrste oblika “obrnute duhovnosti”, groteskne krivotvorine koja se najupečatljivije manifestira u potpuno antitradicionalnom religijskom obliku. Podsjetimo da se evanđeoski brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nije slučajno odmah uključio u međunarodnu mrežu američkog agitatora, kao što smo vidjeli na izborima, vrlo uspješno.

Tako, u ovom duhovno krivotvorenom Zapadu, u kojem je svaka vrijednost u stvarnosti obezvrijeđena i postala je proizvod usmjeren na potvrđivanje preciznog hegemonijskog sustava, gospodin Bannon igra jednostavnu igru u izgradnji fiktivne antisistemske alternative, koja je zapravo dio istog sustava. On to čini uz sudioništvo nekih jednako prijetvornih pripadnika Katoličke crkve. Iako propagira sve suprotno onome za što se zalaže rimski biskup, papa Bergoglio, Steve Bannon u povijesnoj opatiji Certosa di Trisulti izjavljuje kako mu je cilj izgraditi svoju “gladijatorsku školu koja će podržati budućnost desnice u Europi”, iako dobro zna da gladijatori nisu bili ništa više od robova koji su se borili za radost svojih gospodara i da se tajna struktura NATO pakta koja je vodila jednako tajni rat u ime Sjedinjenih Država u bipolarnom svijetu zvala Gladio.

Stoga je na geopolitičkoj razini Bannonova misao izdala svoje ciljeve. Strateška noćna mora Washingtona oduvijek je bila mogućnost ujedinjenja od Lisabona do suprotnog kraja ogromnog euroazijskog kontinenta i ruskog Vladivostoka. Kako bi se suprotstavio tom ishodu, kojem kineski projekt Novog puta svile daje život u komercijalnoj formi, američki ideolog je prigrlio Huntingtonov koncept “sukoba civilizacija” prema kojem Zapad živi pod prijetnjom islamsko-konfucijanske osovine, iako u tom konceptu islam predstavljaju samo zemlje koje nisu pod američkom dominacijom.

Kina, Iran i Turska su borbene civilizacije Euroazije i neprijatelji zbog kojih Zapad iznova mora zbiti svoje redove pod američkom hegemonijom. Zapad se mora braniti, a da bi se ponovno ujedinio je prvo potrebno razbiti europski tehnokratski konstrukt i zamijeniti s nekakvom pseudo-konfederalnom tvorevinom u kojem bi navodni suverenitet služio da se prikrije potpuna politička i ekonomska dominacija Washingtona. Poljska je u tum smislu ogledni primjer. Zemlja koja brani granice, brani kršćanske vrijednosti i tradiciju, ali američki vazal u svakom smislu.

Tako će se nova Europa, još jednom amerikanizirana, pretvoriti u idealnu obalu za Izrael, pravi geopolitički pol današnjeg Zapada, kao i za politiku Benjamina Netanyahua, patrijarha “suvremenog suvereniteta” i vještog tkalaca mreže saveza u konzervativnom svijetu.

A što s Europom? Ako je jednom Izrael bio “predstraža Europe na Bliskom istoku”, kao što je tvrdio moderni osnivač cionizma Theodor Herzl i na tome pokušao izgraditi svoje bogatstvo, danas Europa riskira da postane neka vrsta izraelskog zaleđa. Amerikancima treba teritorij političkih eksperimenata, a zašto ne i ratova. Bannonova ideja o ponovnom hegemoniziranju europskog kontinenta i cijelog Zapada pojavljuje se kada otvoreno podupire projekt povezan s realizacijom onih paneuropskih tranzitnih koridora koje je osmislio strateg Pentagona Zbigniew Brzezinski, ali s druge strane oštro kritizira infrastrukturni projekt “merkantilističke Kine”, koji bi, zapravo, pomogao i Europi i velikom dijelu euroazijskog kontinenta da izbjegnu američki kontrolu nad trgovinskim i energetskim tokovima.

To je očito i kada navodi da Kina i Iran napadaju Zapad u Kineskom moru i Perzijskom zaljevu. Na prvi pogled, ideja o napadu Kine na Zapad u Kineskom moru se može činiti proturječjem. Međutim, to je najjasnija demonstracija da Bannon ne radi ništa drugo nego da ponovno predlaže klasične hegemonijske sheme američke geopolitičke misli. Te se sheme temelje na konceptu sigurnosne zone koja po modelu zamjenjuje granicu. Sigurnosni pojasi se prema ovom modelu nalaze na suprotnim obalama ili, što se tiče Sjedinjenih Država, na granicama Rusije i duž cijele granice i obala euroazijskog Rimlanda. Prema tome, svaki pokušaj kršenja američke kontrole nad sigurnosnim pojasima neizbježno se doživljava kao agresija i prijetnja geostrateškim interesima koje treba braniti, jer prijete da okončaju američku hegemoniju.

Trenutno se na europskoj desnici oko ovog tumačenja vode intenzivni sporovi koji se pogrešno tumače kao svojevrsni obračun u desnici između atlantističkih i euroazijskih struja. Sva ova pitanja treba tretirati vrlo ozbiljno i zaslužuju pozornost čitatelja bilo kojeg političkog ili kulturološkog opredjeljenja.

Europski narodi ponovno moraju otkriti vlastite autentičnosti i usprotiviti se podvrgavanju stranim modelima koji su se ukorijenili s višedesetljetnom vojnom okupacijom europskog teritorija. Treba se usprotiviti kulturnom modelu koji se nastoji obnoviti preko Bannona, jer on služi za suočavanje s izazovima multipolarnog svijeta. Nije dovoljno biti “protiv”, jer svaki oblik takvog razmišljanja, bez vlastitog suverenističkog modela, može završiti samo tako da postanemo zatvorenici problema kojem se suprotstavljamo. Ova propaganda se može prevladati prije svega kroz misao, prepoznajući njenu apsolutnu neautentičnost. U isto vrijeme, potrebno je jednom zauvijek shvatiti da će Sjedinjene Države, bez obzira na to tko je na vlasti, ostati neprijatelj Europe sve dok posljednji američki vojnik ne napusti teritorij Starog kontinenta.

Europski suverenizmi i opasne zamke koje ga žele kao alat za Novo američko stoljeće

Bannon upozorava europske suvereniste da njihove odluke štete američkom suverenizmu

Steve Bannon
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
4 godine prije

“Tajna političkog agitatora je da se predstavlja glup kao i njegovi slušatelji, kako bi oni mislili da su inteligenti kao on”
Koliko KraDeSeovih buraća je malo drukčije:“Tajna političkog agitatora je da se predstavlja pokvaren kao i njegovi slušatelji, kako bi oni mislili da su pokvareni kao on”

Iza_horizonta
4 godine prije

Onima kojih se to tiče:
Ako imate problem da neku prirodnu pojavu objasnite, onda pokušajte da se igrate boga i da napravite sistem koji bi funkcionisao. Izmislite sami svoje zakone, napravite pravila igre, napravite cjelokupnu situaciju sa svim detaljima i pokušajte to da pokrenete (imaginarno) da funkcioniše. Kad ne uspije mjenjajte pravila da naštimate sistem da bude u funkciji. Vremenom ćete vidjeti da je jedini način kako nešto može da funkcioniše baš onakav način kako je to već napravljeno. I onda će vam biti mnogo jasniji sistem funkcionisanja.

Laki Topalović
4 godine prije

Bannon je izuzetno inteligentna osoba, kao i Brzezinski, koliko god nam se gadio. Postoje podjele u europskih “suverenista” i suverenista o njegovoj ulozi. De facto SAD nisu napraile ništa od obećanog i suverenizam vrijedi samo za njih. Svaki drugi je opasan, ali se može iskoristiti. Poanta , kako sam razumio, jeste da tog prodavača magle šutnu u dupe i europski narodi da osmisle svoj koncept, a ne unaprijed pripremljen da svi budemo “antiglobalisti, kršćani, tradicionalisti, patrioti i suverenisti” kao Poljaci, američke pudlice doslovno u svijetu europske desnice….. P.S. Oprostite, ali @Iza_horizonta i @Lucija, nisam uopće razumio referencu na napisano. Nije baš neko teško štivo.

Lucija
4 godine prije

Izvrstan članak.
“… Bannonova je strategija pronicljivija, pragmatičnija u čistom američkom stilu i dinamična je evolucija neokonzervativizma. Ovaj ideološko-kulturološki model, utemeljen na iskorištavanju ključnih europskih misaonih koncepata, koji su vulgariziranih, rekli bismo “amerikanizirani”, ujedno lišeni njihove autentičnosti…”

Travis
4 godine prije

Kakav suverenizam kad ja preko mobitela kupim košulju iz Kine dok se vozim tramvajem iz Češke a auto mi je iz Francuske, nosim hlače šivane u Bangladešu, imam mobitel iz Koreje itd?

Lucija
4 godine prije

A i briljantno na trenutke (ne možemo sve copy- paste), ali ovo je zaista raskrinkavanje osnova politike koja se nastoji nametnuti,
” Nije dovoljno biti “protiv”, jer svaki oblik takvog razmišljanja, bez vlastitog suverenističkog modela, može završiti samo tako da postanemo zatvorenici problema kojem se suprotstavljamo”.

Tom
4 godine prije

Lazni prorok
Treba ga nogom u guzicu

samo tako
4 godine prije

Otkud mu pravo miješanja u europske izbore?
U kutiju DHL-a i vratiti ga doma. Prilažem deset lipa

Red Dog
4 godine prije

Sve u svemu, dobar je Trump.
Ne zato sto namerava biti dobar, vec zato sto razara Muriku iznutra. I stvara joj neprijatelje kao niko do sada.
Sta je najgore sta se moze desiti? Da se nastavlja po starom.
Ali ne desava se. Razbio je nepisana pravila americke unutrasnje politike. Pa sad nema kraja tome koliko se mogu spustiti nisko. Ko se spusta nize, pobeduje.
Vanjskopoliticki ne samo da je antagonizirao Zmaja, vec i Jevropu.
Dobar je.
That´s the road to perdition.

Moreno
4 godine prije

Vladari svita nisu veslo sisali i znaju kako je obrazac podjela na livo i desno gotov jer to vidi i većina građana tako da vladanja pomoću klasičnog dvostranačja ima sve manje, naročito u Eurooi. Sad se nudi alternativa “liberalizmu i glonalizmu” u “suverenizmu sa kršćanskim vrijednostima”. Sve je to prevara i ovo navedeno u navodnicima ako je nekad nešto i značilo danas minja znaćenje i ne znači ništa. Koji liberalizam kad države nikad nisu bile reguliranije sa tisućama zakona koji se protiv njih na godišnjoj bazi donose, a nikad većom poreznom presijom i kako je ti liberalizam lažan tako je lažan i suverenizam di mali, ali i veći narodi i države “nemaju alternativu” nego jednostavno moraju imat “zaštitu” odnosno reket. Tako dolazimo do onoga najbitnijega šta se tiće Stevea Bannona, a to je da je on protuteža Georga Sorosa i balans njih dvojice odnosno ta dva koncepta će balansirat nama… Čitaj više »

palermo
4 godine prije

Europa može birati između američkog i kineskog gospodara. Kinezi već nude BiH 600-injak milijuna ojra kredita za termoelektrane oko Tuzle. I što ako se kredit ne bude mogao vratiti? Kina postaje vlasnik energetskog sektora te iste BiH.
Rusiaj je ekonomski, a Europa je politički patuljak – to su prepreke za njihovo međusobno zbližavanje. Iran je u ovom trenutku najveći saveznik Rusije. Kakva Kina, kakvi bakrači!
Novi Papa je i došao iz Latinske Amerike upravo jer je širenje evangelika-cionista, kao što je ovaj Mamlazinho Bolsonaro, prevršilo svaku mjeru.
Izraelu i Satanyahuu se pridaje prevelika važnost. Oni nisu u stanju slomiti niti Hamas, a kamoli Hezbollah ili IRGC.
Ako misle krenuti u otvorenu agresiju na Siriju ili Libanon dobit će po lampi, i onda ih se možda čak i prisili na mirovni sporazum sa Palestinom.
Naravno, doklegod je Narančasti Pavijan u Ovalnom uredu, ništa od mira neće biti.

eu kolonija
4 godine prije

poanta je da je suvereniste I “suvereniste” vrlo lako prepoznati u današnjem svijetu visokih tehnologija. ja ne znam, dali je nekoj europskoj stranci bannon pisao politički program ali ako jeste one će se vrlo brzo same otkriti. suverenizam podrazumijeva suradnju sa svim državama svijeta na obostranu korist pa I sa rusijom I kinom. meni koliko je poznato da se bennon sam ponudio europskim suverenistima ali kako bi se organizirala što efikasnija predizborna kampanja a ne kako bi pisao već napisane političke programe europskim suverenističkim strankama. suverenisti a s njima i bennon kao pojava ne mogu biti loši jer više nego očito unose nemir u soroševo europsko jednoumlje I svako tko čačka u to jednoumlje ne može biti loš osim nekim “suverenistima” I soroševim “rusofilima”

elrfvoewivewrfvewrfvewrvew
4 godine prije

Izbistrio ti se vid Babiću, podosta, bravo.

alan ford
4 godine prije

Stvar je jednostavna: da je Bannon doista neovisni suvernistički aktivist, on ne bi uopće smio šetkati po SAD-u i Europi i nigdje ne bo dobio prostora, već bi ga davno uhapsili. Ja od početka nisam gajio iluzije, da će Trump korjenito promijeniti sustav u SAD-u. Jer čim sam vidoo da su u njegovoj ekipi također hazari kao Steven Mnuchin (njegov ministar financija i bivši Goldman Saksovac), te da ga fiinanciraju židovski milijarderi Sheldon Adelson,Carl Icahn i drugi, i da mu je jedan od gklavnih savjetnika židov Larry Kudrow.. i napokon da mu je zet židov Jared Kushner, prijatelj sa obitelji Netanjahu.. Dakle svi smo to znali i zato se ne treba praviti lud. SAD je coiohazarska korporacija, oni vladaju sa njom, a u centru te korporacije je izvor zla, gnijezdo mafije. Federal Reserve System, zvani FED. I dok taj sistem postoji, niša se bitno neće promjenuti. I također se ne… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

I još o Vatikanu i Bergogliju. Izgleda da samo još na ovom portalu još nije jasno da su Bergoglio i Vatikan igrači duboke države i globalističke elite. Begoljo je više puta je napadao sve suvereniste i usporedio ih sa nacistima 30-ih godina u Njemačkoj i dosad je stotinu puta propagirao Sorosevu migraciju. Evo dva zadnja puta, prilikom posjete Maroku, zahtjevao je od Europljana opet da moraju prihvatati migrante i da se ne smiju praviti ograde na granicama. I prije 2 dana, na Veliki petak, čak je zloupotrijebio procesiju muke na Veliki petak, za reklamiranje migracije i usporedio migrante kojima se ne dopušta da uđu u Europu, sa Isusovom patnjom na križu. Sa gledišta kršćantsva i katoličanstva, to je nečuveno i graniči čak sa svetogrđem. Jer procesija na Veliki petak, je čisto duboka vjerska i nikad, se nije koristila za nekakave političke poruke. Ranije papae to nikada nisu činili. Kada je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI