Uvođenje Covid-potvrda i de facto prisilnog cijepljenja predstavlja kršenje zakona, Ustava i međunarodnog prava

Covid potvrda i Plenković
175 komentara

Vlada je najavila od 15. studenoga uvođenje obveznih Covid-potvrda za zaposlenike državnih i javnih službi i za građane koji će dolaziti u prostorije državnih i javnih službi. S obzirom na veliki broj zaposlenika u tim službama i na učestale potrebe građana za dolaskom u navedene prostore, gotovo se može govoriti o općoj obvezi posjedovanja Covid-potvrda kao uvjeta za normalan život.

Prisiljavanje građana na cijepljenje?

Uvođenje Covid-potvrda ujedno predstavlja i snažan pritisak na građane u pogledu cijepljenja. Taj pritisak je, međutim, problematičan zbog činjenice da znatan dio stanovništva ima negativan stav prema cijepljenju, a utemeljen na informacijama o nedovoljnoj provjerenosti cjepiva odnosno o njegovoj nepouzdanoj učinkovitosti te nepoznatim štetnim učincima na zdravlje. Osim toga, dio građana smatra cjepivo neprihvatljivim i zbog vjerskih razloga smatrajući da je isto moralno kompromitirano zbog korištenja u njegovoj proizvodnji tkiva pobačenih ljudskih zametaka.

Zbog navedenih razloga, prisiljavanje građana na cijepljenje protiv njihove volje i savjesti, izaziva njihovo opravdano nezadovoljstvo i revolt.

Gdje je pravna utemeljenost?

S druge strane se postavlja i pitanje pravne utemeljenosti namjeravane odluke. Naime, vlast u Republici Hrvatskoj „proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana“, (čl. 1.2. Ustava), te stoga legitimne i pravno utemeljene odluke vlasti mogu biti samo one koje imaju uporište u demokratski izraženoj većinskoj volji građana.

De facto obavezno cijepljenje

Nasuprot tome, odluku o obveznom posjedovanju Covid-potvrda odnosno de facto o obveznom cijepljenju, donijeti će Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Na temelju uvida u zakonske propise na kojima se inače temelje odluke Stožera, može se zaključiti da Stožer nema takav mandat. Naime, Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nije propisana mjera obveznog cijepljenja za bolest Covid – 19 niti je propisana mjera obveznog posjedovanja Covid-potvrde kao uvjeta za slobodu kretanja.

Stožer i Covid potvrde

Nadalje, Zakon o sustavu civilne zaštite u članku 22a, ovlašćuje navedeni Stožer da pod posebnim okolnostima ugroženosti života i zdravlja građana, imovine veće vrijednosti te značajnije ugroženosti okoliša i gospodarske aktivnosti, može donositi odluke radi zaštite navedenih dobara, ali ta zakonska odredba ne propisuje ništa o sadržaju, naravi ili karakteru takvih odluka, pa se kao takva ne može smatrati podlogom za uvođenje obveznih Covid – potvrda.

Stoga bi Stožer u donošenju odluka iz svoje nadležnosti trebao biti vrlo oprezan u tumačenju svojih ovlasti, naročito imajući u vidu cjelinu važećih pravnih normi te posebnu osjetljivost i visok stupanj zaštićenosti ljudskih prava i sloboda.

Ustav

Nadalje, što se tiče ustavnosti navedene odluke Stožera, primarno treba imati u vidu članke hrvatskog Ustava (22.1. i 22.2.) koji propisuju da je „čovjekova sloboda i osobnost nepovrediva“ te da se „nikome ne smije oduzeti ili ograničiti sloboda osim kada je to određeno zakonom, o čemu odlučuje sud.“ S time u vezi može se konstatirati da najavljena odluka Stožera ograničava slobodu građana iako nije utemeljena na zakonu, pa je stoga očito protuustavna.

Moralni prigovori

Osim toga, mnogi građani odbijaju cjepivo zbog uvjerenja da je do njegove izrade došlo na moralno kompromitiran način, a uslijed korištenja stanica ili tkiva pobačene djece pa je prisiljavanje građana na cijepljenje u koliziji s njihovim pravom na slobodu savjesti i vjeroispovijedi propisanim u članku 40. Ustava.

Testna faza cjepiva

Također, mnogi stručnjaci upozoravaju da su sadašnja cjepiva još u testnoj fazi i da njihovi mogući štetni učinci nisu dovoljno sagledani pa se nametanje takvih cjepiva kao obveznih, može smatrati oblikom prisilnog podvrgavanja građana liječničkim ili znanstvenim pokusima, što je izričito zabranjeno u članku 23. Ustava.

Ustavnost?

Ustav Republike Hrvatske svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom (čl. 59. Ustava), a zakon propisuje da „svaka osoba ima pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinog dijagnostičkog odnosno terapijskog postupka osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo njezin život i zdravlje ili izazvalo trajna oštećenja njezina zdravlja“ (čl. 26. st. 1. t. 6. Zakona o zdravstvenoj zaštiti).

Ustav Republike Hrvatske propisuje i da se „slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitile slobode i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje“ (čl. 16.1.), a da „svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju“ (čl.16.2.). Uz to Ustav propisuje i da se slobode i prava mogu ograničiti samo organskim zakonom koji se donosi većinom glasova svih zastupnika (čl. 83.2.).

Nasuprot toj ustavnoj odredbi Vlada je najavila donošenje odluka i mjera kojima se ograničavaju ljudska prava, a bez bilo kakve zakonske osnove.

Što se tiče razmjernosti propisane u članku 16.2. Ustava, očito je da predviđena mjera obveznog posjedovanja Covid-potvrda i de facto obveza općeg cijepljenja, nije razmjerna naravi potrebe u konkretnoj situaciji. Naime, prema javno dostupnim podacima, širenje zaraze nije u korelaciji s cijepljenjem jer se pokazuje da cijepljene osobe također prenose zarazu, a cjepivo ih u određenoj mjeri navodno jedino bolje štiti od težih oblika oboljenja.

Poštivanje slobode i osobnosti građana

Sa stajališta zaštite društva odnosno javnog zdravlja u cjelini, može se smatrati razmjernima samo ona obvezna cijepljenja koja su poduzeta radi sprječavanja širenja zaraze na druge građane i zajednicu, a ne i ona koja imaju učinak samo na zdravlje pojedinaca. Država mora poštivati slobodu i osobnost građana (čl. 22.1. Ustava) te njihovo individualno pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinih dijagnostičkih ili terapijskih postupaka.

Osim toga, statistike i podaci koje iznose ugledni znanstvenici pokazuju da kod mlađe i zdrave populacije zaraženost virusom ima neznatne zdravstvene posljedice dok s druge strane upravo cijepljenje postojećim i još nedovoljno testiranim cjepivima nosi sa sobom za sada još nesagledive i neprovjerene zdravstvene rizike i posljedice. Iz toga je jasno da de facto nametanje obveznog i općeg cijepljenja, ne samo da nije razmjerno naravi pogibelji nego nasuprot tome upravo cijepljenje predstavlja za navedenu kategoriju građana veću pogibelj od same zaraze.

Ograničavanje ljudskih prava

Što se tiče pritiska i prenapregnutosti zdravstvenog sustava uslijed širenja zaraze, a što se spominje kao razlog zbog kojega se mora posegnuti za ograničavanjem ljudskih prava i sloboda uvođenjem Covid-potvrda i obveznog cijepljenja, treba imati u vidu i stajališta hrvatskih stručnjaka i medicinara koji smatraju da prenapregnutost sustava nije dosegnuta jer većina oboljelih od bolesti Covid-19 nemaju potrebu za bolničkim liječenjem.

Zaključak

Zaključno se može konstatirati da je namjera Vlade o uvođenju Covid-potvrda i de facto obveznog cijepljenja posredstvom Stožera civilne zaštite i zaobilaženjem Hrvatskog sabora, povezana s višestrukim kršenjem zakonskih i ustavnih kao i odredbi međunarodnog prava čime se prijeti nanošenjem nesagledive štete slobodama i pravima građana te načelima vladavine prava, trodiobe vlasti i drugim ustavnim vrednotama.

Vijeće Europe

Navedene i druge pravne argumente zasigurno su imali u vidu i autori i potpisnici Rezolucije 2361(2021) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz siječnja ove godine, koji su jasno i nedvojbeno konstatirali da su države članice dužne osigurati informiranost građana o tome da cijepljenje nije obvezno te osigurati da nitko ne bude pod političkim, socijalnim ili drugim pritiskom cijepljenja ukoliko se ne želi cijepiti kao i da nitko ne bude diskriminiran zato što nije cijepljen (7.3.1. i 7.3.2. Rezolucije).

Vlada – neovlaštena uzurpacija i zlouporaba vlasti

Vladu je stoga potrebno upozoriti da je navedenim postupanjem nedvojbeno zakoračila u sferu neovlaštene uzurpacije i zlouporabe vlasti i da bi to moglo kao i inače u takvim slučajevima, izazvati opravdano nezadovoljstvo i revolt građana kao i nepopravljivu političku i osobnu stigmatizaciju te pravnu odgovornost svih uključenih i odgovornih aktera.

Hrvatski sabor

Stoga smatramo razložnim uputiti Vladi poziv da sve mjere koje smatra nužnim i korisnim za suzbijanje nastale virusne zaraze donese u redovnoj zakonskoj formi i u postupku pred Hrvatskim saborom, te da ne pokušava svoj naum realizirati zaobilaznim putevima odnosno suspendiranjem nacionalnog suvereniteta i izigravanjem sustava političke demokracije.

Covidcovid propusnicahrvatskaVlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
175 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apa khabar
2 godine prije

građani koji su birali ovu vlast su krivi jednako kao i oni koji su mogli a nisu htjeli glasati. stoga neka sad uživaju punim plućima.
zahvala redakciji koja ipak nije opstruirala jedan moj prijašnji upis.

Hrast
2 godine prije

Vlast je ogrezla u democid, ilegalu i zločin, i nema se što tražiti od vlasti i njenih pripadnika, jer je sama delegitimizirala. Sustav se urušio njihovim ponašanjem, i treba se pripremiti za njihovo fizičko uklanjanje i kažnjavanje.

Gost
2 godine prije

“Zaključno se može konstatirati da je namjera Vlade o uvođenju Covid-potvrda i de facto obveznog cijepljenja posredstvom Stožera civilne zaštite i zaobilaženjem Hrvatskog sabora, povezana s višestrukim kršenjem zakonskih i ustavnih kao i odredbi međunarodnog prava čime se prijeti nanošenjem nesagledive štete slobodama i pravima građana te načelima vladavine prava, trodiobe vlasti i drugim ustavnim vrednotama.”

Plenkovic po ovome krsi zakon i treba ga uhititi. Ko ce ga uhititi i dovesti, njega i ostalu druzinu na optuzenicku klupu?

“Trodioba vlast”? Vele da je monetarna vlast cetverti stub vlasti i iznad zakonodavne, sudske i izvrsne vlasti. Plenkovic i klika se ocigledno toga drze i smatraju da su odgovorni “gospodarima novca” ciji i jesu radnici (potrosna roba), a ne narodu.

MUDONJA
2 godine prije

Da li to znači da ja u ponedjeljak neću moći u našičkoj bolnici zamijeniti kateter bez c-potvrde!? Inače sam tetraplegičar koji je davno obećao da ako do toga dođe idem u štrajk glađu!znam da će to dovesti do onoga najgoreg ali sta me briga,ja sam si dokazao da nakon smrti nije kraj!

burt
2 godine prije

to je riješeno izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti čl. 47 iz 2020, . bolestima kuga, kolera, žuta groznica jednostavno je dodan covid 19 tako da ako netko ima kugu ili koleru ili covid 19 može mu se nametnuti ogrničenje kretanja, nošenje maske i izolacija, izmjene toga zakona su donesene u u Saboru sa 80 glasova ZA, 21 Protiv i 16 Suzdržavnih

burt
2 godine prije

ali dovoljno je da je utvrđeno da u nekom području postoji kuga, kolera, žuta groznica ili covid 29 temeljem čl. 47. izmjene iz 20202 uvode se mjere i za one koji nisu zaražen tim bolestima, ograničenje kretanja i nošenje maski

burt
2 godine prije

nisam ni ja cijepljen i morati ću napraviti test ako idem u organe državne uprave

Otpornik
2 godine prije

Ljudi, oni su već davno zgazili i zakone i ustav i uopće se ne obaziru na njih. Njih može spriječiti samo i jedino sila.

Ljudov
2 godine prije

Mislim da je Pljenković već očajan svim silama se trudi naći nekoga tko će mu omogućiti bliski susret sa bivšim srbijanskim kolegom Đinđićem pa da njih dvojica to u miru prodiskutirati. Dakle ljudi pomozite mu zaslužio je minimum toliko za sva zlodjela koja je počinio Hrvatskom narodu.

mijo
2 godine prije

vidim, parizer bojna harači i ovdje. pa sjetite se, suhomesnata braćo – pred godinu dana bili smo ravnozemljaši. nije li vas sram?

Poznavalac prilika
2 godine prije

Da li je bila neophodna slika ovog patogenog organizma uz naslov? Prisjeo mi je i ručak i večera.

Ime i prezime
2 godine prije

Od interesa Republike Hrvatske je zaustaviti svaku zaraznu bolest.

Davor drugi
2 godine prije

Ne treba tu mnogo pameti niti nekih iskustava iz pravnih nauka da se shvati nakon skoro dvije godine “rad” stožera:
-ko jebe ovu državu
-ko jebe narod ove države
-ko jebe sva njihova temljna ljudska prava
-ko jebe sve zakone i ustav ove države
-ko vas jebe sve od reda, radite bez pogovora ono što vam MI STOŽER odredimo i zapovjedimo!
Namjesto jedinog valjanog i ispravnog odgovora naroda ove države, a koji ne zhtjeva mnogo mudrosti:
KO JEBE VAS SVE IZ JEBENOG STOŽERA, KAO I SVE VAŠE NALOGODAVCE,
velika većina stoke sitnog zuba koji sebe još “narodom” zove, pokorno staje i zbija se u stometarske redove za cijepljenje njih samih kao i njihove djece.
Tada ostatak, koji je svakim danom manji, onih koji neće u redove ni po koju cijenu također može odaslati poruku sličnu onoj stožerovoj:
JEBEŠ STOKU SITNOG ZUBA!

Slonica
2 godine prije

Postoji i djelo nečinjenja.
Kad su ovakve izvanredne situacije vlast treba zakonski zaštititi pučanstvo i uvesti obavezu cjepiva ili ravnopravno sudjeluju u širenju ugroze samom činjenicom da su suspendirani pregledi,operacije pristup državnim ustanovama .
Zasto se ne uvodi obaveza cjepiva i kome u korist ili na štetu …valjalo bi znati.

Lucija, prva
2 godine prije

“Od utorka se uvode covid-potvrde u sve državne i javne službe, a
BESPLATNA testiranja
provodit će liječnici primarne zdravstvene zaštite, među kojima su i obiteljski liječnici, stomatolozi, a testirat će i farmaceuti.

Ma PROGLEDAJTE već jednom.
TKO zarađuje na testovima? Tko ih uvozi iz Njemačke?
Samo državni službenici koštat će 96 milijuna mjesečno.

hiber
2 godine prije

Ne postoji tijelo, uključujući i Hrvatski sabor sa bilo kojom većinom uključujujući i jednoglasno, da može usvojiti legalnost kovid potvrda. To bi iziskivalo stvaranje potpuno drugačijeg društvenog uređenja ukidanje pravnih fakulteta, sudova i samog Sabora. Moguće je uvesti obveznost cjepljenja, moguće je proglasiti deklaracijom da su svi preboljeli, moguće je odrediti da se svi testiraju dva puta tjedno, čak kad bi to tehnički bilo moguće. Ali kovid propisnica ne može biti cjepljeni ili preboljeli ili testirani. To je potpuno drugačije društveno uređenje. Postoji samo jedan presedan, a to je engleska kraljica koja ne mora imati vozačku dozvolu dok svi njeni podanici to moraju. To je ili, ili. Ili si engleska kraljica ili moraš imati vozačku dozvolu.

Lucija, prva
2 godine prije

Gadno ometaju.
I preko Telegrama tek iz 3. puta i sa čišćenjima.

BTK
2 godine prije

Naslov je razlog za sve bez razlike da ostave sve i napune ulice i trgove. Vlast koja gazi ustav svoje zemlje je alarm da smo svi u opasnosti.
Skupovi se trebaju premjestiti pred zgrade HRTa u zg i po gradovima pred lokalnim studijima u svakom mjestu najjačeg medija.

Lavanda
2 godine prije

U posavskoj bolnici zaposlenica u administraciji bi “bacala necijepljene u Savu”, a “eminentna” doktorica bi im “u oko tu spricu zabijala”. Javno govore na radnom mjestu.

Jadranka S
2 godine prije

Covijek nije PAPIR, covijek je ZIVI COVIJEK/ZIVOT!!!

Porucujem im rijeci naslova knjige gospodina Kresimira Misaka:” DECKI, ODJEBITE U SKOKOVIMA!!!”

ledeno doba
2 godine prije

svima treba biti jasno da mi svi ljudi, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, imamo posla sa sotonistima, koji dirigiraju s ovom plandemijom, i koji upravljaju sa skoro svim državama u svijetu.
I da su prevara, laž i potpuna bezkrupoloznost i odsustvo bilo kakve moralnosti– osnova djelovanja sotonista…
zato ne treba previše polagati nade u bilo kakve zakone, ustave, trice i kučine… bilo kakve pravne, jurističke stvari, sudove i slično–iako ja podržavam sve one kod nas i u svijetu, koji se hrabro na tom polju hvataju u koštac sa stoglavom aždajom, sa zmijama..

zmiji se mora stući glava– to je jedina uspješna metoda

Aurora Australis
2 godine prije

Dakle i RH se predala. Gdje je onaj komentator koji mi je rekao da sta to mi u Australiji disemo da vlast radi sta hoce. Ja cak smijem i u postu, samo nema kafica i ducana koji nemaju hranu za nas kontrase. Sljedeci korak u Australiji po mom dojmu nakon putovnice bilo je uvodenje obaveznog cijepljenja od strane velikih kompanija. Tu su mnogi padali jer kad dode vijest muzu i zeni da ili poso ili igla nema se puno izbora. Velika vijest je bila kad je prva privatna kompanija objavila da to uvodi, sad se vise nitko niti ne obazire jer svaki dan nove kompanije izlaze s istim obrascima. Ja sam se nadao da ce se ljetom smirit propaganda itd ali iako je NSW na 95% odraslih cijepljenih i dalje vlak ide. Nadam se da je ipak vise pametnih doma i da se nece tako lako dopustit ista prica.

nekoizmase
2 godine prije

Pojacali su trolove u zadnje vrijeme , jos dolar vrijedi pa se ima za sendvice , ali nece uskoro otpadnici

Pravnik
2 godine prije

Ni jedan zagovornik Covid propusnica mi ne moze dati na ovo pitanje odgovor! U prostoriji od 20 osoba, 12 je cijepljenih sa covid potvrdom bez dodatnih provjera, 4 prebolovana sa potvrdom o preboljevanju i 4 zdrave osobe sa negativnim PCR testom. Pitanje je tko je osoba koja moze zaraziti 11 cijepljenih i 4 zdrave osobe? Naravno, krene se u matricu agende kako se cijepljenjem bla bla…opet postavim pitanje jer cijepljeni se mogu zaraziti i siriti zarazu i da im je covid propusnica dozvola za nekotrolisano sirenje zaraze. Onom kome su najjace restrikcije i PCR test su dovedeni da budu najizlozeniji virusu od cijepljenih koji nemaju nikakvo testiranje i kontrole jer se slobodno krecu sa Covid propusnicom. Time Covid propusnica stvara segregaciju, krsi ljudska prava i slobode. Cim vam zatraze Covid propusnicu, nemojte da vam bude mrsko da pisete tuzbe. Sve ovo rade da izvrse pritisak, svjesni da krse zakone i… Čitaj više »

petar schroder
2 godine prije

Svaka rijec izrecena o ovome mi je suvisna:Kazem ima Boga pa on zna istinu .Jedan dan a nadam se uskoro ce svi koji su ucestovali u ovome odgovarati NEKI DAN MI JE OD JEDNOG PRIJATELJA U ZAGREBU UMRLA MAJKA pRIJE ” MJESECA JE DOBILA MOZDANI I BILA JE U JEDNOM STARACKOM DOMU U ZAGREBU Prije 2 tjedna se njeno stanje pogorsalo pa su je poslali 3 dana u bolnicuNakon 3 dana su je vratili u dom i rekli da je dobila koronu.ONA JE IMALA SAMO JEDNOGA SINA KOJI JE PRIMIO 2 VAKCINE SAMO DA JE MOZE SVAKI DAN DA OBIDE U DOMU:Kada se vratila iz bolnice rekli su mu da jos ima koronu i vise mu nisu dali da je posjeti.Ona je bila nepokretna i nije mogla vise da govori ali je imala osmjeh na licu kada bi je on svaki dan posjecivao i u njenim ocima se vidjelo da… Čitaj više »

A neg.
2 godine prije

Republika Hrvatska je d.o.o i njeni vlasnici mogu sa svojom imovinom ciniti sto im je volja.
Svatko od nas ima pravo izaci iz ”firme” i zivjeti u skladu sa prirodom.

Zozo
2 godine prije

Zar mislite da će ovi takozvani tihi prosvjedi išta promijeniti?Na silu se mora ići silom jer bagra nema milosti!Ako želimo svoju slobodu nema druge nego nemilosrdno gaziti kriminalnu bagru.Čitam da ljudi prosvjeduju pred kućom onog odvratnog prdonje izvucite ga van i ubijte boga u njemu bez milosti!!!

Lara
2 godine prije

i ovi pravnici koji javno istupe govore o proceduri, jer eto mogli su “bolje paziti” kod procedure pa da bude zakonitije, ovako će imati tužbe, ali bar nešto, polako i bojazljivo se pocinje nešto govoriti o radnom pravu, o oduzimanju temeljnih prava i sloboda će drugi put…
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/strucnjaci-o-covid-potvrdama-pravni-sustav-je-zrtva-pandemije-trebali-smo-donijeti-poseban-zakon-15119436

Moka1
2 godine prije

E kad bi narod bio slozan pa svi necjepljeni u dravnim firmama ne dodju na posao( da ne pricam manjak zaposlenika u svim drzavnim ustanovama), mislim da bi promijenili plocu. Znam da je to kruh svakom gradjanu, ali tako da ljude stjeraju u kut je nedopustivo. Samo jedan primjer slusajuci nove mjere za potvrde u postu mozes uci bez potvrde podici paket ili dopis sa suda ili sl. a za sve ostalo moras imati potvrdu. Jednostavno prave budale od nas.

Jadranka S
2 godine prije

Nesuradnja/neposlusnost jedino je rijesenje!

Radarista
2 godine prije

Hajde da otvorimo kladušu, sa ovim cijepivom će se vjerojatno nešto desiti, povečanje otpornosti i imuniteta je već sada upitno.
Koja zarazna bolest će se sada masovno pojaviti, vodene kozice, ospice, boginje, nešto ozbiljno za što cijepiva postoje i svi smo cjepljeni protiv tih bolesti a ova vakcina je možda resetirala ili poništila djelovanje svih dosadašnjih životnih cjepiva.
Zna li se išta ?

max
2 godine prije

Nazalost nista drugo se i nije moglo ocekivati od vlasti koja u kontinuitetu sa svim prijasnjim vladama nastavlja devastaciju lijepe nase. Njih nije briga ni za demografski kolaps u drzavi a kamoli da razmisljaju o pogazenm ljudskim pravima. Oni su tu da budu sluge tudjim a ne interesima svojih gradjana.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Koliko god da je ova vlast sluganska, vazalna i marionetska, stoji činjenica da su mjere u zemljama oko nas i gadnije. Htjedoh kazat, ova poslušnička vlast i nije najgore što nas moglo zadesit, ali su kao i ostale sluganske vlasti i oni počeli maltretirat vlastiti narod. A tek novinari… Meni se čini da pola od njih nisu svjesni šta rade, isto kao što su se i nacisti u Nirnbergu čudili što ih sude, pa oni su samo izvršavali naredbe i sprovodili zakon.

Mali Čovjek
2 godine prije

Rijeka, 12. studenog 2021.
Bio sam na prosvjedu sinoć, spontanom koliko mi se čini, ispod Gradske ure gdje zborno mjesto tuče, – doduše, čuo sam da su neki od okupljenih ljudi već par zadnjih dana tamo. Mislim da se pokušava kopirati nešto kao i u Italiji gdje traju već mjesecima. Nema zastava niti transparenata, nikakvih oznaka osim da su sinoć ljudi palili lamione i ostavljali ih na podu – za smrt Ustava, valjda. Mlado i staro, muško i žensko, odrapano i fino obučeno, sve prokuženo od političara i oportunista – pjevalo se ali se nije govorilo, bilo je lijepo i samo preostaje nadati se da će brojka od sinoćnjih 500-tinjak duša početi da niče poput gljiva poslije kiše. Možda i večeras odem ali svakako ću nastaviti kad god sam slobodan i ne radim.

TheBan
2 godine prije

Ako “…predstavlja kršenje zakona, Ustava i međunarodnog prava” – što nitko ne podnese tužbu bar DORH-u?Velika muda u Hrvata, dok ne treba šiju izložiti…
Ako netko ima znanja – neka mi proslijedi neku “šprancu” za tužbu, pa da ju ja podnesem.
P.S.Za one koji inače reagiraju bez razmišljanja; Hrvat sam, dragovoljac i veteran DR iz 91, višestruko odlikovan, ZNG, MUP, HV (časnik) – tako da ne propitujete moje “domoljublje”, molim lijepo…

Vladimir
2 godine prije

Naši ustavni stručnjaci kao Barić i Palic dajj za pravo za odluke Stožera za najnovije mjere Barić pozivajući se na razmjernost a Palic da je Ustavni sud već o tome odlučio
I to je za njega gotova stvar koja se mora poštivati.Ja nisam pravni stručnjak ali s obzirom na rezoluciju Vijeća EU o dobrovoljnosti cijepljenja i zabrani bilo kakve prisile na cijepljenje može li se sto poduzeti u pravosuđu EU?

TheBan
2 godine prije

A da se svaki državljanin RH sjeti da je on i suvlasnik države?
Naime, svaki državljanin RH dnevno financira Vladu RH s najmanje 25% svih svojih prihoda, pa sve do iznosa od 67% (u nekim slučajevima i više).
To ga automatski čini i suvlasnikom.
A suvlasnik ima pravo znati što se događa s njegovim vlasništvom.
Za početak – da vidimo te ugovore s dobavljačima vakcina…

Irina
2 godine prije

Dobar članak, odmjeren, dokumentiran, angažiran, primjer kako treba pisati!

pero
2 godine prije

Svako se danas može nazvati ustavnim stručnjakom, a pogotovo neki koji su možda i bili do sada, a odjedno s izjavama kao, nije bitno što piše u Ustavu RH, nego što kažu ustavni suci, svrstali su se u obična lupetala budalaština.
P.S. Učeniku srednje škole nitko ne treba tumačiti članke 20; 22. i 23. Ustava RH

Članak 20.

Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

 

2. OSOBNE I POLITIČKE SLOBODE I PRAVA

Članak 21.

Svako ljudsko biće ima pravo na život.
U Republici Hrvatskoj nema smrtne kazne.

Članak 22.

Čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva.
Nikomu se ne smije oduzeti ili ograničiti sloboda, osim kada je to određeno zakonom, o čemu odlučuje sud.

Članak 23.

Nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima.

Max
2 godine prije

Totalni zločin

Sokratov Dajmonijum
2 godine prije

    ARON EZRA POLJAK VUKELIĆ Francuski filozof i pisac prosvijetitelj Wolter je jednom rekao “povijest je laž za koju smo se dogovorili”. Laž za koju se je OVA MASONSKA PLENIPOTENTNA SOTONA Plenković i vladajuća nomen klatura u Hrvatskoj dogovorila sa bankarskom – danistakratskom aristokracijom i atrakcijskim silama koje iz sjene vladaju i sa novim nastalim društvom vlasnika u Hrvatskoj ZOVE SE DEMOKRACIJA, REPREZENTATIVNA DEMOKRACIJA koja je kao što je KITIJSKA GLAZBA UDALJENA OD ŠUBERTOVE tako je i ta NEOLIBERALNA DEMOKRACIJA UDALJENA od DIREKTNE DEMOKRACIJE. Priorus parit locusta lucam bovem (prije će rodit skakavac slona) nego li će OVAJ MASONSKI GAD – EGOLATER – PSIHOPATA Andrej Plenković prestati bacati narodu prašinu u oči, odnosno svojom pataloškom sklonošću mendacitetu pataloškom, laže GAD MASONSKI Plenković u svim smjerovima njegove moći, koristeći državne i privatne medije. Njegovo vrijeme vladavine u Hrvatskoj jasno je iskristaliziralo da je to političar čiji je svjetonazor determiniran od… Čitaj više »

Sokratov Dajmonijum
2 godine prije

II DIO KOMENTARA
– ZATVORITI I IZVESTI PRED LICE PRAVDE I SVE DO JEDNOM ODREZATI GLAVE. Vix teneor quin (jedva se suzdržavam) od gnjeva da ih ne proklinjem skupa sa njhovom kopiladi. Plenkoviću odvratni EU KANALIZACIJSKI ŠTAKORE „Nihil Nocere“ – Nihil Nocere odvrtni lčjigavi GADE stiče tebe i tvoju KOPILAD zakoni kauzaliteta pa makar i na munjama jahao nećeš MASONSKI GADE uspjet izbjeći kaznu za svoja ZLODJELA, DEREGULACIJU, KOLONIZACIJU HRVATSKE, RASPRODAJU, DEMOGRAFSKO RASELJAVANJE NARODA – i ZA SMRT NA TISUĆAMA GRAĐANKI I GRAĐANA – DJECE NAKON CIJEPLJNJA ZTRLO TI SE PLEME I SJEME DOUŠNIĆE ODVRATNI.
 
13. Novembar, 2021
 

 

Sokratov Dajmonijum
2 godine prije

   I. DIO KOMENTARA Francuski filozof i pisac prosvijetitelj Wolter je jednom rekao “povijest je laž za koju smo se dogovorili”. Laž za koju se je OVA MASONSKA PLENIPOTENTNA SOTONA Plenković i vladajuća nomen klatura u Hrvatskoj dogovorila sa bankarskom – danistakratskom aristokracijom i atrakcijskim silama koje iz sjene vladaju i sa novim nastalim društvom vlasnika u Hrvatskoj ZOVE SE DEMOKRACIJA, REPREZENTATIVNA DEMOKRACIJA koja je kao što je KITIJSKA GLAZBA UDALJENA OD ŠUBERTOVE tako je i ta NEOLIBERALNA DEMOKRACIJA UDALJENA od DIREKTNE DEMOKRACIJE. Priorus parit locusta lucam bovem (prije će rodit skakavac slona) nego li će OVAJ MASONSKI GAD – EGOLATER – PSIHOPATA Andrej Plenković prestati bacati narodu prašinu u oči, odnosno svojom pataloškom sklonošću mendacitetu pataloškom, laže GAD MASONSKI Plenković u svim smjerovima njegove moći, koristeći državne i privatne medije. Njegovo vrijeme vladavine u Hrvatskoj jasno je iskristaliziralo da je to političar čiji je svjetonazor determiniran od strane ti… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI