fbpx

Venezuela: Ako rata mora biti, bit će ga, ali će se zemlja braniti

Zračne snage Venecuele

U koordiniranim akcijama samoproglašenog “privremenog predsjednika” Venezuele Juana Guaidóa i američke uprave vrijeme dijaloga s vladom Nicolasa Madura je prošlo. Podsjetimo da su sve akcije uličarskog predsjednika bile povezane i usklađene s Washingtonom, počevši od performansa samoproglašenja za “predsjednika” kojeg je Guaidó izveo na ulicama istočnog Caracasa samo nekoliko minuta nakon što se američki potpredsjednik Mike Pence obratio “narodu Venezuele”. Prije dva dana, kao način rješavanja problema, Guaidó nije odbacio mogućnost ni američke vojne intervencije protiv vlastite zemlje.

Sjedinjene Države su odbile su sudjelovati na međunarodnoj konferenciji u Urugvaju, na kojoj su bili predstavnici više od deset država, uključujući zemlje regije i Europe, posvećenoj raspravi o mogućnosti mirnog rješavanja situacije u Venezueli. State Department je rekao da je prošlo vrijeme za dijalog s predsjednikom Bolivarske Republike Nicolasom Madurom i pozvao je druge zemlje da odustanu od pregovora. Ranije je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, upozorila da Washington radi na provedbi scenarija smjene vlasti u latinoameričkoj zemlji. Naglasila je kako je za ostvarenje tog cilja američka vojska već počela pripremne radove. Američki predsjednik Donald Trump je istaknuo kako ne isključuje upotrebu oružanih snaga u regiji, što je odmah pozdravio samoproglašeni “predsjednik” Juan Guaidó.

Sjedinjene Države se neće pridružiti razgovorima kontaktne skupine o Venezueli, jer vjeruju da je ovaj sastanak “zamka” legitimnog predsjednika zemlje Nicolasa Madura, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliot Abrams.

“Kada je riječ o lažnom dijalogu, nemojte pasti u zamku koju je Maduro već prije postavio. Umjesto toga, Maduru treba poslati jasan da mora otići. Nismo zainteresirani za pridruživanje kontaktnoj skupini kada je riječ o lažnom dijalogu”, rekao je Abrams.

Također je naglasio kako je “vrijeme za dijalog s Madurom davno prošlo”.

Podsjetimo da je u pokušaju rješavanja političke krize u zemlji u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, 7. veljače održana međunarodna konferencija. Na njoj su bili predstavnici Europske unije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Portugala, Švedske, Velike Britanije, Bolivije, Kostarike, Ekvadora, Urugvaja i zemlje karipske zajednice. Caracas je također poslao delegaciju na sastanku, izjavio je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro.

“Pozdravljam sastanak kojeg su organizirali 14 zemalja karipske zajednice, Meksiko, Bolivija i Urugvaj u Montevideu. Odazvali smo se na vaš prijedlog za multilateralni dijalog u Venezueli”, napisao je Maduro na Twitteru.

Prema venecuelanskoj agenciji AVN, prva faza izlaska iz krize je stvaranje uvjeta za izravan dijalog između sukobljenih strana. Potom bi se održali pregovori, čije će rezultate stranke predstaviti partnerima. Tijekom treće faze bi se zaključio sporazum. Konačno, u četvrtoj fazi bi se postigli sporazumi koji bi se provodili uz međunarodnu potporu.

Osim toga, kontaktna skupina se složila da će osigurati uvjete za održavanje novih izbora, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, iako njezin prijedlog sadrži malu zamku za aktualnu vladu.

“Međunarodna kontaktna skupina namjerava obaviti dva zadatka. Bit će u bliskom kontaktu s akterima u zemlji, regiji i svijetu kako bi pružila jamstva za brzo održavanje demokratskih i slobodnih predsjedničkih izbora, kao i za osiguravanje brze isporuke humanitarne pomoći”, kazala je Mogherini, spominjući predsjedničke izbore koji su održani krajem 2018. i na temelju kojih je Maduro 10. siječnja preuzeo novi šestogodišnji mandat.

Vojna opcija je na stolu

us army sad zastava

Ostavivši po strani retoriku, jer Guaidó ionako ne pristaje na dijalog s predstavnicima vlade, važno je napomenuti da su Sjedinjene Države ranije već donijele odluku o vojnoj intervenciji u političkoj krizi u Venezueli, kako tvrdi glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Sudeći po aktivnosti američkih vojnih izaslanstava, koja su nedavno doslovno preplavila regiju, u tijeku je detaljna studija o pitanjima sveobuhvatne, uključujući i logističke, provedbe nasilne opcije za smjenu vlasti u Venezueli”, kazala je tijekom sastanka.

Zaharova je ukazao na snimke koje su se ranije pojavljivale na društvenim mrežama, koje gotovo sigurno prikazuju američke trupe u kolumbijskom gradu Cucuti, smještenom u blizini granice s Venezuelom. Nedaleko od Cucute je venecuelanska zračna luka, koju mogu koristiti svi vojni zrakoplovi, uključujući transportne.

Uoči konferencije u Urugvaju je američko vojno vrhovno zapovjedništvo rekao kako će tijekom tjedna posjetiti Kolumbiju, gdje planiraju razgovarati o venecuelanskoj granici. Sjedinjene Države imaju sedam vojnih baza u Kolumbiji, uključujući i tri raspoređene vrlo blizu istočne granice zemlje s Venezuelom.

Kao odgovor na ove prijetnje, Venezuela je odmah održala vojne vježbe, a predsjednik Maduro je u siromašnim zajednicama zemlje naredio stvaranje narodnih obrambenih jedinica od 50 000 ljudi, koji će činiti “Bolivarsku miliciju”. Ova formacija uvelike podsjeća na Hashd Al-Shabi snage u Iraku ili na iranske Basij milicije.

“Uspoređujući sve ove činjenice, nehotice se dolazi do zaključka da je u Washingtonu donesena odluka o uporabi sile. Sve ostalo nije ništa drugo do operacija pokrivanja”, dodala je Zaharova, nakon objave podataka o aktivnostima Pentagona i američkog Južnog zapovjedništva, zaduženog za latinoameričku regiju.

U međuvremenu je zapovjednik Južnog zapovjedništva (SouthCom), admiral Craig Foller, rekao da je Washington spreman zaštititi američke institucije i diplomate, ako im bude ugrožena sigurnost.

Osim toga, 3. veljače je i američki predsjednik Donald Trump priznao mogućnost vojne invazije Venezuele.

“Ne želim to reći. Ali to je definitivno jedna od mogućnosti”, rekao je Trump.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je osudio ovu izjavu. Podsjetio je da bi Washington time opet prekršio međunarodno pravo.

“Sjedinjene Države ne kriju činjenicu da vladu Venezuele žele svrgnuti po svaku cijenu. Jučer je Trump rekao da ostavlja na stolu mogućnost vojne intervencije. To potkopava sve temelje međunarodnog prava”, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova.

Hakirane stranice veleposlanstava Venezuele u svijetu

tastatura racunar pc

U pozadini pregovora u Urugvaju su hakirane stranice devet stranih veleposlanstava Venezuele. Na njih su postavljene izjave podrške Juanu Guaidóu, koji se proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika. Na primjer,  veleposlanstvo Venezuele u Brazilu je obavijestilo vladu u Caracasu i medije da im je stranica hakirana.

“Venecuelanska ambasada u Brazilu izvještava da je njezina stranica bila hakirana. Cijeli naš diplomatski sastav potvrđuje apsolutnu odanost predsjedniku Nicolasu Maduru i odbacuje nezakonite radnje koje samo potvrđuju nedostatak podrške novoj ofenzivi imperijalista Washingtona. Pobijedit ćemo….”, navodi se u poruci diplomatske misije.

I veleposlanstvo Venezuele u Rusiji je potvrdilo hakiranje i incident nazvalo kibernetičkim kriminalom.

“Potvrđujemo kriminalnu politiku hakiranja i miješanja u internetske stranice venecuelanskog ministarstva vanjskih poslova u nekoliko zemalja. Odlučili smo prestati objavljivati informacije online dok se ponovo ne uspostave uvjeti kibernetičke sigurnosti”, naglasilo je veleposlanstvo.

Maduro je u obraćanju putem državne televizije rekao kako Juan Guaidó, kao predsjednik parlamenta, djeluje uz potporu Sjedinjenih Država, koje namjeravaju provesti državni udar u Venezueli.

“Borit ćemo se i pobijediti. U životu, demokraciji i budućnosti. Danas smo svjesni da imperijalistička vlada Sjedinjenih Država provodi operaciju kojom bi u Venezueli na vlast postavila svoju marionetu, koja će služiti njihovim interesima”, kazao je Maduro.

Vrijedno je spomenuti da, unatoč Madurovoj spremnosti da nastavi dijalog u bilo kakvim uvjetima , Guaidó kategorički odbija mogućnost pregovora.

“Nikada više nećemo pristati na lažni dijalog, gdje god se to održavalo”, kazao je Juan Guaidó, koristeći iste riječi kao specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliot Abrams.

Odbijanje Guaidóa da pregovara s Madurom su znak njegove odanosti i odgovornosti prema zapadnim silama koje nisu zainteresirane za mirno rješenje sukoba.

“Čelniku i predstavnicima oporbe je jednostavno zabranjeno voditi bilo kakav unutarnji dijalog. Između ostalog, kao što svi vidimo, čitav niz zapadnih sila je oporbenog vođu počeo proglašavati navodnim legitimnim čelnikom zemlje. Ako su to učinili, ako zemlje i njihovi lideri to javno kažu, o kojem unutarnjem dijalogu možemo govoriti?”, pitala se Zaharova.

“Ako rata  bude, Venezuela će se braniti”

Vlasti u Caracasu su rekle da su spremne na razgovore, ali znaju da oporba ne smije pregovarati zato što SAD žele rat, a ako rata  bude, Venezuela će se braniti.

Venezuelske vlasti i oporba samo kroz dijalog moraju pronaći izlaz iz političke krize u zemlji, rekla je ekskluzivnom intervjuu za RT potpredsjednica Venezuele Delcy Rodríguez.

Prema njezinim riječima, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ne namjerava pregovarati i sav ulog je stavila na vojnu intervenciju. Istovremeno, stanovnici Venezuele su spremni braniti teritorijalnu cjelovitost republike i neće dopustiti invaziju, naglasila je Delcy Rodríguez.

“Pozdravljamo inicijativu vlada Urugvaja i Meksika, kojima su se pridružile Bolivija i zajednica Kariba. Potrebno je naći rješenje u okviru dijaloga i uz poštivanje suvereniteta Venezuele i samoodređenja venecuelanskog naroda. Treba pronaći rješenje i odmaknuti se od lude ideje poziva na vojnu intervenciju”, rekla je potpredsjednica latinoameričke zemlje.

Primitivno je vjerovati SAD i dalje vladaju svijetom. Oni ne razumiju da se svijet promijenio i njegova geopolitička struktura je već drugačija. Ovaj svijet traži mogućnost stvaranja prostora i sfera za multipolarnost. Ovaj je svijet policentričan, ali  imperijalistički propadajući svijet to još uvijek ne može razumjeti. Pokušavaju ugroziti neovisne, autonomne i suverene zemlje. U   Venezueli im to neće uspjeti”, dodala je Rodríguez.

“Ono što sprječava dijalog je zapovijed vlade Donalda Trumpa da ne smije biti pregovora, jer ako razgovaramo to znači da neće biti rata. Suočeni smo sa stavom apsolutnog političkog i ideološkog odbijanja Venezuele. Washington vjeruje da bi Nicolas Maduro trebao otići. Stav Washingtona je suština njegove perverzne doktrine o smjeni režima i demokratskih sustava koji ne vole kada im se zavrću ruke i nameću odluke”, zaključila je Delcy Rodríguez.

Dakle, ako rata mora biti, bit će ga, bez obzira na sve. No čak je i senator Lindsey Graham priznao da rat protiv Venezuele neće biti “šetnja kroz prirodu”. Uz snažan otpor dobro naoružane vojske i ljudi, ovisno o odazivu na narodnu mobilizaciju, Venezuela sigurno neće biti Libija ili Saddamov Irak. Nadajmo se da je toga svjestan i Trump, iako sve sugerira da se ide na vojnu opciju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
101 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Appeal of Nicholas Maduro to the people of the USA
https://www.youtube.com/watch?v=HU_xg68iSFU

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  čokolino

direktne usa intervencije neće biti
više će se ići na sirijski scenario, kao prijatelji venecuele i slično plus ubacivanje terorističkih grupa iz susjednih zemalja ali ovaj put ne u svrhu stvaranja kalifata,nego u svrhu stvaranja bolivar slobodne republike.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  čokolino

Imam jedno pitanje: da li je Sergej Trifunovic priznao Gvida, Gauda, ili ako se vec zove ovaj malac iz Canvasa?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Usput, danas su počele velike petodnevne ili sedmodnevne vojne vježbe, između ostalog, i usklađivanja interoperabilnosti ruskog i kineskog oružja . Ima li ili nema Rusa i Kineza, nije navedeno.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Juan Guaidó i oporbeni čelnici trebaju biti pod nadzorom Venezuelanske vojske i treba im dati do znanja da nemože van države ukoliko započne bilo kakva vojna agresija na državu.Treba im dati do znanja da je to točka u kojoj počinje rat i nema povratka i točka kada on i njegova svita ide na vojni sud kao izdajnik države.Treba im dati do znanja koja je kazna u tom slučaju.Pa neka započinju rat na vlastitu odgovornost kao prvi koji budu osuđeni a ne da narod trpi takve izdajice i njihovo likovanje i izigravanje junaka.To Maduro može ali…pitanje je Ruskih i Kineskih interesa i načina na koje se takva problematika bude riješavala.Poznato je da Rusi i Kinezi nisu toliko “sirovi” kao Ameri i da odabiru duži put a taj duži put obično znači rat ali sa pozitivnim ishodom.Jedino narod pati.

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Sjor”m3x”,Vi ste u pravu.Samo ,triba te izdajnike pobit,ako pukne prva puska prema Venecueli.Bez obzira na poteze rusa i kineza.Poslat “Suhojeve” da preoru jazbinu di se olos krije.Svaka popustljivost Madura i Vojske,bit ce nova Yugoslavija,Irak,LibijA,Sirija.Obavezno(od rusa i Kineza)trazit tacne obavjestajne podatke i sihronizirano likvidirat sve agente CIA,Kolumbije i njihove domace pomagace.Ili tako,ili milijuni mrtvih ka i svugdi di je USrA kuga zasmradila ariju.Jos nije kasno.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

Vjerovatno ce Rusija zastititi svoja ulaganja u VNZ, za ove CHN neznam.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije

Gleda štrump daljnogledom ima li Rusa!

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

mladen3x & dalmata
Ovaj Juan Guaidó i ekipa, me neodoljivo podsjeća na protagoniste događaja u Jugoslaviji (Slovenija i Hrvatska) neposredno prije izbijanja tzv domovinskog rata, kada su uz svesrdnu podršku Amerike i EEZ izdali Jugoslaviju (a danas vidimo razmjere i posljedice izdaje i u vlastitim državicama)…. Gdje ste bili tada da im date “…do znanja koja je kazna u tom slučaju” i da “…triba te izdajnike pobit,ako pukne prva puska…” …
Većina se “komentatora” ovdje takmiči u nekakvim prognozama i nadmudruje se oko rješenja za Venecuelu a vlastite državice nam se rastaču u žabokrečini izdaje, koja do danas nije ni identificirana a kamo li sankcionirana….

brico
Gost
brico
1 godina prije
Reply to  otpisani

Janša, Tuđman i još pokoji bili su rekrutirani/izabrani za sever ex Yu te (dobro) plačani sa strane cie da zapocnu pripreme akcija za rušenje.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije
Reply to  otpisani

Hahaha, …dakle, kod nas nije bilo (i nema) izdajica … njih ima samo u Venecueli (i treba ih pobiti) … Blago Vama dragi minusari!

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Trump neče započeti rat.
Trump je republikanac. I koliko smo vidjeli, mada je sklon demonstraciji moći, nije sklon ratovanju…
Skoro sve ratove širom svijeta započeli su demokrati.
Ne vidim realne opasnosti, samo velike riječi.
Jedin nepoznat faktor je “duboka država”. Kolik je operativni domet tih zločinaca…
Može li ta nevidljiva institucija prisiliti ili čak ubiti Trumpa?

Mali
Gost
Mali
1 godina prije
Reply to  preseren3

O čemu ti baljezgaš, demokrati započinju ratove a republikanci ne…a čije boje su branili George Bush stariji i mlađi, dva unikatna blesana…kad si ti rođen, 2005!?

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  preseren3

Štrump republikanac okruzen nekonima graham, pompeo, pelosi, pens,šumer

Promatrač sa strane
Gost
Promatrač sa strane
1 godina prije

Interesantan je članak Halford Mackinder-a “The Geographical Pivot of History”

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

i noviji u voltairenet.org

Nesto smrdi
Gost
Nesto smrdi
1 godina prije

Rusija i kina se pokrile usima…ako se ne varam, to znaci da je Venezuela vec pala..

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
Reply to  Nesto smrdi

Kao Vijetnam i Afganistan?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Nesto smrdi

Da, fakat nešto smrdi… Po trolovima, čini mi se

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

sve su to oni, amerikanci, lijepo isplanirali još samo da nađu vojsku. venezuelu će braniti svi raspoloživi vojnici osim 5-10% terorista. amerikanci mogu platiti do 30.000 vojnika a ostala raja nije glupa ratovati za američke nacionalne interese proti potencijalne milijunske vojske venezuele

ps. ovim “soroševim” sendvićarima ili “politički korektnim” trolovima poručujem da se ne moraju sikirati. vjerojatno griješim pa se nemoraju meni obraćati I trolati:)

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Eh, koliko ” kurvi rata” ima po svitu. Lako bi se skupilo puno više plaćenika od brojke koju si navea.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

skupilo bi se, naravno. ali valja to platiti a oni ti ratuju godinama I godinama a svi se kriju u mišije rupe. ono što može normalna vojska odraditi za dva mjeseca njima treba obično dvije godine

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Treba cuvati posao!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Miki maus

upravo tako

mister_no
Gost
mister_no
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

apsolutno isilovci moraju biti negde uposleni jer prihvatiti njih kod svoje kuce nije bas najbolja ideja

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  mister_no

većina ih je trenutačno na odsustvu. poslani su kod 72 djeve

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Jadan narod…

Ludilo
Gost
Ludilo
1 godina prije

Masonske zmije grizu gdje mogu. Politicki huliganizam i razbijanje drzava koje im nisu po volji ili pod nogama. Nije mi jasno ljigavo lizanje istih od strane EU. Lignje i prostitucija moralna.

max
Gost
max
1 godina prije

Moja pretpostavka je da će rata biti u kojem će s jedne strane biti:
-američki specijalci i jedinice za specijalne operacije
-vojnici okolnih zemalja kao što je kolumbija
-državljani venecuele(nezadovoljnici, kriminalne skupine i generalno protivnici režima)
S druge strane regularna vojska venecuele, ruski instruktori i vojno osoblje određenih specialnosti, kineski obavještajci, dobrovoljci iz drugih zemalja koji podržavaju madura.
Amerikanci će iskustvo sirije i iraka iskoristiti za otklanjanje grešaka iako nisam siguran da će im to biti od velike pomoći jer jer im konfiguracija terena otežava osvajanje velikih gradova(nisam siguran da im blitzkrieg može upaliti kao što je upalio sa isilom).Što se tiče konačnog ishoda….nisam siguran da će Maduro opstati.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  max

Mislim da je najveci Madurov saveznik glupost, kukavicluk i idiotizam americke administracije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Riddick

Polako sa predviđanjima. Sačekajmo burta. Čovjek zna…Od Damaska do Idliba nabroji sve prave revolucionare i petokolonaše.Valda zna čim jenkiji raspolažu u “svom dvorištu” :))

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sirija je naseg druga burta proslavila ovde…
Sve on zna, samo stanje na terenu nikako da se poklopi sa njegovim stanjem na karti.
On je za mene ovde nepogresivi orijentir sta nije istina, kao lakmus papir pokaze sta nije tacno…

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Riddick

To se zove kriva dojava, nije Burt kriv.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  max

Max to je nedovoljno. U Siriju su poslali likove iz 70 drzava i pukli su. Ako udju u Venecuelu bez 20 drzava nemaju nikakve sanse. Za Venecuelansku kampanju morali bi imati na svojoj strani citav NATO i jos 30-ak drugih vazala spremih da posalju vojsku. Posto toga nema ne preostaje im nista drugo nego da Tramp na tviteru proglasi pobjedu i prije nego sto rat pocne. Kako je progasio predsjednika i prije nego sto je Maduro umro, tako ce proglasiti pobjedu.

tošo
Gost
tošo
1 godina prije

Ništa neče biti, ne vojne intervencije, možda ubačene specialne jedinice ali če i to biti uzaludne. Nastavit če se medijski rat i posredne sankcije za svrgnuče Madura. Mislim, da se redosled sazbivanja ne okreće po planu pobunjenika ili ?….

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Sumnjam da će se SAD upustiti u otvoreni rat sa bilo kim. Uvijek idu na domaće izdajnike kao začetnike oružanog sukoba, popune redove sa plaćenicima, doture znatne količine naoružanja te po mogućnosti uključe redovne jedinice ili dragovoljce iz susjednih država. Ubačene specijalne postrojbe su tu da sve koordiniraju i “poguraju” kad zapne.
Mislim da neće ništa pokušati dok ne stvore kritičnu masu da krenu unutarnji sukobi. Fokus je zacijelo sad na tome i moguće da će se opet inscenirati neki “zločin” koji će pokrenuti lavinu.

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  Tomica

Amerikanci isti scenario sprovode u Srbiji.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  rodoljub

Provodili su i u RS cijelu proslu godinu, pa sta?

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Kaj bi bilo kada bi Rusija, Kina, Meksiko, Indija, Iran i Turska objavile da priznaju Elizabeth Warren za predsjednicu USA?

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  nekoime

klintonovu ili pelosi

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Za mmadura ce se boriti oni koji su dobili sve zivo od caveza dalje a to je vecina ostala ga,,t pa za izdajnike

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Mora najprije doc do provokacije, nesto u stilu bacanja klora po prosvjednicima!

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Bice i tu nekakvih “belih slemova”

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Mislim da čuvaju opciju “obrane ambasade”…Nisu ih zabadava ostavili..
Druge zemlje,kojima je stalo do života osoblja,… pokupile bi ih na vrijeme,a ovi svoje”žrtvuju”…
“U međuvremenu je zapovjednik Južnog zapovjedništva (SouthCom), admiral Craig Foller, rekao da je Washington spreman zaštititi američke institucije i diplomate, ako im bude ugrožena sigurnost.”

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  nonwo

Admiralu su pune gace. On je na prvoj liniji i kaze da ne zna koliko ima rusa u Venecueli i koliko ce ih jos doci. Nije ni njemu lako. Samo da mu je ovo pregrmiti i docepati se kancelarije u Pentagonu.

boris
Gost
boris
1 godina prije

Assad must go. drugi cin.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ako znamo za postojanje najava povlačenja američke vojske iz Afganistana, povlačenja iz Sirije te nešto vrlo nalik najavi vojne intervencije u Venezueli, onda bi razvoj događaja svakako vodio u smjeru američke agresije na Venezuelu. Što ćeš s tom vojskom? Nećeš ih valjda poslati sve u mirovinu? Venezuela se čini dostojnom destinacijom.
Da u SAD-u postoji dovoljno radikalnih likova kojima agresija na bilo koju državu ne predstavlja problem, nije sporno. no, čini se da je i njima, američkim jastrebovima agresija na Venezuelu zadnje rješenje. Što ni u kom slučaju ne znači da im to kao jedino rješenje neće ostati.
Prije rata će pokušati iscrpiti sva druga sredstva. Zato što im se ovog puta ne ide, a moraju ići. Da je protivnik jedino Maduro i njegova oligarhija koja upravlja Venezuelom, onda se Amerikanci ne bi puno mislili. Ovog puta je protivnik u isto vrijeme i Rusija u Venezueli, što je puno ozbiljnije. Već u Siriji su Amerikanci imali priliku vidjeti što ne/mogu kad je s druge strane ruska vojska, otud premišljanja jastrebova u vezi s agresijom.
Opće mjesto svih priča o američkim agresijama jest nafta. Prije toga jest nafta za dolar.
Amerikanomrsci će reći kako je SAD-u do demokracije i ljudskih prava stalo koliko i do lanjskog snijega (u pravu su) te da je jedini njihov interes nafta.
Jest, ali sporedni cilj.
Ako se složimo s tim, onda moramo vidjeti da je taj američki cilj u Venezueli Rusija već ostvarila. S par milijarda dolara je Rosnjeft ušao u PDVSA, što je u stvarnosti istoznačnica za venezuelanske naftne rezerve. To je jednostavno činjenica. Rusi su ovladali Madurovom naftom bez ijednog metka. To opet pokazuje koliko je Maduro nesposoban kad je tako jeftino, bez metka Rusima prepustio polovicu nafte. Rusi su dobri dečki, a SAD su loši dečki. Jednima i drugima cilj – nafta. Za razliku od SAD-a i njegovih vođa, Putin zna sve svoje agresjje prikazati kao samoobrambene, kao legalne, legitimne, u skladu s međunarodnim pravom. Amerikanci ne znaju. I to je jedina razlika.
Prvi cilj SAD-a jest izbaciti Ruse iz Venezuele, odnosno iz posjedovanja venezuelanske nafte.
Drugi je tu naftu prodavati za dolare te tako produžiti životni vijek petrodolaru.
Zato SAD ratuje na toliko frontova. Posljedice tih ratova osjećaju već i Kina, i Rusija. U SAD-u situacija nije sjajna, no nije ni u Kini, ni u Rusiji. Obje imaju dovoljno unutarnjih problema i nisu sposobni za puni angažman u Venezueli. Zasluge za unutarnja stanja u Kini i Rusiji idu svakako dijelom i SAD-u.

LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Jes ga brale p….ra

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  LauerNalis

Bas ga ….
Ameri pokusali oteti svu naftu, venecuelanci pola dalu rusima u zamjenu za zastitu i Maduro ispade “nesposoban.” Bas se pitam kad bi morao birati sta da zijanim: sav imetak ili pola, sta bi izabrao?

benty20
Gost
benty20
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A možda i nije stvar prevlasti oko naftnih poslova! Možda je upravo suprotno. Ovako uz napetosti, pomalo prepuštaju Rusiji i Kini naftni biznis, a svi znamo šta je nafta! U međuvremenu će nam nametnuti još jednu globalnu krizu, vjerojatno neviđenih razmjera, a nakon toga će spasonosno svijetu ponuditi čistu energiju! And America win again!!! I idemo u novi krug pakla… Dok se ne dogodi sve ostaje u sferi nagađanja!

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Uz nekoliko neporecivih, istinitih tvrdnji, prisloniš i političku poruku da ameri (uz sva sr.anja) nisu ništa lošiji od drugih prvenstveno od Rusa i Kineza. Istna, ne znam koliko su Rusi uložili u naftu Venezuele tj. da li je to samo par milijardi i kakav je njihov stvarni odnos u tome poslu. Činjenica je da je Rusija puno više uložila u Venezuelu, i kao pomoć i kao investicije a opet bitno drugačije nego sve što su uradile SAD, znači bez političkih ucjena i ekonomskih pritisaka.
Ne znam da je Rusija uvela sankcije Venezueli, vršila pritisak na ostatak svijeta da i oni uvedu sankcije, šurovala sa Kolumbijom da dodatno stvara ekonomske poteškoće, financirala oporbu i podstrekavala na prosvjede. Stvari su uvijek jednostavne. SAD je već kupovala naftu od Venezuele i šta je sad problem? Cijena? Ako ima jeftinije i bolje neka kupuju tamo. Čemu sankcije i rušenje vlade? Ne mogu da podnesu “patnje” naroda Venezuele? U redu, sigurno je to, pravit ćemo se da ne znamo da im ne smetaju puno represivniji re.žimi i očigledni zl.očini prema narodu kad su izvođači radova u njihovoj orbiti.
Bilo bi korektnije kad bi pri osudi SAD-a i navođenju njihovih zl.očina ostao pri tome bez poređenja (čitaj izjednačavanja) sa drugima. Sve što se može i treba zamjeriti Rusiji bi moglo biti odvojeno bez izjednačavanja sa postupcima SAD. Što se tiče SAD, vjerojatno i malo znamo šta sve rade i na šta su spremni da postignu potpunu dominaciju u svijetu. Uzgred, to i jeste pravi cilj a nafta je samo jedan dio toga plana.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Tomica

Sankcije koje je SAD uvela Venezueli su do nekidan bile minorne i odnosile su se samo na pojedine dužnosnike iz Madurovog okruženja. Nikakvih sankcija nije bilo.
Jednostavno su činjenice takve – u svojoj borbi protiv američkog imperijalizma, najprije Chavez, a potom Maduro su svojom glupom politikom predali PDVSA u ruske ruke. Ono što SAD misli (ili se misli da misli) dobiti vojnom intervencijom, Rusi su kupili za par milijarda dolara. A ti i svatko drugi to možete interpretirati kako hoćete.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I amerokenjci imaju pravo zedržati venecuelske miljarde ?

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ma i to nisu htijeli da provode nego glupi Maduro “predao” Rusiji naftu i onda se Trump ljutnuo i za par dana došlo do prijetnji i priprema za vojnu intervenciju. Uzgred, čemu i zašto i te sankcije? Iz tvojih komentara vidim da nisi naivan da bi takvo nešto povjerovao i tvrdio. Ako je Rusija kupila PDVSA, mogle su i SAD, za malo više novca, isto da naprave.
Venezuela je dio plana SAD već dugo i sad je je samo ušlo u aktivniju fazu. Pripremne radnje se vrše već odavno a one podrazumjevaju izolaciju, slabljenje ekonomije, političku nestabilnost te medijsko blaćenje. Po tebi ispade da su SAD bile skoro pa nezainteresirane, zločesti Rusi, prevarili glupog Madura i uzeli im naftu za malo novca a SAD samo hoće da spasu Venezuelu i njen narod od zle Rusije.
Naravno svako je slobodan da interpretira stvari prema svom viđenju. To sam komentarima i uradio i nije mi bila namjera da te uvrijedim. Jednostavno se nikad u potpunosti ne slažem s tvojim komentarima jer nameću zaključak da SAD nisu ništa lošije od Rusije iako su im namjere i metode dijametralno drugačije.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

iako su im sankcije trebali udarit kad je Chavez nacionalizirao americke fabrike sasvim dobar razlog a nisu.uporno nece da vide chavezove i madurove greske.prva je da su umislili da ce cijena nafte bit uvijek iznad 100 dolara druga da im se sav izvoz temelji na nafti.treca bas u mrsku ameriku cetrvta toliko para su uzeli na nafti da nemaju strojeve za vadit naftu.leze na nafti neznaju je izvadit i nije im palo na pamet da kupe tehnologiju.ne proizvode hranu neg uvozili a mogu proizvodit bolje od bilo koje drzave eu.

avatar
Gost
avatar
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son-Jedno su formalne sankcije koje jesu zaoštrene nedavno,a sasvim su drugo neformalne i tajne diplomatske aktivnosti koje traju od dolaska Chaveza na vlast.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Čudnom se matematikom vodiš, ako smatraš da Rusi sa par milijardi uloženih dolara kontroliraju venecuelanske naftne resurse koji im GODIŠNJE donose oko 40 milijardi dolara.
“Rusi ovladali Madurovom naftom” , ovo kada kažeš kao da čitam Pericu s Indexa.
Ameri imaju daleko veći utjecaj na venecuelanski izvoz, donedavno se radilo o više od 40% . Stavljati u istu ravninu Ruse je najblaže rečeno s čudnim namjerama izjednačavanja koje je na klimavim nogama čim se primiš podataka.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

sad u siriji jos nije gotova, vec imaju nove planove, prije svega financijsko gusenje, te osnivanje neke vrste arapskog nato, tj nov-stari raskol suniti-siiti. dodaj k tomu raskid inf-ugovora, novije planove za ” sirenje demokracije” od kariba na nize, gdje je venezuela samo jedan dio tog plana ( ima ona jos i ca 15 tona zlata u tlu), pa planovi za afriku gdje imaju niz vojnih jedinica, besramno odbacivanje svih medjun
dogovora i pravila – dodjes do zakljucka – imperija je posasavila do srzi. e sad, jelt to dokaz moci ili slabosti?interesantno, da je bas u ovom trenutku fed stao, napravio malo pauze.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Interesantno je u tom tvom paralelnom svemiru.

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

O kakvoj madurovoj oligarhiji ti pricas ? Mislis na J.P.Morgana, Rotsilda i Rokfelera? Pardon, oni nisu oligarsi, zar ne ? Postedi me americke demokratije .

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kad bi se povukli iz Afganistana to bi znacilo da priznaju multipolarni svijet. Sumnjam, sve im je blizu odatle, Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Indija, a mislim da jedino u Afganistanu nisu na gubitku sa dolarima. Heroin pokrije troskove, a nesto ostane i za CIA.

Belay
Gost
Belay
1 godina prije

Maduro must go…kolko mi ovo lici na ono Assad must go, a eto njega ne ode covjek ??

Naivac
Gost
Naivac
1 godina prije

Maduro je već otkopćao gaće i laganini ih poćima skidati,pa će se sagnuti,a “prosvjednici”,te ostala prozapadna kukavelj i američki specijalci će zapucati po “nejači” i evo ti mrcvarenja.Nije kao u Libiji, Siriji, Iraku, Jemenu, Afganistanu,ali će biti slično.Ako Maduro brzo skine gaće ,brzo će i završiti,gorilu će uhapsiti,pa će plesati salsu dok ga ne objese. Teško je vjerovati da će mu Rusi,Kinezi i Turci pomoći pa da se cijela Venezuela mrcvari godinama ,a rezultat će biti isti.Umjesto da je plesao Maduro je trebao trenutno sa par tisuća časnika nemilosrdno napasti onog američkog ulićara,pobit i povješat kukolj ,a Trump neka svira qurcu.Sviro bi koji dan i gotovo.
Jeste vidjeli Erdogana koliko ih je pozatvarao i pobijo nakon neuspješnog državnog udara i što se dogodilo; ništa, jači je nego ikad.
Kako se ono kaže ” psi laju ,a karavana prolazi”

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Jednom sam pisao o tome, USA ekonomija ne funkcionira po “normalnim” tržišnim zakonima.
Sirovine, nafta, plin, ugljen, rude i sl. se ne kupuju, one se UZIMAJU, tj. kradu, otimaju iz drugih zemalja koje ih imaju.
To i jest zadatak CIA, da izmisli “kreativan” plan, koji će u konačnici dovesti do postavljanja marionetske vlade, i onda “legalno” počinje kradja, dok na stanovnike pokradene zemlje nitko ne misli niti ne brine. Nastaje opće siromaštvo.
Zašto svi mi, bar u Hr trebamo podržati Madura i Venecuelu?
Zato sto u svojoj zemlji na vlasti imamo već postavljenog našeg “Guaida”, koji poslušno radi SVE u korist tih istih ISTIH ljudi koji se u ovom času spremaju da istresu tone eksploziva na nedužnu Venecuelu.
Mi smo svjedoci da je Hrvatska sve siromašnija, da nam NATO i USA nisu donijele nikakvo blagostanje, dobra u zemlji rasprodana, vlada marionetska, ljudi sve nesretniji a vlast sve samo ne demokratska.
Mi smo već prevareni i ustvari okupirani.
Za razliku od naših političara,
Maduro nije izdajnik.
Kad bi (da smo) mi imali jednog Madura, Hr bi sad bila zemlja puno sretnijih ljudi.
Živjela slobodna Venecuela!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Možda si u pravu u vezi s američkom kupovinom sirovina po svijetu, ali SAD godinama kupuje i plaća Venezueli naftu koju uvozi. Kad ti je početak komentara netočan, kakav može biti ostatak?

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, u pravu si, plaća, ali toliko nisku cijenu ispod svake isplative granice, da Venecuela, narod, od toga nema ništa. Samo su sve siromašniji.
Nekoliko puta sam bio tamo, znam jako dobro kako je bilo i prije i poslje Chaveza, pisao sam o tome, ako je cijena litre benzina u devedesetim bila 0.04$ (4centa) na pumpi, koliko sirovi barel može koštati, kakav je to profit koji od nafte ostaje u Venecueli.
Nula (0).
U mom komentaru “besplatno” znači za simboličnu cijenu.
Ako nisi znao ili si zaboravio, Engleska, Nizozemska, Francuska, Španjolska već stotinama godina imaju ili su imale tzv. zemlje kolonije, širom svijeta, koje su radile istu stvar, prvo vojno okupiranje, postavljanje marionete, otimanje umjetnina, rude, nafte, ljudi (robova) i svega što vrijedi. Sve sirovine koje su dopremane u Evropu, bile su skoro pa besplatne. uglavnom, daleko ispod bilo kakve tržišne cijene.
Ovo što se događa sad u Venecueli, ista stvar, malo drukčije pakiranje.
Što se Hrvatske tiče, mi smo toliki poslušnici, da nas se šamara od istih kako se god hoće,
čak i ako hoćemo nekakve avione stare 30g.
Ne može!
Ali zato,
moramo slušat SVE što Trump ili Merkel hoće.
Kao primjer, lokalna zajednica Omišalj, NE ŽELI termial za ukapljeni plin.
Ali USA želi, i terminal ide sa gradnjom, ministar kaže da ga ne zanima što lokalna zajednica misli.
Nije li to okupacija?
Izbacivat ruske diplomate, priznavat nelegalne predsjednike, ubijat nedužne ljude po svijetu i nato misijama i slične ljepote koje radi naša zamlja,
zato što mora.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Son of Alerik, ti misliš da postavljaju Guaida da bi mogli nesmetano kupovat naftu po tržišnoj cijeni, i uredno plaćat naftu?
Haha, onda si jako jako naivan, ili si jako mlad.

ori
Gost
ori
1 godina prije

jel ti mislis da je rusiji stalo do mira i da Venezuela pocme prodavat naftu i bude joj konkurencija?onda si jako naivan i mlad.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

SAD je Venezueli plaćala naftu po cijeni koja je u tom trenutku bila na burzi. Je li to Venezueli bilo isplativo ili ne, njen je problem. Priča o besplatnom je bespredmetna.
Kao i priča o Hrvatskoj u ovom kontekstu.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ovdje je Saker’s interview sa ekonomistom Michael Hudson, da vidite kako je USA kupovala naftu iz Venezuele i gdje je Vencuelansko zlato. I kako ostale zemlje sada mogu pomoći Venecueli.
https://www.greanvillepost.com/2019/02/07/saker-interview-with-leading-economist-michael-hudson-on-venezuela/

burt
Gost
burt
1 godina prije

jeli to ozbiljno misliš? da smo imali i mi Madura? Maduro je obični nesposobnjaković i lopov a njegovi pouzdanici su korumpirana banda, ali ultimatum se polako približava kraju i sat otkucava za kraj Madura i njegovog socijalizma

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  burt

Naravno da mislim. Maduro nije izdajnik.
A Mesić, Šeks, Tuđman, Boban, Šušak, Kosor, Sanader, građevina, Plenković, cijeli HDZ, sve izdajnik do izdajnika.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  burt

@burt, jooj dobro da si ovo napisao .. Sad smo sigurni da Maduru neće biti ništa i da počinje još jedna USrA blamaža .. 🙂

pippo444
Gost
pippo444
1 godina prije
Reply to  burt

A ko si ti da nekoga, na drugom koncu planeta, u državi o kojoj ne znaš baš ništa, nazivaš lopovom i korumpiranom bandom.

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije

Šta je to čudno. Pa jedino pokriće za američki dolar su rakete, nuklearke i općenito oružje.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

@ totalno si u pravu sto se naseg Guaida.pre dva dana u novom listu je izasao poziv vlasnicim cestica na krku da se jave na izvlastenje posjeda u korist drzave gdje ce se radi lng.debela vecina stanovnika i struka je protiv toga ali ne mi cemo bas zato napravit lng
A btw kinezi ce napravit most a ovi nece uspjet pristupne ceste jos 6 mjeseci.pa ko je tu lud

burt
Gost
burt
1 godina prije

humanitarna pomoć je ključ rješenja, kamioni čekaju da se u njih utovari humanitarna pomoć a neki su već stigli na odredište kolumbijsko-venecuelansku granicu, više nema povratka, ultimatum je vrlo jednostavan ulazak humanitarne pomoći i odlazak s vlasti

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  burt

hehe. samo cekaju na granici da jim maduro ovjeri pasoše!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  burt

Kamioni crtaju crvene linije?!? ?

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  burt

Dabome da si u pravu. Ako USA od Venecuele napravi novi Vijetnam to će bit samo zbog njihove potrebe da omoguće stanovništvu slobodu i ekonomski prosperitet. Kao što to inače i čine po cijelom svijetu, od Gvatemale pedesetih godina prošlog stoljeća do današnje Sirije. Svugdje američke čizme i bombe donose radost i prosperitet, bilo bi nezamislivo da se ta slavna tradicija okrene na glavu baš u Venecueli. Samo kakve to veze ima s kamionima na granici i zašto su “oni ključni”?

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  burt

Burt ti si budala

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  Jozo

Ne kužim kakv je to lik Burt, mora bit budala, koji na omiljenom portalu na kojem komentira, na istu temu ima tisuće minusa, on kometrira dalje i širi svoju “istinu”. Ne razumjem što traži ovdje? Kako mu nije “bad”?
Mora bit trol.
Neki dan sam dobio 100 pluseva na komentar o Venecueli, nijedan minus(?).
Hebe mi se za pluseve, ali lijepo je vidjet da ima puno ljudi koji slično razmišljaju.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  burt

Da, to sam gledao na HRT, slucajno, doslo 60 tisuca kg hrane i spikerica na HRT mrtva- hladna kaze da se sa tim moze nahraniti 60 tisuca ljudi! Ozbiljno??!

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

…..mnogi bi da ubijaju za pare ,ali koliko njih bi da umre za pare…do you feel lucky,punk?

DAWOR
Gost
DAWOR
1 godina prije

Onaj propalitet guaido (malo “g” nije slučajno) nije privremeni predsjednik nego predsje-B-nik……

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Ocigledno ameri podizu ulog.sto vise ovi oporbeni bauljaju veca je sansa da madurove pristase popizde i idu im pokazat svoga boga ali to ameri i cekaju .jedan krivi potez i pocinje 4 godine gradanskog rata.samo ameri zaboravljaju da latino amerikanci nisu religiijski fanatici i da se brzo mogu ohladit i sta onda

Pink Panter
Gost
Pink Panter
1 godina prije

Sjedinjene Države se neće pridružiti razgovorima kontaktne skupine o Venezueli, jer vjeruju da je ovaj sastanak “zamka” legitimnog predsjednika zemlje Nicolasa Madura, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliot Abrams.
Kako sada Maduro legitiman predsjednik? Ko je pogrešio? Abrams ili Babić?

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Pink Panter

sto bi se dogovarali sa gubitnikom.americi se nigdje ne zuri.maduru je vazan svaki dan.vidis da se nudi svima i rusima i Kinezima i amerikancim bi razgovarao.rusi i Kinezi se poklopili usima amerika nece ni da cuje.niko nece sa gubitnikom

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Meni nije jasno kako je moguće da ozbiljni vanjskopolitički kolumnisti i dalje bajaju o nekoj možebitnoj američkoj vojnoj intervenciji u Venezueli. Američki vojni udar na Venezuelu vjerojatan je koliko i udar meteora. Zar vi stvarno ne vidite koliko su Ameri tu bespomoćni? Zar stvarno mislite da Ameri mogu žrtvovati na tisuće vojnika i da ti vojnici uopće postoje? Zar stvarno mislite da američki plaćenici mogu pobjediti u džunglovitim bespućima Venezuele. Ne budite naivni. Jedina šansa za Ameriku jest da vojska okrene leđa Maduru. Sve drugo svodi se na hvatanje za slamke i vjerujte da nema baš nikakve šanse da se vojno zalete na Venezuelu.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije
Reply to  HEKPCT

Tako je.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  HEKPCT

Sreca da je štrumf zabranio transsexije u SAD vojsci. Moglo bi biti svega.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Euro

Nema veze, Kolumbija ih je puna.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  HEKPCT

aragua-maracay tehomel antonio garcia uhvacen porucnik pokusao prodat oruzje da bi mogao emigrirat.kad oficiri gledaju kako prodat oruzje za kartu u jednom smjeru zamisli tek obicna vojska koje nema ni placu.sacekaj da ih izvede iz kasarne ha ha

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  HEKPCT

cesar esteban padron gonzales.pukovnik avijacije prelazi na stranu guida

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Ameri moraju u rat hitno ,kaos sve teže kontroliraju , glavne poluge im se otimaju iz ruku …. ovaj puta je to u njihovom dvorištu što bi moglo ozbiljno uzdrmati cjeli prostor , znači i samo glavnog kuhara ……

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Amater

U pravu si, ali moraju naci slabijeg protivnika. Recimo neko od ostrva u blizini.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije
Reply to  tihobl

Venecuela je trn u oku …. Bogata je naftom , nosioc je drugačijeg razmišljanja o društvu i ekonomiji , što nikako ne odgovara za onih 1% koji upravljaju svim svjetskim resursima …. Te činjenice ugrožavaju “demokratski poredak ” što nalaže da sve što vrijedi na svijetu mora biti u rukama 1% Banksera …. u koliko nije tako ugrožena je demokracija i ljudska prava svih 1% svjetske populacije … naravno, to zahtjeva snažnu reakciju , kreču “masovni prosvjedi “,” nard ne trpi diktaturu “, pršte mediji , i vojna intervencija NATO snaga na čelu s SAD-om je tu … narodu je nužno osigurati “ljudska “prava i osloboditi ga svega što ga može dovesti u greh ,naprimjer : prava na ugodan život ,vlasništva nad resursima kao što su zemlja ,nafta voda i slićno …. i td i td

santa007
Gost
santa007
1 godina prije
Reply to  Amater

Ovo je pogodak u sridu. Tako bi rekli na sinjskoj alci.

marko
Gost
marko
1 godina prije
Reply to  santa007

NE MOZE AMERIKA UNISTITI VOJNO VENECUELU NIJE MOGLA KUBU OD 5 MILIONA ONDA OD 1950 KAMOLI SAD ZEMLJU OD PREK O 31 MILIONA IMAJU ORUZJA U OGROMNIM KOLICINAMA GORE BIH IM BILO NEGO U VIJETNAMU U KARAKAS NIKAD I NE BIH MOGLI UCI PLUS KUBA RUSIJA I KINA IMAJU TU SVOJE JEDINICE. OVO TV SRANJE NATO PLANERA S TIME MOGU DUPE OBRISATI

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

neka napadnu prvi…ameri se neznaju branit sa 10 konjanika napravili bi dar mar

marko
Gost
marko
1 godina prije

mirno spavaj venecuelo ruski medvjed je dosao LAKO CE RAZBUCATI NATO SMECA

POVEZANE VIJESTI

Izbornik