fbpx

Venezuela: Ako rata mora biti, bit će ga, ali će se zemlja braniti

Zračne snage Venecuele

U koordiniranim akcijama samoproglašenog “privremenog predsjednika” Venezuele Juana Guaidóa i američke uprave vrijeme dijaloga s vladom Nicolasa Madura je prošlo. Podsjetimo da su sve akcije uličarskog predsjednika bile povezane i usklađene s Washingtonom, počevši od performansa samoproglašenja za “predsjednika” kojeg je Guaidó izveo na ulicama istočnog Caracasa samo nekoliko minuta nakon što se američki potpredsjednik Mike Pence obratio “narodu Venezuele”. Prije dva dana, kao način rješavanja problema, Guaidó nije odbacio mogućnost ni američke vojne intervencije protiv vlastite zemlje.

Sjedinjene Države su odbile su sudjelovati na međunarodnoj konferenciji u Urugvaju, na kojoj su bili predstavnici više od deset država, uključujući zemlje regije i Europe, posvećenoj raspravi o mogućnosti mirnog rješavanja situacije u Venezueli. State Department je rekao da je prošlo vrijeme za dijalog s predsjednikom Bolivarske Republike Nicolasom Madurom i pozvao je druge zemlje da odustanu od pregovora. Ranije je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, upozorila da Washington radi na provedbi scenarija smjene vlasti u latinoameričkoj zemlji. Naglasila je kako je za ostvarenje tog cilja američka vojska već počela pripremne radove. Američki predsjednik Donald Trump je istaknuo kako ne isključuje upotrebu oružanih snaga u regiji, što je odmah pozdravio samoproglašeni “predsjednik” Juan Guaidó.

Sjedinjene Države se neće pridružiti razgovorima kontaktne skupine o Venezueli, jer vjeruju da je ovaj sastanak “zamka” legitimnog predsjednika zemlje Nicolasa Madura, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliot Abrams.

“Kada je riječ o lažnom dijalogu, nemojte pasti u zamku koju je Maduro već prije postavio. Umjesto toga, Maduru treba poslati jasan da mora otići. Nismo zainteresirani za pridruživanje kontaktnoj skupini kada je riječ o lažnom dijalogu”, rekao je Abrams.

Također je naglasio kako je “vrijeme za dijalog s Madurom davno prošlo”.

Podsjetimo da je u pokušaju rješavanja političke krize u zemlji u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, 7. veljače održana međunarodna konferencija. Na njoj su bili predstavnici Europske unije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Portugala, Švedske, Velike Britanije, Bolivije, Kostarike, Ekvadora, Urugvaja i zemlje karipske zajednice. Caracas je također poslao delegaciju na sastanku, izjavio je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro.

“Pozdravljam sastanak kojeg su organizirali 14 zemalja karipske zajednice, Meksiko, Bolivija i Urugvaj u Montevideu. Odazvali smo se na vaš prijedlog za multilateralni dijalog u Venezueli”, napisao je Maduro na Twitteru.

Prema venecuelanskoj agenciji AVN, prva faza izlaska iz krize je stvaranje uvjeta za izravan dijalog između sukobljenih strana. Potom bi se održali pregovori, čije će rezultate stranke predstaviti partnerima. Tijekom treće faze bi se zaključio sporazum. Konačno, u četvrtoj fazi bi se postigli sporazumi koji bi se provodili uz međunarodnu potporu.

Osim toga, kontaktna skupina se složila da će osigurati uvjete za održavanje novih izbora, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, iako njezin prijedlog sadrži malu zamku za aktualnu vladu.

“Međunarodna kontaktna skupina namjerava obaviti dva zadatka. Bit će u bliskom kontaktu s akterima u zemlji, regiji i svijetu kako bi pružila jamstva za brzo održavanje demokratskih i slobodnih predsjedničkih izbora, kao i za osiguravanje brze isporuke humanitarne pomoći”, kazala je Mogherini, spominjući predsjedničke izbore koji su održani krajem 2018. i na temelju kojih je Maduro 10. siječnja preuzeo novi šestogodišnji mandat.

Vojna opcija je na stolu

us army sad zastava

Ostavivši po strani retoriku, jer Guaidó ionako ne pristaje na dijalog s predstavnicima vlade, važno je napomenuti da su Sjedinjene Države ranije već donijele odluku o vojnoj intervenciji u političkoj krizi u Venezueli, kako tvrdi glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Sudeći po aktivnosti američkih vojnih izaslanstava, koja su nedavno doslovno preplavila regiju, u tijeku je detaljna studija o pitanjima sveobuhvatne, uključujući i logističke, provedbe nasilne opcije za smjenu vlasti u Venezueli”, kazala je tijekom sastanka.

Zaharova je ukazao na snimke koje su se ranije pojavljivale na društvenim mrežama, koje gotovo sigurno prikazuju američke trupe u kolumbijskom gradu Cucuti, smještenom u blizini granice s Venezuelom. Nedaleko od Cucute je venecuelanska zračna luka, koju mogu koristiti svi vojni zrakoplovi, uključujući transportne.

Uoči konferencije u Urugvaju je američko vojno vrhovno zapovjedništvo rekao kako će tijekom tjedna posjetiti Kolumbiju, gdje planiraju razgovarati o venecuelanskoj granici. Sjedinjene Države imaju sedam vojnih baza u Kolumbiji, uključujući i tri raspoređene vrlo blizu istočne granice zemlje s Venezuelom.

Kao odgovor na ove prijetnje, Venezuela je odmah održala vojne vježbe, a predsjednik Maduro je u siromašnim zajednicama zemlje naredio stvaranje narodnih obrambenih jedinica od 50 000 ljudi, koji će činiti “Bolivarsku miliciju”. Ova formacija uvelike podsjeća na Hashd Al-Shabi snage u Iraku ili na iranske Basij milicije.

“Uspoređujući sve ove činjenice, nehotice se dolazi do zaključka da je u Washingtonu donesena odluka o uporabi sile. Sve ostalo nije ništa drugo do operacija pokrivanja”, dodala je Zaharova, nakon objave podataka o aktivnostima Pentagona i američkog Južnog zapovjedništva, zaduženog za latinoameričku regiju.

U međuvremenu je zapovjednik Južnog zapovjedništva (SouthCom), admiral Craig Foller, rekao da je Washington spreman zaštititi američke institucije i diplomate, ako im bude ugrožena sigurnost.

Osim toga, 3. veljače je i američki predsjednik Donald Trump priznao mogućnost vojne invazije Venezuele.

“Ne želim to reći. Ali to je definitivno jedna od mogućnosti”, rekao je Trump.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je osudio ovu izjavu. Podsjetio je da bi Washington time opet prekršio međunarodno pravo.

“Sjedinjene Države ne kriju činjenicu da vladu Venezuele žele svrgnuti po svaku cijenu. Jučer je Trump rekao da ostavlja na stolu mogućnost vojne intervencije. To potkopava sve temelje međunarodnog prava”, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova.

Hakirane stranice veleposlanstava Venezuele u svijetu

tastatura racunar pc

U pozadini pregovora u Urugvaju su hakirane stranice devet stranih veleposlanstava Venezuele. Na njih su postavljene izjave podrške Juanu Guaidóu, koji se proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika. Na primjer,  veleposlanstvo Venezuele u Brazilu je obavijestilo vladu u Caracasu i medije da im je stranica hakirana.

“Venecuelanska ambasada u Brazilu izvještava da je njezina stranica bila hakirana. Cijeli naš diplomatski sastav potvrđuje apsolutnu odanost predsjedniku Nicolasu Maduru i odbacuje nezakonite radnje koje samo potvrđuju nedostatak podrške novoj ofenzivi imperijalista Washingtona. Pobijedit ćemo….”, navodi se u poruci diplomatske misije.

I veleposlanstvo Venezuele u Rusiji je potvrdilo hakiranje i incident nazvalo kibernetičkim kriminalom.

“Potvrđujemo kriminalnu politiku hakiranja i miješanja u internetske stranice venecuelanskog ministarstva vanjskih poslova u nekoliko zemalja. Odlučili smo prestati objavljivati informacije online dok se ponovo ne uspostave uvjeti kibernetičke sigurnosti”, naglasilo je veleposlanstvo.

Maduro je u obraćanju putem državne televizije rekao kako Juan Guaidó, kao predsjednik parlamenta, djeluje uz potporu Sjedinjenih Država, koje namjeravaju provesti državni udar u Venezueli.

“Borit ćemo se i pobijediti. U životu, demokraciji i budućnosti. Danas smo svjesni da imperijalistička vlada Sjedinjenih Država provodi operaciju kojom bi u Venezueli na vlast postavila svoju marionetu, koja će služiti njihovim interesima”, kazao je Maduro.

Vrijedno je spomenuti da, unatoč Madurovoj spremnosti da nastavi dijalog u bilo kakvim uvjetima , Guaidó kategorički odbija mogućnost pregovora.

“Nikada više nećemo pristati na lažni dijalog, gdje god se to održavalo”, kazao je Juan Guaidó, koristeći iste riječi kao specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliot Abrams.

Odbijanje Guaidóa da pregovara s Madurom su znak njegove odanosti i odgovornosti prema zapadnim silama koje nisu zainteresirane za mirno rješenje sukoba.

“Čelniku i predstavnicima oporbe je jednostavno zabranjeno voditi bilo kakav unutarnji dijalog. Između ostalog, kao što svi vidimo, čitav niz zapadnih sila je oporbenog vođu počeo proglašavati navodnim legitimnim čelnikom zemlje. Ako su to učinili, ako zemlje i njihovi lideri to javno kažu, o kojem unutarnjem dijalogu možemo govoriti?”, pitala se Zaharova.

“Ako rata  bude, Venezuela će se braniti”

Vlasti u Caracasu su rekle da su spremne na razgovore, ali znaju da oporba ne smije pregovarati zato što SAD žele rat, a ako rata  bude, Venezuela će se braniti.

Venezuelske vlasti i oporba samo kroz dijalog moraju pronaći izlaz iz političke krize u zemlji, rekla je ekskluzivnom intervjuu za RT potpredsjednica Venezuele Delcy Rodríguez.

Prema njezinim riječima, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ne namjerava pregovarati i sav ulog je stavila na vojnu intervenciju. Istovremeno, stanovnici Venezuele su spremni braniti teritorijalnu cjelovitost republike i neće dopustiti invaziju, naglasila je Delcy Rodríguez.

“Pozdravljamo inicijativu vlada Urugvaja i Meksika, kojima su se pridružile Bolivija i zajednica Kariba. Potrebno je naći rješenje u okviru dijaloga i uz poštivanje suvereniteta Venezuele i samoodređenja venecuelanskog naroda. Treba pronaći rješenje i odmaknuti se od lude ideje poziva na vojnu intervenciju”, rekla je potpredsjednica latinoameričke zemlje.

Primitivno je vjerovati SAD i dalje vladaju svijetom. Oni ne razumiju da se svijet promijenio i njegova geopolitička struktura je već drugačija. Ovaj svijet traži mogućnost stvaranja prostora i sfera za multipolarnost. Ovaj je svijet policentričan, ali  imperijalistički propadajući svijet to još uvijek ne može razumjeti. Pokušavaju ugroziti neovisne, autonomne i suverene zemlje. U   Venezueli im to neće uspjeti”, dodala je Rodríguez.

“Ono što sprječava dijalog je zapovijed vlade Donalda Trumpa da ne smije biti pregovora, jer ako razgovaramo to znači da neće biti rata. Suočeni smo sa stavom apsolutnog političkog i ideološkog odbijanja Venezuele. Washington vjeruje da bi Nicolas Maduro trebao otići. Stav Washingtona je suština njegove perverzne doktrine o smjeni režima i demokratskih sustava koji ne vole kada im se zavrću ruke i nameću odluke”, zaključila je Delcy Rodríguez.

Dakle, ako rata mora biti, bit će ga, bez obzira na sve. No čak je i senator Lindsey Graham priznao da rat protiv Venezuele neće biti “šetnja kroz prirodu”. Uz snažan otpor dobro naoružane vojske i ljudi, ovisno o odazivu na narodnu mobilizaciju, Venezuela sigurno neće biti Libija ili Saddamov Irak. Nadajmo se da je toga svjestan i Trump, iako sve sugerira da se ide na vojnu opciju.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
101 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
3 godine prije

Appeal of Nicholas Maduro to the people of the USA
https://www.youtube.com/watch?v=HU_xg68iSFU

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Usput, danas su počele velike petodnevne ili sedmodnevne vojne vježbe, između ostalog, i usklađivanja interoperabilnosti ruskog i kineskog oružja . Ima li ili nema Rusa i Kineza, nije navedeno.

preseren3
Member
preseren3
3 godine prije

Trump neče započeti rat. Trump je republikanac. I koliko smo vidjeli, mada je sklon demonstraciji moći, nije sklon ratovanju… Skoro sve ratove širom svijeta započeli su demokrati. Ne vidim realne opasnosti, samo velike riječi. Jedin nepoznat faktor je “duboka država”. Kolik je operativni domet tih zločinaca… Može li ta nevidljiva… Pročitaj više »

Promatrač sa strane
Gost
Promatrač sa strane
3 godine prije

Interesantan je članak Halford Mackinder-a “The Geographical Pivot of History”

Nesto smrdi
Gost
Nesto smrdi
3 godine prije

Rusija i kina se pokrile usima…ako se ne varam, to znaci da je Venezuela vec pala..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
3 godine prije

sve su to oni, amerikanci, lijepo isplanirali još samo da nađu vojsku. venezuelu će braniti svi raspoloživi vojnici osim 5-10% terorista. amerikanci mogu platiti do 30.000 vojnika a ostala raja nije glupa ratovati za američke nacionalne interese proti potencijalne milijunske vojske venezuele ps. ovim “soroševim” sendvićarima ili “politički korektnim” trolovima… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 godine prije

Jadan narod…

Ludilo
Gost
Ludilo
3 godine prije

Masonske zmije grizu gdje mogu. Politicki huliganizam i razbijanje drzava koje im nisu po volji ili pod nogama. Nije mi jasno ljigavo lizanje istih od strane EU. Lignje i prostitucija moralna.

max
Gost
max
3 godine prije

Moja pretpostavka je da će rata biti u kojem će s jedne strane biti: -američki specijalci i jedinice za specijalne operacije -vojnici okolnih zemalja kao što je kolumbija -državljani venecuele(nezadovoljnici, kriminalne skupine i generalno protivnici režima) S druge strane regularna vojska venecuele, ruski instruktori i vojno osoblje određenih specialnosti, kineski… Pročitaj više »

tošo
Gost
tošo
3 godine prije

Ništa neče biti, ne vojne intervencije, možda ubačene specialne jedinice ali če i to biti uzaludne. Nastavit če se medijski rat i posredne sankcije za svrgnuče Madura. Mislim, da se redosled sazbivanja ne okreće po planu pobunjenika ili ?….

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Sumnjam da će se SAD upustiti u otvoreni rat sa bilo kim. Uvijek idu na domaće izdajnike kao začetnike oružanog sukoba, popune redove sa plaćenicima, doture znatne količine naoružanja te po mogućnosti uključe redovne jedinice ili dragovoljce iz susjednih država. Ubačene specijalne postrojbe su tu da sve koordiniraju i “poguraju”… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
3 godine prije

Kaj bi bilo kada bi Rusija, Kina, Meksiko, Indija, Iran i Turska objavile da priznaju Elizabeth Warren za predsjednicu USA?

Slovenac
Gost
Slovenac
3 godine prije

Za mmadura ce se boriti oni koji su dobili sve zivo od caveza dalje a to je vecina ostala ga,,t pa za izdajnike

Brave new world
Gost
Brave new world
3 godine prije

Mora najprije doc do provokacije, nesto u stilu bacanja klora po prosvjednicima!

boris
Gost
boris
3 godine prije

Assad must go. drugi cin.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Ako znamo za postojanje najava povlačenja američke vojske iz Afganistana, povlačenja iz Sirije te nešto vrlo nalik najavi vojne intervencije u Venezueli, onda bi razvoj događaja svakako vodio u smjeru američke agresije na Venezuelu. Što ćeš s tom vojskom? Nećeš ih valjda poslati sve u mirovinu? Venezuela se čini dostojnom… Pročitaj više »

Belay
Gost
Belay
3 godine prije

Maduro must go…kolko mi ovo lici na ono Assad must go, a eto njega ne ode covjek ??

Naivac
Gost
Naivac
3 godine prije

Maduro je već otkopćao gaće i laganini ih poćima skidati,pa će se sagnuti,a “prosvjednici”,te ostala prozapadna kukavelj i američki specijalci će zapucati po “nejači” i evo ti mrcvarenja.Nije kao u Libiji, Siriji, Iraku, Jemenu, Afganistanu,ali će biti slično.Ako Maduro brzo skine gaće ,brzo će i završiti,gorilu će uhapsiti,pa će plesati… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
3 godine prije

Jednom sam pisao o tome, USA ekonomija ne funkcionira po “normalnim” tržišnim zakonima. Sirovine, nafta, plin, ugljen, rude i sl. se ne kupuju, one se UZIMAJU, tj. kradu, otimaju iz drugih zemalja koje ih imaju. To i jest zadatak CIA, da izmisli “kreativan” plan, koji će u konačnici dovesti do… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
3 godine prije

humanitarna pomoć je ključ rješenja, kamioni čekaju da se u njih utovari humanitarna pomoć a neki su već stigli na odredište kolumbijsko-venecuelansku granicu, više nema povratka, ultimatum je vrlo jednostavan ulazak humanitarne pomoći i odlazak s vlasti

radoznali
Gost
radoznali
3 godine prije

…..mnogi bi da ubijaju za pare ,ali koliko njih bi da umre za pare…do you feel lucky,punk?

DAWOR
Gost
DAWOR
3 godine prije

Onaj propalitet guaido (malo “g” nije slučajno) nije privremeni predsjednik nego predsje-B-nik……

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije

Ocigledno ameri podizu ulog.sto vise ovi oporbeni bauljaju veca je sansa da madurove pristase popizde i idu im pokazat svoga boga ali to ameri i cekaju .jedan krivi potez i pocinje 4 godine gradanskog rata.samo ameri zaboravljaju da latino amerikanci nisu religiijski fanatici i da se brzo mogu ohladit i… Pročitaj više »

Pink Panter
Gost
Pink Panter
3 godine prije

Sjedinjene Države se neće pridružiti razgovorima kontaktne skupine o Venezueli, jer vjeruju da je ovaj sastanak “zamka” legitimnog predsjednika zemlje Nicolasa Madura, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Venezuelu Elliot Abrams.
Kako sada Maduro legitiman predsjednik? Ko je pogrešio? Abrams ili Babić?

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Meni nije jasno kako je moguće da ozbiljni vanjskopolitički kolumnisti i dalje bajaju o nekoj možebitnoj američkoj vojnoj intervenciji u Venezueli. Američki vojni udar na Venezuelu vjerojatan je koliko i udar meteora. Zar vi stvarno ne vidite koliko su Ameri tu bespomoćni? Zar stvarno mislite da Ameri mogu žrtvovati na… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
3 godine prije

Ameri moraju u rat hitno ,kaos sve teže kontroliraju , glavne poluge im se otimaju iz ruku …. ovaj puta je to u njihovom dvorištu što bi moglo ozbiljno uzdrmati cjeli prostor , znači i samo glavnog kuhara ……

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
3 godine prije

neka napadnu prvi…ameri se neznaju branit sa 10 konjanika napravili bi dar mar

marko
Gost
marko
3 godine prije

mirno spavaj venecuelo ruski medvjed je dosao LAKO CE RAZBUCATI NATO SMECA

POVEZANE VIJESTI