Sirijske vladine snage su jutros ušle u grad Manbij i podigle su nacionalnu zastavu u gradu, priopćila je sirijska vojska

Afrin - Sirija - ulazak vojske
32 komentara

Sirijski Kurdi su službeno pozvali vladine snage da ih zaštite od turske invazije. Nakon Trumpove odluke o povlačenju američkih trupa iz Sirije je svima bilo jasno da su sirijski Kurdi na sjeveru zemlje prepušteni sami sebi, i to u trenutku kada Turska gomila trupe na granici i priprema islamističke milicije zapadno od područja grada Manbija za predstojeću ofenzivu. Dok smo pisali ovaj tekst, vojska Sirije je ušla u Manbij i podigla nacionalnu zastavu.

Kurdske snage su pokrenule pregovore s vladom u Damasku i iznijele neprihvatljive uvjete prema kojima bi sirijska vojska izašla samo na državnu granicu, a YPG snage i takozvana lokalna samouprava bi i dalje postojali, a njihov bi se status rješavao u budućnosti.

Kako je Damask odbio ovaj scenarij, glavno zapovjedništvo svih YPG milicija je uputilo poziv Damasku da rasporedi oružane snage sirijske države i zaštiti Manbij od turskih prijetnji. Vijest je potvrdila poluslužbena agencija sirijskih Kurda iz sjeverne Sirije Hawar News.

Generalno zapovjedništvo Jedinica narodne zaštite (YPG) istaknulo je da oni pripadaju Siriji kao teritorij, narod i po pitanju granica, stoga YPG poziva oružane snage sirijske države da izvrše svoju dužnost da zaštite granicu i grad Manbija od prijetnji turske države.

Generalno zapovjedništvo YPG snaga je sinoć izdalo pismeno priopćenje za javnost, navodeći da su se borili protiv terorizma, a danas su izloženi prijetnjama turske države, te da svojom izjavom pozivaju oružane snage sirijske države da ih zaštiti od prijetnji turske države.

Agencija Hawar News sa sjedištem u gradu Ain Al-Arabu, trenutno preimenovanom i Kobane, objavila je tekst izjave.

“Usred stalnih prijetnji turske države da će napasti sjevernu Siriju, uništiti to područje i protjerati ljude kao što se dogodilo u Jarabulusu, Azazu, Al-Babu i Afrinu, mi u YPG snagama objavljujemo da smo nakon povlačenja iz Manbija bili posvećeni borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih bandi u području istočnog Eufrata i drugim područjima, stoga pozivamo sirijsku državu, kojoj pripadamo u smislu teritorija, naroda i granica, da pošalje svoje oružane snage da preuzmu te točke i zaštite područje Manbija od turskih prijetnji”, stoji u priopćenju kojeg će vlada u Damasku sigurno uzeti u obzir, ali će se morati razjasniti koje su to točke i što Kurdi misle sa svojim Sirijskim demokratskim vijećem koje upravlja sjeveroistočnom Sirijom.

U svakom slučaju, riječ je o službenoj izjavi u kojoj sirijski Kurdi potvrđuju da “kao teritorij, narod i u smislu granica pripadaju sirijskog državi”, što je daleko od tvrdolinijaškog stava kurdskog vodstva od prije nekoliko tjedana.

Pregovori pod pokroviteljstvom Egipta

YPG Sirija
FOTO: YPG, Sirija

Agencija E-Kurdnet je neposredno prije službenog priopćenja glavnog zapovjedništva YPG snaga javila da je visoka dužnosnica takozvanog Sirijskog demokratskog vijeća izjavila kako se nada da će Egipat pomoći u posredovanju između Sirijskih demokratske snage (SDF) i vlade u Damasku, te zaustaviti turski napad na područja istočno od Eufrata.

Podsjetimo da Egipat i Tursa nisu u dobrim odnosima. Nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija i zabrane djelovanja Muslimanskog bratstva i zatvaranja njihovih pripadnika,  Ankara vlasti u Kairu optužuje da provode represiju i guše slobodu političkog djelovanja pokretu kojeg je dio cijela vladajuća AKP stranka u Turskoj, uključujući predsjednika Erdogana.

U izjavi za novine Al-Arab, visoka dužnosnica sirijskih Kurda, Ilham Ahmed, objasnila je da je u posljednjih nekoliko dana bilo kontakata između kurdskih čelnika i egipatskih dužnosnika, te da će Kairo intervenirati i posredovati između Damaska i kurdskih YPG snaga.

Izvori kažu kako će izaslanstvo Generalne obavještajne službe Egipta uskoro otići u Damask, kako bi razgovaralo o političkom rješenju i doprinijelo zaustavljanju vojne eskalacije u sjeveroistočnoj Siriji, posebice zbog najavljenog napada Turske na Kurde.

“Sirijske demokratske snage imaju jake kontakte s egipatskim dužnosnicima i nadaju se da će Kairo odmah djelovati kako bi se zaustavila eskalacija u sjevernoj Siriji i posredovati sa sirijskom vladom i potaknuti dogovor s kurdskim snagama”, rekla je Ilham Ahmed.

E-Kurdnet piše da je bilo inicijativa i dogovora Sjedinjenih Država i Rusije s ciljem uspostave potpunog mira u istočnoj Siriji, slično sporazumu na jugu zemlje, odnosno, pokrajinama Dara’a i Quneitra. Podsjetimo, tamo su SAD bile jamac primirja i statusa quo, ali su u trenutku najave sirijske ofenzive, za koju je Rusija potvrdila da je neodgodiva i da će je podržati zračnim udarima, iz Washingtona islamističkim milicijama na jugu jednostavno odgovorili kako ne mogu računati na njihovu pomoć i neka donesu odluke za koje misle da se najbolje za njih i njihove obitelji. Ostalo je poznato. Vladine snage su u nekoliko tjedana oslobodile cijeli jug zemlje, kasnije su uspostavile odnose s Jordanom otvorile su se granice i diljem regije je zavladao puni mir.

Sirijski “oporbeni” izvori javljaju da su “Washington, države koje jamče sporazum iz Astane, brojne susjedne zemlje i sirijska oporba tjednima vodili intenzivne pregovore kako bi pronašlo rješenje za problem istočnog Eufrata”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu kako Moskva očekuje da sirijska vlada da preuzme područja takozvanog sirijskog Kurdistana, gdje su još uvijek američke trupe, koje čekaju povlačenje.

Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova je naglasila kako bi u skladu s međunarodnim pravom teritorij sjeveroistočne Sirije trebale biti predan sirijskoj vladi. Kazala je kako Moskva nije upoznata s detaljima o planiranom povlačenju američkih trupa iz Sirije, ali je dodala kako bi taj potez, ako se provede, pomogao mirnom rješenju sukoba u Siriji.

Hawar News / E-Kurdnet / Sana

Marija ZaharovaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Ušli sa 2 divizije!?!?!?!?!?

njonjo
5 godine prije

Ovo nije samo vojnog značaja. Daleko je važniji politički i psihološki dobitak za Siriju.

čokolino
5 godine prije

E moji kurdi, dok vama dođe iz guzice u glavu prošo voz………..odavno. I još bi se pregovarali…..he he, molite boga da dobijete išta. Imali ste sva prava prije rata, trebali ste bit uz Siriju pa bi dobili još više. Kockali ste i zakockali, poslije j**** nema kajanja.
I oni bi da sad sirijska vojska gine za njih, sirija zarati sa turskom i još bi zadržali oružje i pregovarali o samoupravi. Da ne bi možda i Kurdistan? Idite kod amera pa nek vam oni daju kurdistan u americi.
Kasno Marko na kosovo stiže…..

fenix
5 godine prije

Rusija zvanicno saopstava da se sve teritorije pod kontrolom Kurda moraju i da ce se vratiti pod upravu Damaska. Izgleda da je postignut dogovor o predaji sve teritorije koju drze Kurdi istocno od Eufrata. Znaci to je sad to neznam mozda je prerano ali dali je vrjeme da se pocne slaviti???.

Святославич 966
5 godine prije

Mi u Dalmaci bi rekli sjeo na rudu.. Koji su blesaci Kurdi .Pa to im je nudjeno odavnoi na drugim mijestima ima godina dana. A oni oce da ih Rusi-Sirci cuvaju (granice vojno) dok bi oni iznutra gradili Kurdistan. Sad nek taze manje od drzavnosti vise od autonomije. Ionako ce taj dil biti za Ukrajinu i Kosovo..Sve se ce rijesavati u paketu diplomatijom izgleda.Sve se tempira u iste dane.Sta ono rece Tramp Vucku i Taciju.. Volio bi da sijednu pred njim velikim Manituom i potpisu mir …

čokolino
5 godine prije

Gospodari još nisu ni spakovali kofere a kurde već prošla ratobornost…………………nešto mi govori da će se jednog lipog dana isto desiti i na jednom malom komadiću balkana di je neka “država” čije ime počinje sa istim slovom ka Kurdistan…..

Zvrk
5 godine prije

Vele na AJ: “sirijska vojska”. Pametnom dosta. 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Potvrdio je čak i kurdski Hawar News

Stephen.
5 godine prije

Bravo Gospodine Bashar želm vam sreče i da sveki centimeta svoje zemlje oslobodite od ološa.

Hafez
5 godine prije

Kurdi mogu dobiti nastavu na kurdskom jeziku, ploče na kurdskom i arapskom jeziku na ulazima u sela, kurdski jezik(uz arapski) u upravi itd…
Damask se treba brinuti o infrastrukturi.

alfa33
5 godine prije

Polako i sigurno sirija će biti u prijeratnim granicama. Ovaj ulazak u Manbij čini mi se da se polako spremaju za idlib,kad povrate sto mogu bez prolijevanja krvi, onda možda ide majka svih bitaka za idlib… Možda se neki ne budu slagali sa mnom,ali kad idlib bude očišćen od “doktora i inženjera” eto njih nazad svojim pravim gospodarima.Evo još jedno moje zapažanje….pa možemo raspravljati na ovom portalu…europa baš ne sluša amere u zadnje vrijeme,i cega su se sjetili, povučemo svoje snage iz sirije,rusi i sirijci ispraše ostale glavosječe,a erdogan ne može i ne želi više imat posla sa svojim psima rata u eto opet se ponavlja 2015,pa sad vi ne kupujte američko oružje i plin…..a kurdi ako predaju asadu sve što su osvojili,dobiće sigurno nekakva prava kao narod,jezik,kultura itd…. Za sada bez kurdistana…

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Već sam napisao jednom da će Kurdi dobiti više nego zaslužuju i na kraju možda i dobro proći.

njonjo
5 godine prije

Pisao san neki dan o” kurdskoj” politici i upozorio na rješenje ” kurdskog pitanja” u Iraku. Ovi u Siriji mogu samo boga moliti da ne prođu lošije. A izdjice uvijek “prolaze” na isti način. Jedino mi žao naroda.

alfa33
5 godine prije

Kurdi će dobro poslužiti u budućnosti za čuvanje sjevernih granica sirije od prevrtljivih turaka i njihovih prijatelja. A kad i iračani odj…u amere i ako se ameri ne budu mješali u politiku tih država,onda je možda i moguć dogovor i prosperitet u budućnosti ti država. Naravno glavni je uvjet da osovina zla povuče svoje pipke i da se na ni koji način ne miješa a to već malo teže….

Laki Topalović
5 godine prije

Mali naši Kurcići , Kurdići… Dobiće oni ništa. Malo Kobanija s okolicom i malko u ćošku kod Qamishlija, pa ima karta gdje su živjeli do 2011. nije niko lud.Ako ih puste da se vrate u Afrin, što sumnjam, ostaje im dva kantona, treći je otpao. Naravno, oni u starim granicama, ako ne, one Turkesine već oštre noževe . Bez Assada su mrtvi. Jbg. Tako im je pao grah.

Siniša
5 godine prije

Rekoh li ja nešto…apsurd ali samo ih, Kurde, Sirija prima pod svoje skute.
Elem,javili se i Ameri….
“”Koalicija je saopštila da je objava sirijske vlade o ulasku u Manbidž netačna, prenosi Asošiejted pres.

“Pozivamo sve da poštuju integritet Manbidža i bezbednost njegovih građana”, navodi se u saopštenju. “”

Ivo Lola
5 godine prije

“Generalno zapovjedništvo Jedinica narodne zaštite (YPG) istaknulo je da oni pripadaju Siriji kao teritorij, narod i po pitanju granica, stoga YPG poziva oružane snage sirijske države da izvrše svoju dužnost da zaštite granicu i grad Manbija od prijetnji turske države.”

Biti Kurd koji je oružjem pokušao otcjepiti sjever Sirije, i to baš ono podlo, hinjski, u vrijeme kad je Sirija najviše krvarila od terorističke agresije i okupacije koalicije NATO-ISIL, dakle zabijali sirijskoj državi i tom istom narodu kojemu pripadaju noževe u leđa svakodnevno, za nešto ovakvo smisliti i napisati trebaš imati mamutsko licemjerje.

Uaaa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI