Venezuela: Juan Guaidó krenuo u veliki marš na palaču Miraflores

Juan Gerardo Guaidó
38 komentara

Takozvani vođa venecuelanske oporbe i samoproglašeni ”uličarski predsjednik” Juan Guaidó je jučer u središnjem gradu Valenciji počeo ”veliki obilazak” Venezuele i obećao je da će završiti u glavnom gradu Caracas i to u palači Miraflores gdje će zauzeti ured predsjednika.

Venezuela se još uvijek oporavlja od  prekida napajanja električnom energijom koji je gotovo tjedan dan paralizirao cijelu zemlju. Saniraju se i štete na velikoj rafineriji nafte u kojoj su požaru, navodno uzrokovanom dronovima s eksplozivom, zapaljena dva velika spremnika s lakom naftom koja služi za razrjeđivanje guste venecuelanske nafte iz pojasa Orinoco, kako bi se mogla naftovodima slati u rafinerije. Ove su dvije krize prevladane relativno brzo, iako su uzrokovale znatne štete elektroenergetskom sustavu, vodoopskrbi i rafinerijama u zemlji.

No, Juan Guaidó se i dalje nada da će mu porasti podrška u javnom mnijenju i da će se u vojsci dogoditi neko čudo i da će generali i pukovnici prijeći na njegovu stranu.

”Vrijeme je da Venezuelu preuzmemo pedalj po pedalj. Misle da nas mogu ušutkati, zastrašiti. Režim želi u nama posaditi sumnju. Neće nas uspjeti podijeliti, ovaj je proces nepovratan, nema više povratka na staro”, rekao je Guaido jučer u Valenciji, glavnom gradu države Carabobo.

U tom industrijskom gradu 170 kilometara zapadno od Caracasa su ga slušale tisuće njegovih pristaša. Prilično jadna brojka, obzirom na stanovništvo metropole od preko dva milijuna ljudi.

Guaidó je pozvao sve zastupnike venecuelanske oporbe da u svojim okruzima organiziraju lokalna gradska i pokrajinska vijeća. Pedesetak takvih sastanaka je u subotu održano u deset od 23 države savezne države Venezuele, tvrdi oporba.

”Mobilizacijom građana okončat ćemo uzurpaciju vlasti”, najavio je u subotu Guaidó na Twitteru, ali te mobilizacije nema.

Juan Guaidó je obećao da će se ”vrlo brzo smjestiti u predsjedničkom uredu”, ali nije naveo datum kada namjerava provesti primopredaju vlasti u Caracasu.

Venezuela se oporavlja nakon velikog prekida isporuka električne energije koji je paralizirao zemlju. Problem stvara i smanjena proizvodnja koja najveći dio prihoda države.

Aktualni predsjednik Nicolas Maduro, optužuje Sjedinjene Države da su ”kibernetičkim napadima” na glavnu hidroelektranu u Venezueli izazvale prekid napajanja. Maduro je pozvao na novu mobilizaciju i naredio vojsci da pojača nadzor nad električnim postrojenjima i dalekovodima.

S druge strane samoproglašeni uličarski ”predsjednik” Guaidó, kojega su priznale Sjedinjene Države, američki vazali i Europska unija, Madura naziva ”uzurpatorom”, optužuje ga da je lažirao rezultate nedavnih predsjedničkih izbora na kojima je izabran na drugi mandat i krivi za ”loše upravljanje i korupciju, što je glavni razlog zbog kojeg je zemlja potonula u nezapamćenu krizu”.

CNN i The New York Times potvrđuju Madurovu verziju o dva napada

Miraflores venezuela caracas
FOTO: palata Miraflores

S druge strane, američki mediji otkrivaju da su za atentat na Madura u kolovozu prošle godine, koji je na vojnoj paradi proveden dronovima napunjenim eksplozivom, znali u Washingtonu, ali nisu poduzeli ništa da se spriječi, niti su upozorili vlasti u Caracasu.

CNN je intervjuirao osobu koja je bila uključena u neuspjeli pokušaj atentata. Čovjek potvrđuje da je napad organiziran na farmi u Kolumbiji i otkriva da je imao tri sastanka s dužnosnicima američke vlade nakon terorističkog napada. Osim priznanja, CNN pokazuje i neobjavljene videozapise, koje je dao intervjuirani terorist, gdje govori o njegovoj obuci o letu bespilotnih letjelica na farmi u kolumbijskoj ravnici, što se podudara s pritužbama predsjednika Madura.

The New York Times je objavio opširnu reportažu o zapaljenim kamionima s američkom ”humanitarnom pomoći” 23. veljače u kojoj je rekonstruirao događaje tog dana i potvrđuje da su prva dva kamiona zapalili pristaše Juana Guaidoa na kolumbijskoj strani granice, kao što smo izvjestili odmah nakon pokušaja proboja navodne američke pomoći na teritorij Venezuele.

New York Times je 10. ožujka objavio detaljan video i članak koji dokazuje da je cijela ova priča bila laž. ”Humanitarne kamione” nisu zapalile Madurove snage, već prosvjednici protiv Madura koji su bacili ”molotovljev koktel” koji je pogodio jedan od kamiona. Videozapis kojeg je objavio NYT je opovrgnuo laž američkih dužnosnika koji su neutemeljeno tvrdili da ih je zapalio Maduro, a neke medijske kuće koje su ponovile laž su se ispričale.

Ova dva izvješća američkih medija dovode u pitanje bezrezervnu podršku pokušaju državnog udara kojeg u dogovoru s američkom upravom i nekim senatorima u Venezueli pokušava provesti Juan Guaido.

Venezuela - Kolumbija - granica

Međutim, ranije su neki venecuelanski analitičari rekli da će se američka vlada lako odreći Guaidóa i da im je, nesposoban da ispuni bilo koju povjerenu mu zadaću, vredniji mrtav nego živ. To bi mogao biti problem, jer bi SAD njegovu smrt mogle iskoristiti za izravnu intervenciju protiv latinoameričke zemlje i to je glavni razlog zašto vlada u Caracasu još uvijek nije reagirala uhićenjem Guaidóa, jer od njega ne želi stvoriti ”mučenika”.

Guaidó je pokazao da vrlo malo poznaje  unutarnju i vanjsku politiku Venezuele i on je obično sredstvo za postizanje cilja. Istina je da je samoproglašenje za predsjednika bio jedan od najboljih medijskih, marketinških i političkih trikova kojeg su SAD osmislile u novije vrijeme, ali su se kladile na krivog čovjeka, anonimusa bez imalo karizme i osobu koja nije u stanju mobilizirati mase za ostvarenje konačnog cilja.

Njegov ”Marš na Caracas’‘ će vjerojatno pokazati biti još jedan fijasko i marioneta Guaidó će politički nestajati, što se vidjelo u uvelike najavljivanom Velikom maršu na kojem se 12. ožujka u Caracasu okupilo nekoliko stotina ljudi. Kao što je napisao Luis Hernández Navarro, oporba je počinila samoubojstvo kada je samoproglašeni ”privremeni predsjednik” pozvao na američku vojnu intervenciju u vlastitoj zemlji. Osim izdaje domovine i nevjerojatne perverzije sadržane u ovom zahtjevu, ona otkriva veliko neznanje o političkoj kulturi i patriotskim osjećajima venecuelanskog naroda, koji mu neće oprostiti tu sramotu. Sjedinjene Države su se uvukle u tešku situaciju, uvlačeći u nju i Europsku uniju. Ipak, mnoge su europske zemlje oprezno štitile svoje interese u Venezueli, suočene s dokazima da je Guaidó fantomski  ”predsjednik” bez vlade, bez utjecaja i bez podrške javnog mnijenja. Maduro za sada čvrsto ostaje s venecuelanskim narodom i vojskom.

CNN / The Intercept

VIDEO – Veliki jučerašnji ”Marš pobjede” i podrške vladi Nicolasa Madura

 

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Mnogo toga mogu razumijeti i razumijem da je vecina politicara osobne interese pretpostavila nacionalnim interesima, ali ne razumijem da netko moze toliko mrziti ne politickog protivnika vec naciju zbog interesa neke druge sile kao sto je to prisutno kod ove nistarije Guaidó-a. Ako je itko od trenutnih svijetskih politicara zasluzio metak u celo onda je to Guaidó.

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Da se kojim slučajem rodio u Hrvatskoj, bio bi HDZovac

eu kolonija
5 godine prije

pogledajte face predsjednika argentine, brazila, kolumbije, perua itd. svi oni su potomci bijelih rassista I kolonnizatora. svi su došli na vlast uz podršku amerike. svi podržavaju guaida. nije li vrijeme da domicilni indijanski narod južne amerike se digne protiv potomaka bijelih rassista I kolonnizatora I da se spriječi novi gennocid koji su oni planirali zajedno sa amerikom i uz podršku amerike provesti protiv indijanskog naroda u venezueli.

ps. nije teorija urote. pogledajte im face

Amater
5 godine prije

Jel bi on to malo glumio Musolinija … 🙂 🙂 🙂

Amater
5 godine prije

Promašio stoljeće 🙂

Alex
5 godine prije

Aaa… ima takvih koliko god oces, samo u Srbiji ih ima na desetine hiljada. Petokolonaskog smeća ima u svakoj zemlji.

Krivousti
5 godine prije

Imam neki čudan “špurijus”, da je šoferu Maduru odzvonilo i on je već poražen, samo mu to još nitko nije rekao! Guaido je ipak školovan čovjek i uz malo prakse, on bi mogao postati dobar vođa države kakva je Venezuela! Maduro je redikul, koji osim pljačkanja vlastitog naroda, što je naučio na jednogodišnjem kursu na Kubi, nema niti elementarnog znanja ni sposobnosti, da vodi, a kamoli da unaprijedi tu nesretnu zemlju! Lako je svoje neuspjehe i promašaje pripisati drugima, u ovom primjeru Amerikancima i tobože njihovim sankcijama. Ali i Kuba već 50 godina ima američke sankcije i bojkot i nije propala u tolikoj mjeri kao Venezuela, a da ne spominjemo venezuelanska naftna bogatstva, koja Kuba nema ima samo nešto šećerne trske i ništa drugo, možda nešto zaradi od turizma i to je uglavnom sve.

Arkaj
5 godine prije

Unatoč tragičnosti ovih događanja i štete koju je pretrpio venecuelanski narod sad se vidi da Maduro ipak nije “nesposobni šofer” već vješt pilot. Izdajnik i samozvani predsjednik svakim danom postaje sve veći klaun i objekt zajebancije, da ga se odmah uhapsilo postao bi mučenik i “politički zatvorenik” a malo bi ko znao koji je to jadnik. Ovo glupavo nastavljanje predstave koja je već propala samo potvrđuje ispravnost Madurove taktike.

Majk Majers
5 godine prije

I zato kreni
Kreni prema meni

Dub Miroslav
5 godine prije

Onaj koji je znao za napad na infrastrukturu svoje zemlje, možda čak i sudjelovao u njegovom smišljanju, što je prouzročilo smrt više stotina i nepotrebnu patnju 31 milijona svojih sugrađana, a nije poduzeo ništa, niti obavijestio državni aparat da to sprijeći,može marširati jedino u zatvor i zaključati za sobom vrata i baciti ključ.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ako je planula baš ta laka nafta onda je sabotaža.Nema nikakve sumnje…
Usput,ovi idioti u Beogradu rade isto što i ova ništarija.Sve isto,samo što smeće u Beogradu se nije dogovorilo ko bi bio predsjednik i nisu dovoljno ludi da pozovu na stranu intervenciju.Tu bi im samo Bog mogao pomoći.

HEKPCT
5 godine prije

Uskoro će biti vredniji mrtav. Da li je on toga svjestan? Sumnjam.

Alen
5 godine prije

Izgleda da im je ponestalo ideja !

Bivsa supersila bolje niti ne moze…

Jaran..
5 godine prije

Kvisling gnjida uskoro odlazi na smetljiste povijesti.

Sto reci
5 godine prije

Guaido maricon grande. Guba on i ko ga podrzaje. Assad must go ?! Pipl mast trast as hihihi

nije bitno tko
5 godine prije

Policijo, postupaj po naređenju.

nije bitno tko
5 godine prije

Da ovako nešto uradi opozicija u USA ili VB, davno bi bila uhapšena i pozatvarana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI