Konačno se i to dogodilo – Hongkonška policija upucala prosvjednika

Hong Kong
42 komentara

Vlada Hong Konga je danas naredila hitnu evakuaciju svih ljudi koji su se nalazili u prostorijama autonomnog Zakonodavnog vijeća usred novog dana protesta u posebnoj kineskoj administrativnoj regiji.

Policija danas odgovorila na pokretanje protesta ispred ureda vlade Hong Konga, koji se nalazi pored zgrade Zakonodavnog vijeća.

Policija je prvo koristila suzavac i gumene metke u stambenom kvartu Wong Tai Sina, kako bi rastjerala prosvjednike koji bi bacili Molotovljeve koktele na snage sigurnosti.

Prema prvim izvješćima je u sukobima ranjena najmanje 31 osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju, javlja bolnička služba koju citira Reuters.

„Policijac je pucao iz vatrenog oružja nakon što je bio napadnut, a demonstrant je pogođen u grudi“, naveli su ti izvori i dodali da je ranjenom ukazana hitna liječnička pomoć na licu mjesta, a potom je prebačen u bolnicu.

Policija je se borila s nasilnim prosvjednicima u Hong Kongu, dok je kineski predsednik Xi Jinping s parade u Pekingu poručio „kako ništa ne može uzdrmati veliku kinesku naciju“.

Nasilni prosvjedi ovakvog intenziteta su organizirani s namjerom da se baci sjenka na Nacionalni dan i proslavu 70. obljetnicu osnivanja Narodne Republike Kine. Desetine policajaca su, uz podršku vodenih topova, formirale kordon kako bi spriječili prosvjednike da stignu do ureda Pekinga za vezu u Hong Kongu.

Na više mjesta je došlo do obračuna policije i prosvjednika, koji se tuže „kako je za njih danas dan žalosti“.

Prizori organiziranog nasilja su česti u Hong Kongu otkako su u lipnju počeli prosvjedi kojima se, navodno, traži „provedba demokratskih reformi u toj autonomnoj kineskoj teritoriji“.

Protiv policije su se koristile i improvizirane „bombe“ s korozivnom tekućinom u okrugu Tuen Mun, gdje je ozlijeđeno više policajaca i novinara.

Nekoliko stanica metroa je zatvoreno, kao i mnoge trgovine i trgovački centri, koji su bili prisiljeni prekinuti svoje usluge zbog nasilja na ulicama Hong Konga. Prosvjednici su zapalili i stanicu Admiralteta, jednu od glavnih gradskih postaja.

Osim toga, prosvjednici su razbili bankomate Banke Kine i razne javne objekte. Prema policijskim izvorima koje citira SCMP, uhićeno je više desetaka osoba.

Mladić koji je upucan u prsa je prevezen u bolnicu, gdje je podvrgnut kirurškom zahvatu. Policajac je na njega ispalio metak kada su se dvojica pripadnika snaga sigurnosti našla u opkruženju gomile prosvjednika, koji su ih napali palicama.

Prema izvješću, snage sigurnosti su ispalili nekoliko hitaca upozorenja kako bi sadržali prosvjed, a jedan od agenata je pucao izravno na prosvjednika. Glavni nadzornik hongkonške policije Yolanda Yu Hoi-Kwan rekla je da ta institucija žali što je mladić ozlijeđen.

VIDEO: Trenutak kada je policajac pucao na prosvjednika

“Oko 16:00 sati je velika skupina prosvjednika napala policajce u blizini Tai Ho ceste, a nastavila je napad i nakon što su ih policajci upozorili da prestanu. Kada je službenik osjetio je da mu je život ozbiljno ugrožen, ispalio je hitac prema napadaču kako bi spasio vlastiti život i život svojeg kolege koji je ležao na pločniku”, rekla je službenica.

Sa svoje strane, ravnatelj hongkonškog Opservatorija za ljudska prava, Law Yuk-Kai, prokomentirao je video s mjesta događaja i rekao da akcija policajca “nije primjerena”, sugerirajući da se pucanje moglo izbjeći.

VIDEO: Skupina prosvjednika napada „prokineskog“ aktivista

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
denis
4 godine prije

Potpuno opravdana reakcija policajca.

Buco
4 godine prije

U SAD-u bi M-4 već odavno bio na rafalno.

Ivan Sever
4 godine prije

S Kinezima nema zajebancije.

Zadranin
4 godine prije

Ne nosi policija oružje bezveze.. što su ovi mislili: okružiti naoružanog policajca, i batinati ga /ozlijediti bez ikakve reakcije s njegove strane? 🤔😂

Svako bi učinio isto, da je na policajčevom mjestu.

A vi, “prosvjednici”, sljedeći put kad vas napadne ogromna skupina kriminalaca/jakuza i slično.. nemojte se pitati zašto treba policiji bar jedan sat da se pojavi na licu mjesta.. i pomogne “vama”.

Ja se ne bi pojavio ni dva sata. 😜

P***!

Ivo
4 godine prije

Bejzbol palicom na policajca? U kolijevci demokracije bi dobio 2-3 puna šaržera u glavu da je samo rekao policajcu da ide do auta uzeti palicu/letvu/trokut/mobitel i da je nešto ljut.

Ive Oldtimer
4 godine prije

Policija treba ustrojiti jedinicu naoruzanu automatskim dugim cjevima i suprostaviti se proamerickim demonstrantima plotunima u cilju zastite gradjana i imovine.

debeli pas
4 godine prije

Tko se sjeća Tien an menha 89. godine i tijeka događaja, jasno mu je što i na koji način slijedi. Ali što se tu može…

Nije bitno tko
4 godine prije

U Americi ili EU ovakvu bi nasilnu omladinu policija namlatila i strpala u zatvore, te jih sudski procesuirala kao kriminalce. A politika bi jih javno i medijski proglasila za teroriste.

odisea
4 godine prije

Bacanje flaša sa kselinom na policiju kao i molotovljevima je pokušaj ubistva.Policija je imala legitimno pravo na samoodbranu.
Ovo je očit pokušaj Ukrainskog projekta.Iskreno se nadam vidjeti tenkove i oklopnjake s vojskom koji bi doveli u red tu bagru.Bez obzira šta demokratski svijet govorio,nek oni paze na svoje dvorište i svoje prsluke!!!!!!!!

Nije bitno tko
4 godine prije

Način i izvođenje nasilnih prosvjeda u Hongkongu je identičan onome, što se je desilo u Ukrajini (neonacistički majdan).

Red Dog
4 godine prije

Demonstranti se pocinju ponasati kao gerila.
Bukne na 5-6 mesta simultano da bi razvlacili policiju. I nasilni su.
Neko ih organizuje.

joze čelični
4 godine prije

budala se sama upucala opizdi je policajca štangom u ruku i pokrenuo ispaljivanje….

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Kad je suočena s onim što smatra egzistencijalnom prijetnjom, moćna država će primijeniti silu.
Prvo pravilo prve lekcije iz ”Diplomacije za početnike”
Kina će odlućiti kada je pravo vrijeme da se ova seoska olimpijada privede kraju.

Max Payne
4 godine prije

Ti što ostrašćeno protestiraju po ulicama nisu baš inteligentni. Kao prvo ako ideš na svrgavanje nekog poretka to se ne radi bez oružja. Molotov kokteli nisu dovoljni. Kao drugo “za ideale ginu budale” davno otpjevao Bora Čorba. Kao treće demokracija kao cilj je notorni idiotizam. Da imaju nešto znanja pa kažu da neće biti dio Rothschildovskog projekta i hoće da se otcijepe pa malo antiJews sentimenta tu bi barem zaslužili respekt. Ovo je odličan primjer kako se može zloupotrijebiti volja kritične mase i sad će im biti još gore iako su se oni koji razumiju Hong Kong odavno povukli svjesni da se nalaze između čekića i nakovnja. Ostali su uglavnom Millenialsi koji su rođeni nakon prisajedinjenja Hong Konga kontinentalnoj Kini. Nema se tu šta opravdavati ni jedne ni druge. Ni prosječan hongkonški policajac ne voli Xija ali plaćen je da puca u slučaju kako je propisala HK policija. Ipak da… Čitaj više »

deki
4 godine prije

Po ful opremi demonstranata vidi se odakle i koji vetar puse i ko ga je doneo i platio taj protest. I po ko zna koji put se vidi kako glup i mrznjom nadojen postaje jedan narod u kratkom roku ,i kako brutalno ,ubilacki ide protiv svog naroda sa kojim su do sada mirno ziveli tolike godine. I nema veze odakle je taj narod dal je to egipatski,ukrajinski,libijski,bosanski…..iste su uloge,ista je mrznja,isti je scenario,stotinu puta vidjena ista fora,ali i dalje uspeva.I zapitat ce se neko,kako im to uspeva? I zapitat ce se mnogi zar nemaju te zemlje “vakcinu” protiv tih pokusaja,da ta vakcina u trenu ,u tom prvom pokusaju obojenih revolucija,da zauvek zaustavi tog i te nalogodavce koji su to zakuhali i zapoceli. Imam osecaj da kada bi neko imao uspesnu foru ,kako se uspesno i trajno mirno odbraniti od obojenih revolucija i da se neki satro biro registruje sa tom… Čitaj više »

egfvqewbfrqbwfqwfzqbwefzqzw
4 godine prije

Ciomanki zombi udara policajca, koji ima dozvolu ubijanja, u biceps šipkom a ovaj mu uperio pištolj u prsa, jako mudro, čudi me da nije ispraznio svih šest, sedam ili osam metaka.

Ma nebitno ni sekunde
4 godine prije

Dupli arsini,samo je bitno za koga navijate!

Kada je onaj bokser redom tukao policajce povodom protesta zutih prsluka,svi ste stali u odbranu napadača. Sada kada je policajac upotrijebio oruzje na napadača,sada ga branite. Nemojte ići logikom da je u pravu uvijek onaj za koga navijate. Opravdano jeste,ali sta je sa ovim prvim slucajem? To je ok?

Tbilisi
4 godine prije

Riječ konačno je bolesna.

egfvqewbfrqbwfqwfzqbwefzqzw
4 godine prije

Bolje od ovog metka je 16 DF-41 dometa preko 14.000 km prikazanih na paradi, nadam se da kinezi štancaju to ko žvake.

Ante
4 godine prije

Ako žele bacati zapaljive bombe i napadati policiju nemaju što drugo za očekivati nego metak . Ali Amerika i Europa misle da je nasilje opravdano, kao što su opravdavali nasilje u Ukrajini.

tedi
4 godine prije

rijesiti ce to Kina,samo polako.HK je poligon Kine i SADe,vidi se to golim okom.Tu je Kina na svom terenu i sve je pod kontrolom,kada prosvijednicima splasne energija racun ce im biti isporucen i biti ce mili moji kuda koji,dobro neko rece za ideale ginu budale.Iu ovim nasim ratovima najbolje su prosli oni koji su zgibali vanka.

FATIH
4 godine prije

DOSTA SU IH I TRPILI………

Pazi
4 godine prije

Ne znam sta se bune vise. Trazili su demokraciju dobili su demokraciju. U demokratskoj americi ako crnac ne drzi ruke dovoljna dignute dobije metak. Stvarno mi nije jasno.

Mikojan
4 godine prije

A da im netko objasni kako su svi oni zamjenjivi ?? Sve pohvatati, nakrcati na brodove i pravac USA i GB, na njihova mjesta Kineze iz centralne kine i nitko neće primjetiti da se išta desilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI