Visoki zastupnik pri Bundestagu kritizirao Francusku zbog ”nerazumnog” zahtjeva u vezi sa zamrzavanjem izgradnje projekta Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2 - Nord stream 2
13 komentara

Ranije u ponedjeljak, francuski ministar europskih poslova Clement Beaune pozvao je Berlin da zaustavi izgradnju Sjevernog toka 2, sugerirajući da bi se nedavno predložene sankcije na razini Europske unije protiv Moskve zbog pritvaranja oporbenog vloggera Alekseja Navaljnog mogle proširiti na mega-projekt plinovoda.

Francuski zahtjev  u vezi sa zaustavljanjem izgradnje Sjevernog toka 2 nerazuman je i skupo bi koštao njemačke porezne obveznike ako se provede, rekao je Klaus Ernst, zastupnik Die Linkea, koji je na čelu Odbora za ekonomska pitanja i energiju Bundestaga.

“Zahtjev francuske vlade u vezi sa zaustavljanjem izgradnje Sjevernog toka 2 nerazuman je i pogrešan. Zaustavljanje projekta koji je već odobren opteretit će njemačke potrošače višim cijenama plina zbog kompenzacija za već izvršena ulaganja“, rekao je Ernst obraćajući se novinarima u ponedjeljak.

Ernstovi komentari slijede primjedbe Clementa Beaunea o mogućnosti proširenja predloženih sankcija protiv Rusije i projekta Sjeverni tok 2 zbog situacije s Navaljnim. “Uvijek smo govorili da u ovom kontekstu imamo najveće sumnje u ovaj projekt”, rekao je Beaune razgovarajući s France Inter radiom u ponedjeljak.

Francuska Engie, jedna od pet zapadnoeuropskih energetskih kompanija uključenih u projekt, još se nije pozabavila Beauneovom primjedbom. Francuska investicija u projekt, koji uključuje državnu potporu, sastoji se od gotovo milijardu eura, dok ostalom iznosu doprinose ruski Gazprom, njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV i američko-nizozemski Shell.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Christopher Burger rekao je novinarima u ponedjeljak da Beauneovi zahtjevi prema Berlinu “nisu nikakva novost”, te da percepcija njemačke vlade prema Sjevernom toku 2 ostaje nepromijenjena.

Po završetku, projekt plinovoda vrijedan 10,5 milijardi dolara, koji će se protezati kroz 1.230 kilometara moći će slati ruski plin i vodik od Vyborga u Rusiji do njemačkog Griefswalda, putem cijevi koje će biti postavljene na dnu Baltičkog mora. Jednom kada bude dovršena, infrastruktura će udvostručiti kapacitet postojeće mreže Sjevernog toka s 55 na 110 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Očekuje se da će dodatni kapacitet pomoći zajamčiti energetsku sigurnost Njemačke, jer se srednjoeuropski industrijski div odvikava od nuklearne energije i ugljena.

Protivnici projekta, posebno Sjedinjene Države i Poljska, ustvrdili su da će dodatni kapacitet Njemačku i zapadnu Europu u cjelini učiniti strašno ovisnima o ruskoj energiji. Američki zakonodavci uveli su dva odvojena kruga sankcija protiv Sjevernog toka 2 u 2019. i 2020. Prošli tjedan, tajnik za tisak Joea Bidena rekao je kako predsjednik smatra da je naftovod loš posao za Europu, najavljujući kako će Washington nastaviti vršiti pritisak protiv dovršavanja tog projekta, u nadi da će EU kupovati skuplji LNG od Amerike.

Navaljni je zadržan u moskovskoj zračnoj luci Sheremetjevo 17. siječnja nakon povratka iz Berlina, gdje je liječen zbog trovanja. Oporbeni vlogger sada izdržava uvjetnu kaznu zbog slučaja pronevjere iz 2013. godine. Njegov pritvor izazvao je dvotjedne ulične prosvjede u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

francuskanjemačkaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Javlja li se to zemlja žutih prsluka?

Noman
3 godine prije

Francuzi hoće jeftiniji ruski plin, zato ucjenjuju.

Vlado Banja Luka
3 godine prije

Pitanje za postovane komentatore: kakva je trenutno situacija na terenu? Da li ruski brodovi polazu cijevi i kada bi sve moglo biti gotovo? I jos jedno: kako je moguce da je kroz Bugarsku i Srbiju prosao Juzni tok, zasto Ameri i Francuzi nisu i to blokirali ili bar pokusali blokirati? Hvala.

Lurker
3 godine prije

Pa dobro, u kojoj je fazi taj projekt, zna li tko?

BanOvan
3 godine prije

Znaju galski pjetlići kako su se Napoleonu smrznula yayca onomad pa hoće još jednu seansu.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Kud ti Francuzi sad guraju nos? Gdje su oni u PM od Sjevernog toka? Izgleda da su sva “braća masoni” u EU na istoj liniji protiv Rusije, kao i 1914… Baš me zanima jesu li i srpski slobodni zidari na toj liniji?

Janko
3 godine prije

Sve su to politikantici nivoa naše Šuice inaće člana Evropske vlade,pa su ljudi čude kako Evropa kasni u nabavi cjepiva,a što očekivati od ovakvog nivoa političara koji nisu stručni niti da vode mjesnu zajednicu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI