Vrhovni sud Michigana odlučio je da Trump može ostati na primarnim izborima u državi 2024.

Trump izbori
10 komentara

Pokušaji uklanjanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s glasanja u Michiganu 2024. nisu uspjeli.

Trumpova oporba pokušala je tvrditi, baš kao što to čine u brojnim drugim državama, da je Trump diskvalificiran od kandidiranja za predsjednika u Michiganu zbog “pobunjeničke zabrane” Ustava Sjedinjenih Država, što je ista tvrdnja koju je iznio Vrhovni sud Colorada.

Ukratko, protivnici Trumpovoj utrci za predsjednika 2024. godine kažu da Odjeljak 3 14. amandmana diskvalificira Trumpa iz daljnjeg obnašanja savezne dužnosti jer je “sudjelovao u pobuni” protiv Ustava nakon što je položio prisegu da će ga štititi.

Za razliku od onoga što se dogodilo u Coloradu, slučaj u Michiganu koji je osporavao Trumpovu podobnost da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. odbačen je vrlo rano i nikada nije došao do suđenja. Sudac tužbenog suda koji je prvi primio slučaj odlučio je da državni zakon ne daje izbornim dužnosnicima mogućnost nadzora podobnosti predsjedničkih primarnih kandidata.

Ovaj ishod u Michiganu sličan je onome što se nedavno dogodilo u Zapadnoj Virginiji gdje je savezni sudac na sličan način odbacio zahtjev za uklanjanjem Trumpa s glasovanja u državi 2024.

SCOTUS će odlučiti o Trumpovoj podobnosti za predsjedničku utrku

U konačnici će odluku o tom pitanju za cijelu zemlju donijeti SCOTUS. Ustavni stručnjak Jonathan Turley kaže da će zabrane na državnoj razini da Trumpovo ime bude uključeno u predizborne izbore “biti poništene jer nisu u skladu s poviješću i jezikom 14. amandmana”.

“Kao što sam već napisao, diskvalifikacija Trumpa temelji se na korištenju dugo uspavane odredbe u odjeljku 3 14. amandmana”, napisao je Turley. “Nakon građanskog rata, članovi Zastupničkog doma bili su ogorčeni kada su vidjeli Alexandera Stephensa, potpredsjednika Konfederacije, kako pokušava položiti prisegu s nizom drugih bivših senatora i vojnih časnika Konfederacije.”

“Svi su prethodno položili istu prisegu, a zatim je prekršili kako bi se pridružili pokretu za odcjepljenje koji je odnio živote stotina tisuća Amerikanaca… To je bila prava pobuna… 6. siječnja 2021. bio je nered.”

U Michiganu je prvotnu odluku nižeg suda potvrdio i podržao Žalbeni sud u Michiganu, koji je napisao da je trenutno jedini sljedeći događaj koji će se dogoditi “predsjednički primarni izbori”.

Imajte na umu da ova presuda ne znači automatski da je Trump i dalje kvalificiran kandidirati se za predsjednika na predizborima u Michiganu. To jednostavno znači da će se njegovo ime svejedno pojaviti na glasačkom listiću.

Prema Vrhovnom sudu Michigana, protu-Trumpovi izazivači “nisu identificirali analognu odredbu u Izbornom zakonu Michigana koja zahtijeva da netko tko traži mjesto predsjednika Sjedinjenih Država potvrdi svoju pravnu kvalifikaciju za obnašanje dužnosti.”

“Stvarno je nevjerojatno kako prijevara (pobuna) može dobiti toliku popularnost”, napisao je jedan zbunjeni komentator priče o ovim stalnim naporima među državama da diskvalificiraju Trumpa da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. godine.

“Zapamtite moje riječi: neće biti izbora u SAD-u ako Trump do tada poživi”, napisao je drugi, izražavajući svoje mišljenje o tome što bi se moglo dogoditi u nadolazećim mjesecima.

“Neće dopustiti da Trump ponovno bude predsjednik. Započet će Treći svjetski rat ako budu morali – možete se kladiti u to.”

Druga se osoba nije složila, izjavivši da posljednje što moćnici žele “je da više od 200 milijuna glasača u Americi misle da nešto nije u redu.”

američki izborimichiganSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Izborne masine su nastimane da pobjedi Kenedi.
Sad trebaju ubijediti narod da poslije izbora kazu: Ocekivano.

Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

3 mjeseci prije

Pazite sad: Tramp je za isti “prekršaj” u jednoj državi kriv a u drugoj nije?!?
Šta to govori o pravosudnom sistemu?

Bez obzira šta bude sa Trampom, u ovoj priči je američko pravosuđe najveći gubitnik. A sa njim i sve ostale institucije. Da li je to možda namerno?

Umpah Pah
3 mjeseci prije

Nece nikad Michigan postati Michitrump !

S TIGRA UKRAJINI I MALO S LAVA .

Klosterman
3 mjeseci prije

Paradoks je da se u zemlji koja organizira pobune po cijelome svijetu, te iste pobune kod njih strogo kažnjavaju.

kakoto
3 mjeseci prije

Ovdje netko ozbiljno zeli da Trumpu brutalno naraste popularnost kako bi pobijedio Kennedy-a u utrci, po svemu sudeci jedinog ozbiljnog kandidata da pokvari planove za svjetski rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI