Vrhunski donatori republikanaca i demokrata lobirali su za strane interese uzimajući ilegalni novac

Capitol Hill, Washington
3 komentara

Imaad Zuberi, američki biznismen i sakupljač političkih sredstava, priznao je prošle jeseni krivicu za optužbe za nelegalne donacije američkim kandidatima u ime stranih predstavnika. Prema tužilaštvu, on je zakazivao sastanke između stranih i američkih političara i prikupljao sredstva van granica zakona.

Vrhunski donator i republikanaca i demokrata, Imaad Zuberi navodno je prodao pristup ključnim američkim političarima za milione u gotovini od stranih državljana, izvijestio je u nedjelju Associated Press.

„Svi žele da dođu u Washington da upoznaju ljude“, citiran je jedan Zuberijev mejl iz 2015. godine u kojem je pokušao da zakaže sastanak predsjednika Gvineje i kongresmena. „Dobijamo zahtjeve za sastanke od svih lopova svijeta, zapovjednika rata, kraljeva, kraljica, doživotnih predsjednika, vojnih diktatora, šefova klanova, poglavara plemena itd.“.

Istraga koju je vodilo Ministarstvo pravde o Zuberijevim aktivnostima navodno je samo dovela do optužbi protiv maloljetnog saradnika, a niko drugi koji je pomagao Zuberiju nije optužen. Pomenuta istraga takođe nije javno imenovala političare koji su primili donacije koje je on prikupio.

Tužioci su Zuberija nazvali “plaćeničkim” političkim donatorom, koji je dugi niz godina radio kao neregistrovani strani agent za najmanje šest stranih država i političkih ličnosti, šaljući preko pola miliona nelegalnih donacija u kampanji tokom pola decenije. Njegova šema donatora uključivala je plaćanje tuđih donacija svojim kreditnim karticama, a uključivala je i korištenje imena preminulog pojedinca, kao i imena ljudi koje je navodno izmislio.

Izvještaj AP rezultat je sopstvene nezavisne istrage, u kojoj je novinska agencija identifikovala saradnike i mete Zuberija putem privatnih mejlova, sudskih dokumenata, izvještaja o finansiranju kampanje i intervjua sa više od tri desetine ljudi.

Prema izvještaju, Zuberijeve donacije omogućile su mu pristup najvišim stranim i američkim zvaničnicima, posebno onima koji imaju uticaj na spoljnu politiku, poput senatora Boba Caseya i Lindsey Graham.

Mejlovi otkriveni u istrazi pokazali su da je Zuberi pokušao da zakaže sastanak za predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana za 2015. godinu, turskog ambasadora u SAD Serdara Kilica, tadašnjeg predsjednika Odbora za spoljne poslove, republikanca Eda Roysa i tada rangiranog člana Donjeg parlamenta komore, demokratu Eliota Engela.

„Zašto ne dođete u Los Angeles kao moj gost i mogu da vas spojim na večeri nasamo?“, Napisao je Zuberi. “Obavjestite me s kim još u odboru za spoljne poslove trebate pomoć? Znam većinu njih sa obje strane”.

Donator je takođe navodno zaradio 9,8 miliona dolara od katarske vlade, većinom ilegalno, prema tužilaštvu, dok je lobirao u Kongresu u ime te zemlje. Službenici zakona rekli su da je koristio svoje veze kako bi svoje potencijalne korisne informacije proslijedio svojim saradnicima i partnerima u inostranstvu.

Navodno je učestvovao u zavjeri da Kongres izvrši pritisak na vladu Bahreina, djelujući u ime biznismena koji se prepirao sa zvaničnikom iz Bahreina. Kao rezultat toga, dvanaest članova Kongresa poslalo je pisma o ovoj temi, za koje su Zuberijevi advokati rekli da su “zajednička služba u sastavu”.

Zuberi je priznao da se bavio neregistrovanim lobiranjem za Šri Lanku, ali je rekao da njegov drugi rad za zemlje i druge pojedince ne zahtjeva da se registruje kao strani agent.

„Vlada zaista, zaista želi da pruži primjer gospodinom Zuberijem i više od onog koji je zaslužio njegovim postupcima“, tvrdili su njegovi advokati u sudskim spisima.

Zuberi se izjasnio krivim za utaju poreza, kršenje finansiranja kampanje i propust da se registruje kao strani agent.

Kako je navedeno u izvještaju, tužioci su rekli da je Zuberijeva neto vrijednost veća od 30 miliona dolara, pri čemu je “pretežna većina” sredstava došla od njegove ilegalne aktivnosti. Federalni tužioci su navodno tvrdili da je Zuberi prošle godine ponudio za šest svjedoka 6 miliona dolara u zamjenu za njihovo ćutanje u postupku protiv njega.

Dana 7. januara, američki tužioci zatražili su od okružnog suda da Zuberija osudi na najmanje 10 godina zatvora i da plati kaznu od 10 miliona dolara, kao i oko 16 miliona dolara restitucije Službi unutrašnjih prihoda zbog neplaćenih poreza.

demokratedonatoriImaad Zuberirepublikanci
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rijeka-2
3 godine prije

Amerika je uzdigla korupciju, ispiranje novca na novu razinu, dajuci im drugacije nazive.

Mahatma
3 godine prije

Samo dvije stranke postoje u Americi, pobjednici i gubitnici.

Max
3 godine prije

To Je kod nas normalno. U SAD u je to lobiranje kod nas mito a svuda kriminal..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI