Washington i Berlin se ne mogu složiti oko podjele Kosova

Pristina kosovo
100 komentara

Proteklog tjedna je bilo puno govora o redefiniranju granica između Srbije i pokrajine Kosovo. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je rekao kako nema ništa protiv takvog rješenja ako se o njemu dogovore Beograd i Priština.

Na ovogodišnjem forumu u Dubrovniku, na kojem se okupilo 250 predstavnika političkog, diplomatskog i nevladinog sektora, premijer samoproglašenog Kosova Ramush Haradinaj je rekao kako je rekao bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova bila poziv na nove tragedije na Balkanu.

S njime se složio i hrvatski premijer Plenković, a šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić je rekla “kako to ne bi bilo u skladu s odredbama “Badinterove komisije”, prema kojoj su granice republika u raspadajućoj Jugoslaviji postale granice budućih neovisnih država.

Međutim, odredbe deset mišljenja takozvane “Badinterove komisije”, koja su devedesetih godina postala dio međunarodnog javnog prava, nigdje ne spominju pokrajine, što je Kosovo bilo do ukidanja tog statusa.

No, važniji od mišljenja Haradinaja, Plenkovića, Marija Pejčinović Burić ili Vučića i vlasti u Beogradu je sukob koji o tom pitanju nastao između Washingtona i Berlina. To znači da dva velika centra, kao što je bio slučaj početkom ’90-ih, sa sigurne udaljenosti opet odlučuju o sudbini milijuna ljudi na ovim prostorima.

Balkan cvor sukob

U svom članku od prije dva dana, američki list The Wall Street Journal navodi da su SAD i Njemačka na suprotnim stranama kada je riječ o mogućem planu o promjene granica između Srbije i Kosova i rješavanju jednog od posljednjih velikih teritorijalnih sporova u Europi.

“Berlin je zabrinut zbog poteza koji bi mogli otvoriti Pandorinu kutiju međuetničkih sporova u nekim od najsiromašnijih zemalja regije, a njemački dužnosnici su u petak rekli kako ostaju duboko skeptični o tom pitanju”, piše WSJ i podsjeća na izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Ne mislimo da su razgovori o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije konstruktivni. To može otvoriti previše starih rana kod tamošnjih naroda”, rekao je Maas na putu ka Beču, gdje je putovao na razgovore ministara vanjskih poslova EU i balkanskih dužnosnika.

Kao što smo ranije naveli, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je prošlog tjedna izjavio da ta ideja ne brine Washington, usprkos dva desetljeća protivljenja Zapada u otvaranje pitanja iscrtavanja novih granica.

“Eventualni dogovor o teritorijalnim korekcijama bi mogao naići na značajne kritike na domaćem terenu”, piše The Wall Street Journal, uz napomenu “da se toj ideji protive Srpska pravoslavna crkva i vodeći kosovski političari”.

Republika Srpska
FOTO: Zastava Republike Srpske

“Uz to, političari u susjednoj Bosni i Hercegovini su izrazili zabrinutost da bi to moglo dodatno potaknuti težnje lidera Republike Srpske, Milorada Dodika ka neovisnosti”, za WSJ pišu Laurence Norman i Drew Hinshaw.

List navodi kako su neki europski lideri zabrinuti da bi eventualni dogovor o izmjeni granice mogao dovesti do etničkog razdora i u Makedoniji, koja je prošla kroz sporadična nasilja u kojima je sudjelovala albanska manjina.

Američki list podsjeća da je finski ministar vanjskih poslova Timo Soini u petak rekao kao treba biti vrlo oprezan da se ne izazovu novi problemi u regiji, kao i da je njemačka kancelarka Angela Merkel ranije ovog mjeseca izjavila da su “granice ove regije nepovredive”.

WSJ navodi kako je ideja o prekrajanju granica kako bi se balkanske zemlje učinile etnički homogenijima nepopularna u mnogim europskim vladama.

“Neki od glavnih europskih dužnosnika su počeli svoje karijere na Balkanu i osobno su bili prisutni u ratovima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća u kojima je ubijeno oko 140 000 ljudi. Međutim, EU također godinama traži rješenje za spor između Kosova i Srbije”, navodi se u tekstu.

The Wall Street Journal napominje da su se SAD i Njemačka uglavnom slagali kada je riječ o regiji, još od predsjedanja Billa Clintona i Daytonskih mirovnih pregovora 1995. koji su donijeli nestabilan mir glavnom poprištu tadašnjih ratova – Bosni i Hercegovini.

Međutim, Europska unija i većina ključnih europskih lidera vjeruju kako su SAD pod Donaldom Trumpom pokazale interes za preispitivanje svoje politike u regiji.

The Wall Street Journal zaključuje da teritorijalna razmjena na jugoistoku Europe, koju SAD podržavaju, spada u ona pitanja u kojima se Berlin i Washington ne slažu.

U međuvremenu, EU Observer navodi da su institucije Europske unije izrazile nadu u novi značajan pomak kad je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan, usprkos napetostima zbog ideje o razmjeni teritorija iz etničkih razloga.

Naime, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini je poslije sastanka u Beču 31. Kolovoza rekla da bi Beograd i Priština mogli normalizirati odnose obvezujućim sporazumom već 2020. godine.

Sljedeći tjedan se s Federicom Mogherini trebaju sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hashim Thaçi, te razgovarati o njezinom prijedlogu.

Aleksandar Vučić će dati Kosovo za EU i NATO
FOTO: Aleksandar Vučić

“Eventualni dogovor tiče se razmjene dijelova sjevernog Kosova naseljenih Srbima za Preševsku dolinu u Srbiji gdje etnički Albanci čine većinu stanovništva”, podsjeća EU Observer, koji odražava stavove Bruxellesa i napominje kako bi takvo rješenje moglo izazvati snažnu negativnu reakciju nacionalista i na Kosovu i u Srbiji.

EU Observer upozorava na rizik da bi takav dogovor mogao ti Albance u Makedoniji, kao i Hrvate i Srbe u BiH da pokušaju ponovo crtati granice na Zapadnom Balkanu, iako je od službenog završetka ratova prošlo manje od 20 godina.

No, više od želje lokalnog stanovništva da se ponovo suoči s ratnim strahotama brinu suprotstavljeni stavovi Sjedinjenih Država i Njemačke, neformalnog lidera Europske unije, oko ovog pitanja. Rata može biti samo ako oni odluče da ne učine ništa da se sukob spriječi, ne samo na Kosovu, već i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, čak i Crnoj Gori, čije dijelove svojataju zagovornici Velike Albanije. Čini se da se više treba pribojavati toga što se oko “teritorijalnih prilagodbi” ne mogu složiti SAD i Njemačka, odnosno EU, nego što rješenje za spor ne mogu naći Beograd i Priština.

WSJ

National Interest: NATO ne treba mikrodržave, Makedoniju i albanski separatizam

SAD se ne protive podjeli Kosova i “teritorijalnim prilagodbama”

Daytonskom sporazumkosovoMilorad DodikRamush HaradinajRepublika Srpska
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
5 godine prije

Brkonja Bolton nezna na karti svijeta naci europu, kamo li bivsu jugoslaviju i kosovo….

shah
5 godine prije

R. Srpsku i sjever Kosova treba pripojiti Srbiji, Sandzak i one nesretne opcine Kosovu. I eto mira. Sve ostalo je hodanje oko problema kao macak oko vruce kase.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Opet nas se ništa ne pita.Opet..

X3M
5 godine prije

Normalno da ce biti rata.
Mi Balkanci neznamo drugacije nego redovno svakih 30ak do 50ak godina ratovat s nekim.
Ako nema Austrijanaca, Turaka, Njemaca, Talijana … zakuhamo medusobno. Nista na nasem prostoru nije redovito (place,mirovine) osim rata (racuna i rata kredita)

Zvrk
5 godine prije

eh sad, kad vidite preševo s okolicom, osjećaj je kao da ste u albaniji. dovoljno je vidjeti onaj grandiozni doček eddyju rami.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ja napišem da je Vučić angažovao ratnog zločinca T. Blera i administrator mora odobriti kom. Čekajte… jesam li šta slagao?? Nemojte nas tjerati da počnemo sumnjati u vas? Čemu to..?

Spartak
5 godine prije

Gle, oni bi dijelili tuđe teritorije, a Rusiji ne dopuštaju da vrati SVOJ Krim koji je drug Hruščov, idiot, poklonio drugovima u Ukrajini.

davor
5 godine prije

Bilo bi dobro prokomentirati i intervju s Tony Blairom iz Jutarnjeg lista u kojem čovjek otvoreno kaže da je kraj projekta uređenja (raspačavanja) bivše Jugoslavije uključivanje Srbije i Albanije u Europsku uniju i to je njegov osobni projekt, i to pazite, premda je Britanija izašla iz EU. Onaj ko plaća Blaira za političkog savjetnika tome ne treba dijagnoza sa psihijatrije.

Weteran
5 godine prije

“Podela” je samo pozornica koja troši vreme?! Kao i neke druge varijante na relaciji Beograd-Priština?!
Tek nakon tektonskih promena na globalnom nivou (počelo je), pitanje KiM može da bude rešeno za duži period.

Splitexpress
5 godine prije

Ameri traže način da privuku srbe,odnosno RS spoje sa Srbijom,kao kompenzacija za Kosovo ali usput i ulazak u američki krug?

nema
5 godine prije

Da li se ovo ponovo priziva rat na balkanu? tko to zeli cjepati drzave? znaju se posljedice takvog “posla”. sada bi bile mnogo vece i pogubnice za sve strane!

Zadar
5 godine prije

Da samoproglaseno Kosovo,hahaha

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Washington i Berlin se ne mogu složiti… Zasto se ne mogu sloziti? Odgovor je tako jednostavan da jednostavniji ne moze biti. Berlin neda prekrajanje granica zato sto je to siguran put u novi rat na Balkanu a Njemacka ne zeli novi haos ovdje. Za razliku od Berlina deep state zeli prekrajanje granica jer su isto tako sigurni da je to uvod u novi rat a njima upravo to treba. Haos i zakuhavanje na svim stranama svijeta je jedino sto ih jos drzi na vrhu.

Cudno
5 godine prije

Kosovo i Albanija u EU? Rasadnik terorizma i joj kojecega bijelog… Uostalom, , Njemacku treba unistiti.

Siniša
5 godine prije

Republika Srpska ima dovoljno nzavisnosti da bude mirna,ja sam zadovljan i kada bi bio SULUDI izbor “nezavisna Srpska” ili “Kosovo je Srbija” ja biram Kosovo je Srbija….proklet bio Srbin koji izda Kosovo i Metohiju.
Kosovo i Metoh su Srbija,bili vazdan i ostace tako.
Hamza…Raska oblast je uvijek bila Srpska,de malo provjeri svoje korijene.
Rata hoce biti…samo ako Srbijom opet budu b.dale i izdajnici vladale.

Baba Vanga
5 godine prije

Meni je cudno da netko moze napisati da su Srbi razbili YU,kada se zna ko je pokrenuo razbijanje te iste,na primjer sam Mesic je rekao Obavio sam posao Yugoslavije vise nema,zar oni koji su proglasili nezavisnost od YU nemaju isto odgovornost,ali mi je drago da sada nemoze ni jedna ta drzava sama opstati jer sva mladost odlazi,sto se tice Kosova ono je nasilno oteto od Srbije uz stravicno bombardovanje NATO saveza,nadam se da necete opet u rat ali citajuci neke komentare mnogi misle da bi pobjedili i opet se uzdaju u NATO

Sarka
5 godine prije

Prvo moram pohvaliti SVE komentatore za veliku dozu postovanja koju pokazuju prema onima koji misle suprotno na ovakvim, dokazano, vrucim temama. Vec sam, u par navrata, pisao o potrebi da se o tim godinama nase golgote mora diskutovati. Urdnistvo me redovito odbijalo sa obrazlozenjem da cemo se poklati i na tim temama. Vidim, pustaju na kapaljku diskusije i kao sto vidimo…cak i trolovi (za koje sam znao da ce uljetati i trovati diskusije) se elegantno odj#bu bez svadje i stvaranja zle krvi. Mislim da je ovo jedan od rijetkih portala koji ima snage za to, a sve zahvaljujuci vama/nama komentatorima. S toga, cestitke i urednistvu koje zna kada treba “uljetit” (ako se neko sjeca vica iz 80-tih…a da ostanem na temi) Demostracije u Pristini…niko ne zna na koju ce se stranu situacija okrenuti…veliki dio ceka. I tako…gledajuci povorku demostranata pita sin tatu- tata, da uljetim? Gleda tata okolo…200 ljudi….malo… Ne… Čitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Mogu dobiti objasnjenje sta je sporno u mom odgovoru na komentar Babe Vange pa ga niste objavili? Nikoga nisam uvrijedio i sve sto je napisano je istina i moze se lako dokazati svaka moja tvrdnja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI