fbpx

Washington i Berlin se ne mogu složiti oko podjele Kosova

Pristina kosovo

Proteklog tjedna je bilo puno govora o redefiniranju granica između Srbije i pokrajine Kosovo. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je rekao kako nema ništa protiv takvog rješenja ako se o njemu dogovore Beograd i Priština.

Na ovogodišnjem forumu u Dubrovniku, na kojem se okupilo 250 predstavnika političkog, diplomatskog i nevladinog sektora, premijer samoproglašenog Kosova Ramush Haradinaj je rekao kako je rekao bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova bila poziv na nove tragedije na Balkanu.

S njime se složio i hrvatski premijer Plenković, a šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić je rekla “kako to ne bi bilo u skladu s odredbama “Badinterove komisije”, prema kojoj su granice republika u raspadajućoj Jugoslaviji postale granice budućih neovisnih država.

Međutim, odredbe deset mišljenja takozvane “Badinterove komisije”, koja su devedesetih godina postala dio međunarodnog javnog prava, nigdje ne spominju pokrajine, što je Kosovo bilo do ukidanja tog statusa.

No, važniji od mišljenja Haradinaja, Plenkovića, Marija Pejčinović Burić ili Vučića i vlasti u Beogradu je sukob koji o tom pitanju nastao između Washingtona i Berlina. To znači da dva velika centra, kao što je bio slučaj početkom ’90-ih, sa sigurne udaljenosti opet odlučuju o sudbini milijuna ljudi na ovim prostorima.

Balkan cvor sukob

U svom članku od prije dva dana, američki list The Wall Street Journal navodi da su SAD i Njemačka na suprotnim stranama kada je riječ o mogućem planu o promjene granica između Srbije i Kosova i rješavanju jednog od posljednjih velikih teritorijalnih sporova u Europi.

“Berlin je zabrinut zbog poteza koji bi mogli otvoriti Pandorinu kutiju međuetničkih sporova u nekim od najsiromašnijih zemalja regije, a njemački dužnosnici su u petak rekli kako ostaju duboko skeptični o tom pitanju”, piše WSJ i podsjeća na izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Ne mislimo da su razgovori o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije konstruktivni. To može otvoriti previše starih rana kod tamošnjih naroda”, rekao je Maas na putu ka Beču, gdje je putovao na razgovore ministara vanjskih poslova EU i balkanskih dužnosnika.

Kao što smo ranije naveli, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je prošlog tjedna izjavio da ta ideja ne brine Washington, usprkos dva desetljeća protivljenja Zapada u otvaranje pitanja iscrtavanja novih granica.

“Eventualni dogovor o teritorijalnim korekcijama bi mogao naići na značajne kritike na domaćem terenu”, piše The Wall Street Journal, uz napomenu “da se toj ideji protive Srpska pravoslavna crkva i vodeći kosovski političari”.

Republika Srpska

FOTO: Zastava Republike Srpske

“Uz to, političari u susjednoj Bosni i Hercegovini su izrazili zabrinutost da bi to moglo dodatno potaknuti težnje lidera Republike Srpske, Milorada Dodika ka neovisnosti”, za WSJ pišu Laurence Norman i Drew Hinshaw.

List navodi kako su neki europski lideri zabrinuti da bi eventualni dogovor o izmjeni granice mogao dovesti do etničkog razdora i u Makedoniji, koja je prošla kroz sporadična nasilja u kojima je sudjelovala albanska manjina.

Američki list podsjeća da je finski ministar vanjskih poslova Timo Soini u petak rekao kao treba biti vrlo oprezan da se ne izazovu novi problemi u regiji, kao i da je njemačka kancelarka Angela Merkel ranije ovog mjeseca izjavila da su “granice ove regije nepovredive”.

WSJ navodi kako je ideja o prekrajanju granica kako bi se balkanske zemlje učinile etnički homogenijima nepopularna u mnogim europskim vladama.

“Neki od glavnih europskih dužnosnika su počeli svoje karijere na Balkanu i osobno su bili prisutni u ratovima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća u kojima je ubijeno oko 140 000 ljudi. Međutim, EU također godinama traži rješenje za spor između Kosova i Srbije”, navodi se u tekstu.

The Wall Street Journal napominje da su se SAD i Njemačka uglavnom slagali kada je riječ o regiji, još od predsjedanja Billa Clintona i Daytonskih mirovnih pregovora 1995. koji su donijeli nestabilan mir glavnom poprištu tadašnjih ratova – Bosni i Hercegovini.

Međutim, Europska unija i većina ključnih europskih lidera vjeruju kako su SAD pod Donaldom Trumpom pokazale interes za preispitivanje svoje politike u regiji.

The Wall Street Journal zaključuje da teritorijalna razmjena na jugoistoku Europe, koju SAD podržavaju, spada u ona pitanja u kojima se Berlin i Washington ne slažu.

U međuvremenu, EU Observer navodi da su institucije Europske unije izrazile nadu u novi značajan pomak kad je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan, usprkos napetostima zbog ideje o razmjeni teritorija iz etničkih razloga.

Naime, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini je poslije sastanka u Beču 31. Kolovoza rekla da bi Beograd i Priština mogli normalizirati odnose obvezujućim sporazumom već 2020. godine.

Sljedeći tjedan se s Federicom Mogherini trebaju sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hashim Thaçi, te razgovarati o njezinom prijedlogu.

Aleksandar Vučić će dati Kosovo za EU i NATO

FOTO: Aleksandar Vučić

“Eventualni dogovor tiče se razmjene dijelova sjevernog Kosova naseljenih Srbima za Preševsku dolinu u Srbiji gdje etnički Albanci čine većinu stanovništva”, podsjeća EU Observer, koji odražava stavove Bruxellesa i napominje kako bi takvo rješenje moglo izazvati snažnu negativnu reakciju nacionalista i na Kosovu i u Srbiji.

EU Observer upozorava na rizik da bi takav dogovor mogao ti Albance u Makedoniji, kao i Hrvate i Srbe u BiH da pokušaju ponovo crtati granice na Zapadnom Balkanu, iako je od službenog završetka ratova prošlo manje od 20 godina.

No, više od želje lokalnog stanovništva da se ponovo suoči s ratnim strahotama brinu suprotstavljeni stavovi Sjedinjenih Država i Njemačke, neformalnog lidera Europske unije, oko ovog pitanja. Rata može biti samo ako oni odluče da ne učine ništa da se sukob spriječi, ne samo na Kosovu, već i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, čak i Crnoj Gori, čije dijelove svojataju zagovornici Velike Albanije. Čini se da se više treba pribojavati toga što se oko “teritorijalnih prilagodbi” ne mogu složiti SAD i Njemačka, odnosno EU, nego što rješenje za spor ne mogu naći Beograd i Priština.

WSJ

National Interest: NATO ne treba mikrodržave, Makedoniju i albanski separatizam

SAD se ne protive podjeli Kosova i “teritorijalnim prilagodbama”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
100 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Brkonja Bolton nezna na karti svijeta naci europu, kamo li bivsu jugoslaviju i kosovo….

Asu
Gost
Asu
2 godine prije

Ako se Kosovo odvojilo od Srbije,
nevudim razloga zasto se nebi srpski dio odvojio od Kosova.
Posteno je da su ista pravila za sve.

Hamza Abu Mansur
Gost
Hamza Abu Mansur
2 godine prije

Ako ce mo pravdu za sve, onda se Vojvodina mora otcijepiti od srbije, Sandzak se takodje pripoji Bosni I Hercegovini, a Istocno Kosovski gradovi pripadnu Republici Kosovo, a to su Presevo, Medvedja I Bujanovac.Makedonci svakako zele Bugarsku sto znaci pola Makedonije ide Bugarskoj a druga polovina Makedonije, a to je sjeverno Skoplje I Sjeverna I Zapadna Makedonija pripadne Albancima I eto ti mira.

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

Isto tako ne zaboraviti Istru i Dalmaciju “vratiti” Italiji, Međimurje Mađarskoj. Pandorina kutija se otvara sa ovakvim razmišljanjem…

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Ma bas. Ovo se Srbiji dogadja jer je pokrenula i izgubila rat. Kako su joj 1918 dali tako joj sad uzimaju.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ne baljezgaj Hamza!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

sve muslimansko. nisi ubrojao vatikan još kako je to zacrtao sulejman veličanstveni

shah
Gost
shah
2 godine prije

R. Srpsku i sjever Kosova treba pripojiti Srbiji, Sandzak i one nesretne opcine Kosovu. I eto mira. Sve ostalo je hodanje oko problema kao macak oko vruce kase.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ne.Svako novo prekrajanje je pogubno,recept za katastrofu.Otkud Sandžak( Rašku) Kosovu??Provjeri koliko tamo ima Albanaca a koliko Bošnjaka i Srba.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

To vodi nestajanju BiH ,Makedonije i komadanje Crne Gore.Znači ,novi haos i krvoproliće.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Te tri tzv države koje si nabrojao trebale su se grčevito boriti za opstanak Jugoslavije! Svako ko i malo mozga u glavi ima je znao još 90.-tih da će oni imati velikih problema i teško da će uspeti….no, ko je to njima mogao reći tada a bogami i sada. Ustvari džaba borba za jugu kada je juga razbijena spolja…dobar deo naroda po bivšim republ. nije hteo razbijanje juge. Svaki roman, knjiga ima uvod, razradu i zaključak…čini se da je balkanski roman došao do zaključka

Hamza Abu Mansur
Gost
Hamza Abu Mansur
2 godine prije

Dali si ti normalan.Kakva jugoslavija,pisam se u sred nje.Tu jugoslaviju su razbili srbi u zelji da je pretvore u srboslaviju.Niko normalan ne zeli jugoslaviju.Od srba nisi mogao da uspijes u nit jednoj grani zivota, nit u boznisu, nit u sportu, jos manje u politici, vojsci. ..nesrpski narodi su bili pod srpskim ropstvom.I Kakva jugoslavija, pa ako ste vi srbi slaveni, mi Albanci smo Iliri, Bosnjaci su Iliri, Slovenci su Veneti, Makedonci su Anticki Aleksandrovi Makedonci, Hrvati su od Persijskih korijena.

shah
Gost
shah
2 godine prije

Hamza… Tocno!

Mirko
Gost
Mirko
2 godine prije

Ako su Hrvati perzijskih korjena to znaci da pricaju srpski sto je katastrofa haha

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Perica SVAKA ex YU država, osim Srbije, čak jedno vrijeme i okupirana od 1918. Crna Gora, je htjela rješenje osim Srbije koja je računala na tzv. JNA koja je bila uvijek velikosrpska armada, naredbe na ekavici, sve na ćirilici etc. znamo mi koji smo služili tzv. JNA!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Opet LAŽEŠ Željko.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Crna Gora si je sama kriva. Da su ‘91 bili za mirni razlaz ex YU ili barem za konfederaciju, ovdje rata uopće ne bi ni bilo.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@RoPe Htjeli su, ali je Bulatović nakon prijetnji zvaničnog BG i tzv. JNA promijenio mišljenje sjećam se toga, vjerojatno sam malo stariji od vas!

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Sandžak je bure baruta.

igi
Gost
igi
2 godine prije

….koji dio raške srpski ili crnogorski;….

Hamza Abu Mansur
Gost
Hamza Abu Mansur
2 godine prije

Raska Vaska…
Sandzak je Historihska Republika a raska je selo na 30 km.Juzno od Novoga Pazara,glavnoga grada SANDZAKA.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@igi Srbijanski dio Sandžaka jer Bošnjaci, Albanci i Hrvati poštuju i vole svoju domovinu Crnu Goru, jer da nije bilo ta tri naroda Crna Gora bi i dalje bila okupirana od Srbije!

igi
Gost
igi
2 godine prije

…katastrofa je ovo danas a ogledalo se u pogromu i genocidu 2004….

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@igi A što ste vi radili Albancima od 1912. do 1999., sve ste vi to zaslužili!!

igi
Gost
igi
2 godine prije

….zasluga nikada ne ostane isplačena….to je krug koji se nikada ne prekida…danas srbi a sutra albanci a prekosutra….bitno je ljude sačuvati jer bez ljudi nema ni naplate…..danas majke rađaju neke nove iznuđivače zasluga…..

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Kojim Albancima Željko, računaš i onih 300 000 koji su došli iz Albanije dok se dim od nato bombi još nije slegao? Koliko je Albanaca bilo na Kosovu pre samo sto god., znaš li?

Hamza Abu Mansur
Gost
Hamza Abu Mansur
2 godine prije

Nije Raska, nego SANDZAK, onaj Sandzak koji nikada srpski bio nije, kao sto nije bila nit Vojvodina a jos manje , to jest nikada Kosovo srpsko bilo nije.Vojvodona 1918 a Kosovo i Sandzak su 1912 godine pripale agresorskoj srbiji.
Raska je selo na 30 km juzno od Novoga Pazara u tom selu Raska zive 10 seljaka zemljoradnika, 3 seoske trafike u kojima se prodaje jeftina rakija I 10 tovljenih svinja.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Abu Hamza ,drži se ti mlinova za kafu i lisnatog tijesta kada o istoriji i geografiji nemaš veze .

bh drzavljanin
Gost
bh drzavljanin
2 godine prije

shah, čiji si ti tako pametan??

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Ničiji, ali navijam za Ruse.

Hamza Abu Mansur
Gost
Hamza Abu Mansur
2 godine prije

Za koje to ruse kada od 24 savezne republike ruske federacije, 10 su Muslimanske, Islamske:CECENISTAN, TATARISTAN, DAGESTAN, SJEVERNI OSJETISTAN, JUZNI OSJETISTAN, INGUSETISTAN…32%OD RUSKE FEDERACIJE SU MUSLIMANI.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Nekad je najbolje nista ne dirati .

nema
Gost
nema
2 godine prije

da nisi negdje u dijaspori ili si dobar podrum napravio pa pricas o podjelama? pretpostavljam da si svjestan stanja koje bi se izazvalo novim crtanjem granica?? a pogotovo otcjepljenjem manjeg bh entiteta za koji znamo kako je nastao!! jesi li siguran da zelis to cak i spomenuti?

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Ako Srbija ne prihvati podjelu Napravit će istu grešku kao kod neprihvaćanja plana Z4. Kockat će se da uzme sve, a neće dobiti na kraju ništa.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@shah Pazite što želite jer vjerojatno će u sljedećem ratu sve zapadno od distrikta Brčko, “sjedište” ovoga portala, pripasti Hrvatskoj, uključujući i distrikt Brčko!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Hoće Željko i ja sam čuo.Veli A.Prkačin.* rvacki stijeg* na Trebeviću.
Čovječe božji,jesi li uopšte svjestan kakve nebuloze ovdje redovno pišeš kao da si drogiran?!? Nikada neću shvatiti zašto tolika mržnja…?

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Tadmure dotični Prkačin je lokal mafijaš i politički mrtvac, potpuno nevažna osoba. A Željcu oprosti, on je prva posavska bojna iz Sesveta.

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije

Koba,ne diraj Sesvečane.to ti je kvart s naviše branitelja po glavi stanovnika u Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj,bez zezancije.Sesvete su imale i svoju brigadu i još je preko 1500 ljudi bilo u 1gbr i 2gbr.i preko 350 u ostalim gbr.Nije pametno tam govoriti protiv RH i domovinskog rata.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Govorim o izbjeglim (protjeranim) Posavljanima koji su se tamo naselili, ili preciznije malom i vrlo glasnom dijelu njih koji kukaju i napadaju sve oko sebe kao izdajnike Posavine i njihovih interesa. Koji bi se kao vratili na ognjišta, ali im ne daju. A ustvari tu vrstu ljudi danas ni puškom ne bi izbacio iz Zagreba. Što se tiče tog rata i RH pričat ću što hoću i gdje hoću tuča se ne bojim, dapače. Cjelokupna šira familija muških mi je aktivno učestvovala u njemu, čak mi je i majka kao doktor radila u sanitetu za pišljivih 203 DM mjesečno. Nikome od njih to nije bila dužnost jer nismo bili rezidenti na treritoriju ex SRH, i nitko od njih nije dobio, niti je tražio, nikakve privilegije za službu. Srećom svi su se vratili cijeli, barem fizički. To moderno SUBNOR-ovanje u RH prelazi sve mjere dobrog ukusa, ništa nisu naučili iz prošlosti.

igi
Gost
igi
2 godine prije

….govorio je i pok.đodan 90tih u saboru o hrvatskoj zastavi na romaniji a ono..mućak.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Srpsko Željac. Banja Luka je sada centar srpske, Pale je otpalo. Tamo Hrvata u značajnom broju više nema i Hrvati nemaju petenzije na te teritorije. Što se nas tiče mogu sutra da se odcijepe, sretno im od srca. Hrvati sve što imaju su unijeli, voljom Hrvatske, u nesretnu Federaciju.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Koba Privremeno srpsko, danas NATO vježbe gdje nas je ( HV i HVO ) isti taj NATO zaustavio da oslobodimo Banja Luku i sve zapadno od Brčkog, uključujući i Brčko!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Oslobodis Banja Luku!!?? Od koga,od cega,sa kojim pravom ti “oslobadjas” Banja Luku!???

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

*Siniša* Pa valjda od Banjalučana.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Prošetaj Banja Lukom i nećeš imati dvojbi. Inače, objektivno, najljepši grad u BiH i vrlo ugodan za život. Pusti te priče izdali, zaustavili, prevarili… nema smisla, trenutačno stanje na terenu je jedino bitno. Hrvata je oko 4,5 mil. u exYU s tendencijom smanjenja. Nama novi teritoriji s drugim nacionalnim skupinama nam nisu potrebni. Ono gdje smo većina i što držimo trebamo osigurati, te sve neinvazivne manjinske skupine maksimalno ispoštovati. Potpuna normalizacija odnosa Hrv-Srb je strateško-politička nužnost za oba naraoda. To je sva priča. Oni što sanjaju Hrvatsku na Drini su, svjesno ili nesvjesno, najveći neprijatelji hrvatskog naroda.

you_g
Gost
you_g
2 godine prije

shah = Hamza Abu Mansur

Ne zalijećite se ljudi bez veze u raspravu sa ‘njima’.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Najbolje da vi sto isto mislite diskutirate medjusobno.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Opet nas se ništa ne pita.Opet..

mars
Gost
mars
2 godine prije

@ Tadmur Palmirović – Tadmure, uopšte u životu, i na nivou pojedinaca, i na nivou društvenih grupa, i na nivou cijelog društva, i na nivou različitih društava međusobno, pitaju se oni koji to zasluže svojom pameću i snagom, jasnim i čvrstim stavovima i konkrentnim djelovanjem u njihovom zastupanju i sprovođenju. A mi smo pokazali svojim djelovanjem, samosrozavanjem i samouništavanjem u zadnjih 30-tak godina da jednostavno nismo zreli da budemo faktor koji se pita i naravno da je sudbina takvih da onda budu objekat nad kojim se pitaju, Jednostavna, gruba i bolna istina – “imadosmo, neznadosmo.”

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Bravo Mars!!!
Jedno pitanje; zašto tebe nema češće ovdje u posljednje vrijeme?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

radi sezonski arbajt. pisao je još lani o tome.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Da. Sad sam se sjetio da je mars pisao o crkavici. ??

mars
Gost
mars
2 godine prije

@ Zvrk i Tadmur – hahahaha, svaka vam čast da se sjećate mog lanjskog pisanja o mojoj sezonskoj crkavici. Novost je da više nije sezonska ali je i dalje ostala crkavica 🙂 🙂 🙂

mars
Gost
mars
2 godine prije

@ Tadmur Palmirović – hahaha, definiši “posljednje vrijeme”, jer evo zadnjih 10-tak dana sam tu i nešto pišem, tj komentarišem. A tačno je da koji mjesec nisam ništa piskarao, ali jesam pratio – uglavnom, tu sam.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

“imadosmo neznadosmo” kažeš? Misliš da smo imali jugu…grešiš prijatelju, juga je bila prelazno rešenje, grace period! Posle onog cirkusa od dva sv. rata stvoriše se na Balkanu silni neki narodi željne neke slobode, države i trebalo je za njih nešto ućiniti….’sklepaše’ nas sve u jednu nazovi državu i videće posle šta će s nama, sada imaju preča posla. Samo budala je mogao gajiti nadu da će juga opstati i to od samoga dana nastanka

mars
Gost
mars
2 godine prije

@ Perica – taman i da su nas neki “sklepali” u tu državu (naročito drugu), ipak smo bili dobili moćno oruđe u svoje ruke, okvir u kojem su svi narodi koji su u njoj participirali, djelujući kao jedna cjelina, mogli artikulisati i zaštititi svoje pojedinačne i zajedničke interese u odnosu na vanjski svijet. Ali čak i da je poklon, mi ga upropastismo i razbismo. Kako već rekoh – neznadosmo, a za to neznanje nam (iako za mnogo toga jest) zaista nije kriv niko sa strane.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…juga je projekt budale,naivca i grobara srpskog naroda tkz. ujedinitelja karađorđevića….koji se normalan narod i vodstvo odriče vlastite državnosti na uštrb neke frankestein države….

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ovaj put se ne bih složio mars: nismo mi kao narodi ništa gluplji, neodgovorniji, samodestruktivniji… od recimo Nemaca ili Amerikanaca. Razlika je u snazi društva ali ni to nije presudno – presudna je volja “igrača iz senke” koji su toliko moćni da kreiraju tokove društava kao što su nemačko ili američko, šta je za njih “sića” Balkan.
Nije nemačko stanovništvo zaslužno za svoj prosperitet kao što ni grčko nije krivo zbog ekonomskih nevolja u kojima se nalaze. Čak i njihove vlasti imaju samo delimičnu zaslugu što se danas najbolje vidi. Sudbinu sveta je do sada a velikim delom i danas određivala mala grupa ljudi kojoj ne bih pripisao ništa vrhunskog osim organizovanosti.

mars
Gost
mars
2 godine prije

@ shumadinac – kada kažem “narodi”, mislim na sve, i na najšire mase i na političke elite koje su im bile na čelu – cijelo društvo. Slažem se s tobom da narodi, pogotovo oni manji i mali, da bi se razvijali i opstajali moraju ipak imati određene, po njih povoljne, geopolitičke okolnosti, uslove i oslonce, ali pamet i zrelost jednog društva (i mase i elite) se ipak sastoji u tome da kroz opaka vremena (kroz dobra je lako) svoj brod sa što je manje moguće oštećenja i u plovnom stanju provedu kroz oluju (koja je faktor na koji ne mogu uticati) dok ona ne prođe ili dok se ne dokopaju relativno sigurne luke. Te mudrosti i tog znanja nismo imali. A oluja evo prolazi, ali naš brod je na dnu mora.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@shumadinac- Ipak je @mars u pravu. Što god bio plan za Balkan mi smo svoju šansu dobili i prokockali. Nisu nas zavadili iz vana nego smo svoju mržnju sami odnjegovali i čekali da drugima (sic, svojim sunarodnjacima) pokažemo njihovog boga. Da smo imali više pameti i bili odlučni zadržati zemlju u tim granicama nitko ne bi mogao to razbiti.
Sami smo uništili prošlu državu vjerujuću da ćemo svako sam za sebe znati bolje. Eto, ispalo je da ne znamo. Ali je sad kasno, mlijeko je proliveno.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Griješiš Piretis! SFRJ je razbijana i razbijena izvana,lako ces naci izvjestaje operativaca CIA-e koji to i sami potvrdjuju. Kako oni idu na sigurno naravno da su imali i domace izdajnike politicare koji su im svesrdno pomogli na sve moguce nacine a pogotovo medijski sireci nevidjeni šovinizam prvenstveno u Srbiji i Hrvatskoj a kasnije i drugdje. Mrznja je bila prisutna u samo 2-3% stanovnistva. Pronadji malo podatke anketa recimo od 89-91 godine pa ces vidjeti da obican narod apsolutno nije zelio rat. Rat je apsolutno nametnut svima nama uz par sacica domacih bolesnika i izdajnika. A onda kad pocnu da padaju glave sve ide lancanom reakcijom dalje. Što dva loša loše urade dva milijuna dobrih više ne može popravit. Meni samo nije jasno dok citam ovdje poruke kako je cak i ovdje vecina komentatora ili ako ne vecina onda dobar dio jos uvjek i dan danas kad se sve zna jos uvijek šovinisticki nastrojena i od svog nacionalnog drveta ne moze vidjeti cijelu šumu iza!

Annabella
Gost
Annabella
2 godine prije

Treba još uzeti u obzir male ili veće brojeve.
Svi ex-yu narodi su zasebno na razini statističke pogreške, kako voli reći jedan moj prijatelj. Nemamo veći broj, nemamo naftu, plin i slično, nemamo A-bombe, nemamo ljude u vladajućim financijskim institucijama…..
Ukratko, koga briga za nas ako se mi sami ne pobrinemo za sebe. A to nam baš i ne ide. Umjesto da shvatimo da nam dobro organizirane strukture nameću svoju igru (koja koristi njima, a ne nama) mi se svađamo kao mala djeca oko bezveznih igračkica

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
2 godine prije

Izvinite,
samo Vas se nista ne pita, zbog toga jer oni sve imaju. Logicno, zar ne!

X3M
Gost
X3M
2 godine prije

Normalno da ce biti rata.
Mi Balkanci neznamo drugacije nego redovno svakih 30ak do 50ak godina ratovat s nekim.
Ako nema Austrijanaca, Turaka, Njemaca, Talijana … zakuhamo medusobno. Nista na nasem prostoru nije redovito (place,mirovine) osim rata (racuna i rata kredita)

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Kakav kretenluk u šljam vlada Balkanom dokaz ti je sam Vučić.Taj izdajnik je angažovao kao lobistu jednoga psihopatu kakav je T.Bler,taj isti zločinac koji je zajedno sa Klintonovim ,Olbrajtovom bio glavni u zločinačkom pohodu devastiranja,pljačke i komadanja Srbije.Ima ona narodna ;” kakvi smo dobro nam Bog i daje”..

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

@Tadmur Palmirović:Ima i ona:Teško Bogu s nama ovakvim kakvi smo”.

igi
Gost
igi
2 godine prije

a koga je trebao angažirati…možda lukašenka….tko najbolje poznaje zlotvore svijeta ako ne zlotvor koji s njima jede i pije….tko će ti otkriti slabe točke neprijatelja ako ne onaj tko je s njim žario i palio.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Daj igi pobogu brate zar misliš da će ” voljeni vožd” iščupati nešto korisno za Srbiju time što se uhvatio u đavolje kolo sa ovim banditima ?!Pa nije Vučko S.Lavrov niti je Srbija Rusija pa da može iskoristiti slabe tačke svojih ” partnera” i okrenuti vodu na svoj mlin.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

eh sad, kad vidite preševo s okolicom, osjećaj je kao da ste u albaniji. dovoljno je vidjeti onaj grandiozni doček eddyju rami.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Ja napišem da je Vučić angažovao ratnog zločinca T. Blera i administrator mora odobriti kom. Čekajte… jesam li šta slagao?? Nemojte nas tjerati da počnemo sumnjati u vas? Čemu to..?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Hvala L.R.?

you_g
Gost
you_g
2 godine prije

Toni Bler poznatiji kao Klintonov dubler

you_g
Gost
you_g
2 godine prije

dubler penisa u filmovima za odrasle

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Gle, oni bi dijelili tuđe teritorije, a Rusiji ne dopuštaju da vrati SVOJ Krim koji je drug Hruščov, idiot, poklonio drugovima u Ukrajini.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Čuj, da svoj, k tome uvećanim slovima. Je li onda njihov Kalinjingrad ili je to legalni ratni plijen? Nema tu poklanjanja. Kao da ne razumiješ visoku politiku.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Bilo bi dobro prokomentirati i intervju s Tony Blairom iz Jutarnjeg lista u kojem čovjek otvoreno kaže da je kraj projekta uređenja (raspačavanja) bivše Jugoslavije uključivanje Srbije i Albanije u Europsku uniju i to je njegov osobni projekt, i to pazite, premda je Britanija izašla iz EU. Onaj ko plaća Blaira za političkog savjetnika tome ne treba dijagnoza sa psihijatrije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Davore zatvor.U ovom slučaju Sremska Mitrovica.Isto tako Srpski mediji čekaju u redu za razgovor sa ovim ..ma ,neznam kako bi ga nazvao.Vučiću i njegovoj kamarili ne treba psihijatrija nego robija.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

“Podela” je samo pozornica koja troši vreme?! Kao i neke druge varijante na relaciji Beograd-Priština?!
Tek nakon tektonskih promena na globalnom nivou (počelo je), pitanje KiM može da bude rešeno za duži period.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Ameri traže način da privuku srbe,odnosno RS spoje sa Srbijom,kao kompenzacija za Kosovo ali usput i ulazak u američki krug?

pizzamaster
Gost
pizzamaster
2 godine prije

sve dok Saudijska Arabija drzi novce u USA BiH ce biti nedjeljiva.

nema
Gost
nema
2 godine prije

Da li se ovo ponovo priziva rat na balkanu? tko to zeli cjepati drzave? znaju se posljedice takvog “posla”. sada bi bile mnogo vece i pogubnice za sve strane!

Zadar
Gost
Zadar
2 godine prije

Da samoproglaseno Kosovo,hahaha

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Washington i Berlin se ne mogu složiti… Zasto se ne mogu sloziti? Odgovor je tako jednostavan da jednostavniji ne moze biti. Berlin neda prekrajanje granica zato sto je to siguran put u novi rat na Balkanu a Njemacka ne zeli novi haos ovdje. Za razliku od Berlina deep state zeli prekrajanje granica jer su isto tako sigurni da je to uvod u novi rat a njima upravo to treba. Haos i zakuhavanje na svim stranama svijeta je jedino sto ih jos drzi na vrhu.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@OBICNOSAMOCITAM Dao sam vam “+” ali ne zaboravite tko je kojekakvim “agendama” uništio ex YU ekonomiju nakon ratova 90-ih, izravno ili neizravno, Njemačka, da nije bilo “velikog brata” ratovali bi mi svi do sada!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Zeljko…i jesi ali apsolutno nisi u pravu!!!!
Bez obzira na suludost rata isti je bez potrebe trajao PREVISE dugo;imas 91. i 92. kao izuzetno aktivne godine ali sve do 95. je mrcvarenje a 95. je onaj ko je i zakuha odlucio da rata vise ne treba biti. Zar je moguce da jos ima onih koji ne shvataju da je nas rat u stvari rat preko nasih ledja na kojima je neko zgrnuo milijarde!???

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Razumijes…..dat nam je privid potrebe rat. Kao Avganistan,privid problema a USA ih pljacka i puno “crni fond” trhovinom sa drogom. Nije valda da mislis da je rat medju nama bio potreban….da je genralno bio potreban bili koji sukob medju nama pocev od naseljavanja ovih prostora!?? Sukobi su poceli dolaskom drugih i obavezno sa zatitom i podrskom drugih sa “naprednim” idejama.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Nisam ja nikakav fan Njemacke ali i sama Njemacka je okupirana i ona je ovdje dobila mrvice sa stola. Samo onoliko koliko joj veliki gazda dopušta. YU drzavu a samim time i Yu ekonomiju izravno i neizravno je unistio upravo veliki brat uz pomoc politicara koje je kupio ili sam pogurao do vlasti. Da nije bilo velikog brata mi nebi uopste ni ratovali Željko!

Cudno
Gost
Cudno
2 godine prije

Kosovo i Albanija u EU? Rasadnik terorizma i joj kojecega bijelog… Uostalom, , Njemacku treba unistiti.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Republika Srpska ima dovoljno nzavisnosti da bude mirna,ja sam zadovljan i kada bi bio SULUDI izbor “nezavisna Srpska” ili “Kosovo je Srbija” ja biram Kosovo je Srbija….proklet bio Srbin koji izda Kosovo i Metohiju.
Kosovo i Metoh su Srbija,bili vazdan i ostace tako.
Hamza…Raska oblast je uvijek bila Srpska,de malo provjeri svoje korijene.
Rata hoce biti…samo ako Srbijom opet budu b.dale i izdajnici vladale.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Kosovo nije Srbija i to je činjenično stanje. Najviše što možete tamo je izvući većinski srpske općine na sjeveru i politički osigurati one na jugu. To bi bilo golemo danas. Da ste ranije, dok ste još mogli sami, dijelili dobili bi mnogo više, ali lako je sada biti pametan. Bio sam u Pazaru i sam vidio. U Raškoj imate problem i što vam prije to postane jasno to bolje po vas.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Da…ako se pita vas picoustih tebe i Vucica.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Svakom beogradskom balavcu koji viče “Kosovo je srce Srbije” ponudi stan, imanje i početni kapital u nekoj nedođiji na Kosovu pod uslovom da tamo žive u kontinuitetu min. 30 godina. Šta misliš koliko ih pristalo. Ne bi ni u Mitrovici, pa makar žicali za cigare. To i ja, a i ti vrlo dobro znamo. Kosovo je trenutno srpsko skoro koliko i Istočna Pruska njemačka.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Meni je cudno da netko moze napisati da su Srbi razbili YU,kada se zna ko je pokrenuo razbijanje te iste,na primjer sam Mesic je rekao Obavio sam posao Yugoslavije vise nema,zar oni koji su proglasili nezavisnost od YU nemaju isto odgovornost,ali mi je drago da sada nemoze ni jedna ta drzava sama opstati jer sva mladost odlazi,sto se tice Kosova ono je nasilno oteto od Srbije uz stravicno bombardovanje NATO saveza,nadam se da necete opet u rat ali citajuci neke komentare mnogi misle da bi pobjedili i opet se uzdaju u NATO

you_g
Gost
you_g
2 godine prije

Nego baba, hoće li biti rata?

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije

Ne odlucujemo mi na Balkanu o tome i ti vrlo dobro znas da je tako i ko moze kad pozeli pokrenuti rat?

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Baba Vanga pitanje razbijanja YU nije bas tema koja se moze tako jednostavno rijesiti kao sto si ti napisala: “Meni je cudno da netko moze napisati da su Srbi razbili YU,kada se zna ko je pokrenuo razbijanje te iste,na primjer sam Mesic je rekao Obavio sam posao Yugoslavije vise nema. Ovo sto si ti navela kao primjer je istina. Mesic je to izjavio. Ali uvjek kad se krene nesto ozbiljno raspravljati ima ovo famozno ali. Ovaj put to ali se odnosi na datum kad je to on izjavio. Kad gledas tu njegovu izjavu onda moras uzeti u obzir i da je predsjedništvo SFRJ trebalo predati njemu predsjedavanje a tu je bio problem. Znas zasto je bio tu problem? Zato sto je Slobodan Miloševic imao umjesto jednog glasa u predsjednistvu cak cetiri. Ta cetiri glasa je imao zahvaljujuci tome sto je prekrsio ustav SFRJ i umjesto predstavnika Vojvodine i Kosova stavio svoje ljude. Kako ti sad izgleda odgovor na pitanje ko je razbio YU? A onda jos kad dodamo da su i Slovenija i Hrvatska pristajale na konfederativni model a BiH I Makedonija imale stav samo se vi dogovorite i mi cemo pristati. Ko ti onda izgleda kriv za raspad? Ali opet i ovdje ima ono famozno ali. Ovo ali je ko je u stvari Slobodan Milosevic? Kako i uz ciju pomoc se on popeo na tron Srbije? Ovdje se moramo vratiti na pocetak osamdesetih. Imate domaci zadatak da saznate sta je i ko je bio Slobo recimo osamdeste kad je Tito umro? Kad to saznate onda idemo na 81 godinu. Te godine Slobo je kao nadobudni bankar vrlo agilan u New Yorku. Toliko je agilan da cak osim pisanih dokaza postoje i slike na kojima Slobo pije šampanjac u drustvu Rotschilda i Rockafellera! Postaje zanimljivo,zar ne? Sad opet proucite sta je i ko u to vrijeme u stvari Slobo bio u Srbiji?! I onda odjednom krece Slobin uspon na vrh partije a i na vrh Srbije. Slobo nije bio ni blizu tome da on uopste bude ozbiljniji kandidat da bude na celu partije. Ali eto nekako bar 4-5 ljudi misteriozno ne zeli vlast i eto ti od jednom njega na vrhu. A onda kad je dosao na vrh socijalisticke partije u maniru najveceg soviniste odrzava gorive kojima potpaljuje nacionalne strasti kod Srba. Kako sad izgleda ko je razbio YU Baba Vanga? Ali opet ima ono famozno ali. Oni isti koji su postavili Milosevica na vlast u Srbiji rade i na jos drugih strana. Kako Tudjman nije bio ekstremista a ni šovinista,barem ne dovoljno ti koji su postavili Miloševica Tudjmana okruzuju sa ekstremnim ustasama iz inostranstva da bi bili sigurni da ce se podici i hrvatski šovinizam. Istovremeno ti isti koji su montirali gore navedene na celo Srbije i Hrvatske unistavaju politickom odlukom premijera SFRJ Antu Markovica. Iako je imao odlicne reforme i rezultate MMF odbija da mu da pozajmicu. Kao razlog je navedeno da je dug SFRJ vec prevelik. Sad svi guglajte koliki je dug tad imala SFRJ drzava sa 24 miliona stanovnika i guglajte koliki su dugovi novonastalih banana drzava na 17 milona stanovnika sve skupa kad zbrojis. Baba Vanga jel sad mozda jasnije ko je pokrenuo i razbio SFRJ? Kome got nije jos uvjek jasno ako ima nekih nedoumica spreman sam pojasnit i produbit ovu temu. Dok se ovo ne shvati i dok mi optuzujemo jedni druge svaki dan smo sve vise zakopani u duznicko ropstvo i sve manje imamo i egzistencijalno i od ovih nazovi drzava.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije

Prvo moram pohvaliti SVE komentatore za veliku dozu postovanja koju pokazuju prema onima koji misle suprotno na ovakvim, dokazano, vrucim temama. Vec sam, u par navrata, pisao o potrebi da se o tim godinama nase golgote mora diskutovati. Urdnistvo me redovito odbijalo sa obrazlozenjem da cemo se poklati i na tim temama.
Vidim, pustaju na kapaljku diskusije i kao sto vidimo…cak i trolovi (za koje sam znao da ce uljetati i trovati diskusije) se elegantno odj#bu bez svadje i stvaranja zle krvi.
Mislim da je ovo jedan od rijetkih portala koji ima snage za to, a sve zahvaljujuci vama/nama komentatorima.
S toga, cestitke i urednistvu koje zna kada treba “uljetit” (ako se neko sjeca vica iz 80-tih…a da ostanem na temi)
Demostracije u Pristini…niko ne zna na koju ce se stranu situacija okrenuti…veliki dio ceka.
I tako…gledajuci povorku demostranata pita sin tatu- tata, da uljetim?
Gleda tata okolo…200 ljudi….malo…
Ne sine…nemoj jos…
Dolaze novi ljudi…500 ih se skupilo…
Tata, da uljetim?
Ne jos!
1000 -ne jos.
Kada se nakupilo 2 000 demostranata, pokusava sin jos jednom….da uljetim tata?
Uljeci sine, sad je vrijeme!
KIKIRIKI KOSPICE, SUSE ORASNICE, KUKURUZ!
KIKIRIKI KOSPICE, SUSE ORASNICE, KUKURUZ!
KIKIRIKI KOSPICE, SUSE ORASNICE, KUKURUZ!

Jednom, nekada kada se usaglasimo oko razlicitih interpletacija, ne samo razloga i ko je kriv za zadnji rat, nego i istorije Balkanskih drzava, postacemo narod dostajan da se zove NAROD.
Sve dok postoji 4-5 razlicitih istorija/krivaca/zlocinaca/heroja bicemo samo otirac za noge.

Zato…sa srecom…

Kafina
Gost
Kafina
2 godine prije

Sarka, slažem se s tobom.
Pohvala i za uredništvo i za komentatore. Mi, Balkanci, moramo razgovarati i raspravljati medjusobno.
Zdravo je to. Ponekad ne ide kako valja, ali naučićemo. A da bi naučili, moramo da vežbamo.
Žao mi je što na portalu nema Albanaca. ( barem ja nisam zapazila, iako sam redovni čitalac ovog portala)

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Mogu dobiti objasnjenje sta je sporno u mom odgovoru na komentar Babe Vange pa ga niste objavili? Nikoga nisam uvrijedio i sve sto je napisano je istina i moze se lako dokazati svaka moja tvrdnja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik