SAD se ne protive podjeli Kosova i “teritorijalnim prilagodbama”

Srbija Kosovo
89 komentara

Washington ne isključuje “teritorijalne prilagodbe” ako to bude rezultat postizanja sporazuma između vlasti Srbije i samoproglašenog “neovisnog” Kosova, ali se neće miješati u raspravu oko moguće razmjene teritorija, rekao je 24. kolovoza u Kijevu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton .

“Postoje novi signali kako bi obje vlade mogle tajno pregovarati o tome. Američka politika je da ako se dvije strane mogu dogovoriti, onda ne isključujemo mogućnost teritorijalnih prilagodbi. Doista, nije naš posao da to objavljujemo”, rekao je Bolton.

Bolton je dodao kako se Washington neće miješati u ono što se događa i on ne misli “da će netko u Europi biti protiv, ako dvije suprotstavljene strane nađu obostrano prihvatljivo rješenje”.

Prema njegovim riječima, SAD je spremna pomoći u ovom pitanju, ali ne planiraju riješiti to pitanje za Beograd i Prištinu.

Savjetnik Donalda Trumpa je naglasio kako je spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu i da su “mnogi pokušali posredovati u rješenju, ali su ti napori bili uzaludni”.

Po njegovom mišljenju, vrlo je važno postići krajnju stabilnost u regiji.

“Od raspada Jugoslavije su se pojavile mnoge dugotrajne napetosti i rizici. No, nedavno je došlo do prodora”, kazao je Bolton, podsjećajući na sporazum između Skopja i Atene oko imena Makedonije.

Podsjetimo, o podjeli Kosova između Beograda i Prištine su ranije govorili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog “neovisnog” Kosova Hashim Thaçi.

Dok je Vučić naglašavao potrebu za konačnim razgraničenjem između Srba i Albanaca, ne navodeći pojedinosti plana, Thaçi je rekao da je samo za “korekciju granica” između Kosova i centralne Srbije i da on misli samoproglašenom Kosovu pripojiti tri općine južne Srbije – Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Hashim Thaçikosovo
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Picousti….picousti…..prokleta bila vlast koja pre(o)da Kosovo i Metohiju!!!!!

Mister
5 godine prije

Ostat ce od serva samo pasaluk i spc da istom vlada.

Zaha
5 godine prije

Ako se ovo dogodi, slijedi raspad eu jer ce svaka prcija trazit drzavnost jbt

Kolega 105
5 godine prije

VIJEST!
UMRO AMERIČKI SENATOR JOHN MCCAIN, hvala Bogu da ga uze ke sebi i oslobodi nas od njegovih gluposti.

Jim
5 godine prije

Kosovo je teroristička država sa teroristima na čelu. Albanci su agresivni i njihovo pitanje će se morati rješavati ali će to vjerovatno biti vojnim putem.

Trubadur
5 godine prije

Verovatno če komentari ovdje, da pregore, zato samo jednu stvar…….. Balkanska plemena, če morat, da nauče živjeti jedni sa drugima i ne samo jedni pored drugih ili če stalno ponavljat 90-te….. Narodnostni inženjering ( bratsvo i jedinstvo ), u bivšoj SFRJ nije uradio, što je hteo, pa če tako trebat, da se uvede nešto novo….. P.S…. Inače, je meni bio život u bivšoj Yugi puno bolji ( osim striktno materijalnog) nego sad , ali to je več drugi par rukava….

Riddick
5 godine prije

Amerikanci se u razbijanju drzava koriste uskoumnim lokalnim nacionalizmom sa elementima ekstremizma, a kada ta zemlja postane deo NATO ili EU onda taj isti nacionalizam guse i nipodastavaju, krive nacionalizam za ratove i stradanja.
Ps nacionalizam je izopaceni patriotizam i domoljublje.
A te price napravili smo neke greske iz dobre namere i slicno su lazi , to su bili jedini nacini da se razbije drzava i ostvari pravi cilj gospodarenje teritorijom.

Mercury
5 godine prije

Ovo nije normalno. Otvaraju se vrata crtanju novih granica diljem svijeta…

Weteran
5 godine prije

Bilo koje rešenje koje se ovog momenta usvoji od zainteresovanih strana Nje Trajno Rešenje !?
Trajno Rešenje dolazi za deset, stotinu deset ili hiljadu deset godina ?!
Trajno Rešenje nije montiranje “granične linije” pored potoka ili iza brda!
Trajno Rešenje donosi gusenica i čizma !
I svi su toga svesni i svi to znaju i se prave ludi, a mali deran viče: Ljudi, pa car je go !

Dub Miroslav
5 godine prije

U čemu je problem s Krimom, Dombasom?

Sirija
5 godine prije

Raspadom Nato snaga,likvidacija baze na Kosovu,onda ce se to rijesiti bez problema.Treba biti strpljiv i sve ce doći na svoje,bez krvi,rata i umiranja.Bolje pregovarati nego ratovati.

Gordan
5 godine prije

Nema problema, primiti Kosovo u Сообщество за демократию и права народов i sve ce biti na svom mjestu.

Valter
5 godine prije

Ajme kojih sve luđaka na ovom portalu … ima ih koji bi bez oklijevanja ponovili sve ono iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Pa zar ništa nismo naučili ?

bbbb
5 godine prije

Srbi će dobiti ili izgubiti upravo onoliko koliko je tama oduvjek planirala da imaju, ni manje ni više.

Brainstorm
5 godine prije

kad bi u srbiji organizirali referendum o otcjepljenju kosova … svakom tko primi 200 eura glas da se racuna ZA. bi li bilo 80% za?
50% bi moglo proci. ako nedostaje do 51%, onda traziti one koji ce za 300 eura biti za. tako povecavati ponudu dok se ne prihvati.
koliko bi trebalo novaca ukupno?

alan ford
5 godine prije

usluga cio-hazarske mafije svom plaćeniku Vučiću, da Srbiju ugura u EU i “euroatlanske integracije”, da Srbija ne ode Rusiji.
Pošto su i Albanci veliki vazali SAD-a i duboke države, SAD će natjerati Albance, da Srbiji dadne ustupak, da joj dadne taj manji sjeverni dio Kosova, gdje se nalaze povijesni manastiri i tako će mafija imati i Kosovo i Srbiju u šaci. I Kosovo (I Albanija) i Srbija će ubliskoj budćnosti postati članice EU

Zvrk
5 godine prije

One tri srpske općine s albanskom većinom – kao da i nisu u Srbiji. Vijore se albanske zastave, srpski jezik se čuje samo u institucijama, zakoni za njih ne vrijede, a narkotržište cvijeta. Za njih je Rama premijer, a Vučić netko koga moraju trpiti. Dok ove sjeverne kosovske općine..što god mislili ondje bar još ima ostataka srpstva ako ne računamo par izoliranih enklava. Iako da se razumijemo, ondje isto cvjeta kriminal pod blagoslovom obiju “država”.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Ufff,domaca tema. Ne volim pisati o domacim temama jer je onda puno vise subjektivnih nego objektivnih komentara. Ipak odlucih napisat koju rijec prvenstveno zbog igija jer po njegovim komentarima vidim da covjek puno toga jos nije stigao da procita i da nauci. Tema je Kosovo pa cu poceti s tim. Nije problem izmedju Srba i Albanaca nastao 80-ih godina. Molio bih komentatore ovog posta da prije nego pocnu rafalnu paljbu po meni da barem pokusaju provjeriti dali je ovo sto cu napisati istina a ne samo da kao papagaji ponavljaju mantru koju im je nametnula njihova politicka elita posljednjih decenija. Prvi veci problemi izmedju Srba i Albanaca su nastali kad se Otomanska imperija povukla. Vlasti iz Beograda su vidjele svoju sansu da dodku do mora. Jedinice Srpske vojske su upale na teritorij danasnje Albanije i bez ikakvog povoda zapalile vise desetaka sela i njihovo stanovnistvo djelomicno pobili a djelomicno protjerali.… Čitaj više »

Aurora
5 godine prije

Zanimljivo da poslije ovih ratova na našim prostorima svi imamo gotovo iste strane banke, telekomunikacije, osiguravajuće kuće, tržne centre… A mi se zabavljmo crtanjem nekih novih granica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI