Washington u Siriji rasporedio sustave HIMARS i prijeti “samoobranom”

HIMARS
38 komentara

Američki ministar obrane James Mattis je rekao “kako podržava američke koalicijske zračne napade po položajima provladinih snaga u Siriji”, jer su te akcije, po njegovom mišljenju, “bile samoobrambene”. Ovu je izjavu čelnik Pentagona dao u raspravi pred senatskim Odborom za oružane snage američkog Kongresa.

To je bila samoobrana. Zapovjednik na terenu je imao ovlasti da izda zapovijed da se poduzmu potrebne mjere. Ja ga u potpunosti podržavam”, rekao je ministar Mattis.

Prošli tjedan su u sjedištu operacije “Inherent Resolve“, kojoj je navodno cilj borba protiv terorista “Islamske države” u Iraku i Siriji donijeli odluku da skupina zrakoplovstvo američke koalicije izvrši drugi udar protiv sirijske vojske, koja se navodno približavala bazi američkih instruktora i sirijskim militanata u blizini Al-Tanfa na jugoistoku Sirije.

Napad su u američkom zapovjedništvu objasnili da su sirijske i savezničke trupe Damaska ušle u nekakvu “de-konfliktnu zonu” i da su bile prijetnju vojnoj bazi američke koalicije u Al-Tanfu, gdje se nalazi kap za obuku sirijskim islamističkih militanata koji bi se kasnije trebali boriti protiv ISIL-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao se u odgovoru spominje jednostrano proglašavanje određenog  područja kao “de-konfliktnog” bez pristanka Damasku, te da je, za razliku od zona za de-eskalaciju sukoba, koje su dogovorili sudionici pregovora u Astani, američko područje nelegitimno.

Američka vojska jednostrano raspoređuje sustave HIMARS u Siriji

Kao odgovor, Pentagon ide dalje i odlučio se na raspoređivanje višecijevih mobilnih raketnih lansera HIMARS iz Jordana u južnu Siriju, a bit će  raspoređeni u blizini američke baze Al- Tanf, za CNN su priopćila trojica američkih vojnih dužnosnika.

“HIMARS je sustav montiran na kamionu i njegovi projektili imaju domet do 300 kilometara, što će znatno uvećati borbenu moć snaga u blizini blizu Al-Tanfa, mjesta zbog čije je obrane nedavno provedeno niz koalicijskih zračnih udara protiv sirijskih provladinih snaga operativnih u tom području”, javlja CNN

Iako je ovo prvo raspoređivanje sustava HIMARS u južnoj Siriji, američki dužnosnik je za CNN izjavio kako ovo nije prvi put da se HIMARS koristi u zemlji, te da je postavljen na sjeveru, kako bi pomogao Sirijskim demokratskim snagama u borbi protiv ISIL-a. Rekao je i da američki marinci na sjeveru u potpori SDF snagama također koriste i haubice M777.

HIMARS je prije bio korišten za udare po položajima Islamske države s teritorija Turske i Jordana. Sustav je također bio razmješten i u Iraku, također u navodnoj borbi protiv “Islamske države” koju vodi američka koalicija.

CNN javlja kako američki dužnosnici pozivaju Rusiju na smirivanje napetosti u južnoj Siriji, te tvrde kako je područje oko Al-Tanfa posljednjih tjedana postalo ključna točka moguće eskalacije sukoba između vladinih snaga i koalicijskih snaga koje savjetuju lokalne snage u borbi protiv ISIL-a.

Međutim, Al-Tanf je sada u vojnom smislu praktično izoliran i sirijske snage su izbile na iračku granicu sjeverno od Al-Tanfa i 10 do 15 kilometara izvan područja kojeg su u američkom zapovjedništvu proglasili de-konfliktnom zonom.

Ranije su američki zrakoplovi izveli dva ili tri napada, ovisno o izvorima, protiv izdvojenih jedinica koje su se od kontrolnog punkta Zaza kretale prema istoku i navodno prešle “crvenu liniju” koju su odredili američki zapovjednici. U tim su udarima provladine milicije ukupno izgubile nekoliko jedinica vojne tehnike, a smrtno je stradalo do 10 vojnika.

“Povećali smo našu borbenu moć u tom području, našu prisutnost i pripremili smo se za bilo kakvu prijetnju koju bi mogle predstavljati prorežimske snage”, ranije ovog mjeseca je novinarima u Pentagonu rekao američki pukovnik Ryan Dillon.

Jedan je dužnosnik Pentagona je za CNN rekao da je slanje sustava HIMARS bio odgovor na akcije “prorežimskih” snaga, koje su svoje topništvo rasporedile u blizini perimetra područja “de-konfliktne zone” od 55 kilometara koja okružuje Al-Tanf. Iako artiljerija Damaska nije mogla gađati samu bazu, mogla je doći do manjih borbenih položaja koji su korišteni od strane američkih savjetnika i njihovi lokalnih islamističkih saveznika.

Međutim, drugi dužnosnik je izjavio kako nije jasno je li raspoređivanje sustava HIMARS bila izravna reakcija na prijetnju akcije “prorežimskih snaga“.

Mediji su ranije izvijestili da su sirijske snage uspostavile brojne ispostave i kontrolne punktove u području u blizini takozvane “de-konfliktne zone”, što ne kriju i sirijske snage i provladine milicije, koji su na internetu objavili snimke svojih položaja i ukopavanja topništva i haubica u pustinji jugoistočne Sirije.

Američki dužnosnici su za CNN izjavili “kako vjeruju da režimske milicije koje podupire Iran uspostavljaju niz kontrolnih točaka u sklopu nastojanja da uspostave stratešku kopnena rutu od Irana do obale Sredozemnog mora”, što i nije nikakva tajna, iako se čini da će ona sada ići malo sjevernije od područja kuda prolazi međunarodna auto-cesta Damask-Bagdad.

Privatno, američki vojni dužnosnici kažu kako se nadaju da će situacija ostati mirna, te više neće biti potrebe za američkom vojnom akcijom.

Na drugoj strani visoki dužnosnici uporno inzistiraju da su američki napadi na vladine snage bile “čista samoobrana” i da će američka koalicija i dalje ostati usredotočena na borbu protiv ISIL-a.

“To je bila samoobrana i zapovjednik na terenu ima ovlasti da poduzme sve što je potrebno”, izjavio je ministar obrane James Mattis u utorak.

Ako se potvrdi točnim, raspoređivanje ovih sustava se više može promatrati kao američki odgovor na izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da Rusija više neće tolerirati američke udare protiv sirijskih snaga.

Naime, prije priopćenja Pentagona o zaštiti baze Al-Tanf sustavima HIMARS, Lavrov je američkom državnim tajniku Rexu Tillersonu rekao kako je neprihvatljivo da američke snage gađaju sirijske vladine snage i saveznike.

“Lavrov je izrazio svoje kategorijsko neslaganje s američkim udarima na vladine snage i pozvao ga na poduzimanje konkretnih mjera u sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je prethodno obavijestila američku stranu kako će bombardiranje provladinih snaga naštetiti pokušajima pronalaženja političkog rješenja za sirijski sukob i upozorila Washington da krši sirijski suverenitet.

Dakle, Pentagon je morao nekako odgovoriti i pokazati da se neće povinovati ruskim zahtjevima, a slanje mobilnih sustava HIMARS iz Jordana u Al-Tanf je bilo najbrže i najjednostavnije rješenje.

“SAD u pokušaju ostvarenja ciljeva pregovara s “kalifatom” u Raqqi”

Iako sve objave u medijima treba uzeti s rezervom, kao i navode “kako će Amerikanci sustavima HIMARS sada moći gađati Damask”, treba shvatiti da diplomati simuliraju, novinari pretjeruju, političari daju izjave kako bi vidjeli reakciju javnosti, a jedino generali nemaju razloga da zamagljuje jasnu situaciju na terenu.

Stoga treba podsjetiti na izjavu zapovjednika ruskih snaga u Siriji, generala Sergeja Surovikina.

“Koalicija koju predvodi američka vlada je dopustila je militantima Islamske državne da napuste Raqqu, umjesto da ih ubije. Koalicija koju vode SAD vodi tajne pregovore s čelnicima ISIL-a, koji napuštaju svoje položaje bez borbe i odlaze u pokrajine u kojima su snage sirijske vlade. Ruska vojska u Siriji gleda militante na području Raqqe kako neprestano napuštaju grad i predgrađa. Početkom lipnja su teroristi ISIL-a bez otpora napustili sva naseljena mjesta 19 kilometara jugozapadno od Raqqe i krenuli prema Palmiri”, rekao je general Sergej Surovikin.

Amerikanci koriste ISIL kako bi blokirali kretanje državnih postrojbi. Zrakoplovstvo koalicije pod vodstvom SAD-a sprečava borbu sirijskih snaga protiv terorista. Blokirali su vladine snage koje su uništavale ISIL, ali je sirijska vojska postavila graničnu postaju uz granicu s Irakom na sjeveroistočnom dijelu Al-Tanfa”, rekao je zapovjednik ruskih snaga u Siriji, general Sergej Surovikin, koji vjerojatno raspolaže s puno više podataka od ostalih.

Dodao je “kako dečki iz Pentagona, iako je Donald Trump obećavao kako će se protiv ISIL-a boriti zubima i noktima, imaju druge ideje”. Oni i dalje koriste ISIL u svojoj tajnoj agendi u kojoj su sirijska vlada i Iran “neprijatelj broj jedan”.

Američki cilj u Siriji je stvoriti tampon zonu na južnim sirijskim područjima koja graniče s Izraelom i Jordanom, gdje će dominirati “dobri teroristi” i preuzeti kontrolu nad cijelom sirijsko-iračkom granicom i uspostaviti koridor sjever-jug koji će umanjiti iranske logističke sposobnosti u pružanja pomoći sirijskim snagama.

Zapravo bi “zamrznuti sukob” mogao balkanizirati Siriju. Washingtonski Institut za bliskoistočnu politiku, think tank blisko povezan s izraelskom lobističkom skupinom u Washingtonu AIPAC, nedavno je komentirao rastući rizik od međunarodnog sukoba u sirijskoj pustinji.

Time se jasno upozorava Moskva na strašne posljedice ako ruske snage interveniraju kako bi osujetile američke napore u ostvarivanju navedena dva cilja u Siriji, odnosno, stvaranja dvije zone koje će braniti Izrael i Jordan, koje bi kontrolirali sirijski umjereni pobunjenici i uspostave nadzora nad sirijsko-iračkom granicom, posao kojeg će sada biti puno teže provesti.

Međutim, bez obzira što govorili proizraelski lobisti u Washingtonu, general Surovikin je naglasio kako je za Moskvu strateški prioritet da sirijske snage ponovno uspostave kontrolu nad granicom zemlje s Irakom. Rusija je ranije imala oprezniji pristup u smislu sukoba za kontrolu sirijskih pustinjskih regija koje graniče s Irakom. Ali se čini da se to sada mijenja, iako Rusi tvrde da im je još uvijek prioritet raditi s Amerikancima.

U subotu je Rusija obavijestila SAD kako sirijske snage namjeravaju napredovati na Al-Tanf same. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio američkom državnom tajniku Rexu Tillersonu kako su američki zračni napadi na sirijske snage vlade neprihvatljivi i pozvao na “konkretne mjere za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti”.

Sirijska vojska je izjavila kako će ići korak dalje i priopćila namjeru da prijeđe iračku granicu sjeverno od Al-Tanfa, što je i učinila. Upozorila je zapadne snage na tom području da se ne upliću u vojne aktivnosti.

“Glavno zapovjedništvo sirijske vojske i oružanih snaga upozorava na rizik od ponovljenih napada takozvane “međunarodne koalicije” i njenih nastojanja da blokira napredak Sirijske Arapske Vojske i njenih saveznika u njihovom ratu protiv terora”, poručili su iz Damaska.

Planirane sirijske operacije sjeverno od Al-Tanfa su učinkovito osujetili američke planove za uspostavljanje suradnje s “dobrim teroristima” i dolaska do grada Deir Ez-Zora prije vladinih snaga, koje u tom smjeru napreduju iz pravca Palmire.

Iranska izvješća sugeriraju da ruski borbeni zrakoplovi aktivno podupiru operacije sirijske vojske u šire području na sjeveroistoku Palmire.

Jednostavno rečeno, Sirija i Iran, uz rusku pomoć, stvaraju nove okolnosti na terenu i jugoistočnoj Siriji koje će SAD i Izrael morati prihvatiti. Iranska vojska je priopćila da su tisuće sirijskih vojnika i boraca Hezbollaha poslani u Palmiru, kako bi se nastavila jedna od najvećih vojnih operacija u Homsu posljednjih godina.

Dakle, izjave umirovljenog generala Mattisa i raspoređivanje sustava HIMARS u Al-Tanfu sigurno neće zaustaviti kampanju sirijske vojske i saveznika, a što se tiče američkog kampa za obuku na granici jugoistočne Sirije, oni tamo mogu i ostati, jer s nekoliko stotina militanata skupine Maghawir Al-Thawra, čak i ako im pridružimo 1300 islamista skupine Jaysh Usud Al-Sharqiya, trenutno ne predstavljaju nikakvu prijetnju.

HIMARS
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ali ovo njima prolazi,koliko treba biti slijep da covijek nevidi sta rade.

jale
6 godine prije

E sad bi ja da sam na Assadovom i Putinovom mjestu raspalio iz svih raspoloživih sredstava i sravnao okupatorsku američku vojsku s pjeskom!

Bižlo
6 godine prije

James Mattis [ kandidat za nobelovu u Norveskoj koja je NATO zemlja ]
je izjavio.
Nasa podmorska superiornost koja je bila bez pramca od kraja prvog hladnog rata takoreci sve do jucer je upitna uslijed rasta Kine i Rusije.

Amerika first
:
Our undersea superiority, unquestioned since the end of the Cold War, and a key competitive advantage, is challenged by both Russia and China,” Mattis stated.

tuf
6 godine prije

Ovo je klasicni primjer americkog mentaliteta “izuzetnosti” , ili kako je kod Nijemaca vladao pojam “ubermensch” .
Dozvoljavaju si agresiju na suverene drzave i jos se cude ako im netko zaprijeti – a svi ostali na zapadu kao najgore pi….. sute i toleriraju zvjerstva.
Ajde recimo zamislimo da Rusi uspostave bazu negdje 50km od Washingtona, dovuku BUK i zaprijete amerima da budu iz samoobrane pucali po svemu sto naidje. Kako bi se osjecali, sto bi poduzeli i da li bi njihovi saveznici (najgore pi…) sutjeli ?

prvi od 7
6 godine prije

čudi me da postavljanje ovih raketa nisu opravdali nacionalnom sigurnošću

Tadmur
6 godine prije

Neka su ih rasporedili.Koga će gađati?Gdje?Mogu samo jahati na njima kao djeca u parku.Praviti selfije kao i do sada uz granicu sa ovim pustinjskim kozojebima navedenim gore u tekstu.SAA mora nastaviti gdje je stala.I to je to.Mora se samo osloniti na sebe i saveznike unutar Sirije.Ovo sa iračkom šijitskom ekipom počinje da smrdi .Kreni ,pa stani.Izgleda da je i to nekakva muljaža.SAA izašla na granicu a oni se od Ruthbe nisu ni pomjerili.Pišljivih 40-50 km pustinje.

gostgost
6 godine prije

gdje je nestala sjeverna koreja da li se tamo nesto uopce dgadjalo ili je sve to bio samo spin pa stvarno imamo kratko pamcenje

Tadmur
6 godine prije

Počelo je rokanje na sj.Alepa i kod AlBaba izmedju proturskih i ovih saudijskih glodare.

subaru
6 godine prije

A valjda će ruski domoljubni generali pribjeći u u samodbrani, kako veli Metis, preventivnim nukleotidnim udarom po krokodilima ne tražeći mišljenje od Nosferatua za tu akciju.

Arkaj
6 godine prije

“…mobilnih raketnih topničkih topova…”
——————————————————-
Prilično nezgrapan prijevod. Inače bi to oružje trebalo zvati višestruki raketni lanser a kako je riječ o tipu koji je montiran ma nekom prevoznom sredstvu onda Mobilni ili Samohodni višestruki raketni lanser.
Žao mi je što često upadate u ove situacije, možda bi bila dobra ideja da u ovakvim slučajema nazovete nekog penzioniranog oficira da vam lektorira tekst jer ovakav terminološki šlamperaj potkopava ozbiljnost članka….

Ivan1
6 godine prije

Pravo lice ISIL-a.

Borac2
6 godine prije

Samo polako. Ovo drustvo ovaca ce sami napustit ovo podrucje jer od pozicije tamo u izolaciji nema nikakve koristi. Bitno da ostane temo na drugim bojisnicama kakav je bio ovih dana i da bi se konacno u doglednom vremenu doslo do deirezzora.

Georgij Žukov
6 godine prije

Gospodo dzenerali nato pakta ,uzmite konacno zastave u ruke i krenite , cekamo vas .:)

https://www.youtube.com/watch?v=vS8TulVjzwo

Zagor
6 godine prije

Evo Hutiji pogodili još jedan SA brod.
https://twitter.com/MIG29_/status/875053179557347328

stefan
6 godine prije

Dečki ima dobrih razmišljanja a evo i mog. U slučaju da rusija povuče konkretan potez imati ćete priliku vidjeti kako bijesni pas podvija rep.

elijah magnier
6 godine prije

Iskander za ravnotežu?

subaru
6 godine prije

Inaće ruski generali uslišiše moju molbu, za koji dan počinju “vježbe” 10 pukova mobilnih lansera jarsova i topolja. Onako prevedeno na vojnički, stavljanje 90 posto mobilnih lansera u borbeni raspored pred napad, pa sad ti vidi tko kosi a tko vodu nosi.

stipa
6 godine prije

Kako je “ugodno” i “razumljivo” čitati tekst i potom komentare … Sve u duhu da će se to srediti pametnom ruskom diplomacijom koja više koči svojeg (ruskog) vojnika u Siriji nego američkog i ostalih terorista… A “mi” “kauč-generali” možemo i dalje laprdati i negodovati na ruske reakcije na očite nezakonite i agresorske poteze USrA, i biti popljuvani… I za Obamine vlade i za vrijeme Trumpha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI