YouTube se otvoreno hvali kako manipulira izborima zabranom videozapisa koji ne predstavljaju narative establišmenta

YouTube Cenzura
4 komentara

Googleova video platforma YouTube mijenja brzinu uoči izbora 2024. kako bi namjestila izbore protiv neodobrenih kandidata.

U novom postu na blogu, YouTube je iznio kako “dobrovoljno” preuzima ulogu privatnog poduzeća koje “podržava izbore”.

YouTube ipak nije zainteresiran samo za lažiranje izbora u Sjedinjenim Državama; promjene su stigle neposredno prije izbora za Europski parlament (EP), koji su također odmah iza ugla.

YouTube kaže da je njegov cilj predstaviti “pregled naših napora da pomognemo ljudima diljem Europe i šire da pronađu korisne i vjerodostojne izborne vijesti i informacije”, što znači da će YouTube širiti samo odobrene informacije za javnu upotrebu kako bi utjecao na glasačke navike ljudi.

“Pregled je uobičajena mješavina razumnih koncepata, poput promicanja informacija o tome kako glasovati ili se registrirati za glasovanje, saznanja o izbornim rezultatima itd., koji se brzo pretvaraju u još jednu bitku u ‘ratu protiv dezinformacija'”, upozorava Reclaim Internet o tome što YouTube zapravo namjerava.

“I koji je bolji način za ‘podržati’ izbore (a time i demokraciju) – nego uključiti se u još jedan krug masovne cenzure?”

U 2023. YouTube je uklonio 35 000 video zapisa u EU

U istom postu na blogu s gore navedenom vezom, YouTube također priznaje, i to prilično ponosno, da je uklonio 35.000 videozapisa koji su postavljeni u Europskoj uniji (EU) 2023. godine, a još ih je više palo ove godine.

Svi su videozapisi navodno sadržavali informacije koje krše pravila videoplatforme, uključujući “određene vrste izbornih dezinformacija” – pitamo se postoje li određene vrste izbornih dezinformacija koje YouTube dopušta?

Nije samo umjetna inteligencija (AI) ta koja pretražuje YouTube i skida “uvredljive” sadržaje. Izvješća pokazuju da je YouTube postao dobro podmazan stroj “na skali” gdje “globalni timovi recenzenata” traže videozapise za uklanjanje uz pomoć algoritama strojnog učenja.

YouTubeov izgovor za ovakvo ponašanje je da jednostavno želi pomoći svojim korisnicima da “nauče o problemima koji oblikuju raspravu”. Da bi se to postiglo, jedna komponenta napora uključuje “suočavanje sa štetnim sadržajem”, što zapravo znači da YouTube pokušava oblikovati raspravu, a ne jednostavno je olakšati.

“Naš Intelligence Desk također mjesecima radi na tome da preduhitri nova pitanja i trendove koji bi mogli utjecati na izbore za EU, kako na tako i izvan YouTubea”, objašnjava post na blogu.

“To pomaže našim timovima za provedbu da se pozabave tim potencijalnim trendovima prije nego što postanu veći problemi.”

Nadalje, YouTube ni pod kojim uvjetima neće dopustiti da se od sada na platformi odvijaju bilo kakve koordinirane kampanje utjecaja, “bez obzira na politička stajališta koja podržavaju.” Ako Googleova Grupa za analizu prijetnji (TAG) vjeruje da je uočila takvu kampanju, odmah će podijeliti informacije s policijom, uključujući EUROPOL.

Iako YouTube priznaje da se umjetna inteligencija općenito može koristiti za uništavanje izbora, njegova uprava inzistira na tome da je ova vrsta umjetne inteligencije u redu.

“Kada gledatelji pretražuju kandidate za europske parlamente 2024., iznad rezultata pretraživanja pojavit će se ploča s informacijama, ističući informacije o kandidatima, poput njihove političke stranke, i vezu na Google pretraživanje”, kaže YouTube. “Ispod informativne ploče može biti i poveznica na službeni kanal kandidata.”

“U posljednjim tjednima kampanje, na početnoj stranici YouTubea, prikazat ćemo podsjetnike o tome gdje i kako glasovati.”

CenzuraIzboriYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
23 dana prije

Očito ovo nije nikog iznenadilo .

Voltaire
23 dana prije

Tipicno za demoNkraciju 4 rajha 🙂

Josip
23 dana prije

I to govno treba dobiti kinesku konkurenciju..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI