Za sirijsku vojsku Eufrat nije nikakva ”demarkacijska linija”

22 komentara

Nakon što je rusko zrakoplovstvo uništilo riječnu ”flotu” takozvane ”Islamske države” u Deir Ez-Zoru, sirijske snage su prešle rijeku i oslobodile sela Marat i Mazlum, sjeverno od Jafraha, te izbile željezničku prugu koja se nalazi 5 do 8 kilometara od rijeke Eufrat, za koju su u američkom zapovjedništvu i kurdskim YPG snagama rekli da je ”neformalna demarkacijska linija između njih i provladinih iranskih skupina”.

Jutros je iz više izvora potvrđeno da su specijalne snage sirijske vojske pod vodstvom ruskih savjetnika i uz aktivnu potporu ruskog zrakoplovstva prešle Eufrat. Ranije je također bilo sličnih izvješća, ali nije bilo potvrde iz različitih izvora.

fab 500 250
FOTO: FAB 500 i FAB 250

Operacija je provedena u uskoj suradnji s ruskim zrakoplovstvom, koje provelo niz bombardiranja i raketnih udara na položaje ISIL-a na obali, a uništeni su svi čamci i tegljači koji su teroristima služili za napade na vladine snage i prenošenje streljiva. Prema vojnim izvorima su se koristile zrakoplovne bombe FAB-250 i FAB-500.

Prije prelaska rijeke je provedeno granatiranje iz višecijevnih raketnih sustava “Grad”, teških sustava TOS-1A i drugog topništva. Svi udari su precizno provedeni po priobalnim izviđačkim i utvrđenim položajima terorista. Osim toga, uništena im je sva vojna oprema na linijama obrane na tom dijelu bojišta.

TOS 1A Buratino
FOTO: TOS 1A

Nakon topničke pripreme i zračnih udara su pripadnici sirijske vojske prešli su rijeku i napadom na preostale teroriste na istočnoj obali Eufrata oslobodili sela Marat i Mazlum. ISIL se pred jakim napadom povukao do autoceste Deir Ez-Zor – Al-Shaddad.

Glavni cilj sirijske vojske je sada prebaciti što više snaga preko Eufrata, gdje su teroristi izgradili mrežu obrambenih utvrda i upravljali nizom velikih naftnih polja koja su im osiguravala sigurnu financijsku dobit.

Trenutno su najbolje obučeni militanti ISIL-a koncentrirani u pokrajini Deir Ez-Zor, ali na potezu dugom skoro 120 kilometara, do Al-Bukamala na iračkoj granici.

SAA 2
FOTO – SAA je prešla Eufrat, oslobodila od ISIL-a područje s druge strane obale i ispriječila se na putu YPG snagama

 

VIDEO – Bombaridranje ”flote” ISIL-a na Eufratu

ISILIslamska državaJafrahKalifatprelazak EufrataSAAYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brane
6 godine prije

Yeah, motherf…r!! Goni bandu!!!

Nik
6 godine prije

Mislim da je to to naftna polja se vracaju sirijskoj drzavi …

pera detlic
6 godine prije

Sputnik je objavio da su na istocnoj strani Eufrata. Ne znam da li je to za Vas dovoljno ozbiljno SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!!!!

Zvrk
6 godine prije

znači, konačno je potvrđeno.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Prešli su.Mazlum oslobođen ,time je počela treća faza čiji je cilj oslobađanje doline rijeke Kabur i sve do Al Bukamala.Borbe traju na Saqr ostrvu čijim oslobađanjem SAA ima pod vatrenom kontrolom sve ulaze i izlaze u sjeverni dio grada.Džihatlije koji su ostali čeka nešto slično kao njihovu ** braću** istočno od Hame.

Vostok
6 godine prije

Zapanjujuča preciznost RUSA!! Mislim,da ameri sanjaju horor…posle ovih pogodka u gačama jim crta…ha,ha..!! Samo napred SAA i saveznici….gazi do Tel Aviva !!

Alen
6 godine prije

Rijeka i njen prelaz je manji problem ,mene zanima hoce li kurdi doci pameti.. A uz ovu tehnologijui i znanje koji rusi pruzaju saa unistenje isila je neupitno..

čitatelj portala
6 godine prije

Baci bombu, goni bandu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI