Zaboravite brojke, američki pogledi na Covid-19 odražavaju medijske narative, sa dubokom partijskom podjelom – ali su ujedinjeni protiv Kine

anketa-republikanci-demokrati
9 komentara

Amerikanci su oštro podijeljeni u skoro svim aspektima pandemije koronavirusa, osim pretjeranog nepovjerenja u informacije koje stižu iz Kine, pokazuje novo istraživanje koje je u skladu sa glavnim medijskim izvještajima o epidemiji.

Jedna se fraza neprestano pojavljuje u rezultatima nove ankete američkog trenda, koju je u četvrtak objavio istraživački centar Pew: „značajne razlike u strankama“. Pitanje za pitanjem pokazuje širok jaz između demokrata i republikanaca o gotovo svakoj temi.

Na primjer, samo 28 procenata republikanaca vjeruje da SAD mogu mnogo naučiti od drugih zemalja o tome kako da se nositi sa virusom, u poređenju sa 60 procenata demokrata.

Na pitanje da li su SAD uradile „posao dobro ili odlično“ u rješavanju epidemije, podjela je još veća, pa tako razmišlja samo 27 procenata demokrata i demokratskih pristalica, u poređenju sa 71 procenat republikanaca i njihovih pristalica.

Ekstremi svake stranke su takođe veoma udaljeni. Dok liberalni demokrati (81 procenat) vjeruju da su SAD uradile posao samo „pošteno ili loše“ oko bavljenja pandemijom, samo 22 odsto konzervativnih republikanaca misli isto.

Kada je riječ o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), ponovo postoji značajna partijska podjela: 62 procenta demokrata smatra da je dobro uradila posao, a 80 procenata vjeruje njenim informacijama, u poređenju sa samo 28 procenata i 36 procenata, republikanaca.

Čak je i mišljenje o tome kako je Kina – odakle potiče virus – riješila epidemiju – partijsko pitanje. Iako je neodobravanje gotovo univerzalno, ono je 53-55 odsto kod demokrata i 69-80 odsto među republikancima.

Međutim, ogromnih 84% pokazuje nevjericu o širenju iz Pekinga – što je malo iznenađujuće s obzirom na to da je ovo teza koju nameću svi američki glavni mediji u posljednja dva mjeseca.

Stavovi prema postupanju sa pandemijom drugih zemalja takođe su odraz načina na koji su pokriveni u glavnim medijima, a ne stvarnih činjenica i brojki. To objašnjava zašto je Italija daleko ispod Velike Britanije, mada je Britanija do sada imala više smrtnih slučajeva – ili zašto je Kina rangirana kao posljednja na listi, uprkos tome što ima polovinu smrtnih slučajeva u poređenju sa Njemačkom.

Istraživanje je sprovedeno između 29. aprila i 5. maja, među 10.957 odraslih Amerikanaca na američkom panelu trendova kompanije Pew.

Do četvrtka, SAD su registrovale više od 1.575.000 slučajeva Covid-19 i gotovo 95.000 smrtnih slučajeva usljed virusa.

Američke demokrateAmerikaCOVID-19kinarepublikanci
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
but
3 godine prije

Uvijek su ameri slozni za drugog opljackati, samo ih nahuskaj, bila to Rusija, Kina, Iran ili EU.

Armagedon
3 godine prije

Amerika je podijelijena samo na bazi Pariotizma i Globalizma kojom vlada Mocvara Patriotisti su izasli iz mrtvih i sve su jaci , Primijer : za vrime Obame , Amerikanac je dobio $7000. kazne zato sto nije htio povuci americku zastavu iz svog vrta . Nemoj mo se zavaravti i mnogi Republikanci pripadaju istoj ali ciscenje je pocelo , i nece stati . ispraznjeni mozgovi koji podrzavaju “Demokrate” Globaliste su prevareni i kupijeni sakom dolara. Mnogi clanovi i nisu svijesni da podrzavaju upravo ono sto napadaju Trampa …(fasizam i nacizam kontrolu , svijetski policajac itd) Tramp hoce povuc vojsku doma , ali mu ne dadu ali kako ojacava tako ispunjava sto je obecao. A ojaca o je dobro kad je uspio smijeniti Direktora Nacionalne sigurnosti . Tram se obracunava sa Kabalom i to Amerikanci sve vise prepoznaju , dokaz ce biti izbori . Patriotizam je sve jaci Tramp ispunjava obecanja koja… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ista stvar drugo pakiranje.

neznanje
3 godine prije

Ajaj
Zamisli da su kinezi poput nas hrvata: Miljardu i tristo miliona kineza i dvije miljarde stranaka. Samo zamisli glasački listić (od milion stranica).😂😂😂

Bosanac
3 godine prije

Ova s Fox TV kraljica 🙂 sa ovim prilogom
Maske demokrata radikalne levice su pale – Oni bi da žive zatvoreni u nirvani – Veliko buđenje
https://youtu.be/03ttwTqWpeg
P.S. ovo je za Armagedona da pogleda ko za nekog caj pred spavanje za bolji san 🙂

Farree
3 godine prije

A kakva je razlika između “strašnih ne-demokrtaskih” Kineza sa samo jednom strankom i Amera sa dvije stranke koje su kontrolisane od istog sistema Lobby (korupcije). Ono jednom u 4 godine da mogu izaći na izbore (da narod pomisli da seon nešto pita) i birati iz skupa onih već odabranih (bez 1 Milijarde na kontu teško možeš biti kandidat)

Farree
3 godine prije

Corana je WWIII. Jedna vrsta Pearl Harbora ili 9/11. Sasvim je normalno da su Ameri (ali i svi ostali) stali iza svojih “vođa”. U ratu se to uvijek radi, nikakva opozicija se ne smije trpjeti. Uvijek sam se pitao kako ćeš primjetiti da je rat? Kako su Nijemci 1940 znali da je rat? Bilo je jedno vruče ljeto, ljudi su masovno išli na sjeverno more i izlazili u Biergartene, dok je Bundeswehr negdje tamo daleko tamanijo Poljake i židove. Ali opet Hitler je u cijeloj prići bio pošten i objavio neprijateljskim nacijama rat. To ovi današnji više ne rade. Bush je posljednji predcjednik koji je na TV objavio rak Iraku i Afganistannu. Obama je cijelo vrijeme vodio ratove i bombardovao ljude okolo, ali nikakav rat nije objavljen. Mislio sam da će WWII poćeti obaranjem satelita ili “slučajnim” rušenjem aviona u “sopstvenom” zračnom prostoru, ali bio je Virus. Virus koji je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI