Zbog neuspjelog pokušaja svrgavanja venecuelskog predsjednika Madura, bivši američki komandosi osuđeni na 20 godina zatvora

Nicolas Maduro
5 komentara

Dvojica bivših pripadnika specijalnih postrojbi američke vojske, koji su zarobljeni pri pokušaju infiltriranja u Venezuelu, kako bi ondje navodno uhvatili i s vlasti svrgnuli predsjednika Nicolasa Madura, osuđeni su na 20 godina zatvora.

Glavni tužitelj Venezuele objavio je kazne izrečene Lukeu Denmanu (34) i Airanu Berryju (41) zbog njihovih uloga u neuspjeloj operaciji, koja je navodno imala za cilj oteti predsjednika zemlje i odvesti ga u SAD. Prema Tareku Williamu Saabu, dvojac je, obojica su bili zaposlenici američke privatne vojne firme, priznao zločine zavjere, trgovine oružjem i terorizma i svaki je osuđen na više od 20 godina zatvora.

Denman i Berr, obojica odlikovani bivši američki vojni časnici, zarobljeni su u svibnju, sa skupinom boraca kojima su pomagali u obuci za pokušaj infiltriranja u Venezuelu brodicama s kolumbijskog teritorija. Njihov je plan navodno imao za cilj otmicu predsjednika Madura, preuzimanje kontrole nad zračnom lukom u Caracasu, nakon čega je skupina Madura trebala odvesti zrakoplovom u SAD.

Takozvanu “operaciju Gideon” pripremila je floridska zaštitarska tvrtka Silvercorp USA, no zbog fijaska operacija je dobila nadimak “Zaljev svinja”, što je referenca na neuspjelu američku invaziju na Kubu koja se trebala dogoditi 1961. godine, a koju su trebale izvesti snage koje su bile protiv Castra.

Čelnik tvrtke Jordan Goudreau objavio je ugovor koji je Silvercorp potpisao, ugovor s predsjedničkim kandidatom kojeg podupiru SAD, Juanom Guaidom za provođenje invazije i svrgavanje venecuelske vlade. Nakon što je objavljena publikacija, Guaido je za te informacije izjavio da su neistinite.

Caracas traži izručenje Goudreaua kao dio procesuiranja slučaja, dok američka vlada navodno provodi posebnu istragu protiv njega zbog krijumčarenja oružja.

Guaido kao i američka vlada, koja ga tretiraju kao legitimnog predsjednika Venezuele, ponudili su iznos od 15 milijuna dolara za Madurovo uhićenje te su negirali bilo kakvu umiješanost u neuspješnu operaciju. Washington pomaže Guaidu financijski i diplomatski, otkako je on u siječnju 2019. najavio zahtjev za kandidiranje za predsjedništvo, no njegovi brojni pokušaji preuzimanja vlasti u Venezueli do sada nisu bili uspješni.

Gideon operacijapuč
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Dakle više čak ni CIA i State Department ne ruše nepoćudne strane vlade? I te poslove su outsourcali privatnicima. Što je slijedeće? Privatna poduzeća koja će se baviti iznajmljivanjem odgovarajućih predsjednika i premijera kad privatna zaštitarska firma sruši prethodnog? I ne čini li se nekom da se taj “zaštitarski” biznis pomalo otima kontroli i širi na stvari u koje se ne bi trebao petljati? Naprimjer Blackwater, odnosno sada Academi ili Wagner.

lika
3 godine prije

Malo.
U Americi bi dobili pet dozivotnog.

Max
3 godine prije

Venezuelanci su bili spremni ali Ameri au sve izveli tako nestručno da sve podsjeća na lošu komediju.

Alex
3 godine prije

Sad će u Hollywoodu snimiti film kako su tri komandosa zauzeli Venezuelu… odgovor na poraz…😆

Grgo
3 godine prije

Premalo su dobili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI