Paragvaj: Konzervativna većina izvršila tehnički državni udar – Prosvjednici zapalili parlament

Puč u Paragvaju
6 komentara

U Paragvaju je vladajuća desničarska većina provela tehnički državni udar i zemljom vlada potpuni kaos. Prosvjednici su upali u parlament i zapalili ga, ozlijeđen je veći broj ljudi, a ubijen je jedan oporbeni zastupnik.

Naime, predsjednik progresivne Radikalne liberalne mladeži (PLRA) u La Colmeni, Rodrigo Quintana, koji je bio u sjedištu stranke tijekom sinoćnih nereda, ranjen je i potom se policija povukla iz sjedišta stranke u Asuncionu, prenosi TeleSur.

Rodrigo Quintana je prebačen u bolnicu, gdje je ubrzo umro od posljedica ranjavanja.

Osim ubojstva Quintane, predsjednik PLRA, Efraín Alegre, govorio je o teškim ozljedama i drugih stranačkih lidera.

Mediji ubojstvo pokušavaju prikazati kao posljedicu napada na parlament, iako je Rodrigo Quintana od strane policije ubijen u napadu na sjedište oporbene stranke.

Naime, paragvajski prosvjednici su upali u zgradu Kongresa i zapalili je, nakon što je Senat u tajnosti glasovao za ustavni amandman koji bi predsjedniku Horaciju Cartesu omogućilo da se natječe za drugi predsjednički mandat.

Ustav Paragvaja zabranjuje reizbor predsjednika od 1992. godine, nakon što je 1989. srušena brutalna diktatura.

Da bi ustavni amandman stupio na snagu, još ga mora prihvatiti i Zastupnički dom.

Kada su čuli za potez vladajuće većine,  prosvjednici su, nakon sukoba s policijom, upali u zgradu Kongresa i podmetnuli požar. Specijalna policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima. Osim ubijenog zastupnika, zasad nije poznat broj ozlijeđenih prosvjednika i policajaca.

Predsjednik sada poziva na smirivanje stanja.

“Demokracija se ne brani nasiljem i možete biti sigurni da će ova vlada i dalje činiti sve kako bi se održao javni red”, rekao je Cartes.

Senatori su ranije u petak glasovali za amandman na zatvorenoj sjednici u kongresnom uredu, umjesto u velikoj dvorani Senata. Za amandman je glasovalo 25 senatora, dvoje više od potrebne većine u Gornjem domu parlamenta od 45 senatora.

Dakle, glasovanje vladajuće stranke, “Partito Colorado“, održano je u potpunoj tajnosti i iza zatvorenih vrata.

Iako ih se naziva barbarima, slogan demonstranata je bio: “Dolje diktatura!

Tajno glasovanje iza zatvorenih vrata je tehnički vrlo blizu definicije “prevrata”, pomoću kojeg su na vlast i došle političke snage koje su koji su institucionalnim državnim udarom svrgnule bivšeg predsjednika Fernanda Luga.

Znate li razlog za njegovo svrgavanje u parlamentarnom puču 2012. godine? Fernando Lugo, blizak progresivnim liderima Latinske Amerike, svrgnut je samo zato što se usudio tražiti mogućnost reizbora i natjecanja za drugi predsjednički mandat.

Osim toga, nedavno istraživanje provedeno od strane Hora Paragvaja pokazuje da se ogromna većina građana, njih 77%, protivi ponovnom izboru istog predsjednika. No, ista anketa je navela da bi na novim izborima najviše šanse imamo upravo Lugo.

Umjesto vojnih udara i Obojenih revolucija, za Latinsku Ameriku je odabran scenarij institucionalnih državnih udara.

Prvi je pomeo Luga u Paragvaju, potom je na vlast došao Michel Temer u Brazilu.  Isto se pokušava u Venezueli, dok se u Paragvaju Horaciju Cartesu htjelo omogućiti da se ponovno kandidira na izborima.

Glasovanje u tajnosti i iza zatvorenih vrata se tehnički može definirati kao državni udar, drugi nakon onog već provedenog 2012.

Efraín AlegreParagvajPartito ColoradopučRodrigo Quintana
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Za bilo kakav stav ili mišljenje oko ove vijesti potrebno je čitaocu dati malo podrobniji uvid u politički i ekonomski život Paragvaja, jer prosječan čitalac ovog portala i nema baš neki uvid u tamošnje stanje (ako griješim, unaprijed se izvinjavam).

dalmata
7 godine prije

Ovo je jedini jezik koji ova banda stranih slugu razumi.Dok god se ne spali sve ono sta su tkz, prozapadne demokrate instalirale,tesko narodu.Da bi roblje zasluzilo ime narod jedino je moguca,jedna jedina parola,sloboda ili smrt.

dalmata
7 godine prije

Pokret FARS ima oslobodeni prostor velicine Svicarske drzava u drzavi,FARS je isto,kao Hezbolah,trn u oku US(r)A.A koliko Amerikenjsko vristanje vridi,nek se javu kad ukinu nacisticki logor Gvantanamo.O lizanju sa bradatim koljacima u Siriji suvisno je i govorit.I nikad nije J.Amerika mirna,jer Yenki stalno rovaru,na sve nacine,i prvo je cudo da danas(nakon Pinocea,Smoze,okupacije Paname i tribalo bi bar 10000 stranica za nabrojit zlocine rezma kakav je danas u Kolumbiji,u kojem su kolo vodile US(r)A i stotinjah hiljada imea ljudi( pobijenih od strane Yenkija i njihivih kvislinga)ne bi stale ni u hiljade nastavaka enciklopedija velicine Biblije.Svi ono koji nisu skinili gace isprid terora US(r)A,NATO,EU su na crnim listama navedenih ludaka.Znaci i FARS je ok.cin ga ovaki vampri prozivaju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI