Pokušaj hapšenja bivšeg predsjednika Kirgistana – za sada bez rezultata

Almazbek Atambajev Kirgistan

Bivši predsjednik Kirgistana, Almazbek Atambajev, nastavlja da pruža otpor policiji koja provodi operaciju njegovog hapšenja u selu Koi-Tash u Chu regionu.

“Policija je uspjela da uđe na imanje Atambajeva i da priđe kući u kojoj se on trenutno nalazi. Ipak Atambajev koji je bivši predsjednik Kirgistana nastavlja da pruža otpor”, rekao je portparol Atambajevog tima i dodao da detalji trenutne situacije ostaju nejasni, jer policija nikome ne dozvoljava da priđe Atambajevoj kući, odakle se kontinuirano čuju pucnjevi iz vatrenog oružja.

Prema riječima portparola, oko kuće su se okupile i pristalice bivšeg predsjednika koje onemogućuju policiju da uđe u samu kuću.

“Pristalice Atambajeva spriječile su upad u kuću bivšeg predsjednika i opkolile određeni broj specijalaca” rekao je portparol. On je dodao da je od opkoljenih vojnika oduzeto vatreno oružje.

Komitet za nacionalnu bezbjednost Kirgistana je negirao da su pristalice bivšeg predsjednika zarobile vojnike specijalnih snaga.

“Državni komitet za nacionalnu bezbjednost ističe da izvještaji u kojima se tvrdi da su pristalice Atambajeva zarobile vojnike specijalnih snaga nisu istiniti. U toku j specijalna operacija” navodi se u saopštenju komiteta.

Najmanje 36 ljudi je zadobilo povrede tokom operacije hapšenja a jedan od vojnika koji su učestvovali u akciji hapšenja je umro od zadobijenih povreda, koje nisu dodatno obrazlagane.

Sadašnji predsjednik Kirgistana, Soronbaj Žeenbekov, posle najnovijih dešavanja je prekinuo odmor na kojem se nalazio i vratio se u glavni grad Biškek.

Atambajev se tereti da je umješan u korupciju povezanu sa rekonstrukcijom termoelektrane u Biškeku i Istorijskog muzeja zatim se sumnjiči za manipulacije državnim zemljištem, puštanje jednog od glavnih kriminalaca u zemlji Aziza Batukajeva, ilegalne isporuke uglja kao i za ilegalno pribavljanje zemljišta na kojem se nalazi njegovo imanje u kojem se trenutno odvija akcija hapšenja.

Inače do 27. juna Atambajev je kao bivši predsjednik uživao imunitet koji mu je ukinuo Parlament te zemlje iako advokati bivšeg predsjednika tvrde da je to u suprotnosti sa ustavom zemlje.

Prema Atambajevu iza najnovijih dešavanja stoji sadašnji predsjednik Kirgistana koji ga progoni iz političkih razloga.

Atambajev je ranije ignorisao tri sudska poziva a najavio je oružani otpor ukoliko policija pokuša da ga privede.

Atambajev je bio predsjednik Kirgistana od 2011. godine do 2017. godine. Bio je prvi šef države koji je odstupio nakon samo jednog predsjedničkog mandata a prošle godine je javno priznao da ima velika neslaganja sa aktuelnim predsjednikom Soronbaj Žeenbekovim.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Pitali Čorbu za Miloševića, da li je kriv;
“Ma kriv je, samo ne znaju da dokažu.”

Zax
3 godine prije

Jos jedna bivsa sovjetska republika koja je zapela u slijepoj ulici. Kao i ukraina npr. Cekam da netko i ovom slucaju okrivi ruse i putina

johnny-reb
3 godine prije

Opet ponavljam i opet cu bit popljuvan. Ovo je miniranje puta svile, azije i ruske sfere utjecaja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI