fbpx

Zelenski optužio SSSR za pokretanje Drugog svjetskog rata, ali i za holokaust

Zelinski optužio Rusiju

„Sovjetski Savez je kriv za izbijanje Drugog svjetskog rata i pokretanje holokausta“, izjavio je prekjučer  ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na brifingu nakon sastanka s poljskim kolegom Andrzejem Dudom tijekom posjeta Varšavi.

Tijekom posjete Poljskoj, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je govorio o Sovjetskom Savezu i njegovoj „krivici za izbijanje Drugog svjetskog rata“.

Jučer smo objavili članak o izjavama Olega Tjagniboka, prepunih povijesnog revizionizma i apsolutno besmislenih tvrdnji, na temelju kojih čelnik neonacističke stranke Sloboda traži od Kijeva da od Moskve zahtijeva „isplatu ratne i odštete za višedesetljetnu okupaciju“. I dok u slučaju Tjagniboka govorimo o političaru stranke koja u novom sazivu Vrhovne Rade nije prošla izborni prag i nema zastupnike u parlamentu, ovdje imamo izjave predsjednika Ukrajine i čelnika najveće političke frakcije u parlamentu, što daje ogromnu težinu njegovim riječima, koje u Moskvi sigurno neće proći bez odgovora. Zelenski je prvo govorio o Poljskoj, koja je prekjučer bila domaćin 75. obljetnice oslobađanja Auschwitza, komemoracije na koju nije pozvan zapovjednik pravne nasljednice Crvene armije, Ruske Federacije, ali su zato pozvane vođe sila poput Njemačke, koja se još jednom morala ispričati za zločine, ali onih zemalja čiji je doprinos borbi protiv nacifašizma zanemariv.

„Poljska i poljski narod bili su prvi koji su osjetili sukob totalitarnih režima. To je dovelo do izbijanja Drugog svjetskog rata i omogućilo nacistima pokretanje smrtonosnog zamašnjaka holokausta”, rekao je Zelenski tijekom konferencije za novinare u društvu poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

„Danas bi sve demokracije trebale udružiti snage. Europa i svijet danas ne smiju šutjeti, kao što je to bio slučaj 1939. Europa i svijet nemaju pravo na ravnodušnost i neaktivnost. Samo se kohezijom svijeta može suzdržati svaka agresija i spasiti čovječanstvo od novih patnji”, rekao je ukrajinski predsjednik, jasno se referirajući na vječnu „rusku prijetnju“, bez obzira na činjenicu da je Rusija, da je htjela, 2014. za nekoliko dana mogla biti pred vratima Kijeva, kao što je 2008. bila na ulazu u Tbilisi, ali je ruski predsjednik odlučio ne intervenirati.

U situaciji u kakvoj je bila Ukrajina i ukrajinska vojska, nakon podlog prevrata, kojeg su ukrajinski neonacisti proveli nekoliko sati nakon što je Janukovič obećao izbore, a jamci sporazuma su bili Njemačka, Francuska i „vječno iskrena“ i „vjerodostojna“ Poljska, ruskoj armiji, odnosno zapovjedništvima zapadne i južne vojne oblasti bi bilo dovoljno nekoliko brigada da umarširaju u Kijev. To nisu učili onda, a prema Vladimiru Zelenskom bi trebale učiniti sada. Tijekom svog govora, Zelenski se najprije usredotočio na bilateralne odnose s Varšavom, a zatim zahvalio Poljskoj na “podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine” i “aktivnom stavu u sankcijama protiv Rusije”. A onda je prešao na “povijesni” dio govora.

Podsjetimo, ovih dana se u Poljskoj obilježila 75. obljetnica oslobađanja logora smrti Auschwitz-Birkenau od strane sovjetskih trupa generala Koneva. Međutim, Vladimir Zelenski u petominutnom govoru nije spomenuo ni SSSR ni sovjetsku prošlost Ukrajine, ni pridjev „sovjetski“ općenito. Radije je govorio o podvigu i žrtvama ukrajinskog naroda odvojeno i sjetio se „junačkih djela ljudi Ukrajine“ i „devet milijuna Ukrajinaca, vojnika i civila, koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu”.

„Tragedija holokausta u srcu je svakog Ukrajinca. Nikada to nećemo zaboraviti“, primijetio je Zelenski, predsjednik zemlje čiji je nacionalni heroj Stepan Bandera, odgovoran za genocid nad Poljacima u današnjoj sjeverozapadnoj Ukrajini i nad Židovima u cijeloj zemlji, na kojima je najgnusniji zločin počinjen u šumi Babi Jar u blizini Kijeva.

Zakon Ukrajine iz 2015. zabranjuje uporabu sovjetskih simbola i pojam “Veliki domoljubni rat”, koji se ne smiju koristiti ni spominjati čak ni  uključujući tijekom proslava 8. i 9. svibnja, Dana sjećanja i pomirenja i Dana pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Hitler i Staljin su pokrenuli krvavi masakr Drugog svjetskog rata, a zatim pokušali podijeliti i podijeliti Europu. Ne bi dobili ovaj rat bez Ukrajinaca. Tu se nema što reći. Ali rat je počeo krivnjom Moskve i Berlina“, dodao je predsjednik Vladimir Zelenski u ponedjeljak u Varšavi.

Kazao je i da su dvije zemlje “uspjele smanjiti razinu nesuglasica oko

zajedničke prošlosti”. Ukrajinska strana je ukinula moratorij na istraživanja i poljski stručnjaci su proveli prva iskapanja u regiji Lavov. Sljedeći korak bit će obnova oštećenog groba na Manastirskoj gori s poljske strane i Kijev će kompleks uzeti pod zaštitu.

“Od sada ćemo se u našim odnosima usredotočiti na ono što nas ujedinjuje. Na primjer, Bitka kod Varšave, čija se stogodišnjica obilježava u kolovozu. Planiramo održati niz zajedničkih događanja. Jedno od njih bit će i posjet gospodina predsjednika Dude Ukrajini”, rekao je Zelenski.

Kada je spomenuo Bitku kod Varšave, Zelenski je mislio jedna od ključnih bitaka sovjetsko-poljskog rata 1919.-1921. u kojoj je Poljska uspjela zaustaviti napredovanje Crvene armije, one koja je Ukrajini omogućila širenje teritorija i pripajanje ruskih i zapadnih teritorija. Iako svugdje postoji određena razina povijesnog revizionizma, Ukrajina je posebna zemlja.

Vladimir Zelenski je u ponedjeljak uspio optužiti SSSR da je kriv za holokaust, što nikome nije palo na pamet, čak ni ograničenom Arseniju Jacenjuku, koji je obnašao dužnost premijera u prevratničkoj vladi. Cijeli svijet i akademska zajednica znaju da su boljševici stvorili Veliku Ukrajinu, kojoj je Lenjin 1918. poklonio Novorusiju, odnosno cijelo područje od Sumija, preko Harkova, Luganska i Donjecka do Hersona i Odese. Staljin je Kijevu 1940. dao Južnu Besarabiju, Sjevernu Bukovinu i Galiciju, a 1945. i Zakarpatje, da bi Nikita Hruščov u jednoj od pijanih noći 1954. odlučio Kijevu pokloniti poluotok Krim. Prije toga su ovu danas „suverenu zemlju“ stvorili kozački ataman i ruski podanik Bogdan Hmeljnicki, a kasnije su joj zemlje poklonili car Aleksej i carica Ekatarina Velika. Zna li to Vladimir Zelenski? Vjerojatno zna, ali je krhko znanje ako ste u poljskom taboru patoloških rusofoba.

FOTO: Nastanak i razvoj onoga što se danas zove Ukrajina

Nastanak i razvoj onoga što se danas zove Ukrajina

Na komemoraciji u ponedjeljak, 27. siječnja, u bivšem logoru smrti Auschwitz nije bio ruski predsjednik Vladimir Putin, iako je logor oslobodila Crvena armija. Na skupu je bio prisutan ruski veleposlanik u Poljskoj Sergej Andrejev, ali nije dobio priliku da kaže bilo što. Diplomat je bio prisiljen povijesnu istinu prenijeti novinarima. Andrejev je podsjetio da “Poljska ima neplaćeni dug Rusiji, a ne obrnuto”.

“Poljska danas postoji zahvaljujući pobjedi Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. Da nije ove pobjede, na ovoj zemlji ne bi bilo ni Poljske ni Poljaka. Zna se koju su sudbina čelnici Trećeg Reicha namijenili za ovu zemlju i njezin narod”, rekao je ruski veleposlanik novinarima na komemoraciji u Auschwitzu.

Tema falsificiranja povijesti je 2019. odredila je odnose Rusije s bivšim sovjetskim republikama i sa Zapadom, jer je Veliki domovinski rat i falsificiranje istine posebno bolna tema za Ruse i sve sovjetske narode koji su se borili protiv nacifašizma. Tako je prekjučer Der Spiegel objavio „kako su Auschwitz oslobodili Amerikanci“, ali su tijekom dana ispravili grešku zbog poziva ruskog veleposlanstva. Do kraja prošle godine je postalo potpuno jasno da je zemlja u kojoj je izbio „rat“ s argumentima povijesnih revizionista Poljska, koja je postala neformalni vođa kritičara i tabora patoloških rusofoba.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
259 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Neka se Zelenski upíta zasto nije bio na proslaví holhausta u Jeruzalému.Zato,jer o ničem neodlucuje a njegovu banderovci sú bílí sluge Hitlera i nije imao mjesto na toj proslaví.Uz své to Zelenski moze mlatiti praznu slámu jer ničem neodlucuje,uskoro sú njemu daní odbrojani i Banderovcima,proljece dolazi i slijedi bjezanija iž… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Slažem se, u Ukrajini je stradalo najmanje 60% ukrainskih Jevreja.

Živa istina
Gost
Živa istina
1 godina prije
Reply to  Siniša

A pod Staljinom 25% Ukrajinaca do početka WW II!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Živa istina

Ukrajinci su bili velike žrtve, kako od Staljina tako i od Hitlera. Počelo je sa “holodomorom”, a završilo desetkovanjem Ukrajinaca od strane švaba!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Da li su samo u Ukrajini umirali od gladi, takođe ne zanemari koliko je deo Rusije pokllnjen Ukrajini….naravno,lakše je lupati gluposti.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ebi ga Siniša, pa nisam ja izmislio taj pojam”Holodomor” nego o tome piše u svim enciklopedijama i povijesnim knjigama, pa što sam tamo vidio i pročitao, to ovdje pišem. To je bila Staljinova borba protiv tzv. “kulaka” i malo se je u tome pretjeralo, sve su im pokupili i niti… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator,hvala na informacijama.Prije 50g.sam se svadjo sa mojim kumom,kad sam sluso ovo ,sto ti pises i puno vise.Istina ce polako izlaziti,samo me zabrinjavaju ova navijacka mladost.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Nisi izmislio Gladomor ali izmišljaš o tom Gladomoru.. A pored svega kakve to veze ima sa Rusima… To se desilo u doba SSSRa…a tu je bilo jako puno ne Rusa na čelnim pozicijama.. SSSR je nastao u prevratu svrgavanjem ruskog cara… Teritorij Ukrajine je prije SSSRa bio nekoliko stoljeća zajedno… Pročitaj više »

Živa istina
Gost
Živa istina
1 godina prije
Reply to  Siniša

Da!!! Jer je drugu staljinu bilo draže izvozti žito u nacističku njemačku i dobiti dolare da može on i njegova oligarhija dobro žviti nego narod ukrajine!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Siniša

Cijeli pojas od harkova pa do Odese je Lenjin poklonio Ukrajini koju je on i formirao iako to područje sa Ukrajinom nema nikakve veze

Živa istina
Gost
Živa istina
1 godina prije
Reply to  Komentator

Molim podatak o destkovanju Ukrajanca pod Hitlerom! Staljin je više Rusa pobijo nego WWII od njemačke ruke!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Živa istina

Istina je, ali ćeš to nekima ovdje teško zabiti u glavu!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ja napisao isto to pre neki dan i stotinu minusa dobio, uvrede bla bla….kada vi to kažete malo drugačije je vidim! Mlata iritira valda, ne znam

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Živa istina

Ukrajinci nisu niti blizu najveće žrtve boljševizma, a i sami su bili dijelom boljševičkog pokreta…
A kao država ne bi postojali da im nije bilo Moskovskog kneza i ruskog cara…
Ukrajinski kozaci su bili vjerni podanici ruskog cara ( za beneficije) i širili ga na istok

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Problem je u tome da gladomor nije pogodio samo Ukrajince i ima veze sa kolektivizacijom, a od Ukrajinaca su nastradali oni bliski Rusiji jer je najviše stradao Donbas… Današnji zapad Ukrajine je tada bio dio Poljske… A to što su ih Švabe dijelom eliminirali je pokazatelj da se ulizivanje ne… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Proslava Holokausta ? 😂🙈

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Milance ja sam negdje procitao da je ovaj Zelenski jevrej jeli to istina ?

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z.A. svi koji upravljaju hazarijom cvaj su zexkratensi a Moše gore zameće tragove od skvo. Sad se zamisli kako su to prema hazariji cvaj u CCCP-u bili darežljivi, kako su joj poklanjali teritorije, pa naravno kad su pravili buduću hazariju cvaj još u ono vrijeme, dugoročni su to planovi. E… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Subaru
Mislim da se varas, Putinu i buducem trba manevarski prostor jer khazari s one druge strane su jos prejaki. Ako su ih likvidirali u 10-om vijeku, likvidirati ce ih opet.

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
1 godina prije

Samo se ti nadaj dok oni spremaju genocid nad svim zemljanima. Budeš se uvjerio tko je i što je Nosferatu i da ja ne pričam u vjetar. Sječaš se kako su 33-e objavili rat njihovom bratu po krvi Šikiju i Teutoniji a imali toliku moč da čemeriku momentalno uvuku u… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Kad je Nosferatu tako velikodusan, zasto im nije dao Krim?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hoćeš nećeš ima nešto u tome. Veliki prijatelji turci kopaju novi kanal kod Istanbula, da bi zaobišli Montreaux konvenciju, a Putin šuti. Ako zaista prokopaju taj kanal i ameri dovuku pola flote u Crno more, uključujući i par nuklearnih podmornica, strateška pozicija Rusija se mjenja iz korijena, i zahtijeva ogromne… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Koja igra riječima…slažem se Ivo.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ivo

Šta, ameri iz Rumunije ne mogu da dobace do cilja, mora podmornicom?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mlata

đeki /zamlata, pitanje ti je toliko idiotsko da nije vrijedno odgovora. Nazad u školu. Osnovnu.

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, samo se zapitaj, zašto im Nosferatu toliko “smeta” a dozvoljavaju mu da se prešetava okolo, ono slučajno kvar na zrakoplovu i tako te fore? Misliš da vladari Rusije i svijeta to nisu u stanju? Iz svakog rata je prva korist prinošenje ljudskih žrtvi stvoru na oltar. Druga je preformatiranje… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Krscanstvo dosta govori o stvoru ali to je malo u odnosu koliko se poklanja paznje stvoru u Islamu pa je i to mozda razlog unistavanja muslimana i Islama . A metode unistenja se ne biraju ide se dotle da muslimani ubijaju muslimane a to je sto se tice gospodara svemira… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z. A.
Gdje to piše?
Gdje je to Poslanik ukazao na Vel. Britaniju?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija to je iz hadisa. A hadis je ono sto je poslanik govorio jos za svog zivota a mnogi vjernici to su culi . A ovaj hadis o kojem ja pricam je vjerodostojan jer je potvrdjen iz vise izvora. Poslanik je jos za svog zivota stalno vjernike upozoravo na stvora… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Ko da je ovaj komentar bitan kad si ti u pitanju, samo se osvrni unatrag i bez ovoga si ti bio torcida. Najbolje je neke komentatore ne registrovati i zobici pa neces imati ni potrebu da reagujes . Treba izbjeci radoznalost.Ti kad si u pitanju ja nisam nesto posebno radoznao… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Drag je i meni zapad i EU i USA samo mi se nesvidja stil . I sto sam ti napisao sad ozbiljno mislim . Dragi su mi ali stil im je ispod renomea. Ovo je moja konstatacija koja za mene vazi a ti ovo netrebas prihvatiti jer imas svoja ubijedjenja.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Naravno Ivo, da to nije istina i u krivu si, kad tako razmišljaš.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

đeki, činjenica da si ti suprotnog mišljenja navodi me na to da sam ipak u pravu.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Dosadašnja praksa ti ne ide u prilog, sve si profulao! Ni jedna atomska nije nigdje eksplodirala!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Gubi smisao postojanja polako…..nadavao mi se pluseva samo ga sramota da prizna

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

Kako ne, maloprije si bio na nuždi. Osjeti se nadaleko.

Radovan
Gost
Radovan
1 godina prije
Reply to  Ivo

More bre Ivo, smorio si se k’o krtica u saksiju. Naporan si čoveče.
More bre, kad te dunem, lebac će ti se ogadi!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Radovan

Dodij”o Ivo i Bogu i čoveku!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Radovan

samo mirno đeki, gazda će ti počistiti kućicu. Kupi svoje nickove i kreni. Ajde.

Radovan
Gost
Radovan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ama more ko kondrac si Ivo. Ne čitaš sebe.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Radovan

miran, kuco. Ne laj.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Baš juče naleteh na jedan podatak…5,7 miliona cibilnih žrtava u Poljskoj a od toga 3 miliona Jevreja,zbilja respektabilne žrtve.
Kažu…”Kada bi pametni stalno popuštali budale bi svijetom vladale” međutim došlo vrijeme “kada su pametni zašuteli a budale pričaju”.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa,vec dugo od kralja do danas budale vladaju ovim prostorima.Pametni Vucic danas izjavljuje,nema vise oluje ni traktora.Sto to nije izjavljivo 1995g.u Glini.Pametni CE to razumjet.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Bitno da kod tebe cveće cveta.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Jadna je Ukrajina sa svojim predsjednicima, FUJ!!!!!!!!!!!!!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  varjag

Njima sú daní odbrojani, prezive proljece bití ce dobro

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Naslede ih patriote koje će povesti Ukrainu napred…tako misliš u stvari?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Milance,
ne igraj se na babu Vangu, nije bas pogodila puno stvari.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Ovaj čovek je na intenzivnoj terapiji u ambulanti CIA-NATO .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  eks

I starijim kuhinjama…dvjema…

KGB
Gost
KGB
1 godina prije
Reply to  eks

… ili intenzivnoj terapiji KGB

Restart
Gost
Restart
1 godina prije

Nije čudo što je svet ovakav. Većina današnjih ”državnika” su debili, kao i ovaj iz Ukrajine.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Restart

@Restart U pravu ste uz malu ispravku! Nije većina, nego skoro svi!!

JackPot mirovina 😱
Gost
JackPot mirovina 😱
1 godina prije

A ja taman pomislio da će se Ukrajinci skulirat a kad oni provociraju naglo testiranje Iskandera. Evo ti ga na novog žarišta u EU. Neće Rusi dozvolit da im NA🙂TO pokuca na vrata. Treba Rusiju držat u stalnom šahu… Nema mira nigdje na ovom Svijetu. Ako doživim jebenu mirovinu JackPot!

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije

Staljin je bio manijakalni diktator i masovni ubojica baš poput Hitlera i Pol Pota.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

5 minusa, ali niti jedan odgovor. Dakle, po vama Staljin nije bio manijakalni diktator i masovni ubojica. Molim odgovore.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Diktator, ubica, sklon paranoi….ni blizo manijak kao Hitler, PolPot, kraljevi sa Zapada, Pa..lić koji su ubijali iz zadovoljstva i koji su se trudili da svoj posao čine što je moguće efikasnije.

Milenko
Gost
Milenko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša bre drži nos u svom loncu, 4 bre rata u 30 godina, vrh vrhova, komšija nigde a supa se oladila. Molim te da ne spominješ naša sranja ostavi ih u svom loncu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Milenko

Meni ne smeta takve stvari davati na uvid. Nešto kontam…u 30 godinasu 2 pomora nad nama učinili, za 10 godina 4 su rata protiv nas pokrenuli i opet smo fizički opstali;sada su i u Crnoj Gori pokrenuli hajku na nas i opet narod opstaje…… Pa recite da nije ponos biti… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

E moj Siniša, ti si mi nekakav komičar, kalibra tog Zelenskog iz Ukrajine! Protiv vas su pokrenuli 4 rata hahahahaha! Vi jeste izgubili 4 rata, ali ste ih sami pokrenuli a ne nekakakve zapadne sile, koje su nas tobože posvađale i okrenule nas jedne protiv drugih. Nije tu bilo nikakvog… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Srbija sama krenula u tu avanturu bez podrške neke velike sile tada?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

U šta je Srbija krenula?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ma možeš ti vjerovati i u djeda mraza…tvoja bolest a ne moja.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Činile ste zločine iste što je i nacistička Njemačka činila!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

A vi ste sjedeli onako nezainteresovano za dešavanja oko vas?

Purger
Gost
Purger
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ti nisi sav svoj, spusti se na zemlju da ne padneš, naglo.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pita ruse koliko ih je po bio NAKON 2. sv. Rata

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

A koliko ih je pobio

Samo ko papagaji ponavljate englesku propagandu. Staljin jeste pobio ali ni blizu toliko koliko mu se prišiva

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Pobio je on još više ljudi nego se sada piše, tko ih je mogao izbrojiti!?

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

” Točan broj žrtava se ne zna, ali se pretpostavlja da je od gladi umrlo od 750.000 do dva milijuna ljudi. Zbog kontroverzne odluke britanske vlade o izvozu hrane iz Irske u Englesku usprkos tome što u Engleskoj nije vladala glad, a u Irskoj jest, te ovrha kojima su raseljeni… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kakva je razlika između ubijanja iz golog zadovoljstva i ubijanja naroda, da bi živio narod, kako su to znali govoriti Lenjin i Staljin pa i Mao ce tung malo kasnije a poznato je da je taj “trojac” nadmašio Hitlera po broju ubijenih Oni su uspjeli pobiti sve skupa blizu 100… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Samo Rusa ima 24 miliona…žestoko si……..

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne računam tu vojnike, koji su poginuli sa oružjem u ruci, a takvih je na strani Sovjeta bilo oko 20 mil. nego sam mislio na civile zajedno sa pobijenim židovima!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

đeki /komentator, pogrešno si mislio. Kao i uvijek. Ne lupetaj bez veze i provjeri brojke prije nego što zineš. Ubijenih ruskih civila je bilo 20 miliona, vojnika 8 i pol miliona, od čega je polovina ubijena glađu nakon zarobljavanja. Holomodor-brojke neprovjerene, vjerovatni razlog namjerno skrivanje hrane od strane kulaka i… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, sve što znamo o tebi nam govori, da ti ne možeš biiti nekakav relevantni izvor tih i takvih informacija jer si bolesno pristran plus toga, često svjesno lažeš i izmišljaš kojekakve podatke, poznate samo tebi!

Mislav
Gost
Mislav
1 godina prije
Reply to  Ivo

@Ivo, Ne lupetaj sada ti! Staljin je poubijao više od 20 milijuna ruskih civila, a brojke ide u i preko 30 milijuna sigurno, a što se tiče irske povijesti uopće nije izvršen nikakav genocid ,kojim se zlurado koriste većina Iraca opet zbog njihovih religijskih razlika sa englezima. Činjenica je da… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mislav

đeki /mislave, Staljin ih je pak poubijao preko 750 miliona, provjereno. Od čega 920 miliona rusa. Evo, sad se raduj.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ivo

Vučeš traume s velikog odmora….odavde vidim

Mislav
Gost
Mislav
1 godina prije
Reply to  Ivo

@Ivo, Putin je u jednom od svojih govora rekao: “Svi znamo tko je bio Staljin i o tome dalje ne moramo govorit..” Ogradio se,jer zna koliko je god imao recimo dobrih namjera,a prilično puno toga mu se je “omaklo” kontroli. Bilo bi najbolje da svi živimo u iluziji, ali realnost… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mislav

Interesantno da je Staljin i dalje omiljen u Rusiji, a omrznut i demoniziran na zapadu. Da je zaista bio zlo za Rusiju, kao recimo Jeljcin, onda bi ga na zapadu slavili. Pametnome dosta.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Minimum…nezvanično je brojka i veća, od 750 miliona preko milijardu Sovjeta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Nije, eto, ništa manje ili više od drugih. I što sad’ I ovdje uopće nije tema Saljin zato što su u Crvenu armiju išli svi, komunisti i ne, jer to više nije bilo pitanje ideologije, već opstanka domovine i života općenito.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Staljin je napravio dvije dobre stvari, likvidirao je Lenjina i Hitlera.
Jos i trecu; Ispraznio je Ruse iz logora i metnuo ove druge, zato je danas simbol zla.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

nije uopće likvidirao lenjina, odakle te izmišljotine?
štoviše, još je promovirao njegov kult ličnosti.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Lenjin je likvidirao sam sebe, jer je umro od sifilisa!! Toliko na znanje nekima, koji to još nisu znali!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Komentator

Lenjin je umro od posljedica atentata. Žena koja je pucala, za ovaj portal važno, bila je – Židovka. Poslije se povukao. Bio je još jedan pokušaj atentata prije Lenjinove smrti.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lenjin je preživio ranjavanje i što se toga tiče, on bi još dugo poživio, ali presudio mu je uznapredovali sifilis! A tobožnja smrt od ranjavanja je bio ” pokušaj spašavanja vojnika Lenjina” Tako su mu htjeli na neki način spasiti “čast i ugled” i istovremeno spasiti “čast” oktobarske revolucije!

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Lucija

Luce ne vjerujem da se ovako nisko spuštaš. Publika je specijalna, no neku razinu treba držati.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Laki, Staljin se obvezno mora spomenuti cim se spominje Rusija. Po dosada napisanom izgleda da je pobio bar 100 milijuna Rusa, a Ukrajinaca jos i vise. Pa, glup, pa nije znao da ce ga Hitler napasti, ukratko totalni moron! Mislim da je najaca tvrdnja da nije znao da ce ga… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Ma daj molim te 100 milijuna milijuna trilijuna. čak i one nerođene, A sve ima u arhivu u Lubjanki . samo kome treba istina?

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Kakve veze ima karakter Staljina sa prekrajanjem povijesti

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Lenjin je bio 5 puta bolji (gori) od Staljina u tom pogledu.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

A prema Trockome i njegovom fanatizmu Staljin je bio obični šegrt

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Hoćeš odgovor? Kako bi bilo ovaj: pažljivo prouči povijest, kako Rusije tako i zapadne europe, zapamti činjenice i ne lupetaj gluposti.

Zoran Aleksic
Gost
Zoran Aleksic
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Dao sam ti plus pa ne drami. Jeste bio despot a i manijak uz to i ubica. Opet mi je drugoplasirani, za koplje dva iza Hitlera. I jo[ nekoliko iza najnovijeg svetskog carstva.

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Pa bio je diktator. Inače Gruzijac. Takvi se masovni ubojice rađaju svugdje po svijetu i to nema veze sa nacijom. Inače Staljin i njegov glavni zapovjednik u Sibirskim logorima smrti rimokatolički kardinal Gregory Agagianian završili su istovremeno Jezuitski seminar u Tbilisiju.

Mislav
Gost
Mislav
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Jezuiti su sekta nastala od katolika, uglavnom iraca. Irci su najpoznatiji po svojoj jezuitskoj sekti.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Gregory Agagianian zvuči ko Armenac..katoliik Armenac? Oni imaju svoju posebnu crkvu

Madrid
Gost
Madrid
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

Sto ti bolan dadose ovolike minuse.nista nisi slagao.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Kgfjč

taman ti je takva panmet kakav ti je i nick!

Keko
Gost
Keko
1 godina prije

Pa zar nije SSSR 1939 okupirao Poljsku? Ili pojedinci to skrivaju i zanemaruju!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Keko

Nije u potpunosti tačno…vratio je deo Sovjetske/Ruske teritorije koju je Poljska okupirala 20ih prošlog vijeka,nađi tu granicu i sve prekobte granice možeš nazvati okupacijom. Međutim….u tadašnjim gepolitičkim dešavanjima proboj na Baltik i u Poljsku je bio savršen manevar jer ti kilometri su uz ustanak u Jugoslaviji (ko je ustanak poveo… Pročitaj više »

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Siniša

To što je SSSR vratio od Poljske je danas u sastavu Ukrajine, Bjelorusije i Litve i Rusija sa tim nema nikakve veze.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
1 godina prije
Reply to  Keko

Dio Poljske, sada je lako pricati, stavi se u ono vrijeme. I ne zaboravi , onda nisu imali Internet, sada je protok informacija toliki, da obicni puk ima real time informacije. Lijep primjer, narod Nizozemske je sprijecio WW3, odbacujuci na referendumu pripajanje Ukrajine Europi 2016 https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Dutch_Ukraine%E2%80%93European_Union_Association_Agreement_referendum . ( Na zalost… Pročitaj više »

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  Keko

cehoslovacka okupacija je izgleda izmisljena????????????

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  Keko

pa zar poljska nije okupirala cehoslovacku sa hitletom 1938???????

“Francuska i Velika Britanija dopustile su Njemačkoj okupaciju svih područja u Češkoj u kojima su Nijemci činili većinu, a već 1939. njemačka vojska okupirala je i ostatak Čehoslovačke.”

kako to??????????ß

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Keko

Nije. SSSR je oslobodio Poljsku od nacista i omogućio im da prisvoje gomile njemačkih teritorija

mladen delic
Gost
mladen delic
1 godina prije
Reply to  Keko

joooj boudale….je li ovo moguce ljudi!!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Pozvat čelnike Amerike, Engleske, Njemačke, Japana, Italije, Danske, Finske, Poljske, Ukrajine, Rumunjske pa čak nažalost i Hrvatske i Srbije i imaš naci show paradu. Ludilo
P. S. Sve nabrojane zemlje su ili potpuno ili djelomično ili financijski bile na strani sile osovine. Moguće san neku zemlju i previdija

Lux
Gost
Lux
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Kakva Srbija druže….nešto si pomješao

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Lux

Na čijoj strani se borila paravojna skupina četnici? Na istoj strani ka i ustaše. Gori san napisa i “djelomično” bile na strani naci gamadi. Nisu ni svi Rumunji, Ukrajinci bili na naci strani, al dio jest.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

nedic, ljotic, kosta pecanac…

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Po kojoj je to klasifikaciji Srbija svrstana u navedeni spisak? Koliko je meni poznato, Srbija kao državni entitet nije postojala za vrijeme II svjetskog rata, jer je bila raskomadana između Mađarske, Bugarske, Italije i Njemačke.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

Pa imali smo vladu, predsednika vlade…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mlata

zamlata, zar nisi maloprije komentirao da ste bili pod okupacijom? Odluči se, ovako ti je trolanje neozbiljno.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ivo

Okupaciona vlada, tako je….uvek ima kukavica koji se poviju kako vetar duva, to ti najbolje znaš

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, Mlata je antiprotivan svima i svemu pa i samom sebi.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

Nedićeva Srbija, zar ti to nije poznato?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Nedićeva Srbija….ti ili si bezobrazan ili si zloban kada nećeš da predstaviš da je u Srbiji onomad bilo barem 4 pokreta….Nedić,Ljotić,Draža i Komunisti a to što je Nedić ima “legitimitet” od Nacista ne znači da je Srbija njegova. Super onda….Pavelićeva Hrvatska!?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa, pusti ih, Njima nikada nece biti jasno zasto je njihov zagorac vodio svoje partizane kroz Srbiju pa su svabe naplacivale njihovo djelovanje sa 100 za 1 a ne kroz svoje rodno Zagorje zelene. Vrijeme je da mijenjam taktiku, od sada samo citam clanak bez citanja komentara, poslije toga citam… Pročitaj više »

Purger
Gost
Purger
1 godina prije
Reply to  DažBog

A misliš da će netko primetiti da te nema ? ne idi u Moravu ako ne znaš da plivaš.
Srbi imaju gadan problem, umislili da su bitni a bežali do Krfa.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Purger

Njihov bojni poklič: Bežmo braćo, pobeda je naša!!!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Ima nesto u ovome sta govori ova spodoba Zelenski da je SSSR kriv za 2 svjetski rat u Evropi. Da se SSSR predao kao i ostale zemlje Evrope, Poljska, Francuska itd, a ne krvavo borio protiv nacista, rata nebi ni bilo. Vjerojatno je nato mislio Zelenski. Drugi narodi Evrope su… Pročitaj više »

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Koji drugi, nisu baš svi!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Mak

Nadam se da je sada domaćim, balkanskim tutlekima malo jasniji povijesni revizionizam i neredi na juznoslavenskim prostorima. Na ukrajinskom primjeru moguće je rasvjetliti raspad SFRJ!!! Naravno da budale ne izvlače pouku iz tuđih, a pogotovo ne iz svojih grešaka.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Koca,dobro rece Americki filozof,samo budala umre a u zivotu ne promjeni misljenje.Sta pricas o revijonizmu,najveci su ljigavci oni koje istina ne zanima.Rece dobro otac nacije,mi lazemo da opstanemo i sebe utjesimo.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije
Reply to  Miki maus

…..ovaj lik i njegov “panje” kolega zajedno ? koja koncetracija gluposti!!

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Profesija mu je glumac humorist, te ga u tom kontekstu i treba shvačati.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Još je gore od predaje ići sa nacistima u pakt Molotov-Ribbentrop ili Cvetković, Marković…

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Miki

Taj pakt Molotov Ribentrop je činjenica i ono što je poslije uslijedilo, bio je početak WW II Nijemci s jedne a Rusi s druge strane i počeli su jedni i drugi likvidirati sve one, za koje su mislili, da će biti smetnja njihovoj nadvladi u Poljskoj. Isto tako, zločin u… Pročitaj više »

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator
Gdje si ti ucio tu povijest i koji su ti izvori, koji potvrdjuje to sto ti napisa? Ili si ti sebi dozvolio da ti pises kako tebi odgovara?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  KUga

Napiši nekad nešto konkretno pa da usporedimo

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  KUga

Tu navodim samo notorne činjenice poznate svakom prosječno načitanom i izobaženom čovjeku!

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Komentator

ti si nadprosecna budala kao i onaj mikikikiriki iznad tebe

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Niti si taj sporazum dobro opisao, niti su iznio sve činjenice…Ima još jako puno poznatih činjenica

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  neznanac

Ovdje se pišu kraći komentari i ne nekakvi romani. Naravno da ima još mnogo toga što nisam obuhvatio, ali mislim ,da jesam naj bitinije stvari!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Komentator

Za Munchenski sporazum je isto kriv SSSR? Komadanje Čehoslovačke nakon sudeta je Staljinova ideja, ili je to organizirao NKVD? Komunisti?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Kommentator,hvala na nekim informacijama.Jasam to cuo prije 50g.,ali sam mislijo daje propaganda.Jasam isto za istinu,nema veze koga ce zdrmati.Odgovori mi ,koje izgovorijo nacistima ,Jude frei.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Slavonac

50 godina,?pih,ja sam za to cuo i raspravljao o tome prije 100 godina.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac,ostavi se povijesti i komentiranja….hitno u prvi razred osnovne škole.Pod hitno…i ako imaš roditelje,na njihovom mjestu bih angažirao dooobrog odvjetnika i tužio osnovnu školu,koju si,očigledno,pokušao završiti.Netko je tamo jaaako pogriješio.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  grunf

Pogrjesila je komunisticka bagra i Ruski jezik,grunF

walter
Gost
walter
1 godina prije
Reply to  Miki

Nije Cvetković, Marković, već Cvetković Maček

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Miki maus

U izuzetnom dokumentarnom filmu Kloda Lancmana “Shoa” iz 1985. koji traje preko 9 sati (od oko 350 satoi snimljenog materijala), nema ni jedne fotografije iz 2. svetskog rata, vec samo svedocenja prezivelih, uglavnom Jevreja, ali ima i Nemaca, Poljaka i ostalih. Ostalo mi u secanju kako su bivsi logorasi govorili… Pročitaj više »

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Konobar

Kad ovo čovjek pročita, pa makar i pola bila istina može vam biti jasno zašto GOSPODINU Putinu nije bilo mjesto na komemoraciji.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Ti Vujec malo previše dramatiziraš ima više nego taj jedan razlog, zašto Putin nije bio tamo prisutan!

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Komentator

Zasto su se poljaci izzivljavali nad zidovima i zasto ih i danas mrze? Zato sto su od pocetka 20. stoljeca zidovi bili glavni donatori sperme poljakinjama koju su ne samo donirali vec unosili, tako da je danas skoro ne moguce naci 100% cistokrvni poljaka jer je u svakome barem 10%… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  KUga

Sam Netanjahu osobno je potomak Poljaka židovske vjeroispovijesti pravog prezimena Mileikowski.

Soha Bili
Gost
Soha Bili
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Židovi ne postoje ili ih je jako mali broj a ovi koji se izdaju za židove su obićni hazari, potomci ratobornih i divljih plemena koji su se adaptirali i usvojili židovski način života i vjeru jer nisu htjeli ni islam ni kršćanstvo. Uglavnom sve što su dobili na neki način… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk,
Koliko znam taj nastavak -ski uglavnom u muškim prezimenima ,obično imaju i osobe makedonske nacionalnosti. Npr. poput poznatog prezimena Dimovski…a u ženskim -ska…

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  x@y

to ti je vrlo lokalizirano tumačenje

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  KUga

Ti pišeš gluposti. Kažeš, u okupiranoj Poljskoj su se Poljaci izživljavali nad židovima!!! Ej čovječe, zar oni pod njemačkom okupacijom nisu imali pun qrac vlastitih problema i svih vrsta nedaća i vjerovatno im je to bilo zadnje što bi činili, da se iz objesti nad nekim izživljavaju.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

đeki, ti pišeš gluposti. Kad se stoku dobro pritisne, onda se iživljava na nemoćnijima od sebe. Potlačeni sluge su najsuroviji siledžije, bar bi ti to trebalo da znaš. I ne lupetaj više, smaraš.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Tvoja logika “propušta vodu” na sto mjesta!! Htjedoh reći, ne drži vodu!!

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Zakaj imajo Izraelci raje Ruse kot Poljake in Ukrajince? Le zakaj se Izraelci pajdašijo s Kitajci? No Poljaki in Ukrajinci bodo skupaj z muslimani bežali iz Anglije, ker jih bodo Angleži vrgli s svojega otoka.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  RENEW

Kje si to prebral, da Židje rajše imajo Ruse kot Poljake. Ne verjamem da je tako, a če bi to vsaj delno bilo res, potem za to ker je veliko prebivalcev Izraela, tam v Izrael prišlo iz SSSR.a in tudi iz Rusije, ko je SSSR propadel!

Velimir liber
Gost
Velimir liber
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ja sam misllio da je taj volodimir upuceniji u povijesnu zbilju.

Bondone
Gost
Bondone
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Stjepan Vujec – Oprosti, ja sam malo glupnji pa mi nije jasno zasto…..Daj, pojasni, onako jednostavnim rijecima zasto Putinu nije tamo bilo mjesta!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Konobar

Malo pretjeruješ i sve mi to nekako sliči onoj, rekla-kazala Poljaci su i sami stradali u okupaciji poljske i te priče o sudjelovanju poljaka u mučenju uništavanju židova je lansirala ruska obavještajna služba, da zabije klin između Nijemaca i Poljaka i da olabavi kompaktost EU i NATO pakta, znači klasični… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator Mislim da niste u pravu jer ako ste primjetili da je film ŠOA sniman od 1973. do 1984. kada je Poljska bila komunistička država i kada je postojao poljski bratski susjed DDR!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentantor,de malo objasni navijacima koliko je pobijeno Poljaka u K sumi.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Bećarino, znaju oni dobro koliko su ih Sovjeti pobili(samo u Katynu oko 25 tisuća) ali neki neće prihvatiti tu notornu istinu, koju je kako sam već napisao, priznao i sam Putin i ispričao se je poljskom narodu u ime Rusije za taj zločin!

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Komentator

A znate li koliko je Poljaka ubijeno od strane ukrajinske vojske Stepana Bandere…Minimalno 60 000. To ti je brojka koju prihvaćaju i zapadni povjesničari. A koliko su se još Ukrajinci i Poljaci međusobno klali stoljećima prije? A vidiš…Katin je počinila vojska SSSRa, a to ne možeš jednostavno povezati s Rusijom,… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Konobar

@Konobar Gledao sam pozorno film prije par noći! Sve ste u pravu, samo da napomenem da su naspram židovskih patnji ostali nijemi, ogromna većina, i Hrvati, Srbi, Muslimani, Makedonci, Crnogorci, jedina država u Europi koja je na kraju rata imala više Židova nego na početku rata je bila, za mnoge… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

E ovo ti je malo jača glupost.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko
U siromašnim državama nije bilo (puno) Židova
Tek kada bi se neki vladar sjetio potaknuti trgovinu i obrte, npr Fridrih Veliki u Njemačkoj, potaknuo bi doseljavanje Židova.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Konobar

The Kielce Pogrom was an outbreak of violence toward the Jewish community centre’s gathering of refugees in the city of Kielce, Poland on 4 July 1946 by Polish soldiers, police officers, and civilians[1] during which 42 Jews were killed and more than 40 were wounded.[1][2] Polish courts later sentenced nine… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Konobar

@Konobar “Mislim da situacija danas nije nista bolja.” Nažalost, u pravu ste! Pišem mjesecima da nakon Brexit ako bude gospodarski uspješan i ako aktualni predsjednik velikog brata dobije još jedan mandat bojim se nekih novih velikih ratova u Europi jer populisti i desničari ništa novo i lijepo neće nam donijeti… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Konobar

Pa nemoze biti bolja,geni su cudo.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Miki,tvoj kralj je za dva sata pobjego u London.Cudno nikakog otpora u Beogradu,sam pohvala od nacista recenicom Jude frei.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, Srbija je bila pod nemačkom upravom, ti nisi

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

A logor Sajmište gdje je stradalo i skoro svo Jevrejsko stanovništvo Srbije je bilo u NDH.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sajmište je bilo negdje na granici između Nedićeve Srbije i tzv. NDH ali je ipak bilo na srpskoj strani i pod srpskom upravom, a možda su sudjelovali sa NDH.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

“Логор се налазио на територији тадашње Независне Државе Хрватске. Преко Министарства иностраних послова у Берлину, Немачка је затражила и добила одобрење да на тој локацији оснује логор. Услов који је НДХ поставила је да у логору не буде српских стражара, и да се логор снабдева из Београда [8]. Адаптацију простора… Pročitaj više »

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Komentator

Sajmište je bilo u NDH ali pod njemačkom upravom

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Nažalost u pravu si, Sajmište je bilo u granicama NDH! Dalje nisi u pravu jer je prvi ” oslobođeni grad u Europi od Židova” bio Beograd, a NDH nije imala jurisdikciju nad Beogradom, malo izvrćeš povijesne činjenice! I za vjerovali ili ne je do oslobođenja Beograda u listopadu 1944.… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Znam da te ne veseli ali ipak su većinom stradali i NDH.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nešto mi nije jasno! To je činjenica, da je Pavelić u svojoj vojsci na visokim vojnim položajima imao 14 Srba i čak 27 Židova.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator To je točno!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator
Može li izvor tih podataka?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Lucija

Luce, puna ti je glava raznovrsnih gluposti a ne znaš ovakve važne i krucijalne stvari i podatke. Pitaj Srbina Mlatu, čak je i njemu poznat taj podatak!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator Činjenica je i da je Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia, ni kriv ni dužan, postao Tomislav II Kralj Hrvatske, Princ Bosne i Hercegovine, Vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, Vojvoda od Aoste. Jer je Pavelić tražio od talijanskog kralja Vittoria Emanuele III da imenuje hrvatskog kralja. Pa… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

đeki, ne lupetaj. Što je tebi krucijalno (broj židova u ndh vladi) većini ljudi je nebitno, s razlogom.
Smaraš s tim glupim replikama, sredi se malo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator
Znači, izmislio si? Takav precizan podatak mora dolaziti iz više relevantnih povjesnih izvora. Ja bih bila zadovoljna i sa 2,3 imena i funkcije iz dokumenata NDH.
Umjesto toga – uvreda.
Standardni trol.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija Evo vam “vaš” izvor jer je na ekavici! P. S. Evo nek ostanu zabeležena imena ovih srpskih izdajnika, nepomenika (generala Srba, pravoslavno krštenih, u ustaškoj vojsci): Đuro vitez Grujić, Emil Uzelac, Lavoslav Milić, Fedor vitez Dragojlov, Zvonimir Stimaković, Mihajlo Lukić, Đuro Dragičević, Milan vitez Desović, Miroslav Opačić, Dušan Palčić,… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko
Molim ponovo: OTKUDA ste prepisali ta imena ?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Željko

Neki od njih su daleko dogurali i čak osvojili “časni naziv Vitez!!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Željko

Dragojlov i ekipa su se izjašnjavali kao Hrvati Pravoslavne vjere. A onih 28 Židova generala u NDH su ustaška izmišljotina.

M&M
Gost
M&M
1 godina prije
Reply to  Lucija

Prava se javlja, trol nad trolovima Lucefreak! Gujetina!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  M&M

“Mrsje” Lusjen”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  M&M

M&M
A vi ste:
a. ideološki protivnik,
b. zagovaratelj teorije da se da se holokaust nije dogodio, i drugih povjesnih revizionizama, naravno, sve “činjenice” na internetu…,
c. samo trol,
d. samo bolesni?

M&M
Gost
M&M
1 godina prije
Reply to  Lucija

Bože oprosti ovom bolesniku “Lucija” na svim grijesima i konvertizmu, spolnom, moralnom, vjerskom, ideološkom, političkom itd.. ,jer nije svjestan koliko je bolestan! Spasi ga od zla da ga uopće širi i sebe lažno prezentira i time drugima manipulira. “Spasi mu mozak” onog trena kada opet samo pomisli biti opet zloban… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  M&M

AMEN!!!!

M&M
Gost
M&M
1 godina prije
Reply to  Komentator

AMEN!!!!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija ne trudi se, nema smisla natezati se sa replikantom. Inače, on je pod c i d, nema trol nikakve ideologije osim love.

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije
Reply to  M&M

M&M Ajde odjebi,ti i tebi slični
odite na index,tamo vam je ekipa

Joso
Gost
Joso
1 godina prije
Reply to  Lucija

Koliko se sećam tebi je relevantan izvor i Wikikiki! hhhhh….

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Joso

Josina, imam ja izvora kol”ko ti qrac oće!!

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Komentator

Za Srbe ne znam ali tih 28 Židova generala u vojsci NDH su golema laž odavno demantirana i demontirana. Nijemci tako nešto ne bi dopustili. Bio je stari ustaški kadar iz prve emigracije Vlado Singer židovskog porijekla iako se nije takvim smatrao i Nijemci su nardeili PAveliću da ga odpremi… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša jako dobro znaš da nije bilo pod upravom NDH iako je Zemun bio teritorijalno u NDH… Zbog blizine tamo su deportirani ljudi koji su pohvatani u Beogradu. Njemci su svugjde bili gazde. Iako je bilo i drugih logora a ne samo sajmište. Srbija je kao i svaka zemlja imala… Pročitaj više »

Mimo
Gost
Mimo
1 godina prije
Reply to  neznanac

Eh kad se samo sjetim serije Otpisani i onog specijalnog policajca Krstica?.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  neznanac

Zar to nije i danas?

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, Srbija je bila pod Nedićevom upravom i on je drmao sudbinom židova u Srbiji!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Pa ne znam kako je to funmcionisalo, gazda je bio švaba, Nedić njima podčinjen i samo tu vidim njegovu krivicu. Neki kažu da je heroj, neki da je kvisling….neki da je spasao mnogo ljudi, neki da je pobio. Znam samo da su komunisti bili novi na sceni i da im… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Naravno da su Njemci bili gazde… A gazda ko gazda ima zahtjeve prema svojim podanicima.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  neznanac

Poslovica kaže: Veži konja đe ti gazda kaže, pa makar ga zatim i vuci pojeli!

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Mlata

Če bi Srbi izbrali Dražo in ne Tita bi obdržali Kosovo. Tako pa ne bodo niti juga svoje Srbije.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata,jesam prijatelju 50g.Hvala puno drzavi koja je dala kako ti kazes (nepismenom)sansu.Ponosan i na svoju djecu ,akademike koji nisu kupovali ispite.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Šta im to vredi kad nepismeni kolo vode

Rubikon
Gost
Rubikon
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Jeli kako da ne pa Rusi su sa Njemačkom dogovorili podjelu Poljske i napali je zajedno s Nijemcima te pobili oficire u Katynskoj šumi a Polja i su malene sami oslobodili Waršavu i uspije li bi da su im Rusi koji su bili odma preko visle dali podršku no šuge… Pročitaj više »

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Rubikon

@Rubikon
Valjda si htio reći da su ih ostavili na milost i nemilost Njemcima a ne Rusima ?

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Rubikon

NIti su dogovorili podjelu, a niti se taj sporazum u bilo čemu razlikovao od sporazuma koji su Poljaci potpisali sa Njemcima nekoliko godina …A i Poljaci su raskomadali Čehoslovačku godinu prije

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Nije bila nikakva tajna da je dotićni gospodin po struci humorista, pa ga i u tom kontekstu treba shvatiti.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Do koje granice ide falsificiranje povijesti, to je zbilja nevjerojatno. Ali, kao sto je netko rekao, tisucu puta ponovljena laz, postaje “istina”. U danasnje doba, dok jos ima zivih svjedoka, koga zanima istina, on do nje lako dodje. Ali, razmisljam, za 30-50 godina, kad netko bude pokusavao saznati sto je… Pročitaj više »

Velimir liber
Gost
Velimir liber
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Jos na kraju bu ispalo da su nacisti bili antifasisti.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Možda bi ipak svi sudionici konferencije na Jalti trebali solidarno isplatiti odštetu okupiranim narodime Srednje i Istočne Europe? Staljin je uzeo samo ono što je dogovorio sa Churchilom i Rooseveltom.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  nekoime

To je duboka misao ovde, popadaće u nesves’ mnogi

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

Sta očekivati od estradnog lika,Takvi su opasni na visokim mestima,

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Neznam zasto i zbog cijih interesa Zelenski poteze sada ovu pricu koja u konacnici nece donijeti ni njemu ni Ukrajini niceg dobrog .U nedavnoj proslosti zbog svoje nepromisljenosti i za tudje interese ukrajinci su zaklomplicirali sebi zivot. Gledajuci objektivno nasilnim putem su srusili demokratski izabranog presjednika i upustili se u… Pročitaj više »

mane
Gost
mane
1 godina prije

prekrajanje istorije na svim nivoima je mozda i najopasnija bolest danasnjice.badava knjige,istorijski dokumenti,arhivske gradje.istoriju izgleda pise mrznja,posoljena ekonomskim,ideoloskim i politickim teznjama

KGB rat
Gost
KGB rat
1 godina prije

S.o.vjetski rat … auschwitz bio je ruski logor … “grozni ruski film” … i Hitler bio je “KGB spijun”

Kongo kinta kunte
Gost
Kongo kinta kunte
1 godina prije

Ovaj se zelenas kamatar ne sekira sto ukrajinska profesorica mora prodavati tijelo poslije posla u skoli. Placa ca 150 eura mjesecno. Budaletini je na dnevnom redu bockanje ruskog mede dok ga ovaj medo ne pojede. Tzar Putin ima zaista doooobre zivce i steta da nije Kim tamo pa da njega… Pročitaj više »

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Bit će plača kad mu stigne zahtjev za plaćanje kompenzacija za Holokaust od međunarodnih židovskih organizacija sukladno članku 447. US zakona. Poljskim saveznicima i istomišljenicima je već stigao, dođe mu pola imovine u današnjoj Poljskoj, a koja je nekoć pripadala Židovima. Zeleni bi mogao dobiti račun na isto toliko, a… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Adriana

I eto im novog Izraela u Evropi,pola Poljske i pola Ukraine.Zlocini ne zastarijevaju.naplata ce stici.

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
1 godina prije

Pazi ti sad, pripadnik plemena koje vlada planetom i koje je inventiralo i CCCP i drugi beba rat i Šikija sa holikešom nekog optužuje…………..

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Kad covjek sagleda razmjere zapadnog “demokratskog” ludila i provokacija dolazim do zakljucka da je steta sto je warsavski pakt pukao. Bili su rusi naivni i meki sa onom pijandurom Jelcinom i Gorbacovom. Ona stara dobra vremena, istocni zapadni Berlin. Ima tu romantike. Danas plesu goli momci sa vibratorima masuci zastavicama… Pročitaj više »

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Mozart

Koliko znam i ideju komunizma su boljševicima servirali jezuiti

Komentator
Gost
Komentator