fbpx

Zelenski optužio SSSR za pokretanje Drugog svjetskog rata, ali i za holokaust

Zelinski optužio Rusiju

„Sovjetski Savez je kriv za izbijanje Drugog svjetskog rata i pokretanje holokausta“, izjavio je prekjučer  ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na brifingu nakon sastanka s poljskim kolegom Andrzejem Dudom tijekom posjeta Varšavi.

Tijekom posjete Poljskoj, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je govorio o Sovjetskom Savezu i njegovoj „krivici za izbijanje Drugog svjetskog rata“.

Jučer smo objavili članak o izjavama Olega Tjagniboka, prepunih povijesnog revizionizma i apsolutno besmislenih tvrdnji, na temelju kojih čelnik neonacističke stranke Sloboda traži od Kijeva da od Moskve zahtijeva „isplatu ratne i odštete za višedesetljetnu okupaciju“. I dok u slučaju Tjagniboka govorimo o političaru stranke koja u novom sazivu Vrhovne Rade nije prošla izborni prag i nema zastupnike u parlamentu, ovdje imamo izjave predsjednika Ukrajine i čelnika najveće političke frakcije u parlamentu, što daje ogromnu težinu njegovim riječima, koje u Moskvi sigurno neće proći bez odgovora. Zelenski je prvo govorio o Poljskoj, koja je prekjučer bila domaćin 75. obljetnice oslobađanja Auschwitza, komemoracije na koju nije pozvan zapovjednik pravne nasljednice Crvene armije, Ruske Federacije, ali su zato pozvane vođe sila poput Njemačke, koja se još jednom morala ispričati za zločine, ali onih zemalja čiji je doprinos borbi protiv nacifašizma zanemariv.

„Poljska i poljski narod bili su prvi koji su osjetili sukob totalitarnih režima. To je dovelo do izbijanja Drugog svjetskog rata i omogućilo nacistima pokretanje smrtonosnog zamašnjaka holokausta”, rekao je Zelenski tijekom konferencije za novinare u društvu poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

„Danas bi sve demokracije trebale udružiti snage. Europa i svijet danas ne smiju šutjeti, kao što je to bio slučaj 1939. Europa i svijet nemaju pravo na ravnodušnost i neaktivnost. Samo se kohezijom svijeta može suzdržati svaka agresija i spasiti čovječanstvo od novih patnji”, rekao je ukrajinski predsjednik, jasno se referirajući na vječnu „rusku prijetnju“, bez obzira na činjenicu da je Rusija, da je htjela, 2014. za nekoliko dana mogla biti pred vratima Kijeva, kao što je 2008. bila na ulazu u Tbilisi, ali je ruski predsjednik odlučio ne intervenirati.

U situaciji u kakvoj je bila Ukrajina i ukrajinska vojska, nakon podlog prevrata, kojeg su ukrajinski neonacisti proveli nekoliko sati nakon što je Janukovič obećao izbore, a jamci sporazuma su bili Njemačka, Francuska i „vječno iskrena“ i „vjerodostojna“ Poljska, ruskoj armiji, odnosno zapovjedništvima zapadne i južne vojne oblasti bi bilo dovoljno nekoliko brigada da umarširaju u Kijev. To nisu učili onda, a prema Vladimiru Zelenskom bi trebale učiniti sada. Tijekom svog govora, Zelenski se najprije usredotočio na bilateralne odnose s Varšavom, a zatim zahvalio Poljskoj na “podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine” i “aktivnom stavu u sankcijama protiv Rusije”. A onda je prešao na “povijesni” dio govora.

Podsjetimo, ovih dana se u Poljskoj obilježila 75. obljetnica oslobađanja logora smrti Auschwitz-Birkenau od strane sovjetskih trupa generala Koneva. Međutim, Vladimir Zelenski u petominutnom govoru nije spomenuo ni SSSR ni sovjetsku prošlost Ukrajine, ni pridjev „sovjetski“ općenito. Radije je govorio o podvigu i žrtvama ukrajinskog naroda odvojeno i sjetio se „junačkih djela ljudi Ukrajine“ i „devet milijuna Ukrajinaca, vojnika i civila, koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu”.

„Tragedija holokausta u srcu je svakog Ukrajinca. Nikada to nećemo zaboraviti“, primijetio je Zelenski, predsjednik zemlje čiji je nacionalni heroj Stepan Bandera, odgovoran za genocid nad Poljacima u današnjoj sjeverozapadnoj Ukrajini i nad Židovima u cijeloj zemlji, na kojima je najgnusniji zločin počinjen u šumi Babi Jar u blizini Kijeva.

Zakon Ukrajine iz 2015. zabranjuje uporabu sovjetskih simbola i pojam “Veliki domoljubni rat”, koji se ne smiju koristiti ni spominjati čak ni  uključujući tijekom proslava 8. i 9. svibnja, Dana sjećanja i pomirenja i Dana pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Hitler i Staljin su pokrenuli krvavi masakr Drugog svjetskog rata, a zatim pokušali podijeliti i podijeliti Europu. Ne bi dobili ovaj rat bez Ukrajinaca. Tu se nema što reći. Ali rat je počeo krivnjom Moskve i Berlina“, dodao je predsjednik Vladimir Zelenski u ponedjeljak u Varšavi.

Kazao je i da su dvije zemlje “uspjele smanjiti razinu nesuglasica oko

zajedničke prošlosti”. Ukrajinska strana je ukinula moratorij na istraživanja i poljski stručnjaci su proveli prva iskapanja u regiji Lavov. Sljedeći korak bit će obnova oštećenog groba na Manastirskoj gori s poljske strane i Kijev će kompleks uzeti pod zaštitu.

“Od sada ćemo se u našim odnosima usredotočiti na ono što nas ujedinjuje. Na primjer, Bitka kod Varšave, čija se stogodišnjica obilježava u kolovozu. Planiramo održati niz zajedničkih događanja. Jedno od njih bit će i posjet gospodina predsjednika Dude Ukrajini”, rekao je Zelenski.

Kada je spomenuo Bitku kod Varšave, Zelenski je mislio jedna od ključnih bitaka sovjetsko-poljskog rata 1919.-1921. u kojoj je Poljska uspjela zaustaviti napredovanje Crvene armije, one koja je Ukrajini omogućila širenje teritorija i pripajanje ruskih i zapadnih teritorija. Iako svugdje postoji određena razina povijesnog revizionizma, Ukrajina je posebna zemlja.

Vladimir Zelenski je u ponedjeljak uspio optužiti SSSR da je kriv za holokaust, što nikome nije palo na pamet, čak ni ograničenom Arseniju Jacenjuku, koji je obnašao dužnost premijera u prevratničkoj vladi. Cijeli svijet i akademska zajednica znaju da su boljševici stvorili Veliku Ukrajinu, kojoj je Lenjin 1918. poklonio Novorusiju, odnosno cijelo područje od Sumija, preko Harkova, Luganska i Donjecka do Hersona i Odese. Staljin je Kijevu 1940. dao Južnu Besarabiju, Sjevernu Bukovinu i Galiciju, a 1945. i Zakarpatje, da bi Nikita Hruščov u jednoj od pijanih noći 1954. odlučio Kijevu pokloniti poluotok Krim. Prije toga su ovu danas „suverenu zemlju“ stvorili kozački ataman i ruski podanik Bogdan Hmeljnicki, a kasnije su joj zemlje poklonili car Aleksej i carica Ekatarina Velika. Zna li to Vladimir Zelenski? Vjerojatno zna, ali je krhko znanje ako ste u poljskom taboru patoloških rusofoba.

FOTO: Nastanak i razvoj onoga što se danas zove Ukrajina

Nastanak i razvoj onoga što se danas zove Ukrajina

Na komemoraciji u ponedjeljak, 27. siječnja, u bivšem logoru smrti Auschwitz nije bio ruski predsjednik Vladimir Putin, iako je logor oslobodila Crvena armija. Na skupu je bio prisutan ruski veleposlanik u Poljskoj Sergej Andrejev, ali nije dobio priliku da kaže bilo što. Diplomat je bio prisiljen povijesnu istinu prenijeti novinarima. Andrejev je podsjetio da “Poljska ima neplaćeni dug Rusiji, a ne obrnuto”.

“Poljska danas postoji zahvaljujući pobjedi Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. Da nije ove pobjede, na ovoj zemlji ne bi bilo ni Poljske ni Poljaka. Zna se koju su sudbina čelnici Trećeg Reicha namijenili za ovu zemlju i njezin narod”, rekao je ruski veleposlanik novinarima na komemoraciji u Auschwitzu.

Tema falsificiranja povijesti je 2019. odredila je odnose Rusije s bivšim sovjetskim republikama i sa Zapadom, jer je Veliki domovinski rat i falsificiranje istine posebno bolna tema za Ruse i sve sovjetske narode koji su se borili protiv nacifašizma. Tako je prekjučer Der Spiegel objavio „kako su Auschwitz oslobodili Amerikanci“, ali su tijekom dana ispravili grešku zbog poziva ruskog veleposlanstva. Do kraja prošle godine je postalo potpuno jasno da je zemlja u kojoj je izbio „rat“ s argumentima povijesnih revizionista Poljska, koja je postala neformalni vođa kritičara i tabora patoloških rusofoba.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
262 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
9 mjeseci prije

Neka se Zelenski upíta zasto nije bio na proslaví holhausta u Jeruzalému.Zato,jer o ničem neodlucuje a njegovu banderovci sú bílí sluge Hitlera i nije imao mjesto na toj proslaví.Uz své to Zelenski moze mlatiti praznu slámu jer ničem neodlucuje,uskoro sú njemu daní odbrojani i Banderovcima,proljece dolazi i slijedi bjezanija iž Ukrajině.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Slažem se, u Ukrajini je stradalo najmanje 60% ukrainskih Jevreja.

Živa istina
Gost
Živa istina
9 mjeseci prije

A pod Staljinom 25% Ukrajinaca do početka WW II!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ukrajinci su bili velike žrtve, kako od Staljina tako i od Hitlera. Počelo je sa “holodomorom”, a završilo desetkovanjem Ukrajinaca od strane švaba!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Da li su samo u Ukrajini umirali od gladi, takođe ne zanemari koliko je deo Rusije pokllnjen Ukrajini….naravno,lakše je lupati gluposti.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ebi ga Siniša, pa nisam ja izmislio taj pojam”Holodomor” nego o tome piše u svim enciklopedijama i povijesnim knjigama, pa što sam tamo vidio i pročitao, to ovdje pišem. To je bila Staljinova borba protiv tzv. “kulaka” i malo se je u tome pretjeralo, sve su im pokupili i niti za sjeme im nisu ostavili, pa nastala glad i sve posljedice koje je ta glad stvorila!

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Komentator,hvala na informacijama.Prije 50g.sam se svadjo sa mojim kumom,kad sam sluso ovo ,sto ti pises i puno vise.Istina ce polako izlaziti,samo me zabrinjavaju ova navijacka mladost.

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Nisi izmislio Gladomor ali izmišljaš o tom Gladomoru..
A pored svega kakve to veze ima sa Rusima…
To se desilo u doba SSSRa…a tu je bilo jako puno ne Rusa na čelnim pozicijama..
SSSR je nastao u prevratu svrgavanjem ruskog cara…
Teritorij Ukrajine je prije SSSRa bio nekoliko stoljeća zajedno najprije sa moskovoskom kneževinom i sa ruskim carstvom…
Moskovski knez ih je spasio od Poljaka te im praktički oslobodio teritorij a i kasnije su im poklanjali teritorij…
Neka Ukrajinci traže odštetu od Poljaka za višestoljetnu okupaciju i zloćine
Smiješne dvije države

Živa istina
Gost
Živa istina
8 mjeseci prije

Da!!! Jer je drugu staljinu bilo draže izvozti žito u nacističku njemačku i dobiti dolare da može on i njegova oligarhija dobro žviti nego narod ukrajine!

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

Cijeli pojas od harkova pa do Odese je Lenjin poklonio Ukrajini koju je on i formirao iako to područje sa Ukrajinom nema nikakve veze

Živa istina
Gost
Živa istina
8 mjeseci prije

Molim podatak o destkovanju Ukrajanca pod Hitlerom! Staljin je više Rusa pobijo nego WWII od njemačke ruke!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Istina je, ali ćeš to nekima ovdje teško zabiti u glavu!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ja napisao isto to pre neki dan i stotinu minusa dobio, uvrede bla bla….kada vi to kažete malo drugačije je vidim! Mlata iritira valda, ne znam

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Ukrajinci nisu niti blizu najveće žrtve boljševizma, a i sami su bili dijelom boljševičkog pokreta…
A kao država ne bi postojali da im nije bilo Moskovskog kneza i ruskog cara…
Ukrajinski kozaci su bili vjerni podanici ruskog cara ( za beneficije) i širili ga na istok

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Problem je u tome da gladomor nije pogodio samo Ukrajince i ima veze sa kolektivizacijom, a od Ukrajinaca su nastradali oni bliski Rusiji jer je najviše stradao Donbas…
Današnji zapad Ukrajine je tada bio dio Poljske…
A to što su ih Švabe dijelom eliminirali je pokazatelj da se ulizivanje ne isplati…
U dijelovima Ukrajine su se htjeli uvući Hitleru u šupak i pošto poto staviti u službu Hitleru…
To je pokazatelj da niti ovo tvoje ulizništvo neće ništa dobro donijeti hrvatskom narodu..-
Bolje ti je da se držiš istine…
Poljski sporazum sa Hitlerom i komadanje Čehoslovačke je općepoznata stvar

Miki maus
Gost
Miki maus
9 mjeseci prije

Proslava Holokausta ? 😂🙈

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Milance ja sam negdje procitao da je ovaj Zelenski jevrej jeli to istina ?

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
9 mjeseci prije

Z.A. svi koji upravljaju hazarijom cvaj su zexkratensi a Moše gore zameće tragove od skvo. Sad se zamisli kako su to prema hazariji cvaj u CCCP-u bili darežljivi, kako su joj poklanjali teritorije, pa naravno kad su pravili buduću hazariju cvaj još u ono vrijeme, dugoročni su to planovi. E sad se isto zapitaj zašto Nosferatu dozvoljava pravljenje rova-hazarije cvaj prema Moskvi? Nije ti čudno da strateški nije zauzeo sve do Pridnjestovlja, Odese, Dnjepra i Kijeva da poveča dubinu za sljedeći rat koji uvijek dolazi od onih koji su mu braća i koje hvali na sva usta glumeći mudrog kao fol rusa?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Subaru
Mislim da se varas, Putinu i buducem trba manevarski prostor jer khazari s one druge strane su jos prejaki. Ako su ih likvidirali u 10-om vijeku, likvidirati ce ih opet.

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
9 mjeseci prije

Samo se ti nadaj dok oni spremaju genocid nad svim zemljanima. Budeš se uvjerio tko je i što je Nosferatu i da ja ne pričam u vjetar. Sječaš se kako su 33-e objavili rat njihovom bratu po krvi Šikiju i Teutoniji a imali toliku moč da čemeriku momentalno uvuku u rat za njihove interese. Jel se pitaš pa ako im je Šiki toliko smetao i bio “protiv” njih zašto ga nisu koknuli ko Kenedija, Fejsala, Palmea, Staljina? E sad se zapitaj zašto ne uklone fizički Nosferatua ako im toliko smeta kao što je Berija otrovao Staljina? Pa što bi, Nosferatu treba da uradi svoj posao do kraja isto kao što je trebao i Šiki!!!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Kad je Nosferatu tako velikodusan, zasto im nije dao Krim?

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Hoćeš nećeš ima nešto u tome. Veliki prijatelji turci kopaju novi kanal kod Istanbula, da bi zaobišli Montreaux konvenciju, a Putin šuti.
Ako zaista prokopaju taj kanal i ameri dovuku pola flote u Crno more, uključujući i par nuklearnih podmornica, strateška pozicija Rusija se mjenja iz korijena, i zahtijeva ogromne resurse da bi se održala ravnoteža.
Isti rezultat može se postići bez trošenja suludih resursa, najprije zauzimanjem službenog stava Rusije da se Montroux konvencija odnosi na kompletno Crno more a ne samo na Bospor, što je i logično, a zatim i objavom jednostavnog ultimatuma, najprije Turskoj da će kopanje kanala smatrati objavom rata i gradilište raketirati, do upozorenja svima da će se svi brodovi koji ulaze u Crno more mimo konvencije potapati bez upozorenja.
Ukoliko Putin to ne uradi, već mirno dozvoli izgradnju kanala, može se reći da Nosferatu polako izlazi na otvoreno.
Mada, i dalje se nadam da to nije istina, hebi ga.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Koja igra riječima…slažem se Ivo.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Šta, ameri iz Rumunije ne mogu da dobace do cilja, mora podmornicom?

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki /zamlata, pitanje ti je toliko idiotsko da nije vrijedno odgovora. Nazad u školu. Osnovnu.

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
8 mjeseci prije

Ivo, samo se zapitaj, zašto im Nosferatu toliko “smeta” a dozvoljavaju mu da se prešetava okolo, ono slučajno kvar na zrakoplovu i tako te fore? Misliš da vladari Rusije i svijeta to nisu u stanju? Iz svakog rata je prva korist prinošenje ljudskih žrtvi stvoru na oltar. Druga je preformatiranje teritorija bilo to država bio to kontinent bio to čitav svijet. Treća je materijalna korist jer se zarađuje kreditirajući sa kamatama sve strane i prije rata da se naoružaju i za vrijeme rata za potrošeno streljivo itd. i poslije rata za obnovu porušenog. Nosferatu ima svoju funkciju da odradi do kraja kao što ju je imao i Šiki i Staljin i Sadam i zato ga se ostavlja da odradi zadano. Šikijeva uloga je da bude inicijator porođaja bebe a pošto se ona rađa u krvi zato je to moralo platiti 50 miljuna zemljana i nisu ga spriječili u naumu, a mogli su, iako je i njihove istrebljavao. Staljin je tu bio da rusi doprinesu najvećom žrtvom iako se zaboravlja da je i kineza dato sličan broj. Sadamova je uloga bila da krvare iračani i perzijanci desetljeće i onda je nagrađen omčom. Ruzi je glumio kauboja genijalca dobročinitelja mitskih mojsijevih proporcija u drugom beba ratu a kad nije dao da se beba porodi bio je prebačen u vječna lovišta. Nosferatu glumi otpor a da je taj otpor stvarni završio bi ko Ruzi, gluma mu je na zavidnom nivou kad ga puši 99,999999 zemljana uvjerenih u njegov pozitivan utjecaj na Rusiju i svijet. Ti ovdje otvaraš treće oko (i Z.A. takođe) da vidiš stvarnu sliku uloge zvane Nosferatu, ima i drugih ali ti to javno obznaniš a drugi čekaju da se dogodi pa da budu generali poslije bitke.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Krscanstvo dosta govori o stvoru ali to je malo u odnosu koliko se poklanja paznje stvoru u Islamu pa je i to mozda razlog unistavanja muslimana i Islama . A metode unistenja se ne biraju ide se dotle da muslimani ubijaju muslimane a to je sto se tice gospodara svemira neoprostiv grijeh. Poslanik je pokazao zemlju gdje zivi stvor (V. Britanija) .Vidim da si upoznat o cemu prica Sejh Imran Husein pa nebih opisivao po cemu ce se moci prepoznati stvor mnogi bi to pogresno protumacili .U prvoj suri u Kuranu vrhovni se je obratio razumnim a ne pametnim i ukazao na stvora. Pocetak Kurana je ukazivanje na postojanje stvora.Pa i tebi nista ne vrijedi sto se obracas pametnim , vecina nas i na ovom portalu imaju takvo misljenje o sebi a nisam ni ja izuzetak , a jesam li ja to, to je drugi padez. Malo je na svijetu razumnih , evo i ovdje na portalu zna da se zarati bas ko u Siriji .

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Z. A.
Gdje to piše?
Gdje je to Poslanik ukazao na Vel. Britaniju?

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Lucija to je iz hadisa. A hadis je ono sto je poslanik govorio jos za svog zivota a mnogi vjernici to su culi . A ovaj hadis o kojem ja pricam je vjerodostojan jer je potvrdjen iz vise izvora. Poslanik je jos za svog zivota stalno vjernike upozoravo na stvora i njegove mogucnosti i snagu . Poslanik je imao odredjene nadnaravne moci poput recimo poslanika Ise (Isusa) a jedna od tih nadnaravnosti je bila sto je mogao vidjeti buduce dogadjaje i da se razumijemo neradi se o proricanju .Istu takvu moc je imao i poslanik Jusuf(Josif)

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Ko da je ovaj komentar bitan kad si ti u pitanju, samo se osvrni unatrag i bez ovoga si ti bio torcida. Najbolje je neke komentatore ne registrovati i zobici pa neces imati ni potrebu da reagujes . Treba izbjeci radoznalost.Ti kad si u pitanju ja nisam nesto posebno radoznao ali ipak si mi uspio skrenut pozornost

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Drag je i meni zapad i EU i USA samo mi se nesvidja stil . I sto sam ti napisao sad ozbiljno mislim . Dragi su mi ali stil im je ispod renomea. Ovo je moja konstatacija koja za mene vazi a ti ovo netrebas prihvatiti jer imas svoja ubijedjenja.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Naravno Ivo, da to nije istina i u krivu si, kad tako razmišljaš.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, činjenica da si ti suprotnog mišljenja navodi me na to da sam ipak u pravu.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Dosadašnja praksa ti ne ide u prilog, sve si profulao! Ni jedna atomska nije nigdje eksplodirala!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Gubi smisao postojanja polako…..nadavao mi se pluseva samo ga sramota da prizna

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Kako ne, maloprije si bio na nuždi. Osjeti se nadaleko.

Radovan
Gost
Radovan
8 mjeseci prije

More bre Ivo, smorio si se k’o krtica u saksiju. Naporan si čoveče.
More bre, kad te dunem, lebac će ti se ogadi!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Dodij”o Ivo i Bogu i čoveku!!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

samo mirno đeki, gazda će ti počistiti kućicu. Kupi svoje nickove i kreni. Ajde.

Radovan
Gost
Radovan
8 mjeseci prije

Ama more ko kondrac si Ivo. Ne čitaš sebe.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

miran, kuco. Ne laj.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Baš juče naleteh na jedan podatak…5,7 miliona cibilnih žrtava u Poljskoj a od toga 3 miliona Jevreja,zbilja respektabilne žrtve.
Kažu…”Kada bi pametni stalno popuštali budale bi svijetom vladale” međutim došlo vrijeme “kada su pametni zašuteli a budale pričaju”.

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije

Sinisa,vec dugo od kralja do danas budale vladaju ovim prostorima.Pametni Vucic danas izjavljuje,nema vise oluje ni traktora.Sto to nije izjavljivo 1995g.u Glini.Pametni CE to razumjet.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Bitno da kod tebe cveće cveta.

varjag
Gost
varjag
9 mjeseci prije

Jadna je Ukrajina sa svojim predsjednicima, FUJ!!!!!!!!!!!!!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
9 mjeseci prije

Njima sú daní odbrojani, prezive proljece bití ce dobro

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije

Naslede ih patriote koje će povesti Ukrainu napred…tako misliš u stvari?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Milance,
ne igraj se na babu Vangu, nije bas pogodila puno stvari.

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije

Ovaj čovek je na intenzivnoj terapiji u ambulanti CIA-NATO .

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

I starijim kuhinjama…dvjema…

KGB
Gost
KGB
8 mjeseci prije

… ili intenzivnoj terapiji KGB

Restart
Gost
Restart
9 mjeseci prije

Nije čudo što je svet ovakav. Većina današnjih ”državnika” su debili, kao i ovaj iz Ukrajine.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Restart U pravu ste uz malu ispravku! Nije većina, nego skoro svi!!

JackPot mirovina 😱
Gost
JackPot mirovina 😱
9 mjeseci prije

A ja taman pomislio da će se Ukrajinci skulirat a kad oni provociraju naglo testiranje Iskandera. Evo ti ga na novog žarišta u EU. Neće Rusi dozvolit da im NA🙂TO pokuca na vrata. Treba Rusiju držat u stalnom šahu… Nema mira nigdje na ovom Svijetu. Ako doživim jebenu mirovinu JackPot!

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

Staljin je bio manijakalni diktator i masovni ubojica baš poput Hitlera i Pol Pota.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

5 minusa, ali niti jedan odgovor. Dakle, po vama Staljin nije bio manijakalni diktator i masovni ubojica. Molim odgovore.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Diktator, ubica, sklon paranoi….ni blizo manijak kao Hitler, PolPot, kraljevi sa Zapada, Pa..lić koji su ubijali iz zadovoljstva i koji su se trudili da svoj posao čine što je moguće efikasnije.

Milenko
Gost
Milenko
9 mjeseci prije

Siniša bre drži nos u svom loncu, 4 bre rata u 30 godina, vrh vrhova, komšija nigde a supa se oladila. Molim te da ne spominješ naša sranja ostavi ih u svom loncu.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Meni ne smeta takve stvari davati na uvid.
Nešto kontam…u 30 godinasu 2 pomora nad nama učinili, za 10 godina 4 su rata protiv nas pokrenuli i opet smo fizički opstali;sada su i u Crnoj Gori pokrenuli hajku na nas i opet narod opstaje……
Pa recite da nije ponos biti Srbin……ništa nam bre ne možete.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

E moj Siniša, ti si mi nekakav komičar, kalibra tog Zelenskog iz Ukrajine! Protiv vas su pokrenuli 4 rata hahahahaha! Vi jeste izgubili 4 rata, ali ste ih sami pokrenuli a ne nekakakve zapadne sile, koje su nas tobože posvađale i okrenule nas jedne protiv drugih. Nije tu bilo nikakvog građanskog rata, nego čista klasična agresija protiv ostalih naroda sa vaše strane, da se razumijemo!!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Srbija sama krenula u tu avanturu bez podrške neke velike sile tada?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

U šta je Srbija krenula?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ma možeš ti vjerovati i u djeda mraza…tvoja bolest a ne moja.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Sinisa Činile ste zločine iste što je i nacistička Njemačka činila!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A vi ste sjedeli onako nezainteresovano za dešavanja oko vas?

Purger
Gost
Purger
8 mjeseci prije

Siniša, ti nisi sav svoj, spusti se na zemlju da ne padneš, naglo.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

Pita ruse koliko ih je po bio NAKON 2. sv. Rata

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

A koliko ih je pobio

Samo ko papagaji ponavljate englesku propagandu. Staljin jeste pobio ali ni blizu toliko koliko mu se prišiva

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Pobio je on još više ljudi nego se sada piše, tko ih je mogao izbrojiti!?

slomigreed
Gost
slomigreed
9 mjeseci prije

” Točan broj žrtava se ne zna, ali se pretpostavlja da je od gladi umrlo od 750.000 do dva milijuna ljudi.
Zbog kontroverzne odluke britanske vlade o izvozu hrane iz Irske u Englesku usprkos tome što u Engleskoj nije vladala glad, a u Irskoj jest, te ovrha kojima su raseljeni na stotine tisuća Iraca koji su emigrirali, neki povjesničari idu toliko daleko da veliku glad nazovu genocidom.”

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Kakva je razlika između ubijanja iz golog zadovoljstva i ubijanja naroda, da bi živio narod, kako su to znali govoriti Lenjin i Staljin pa i Mao ce tung malo kasnije a poznato je da je taj “trojac” nadmašio Hitlera po broju ubijenih Oni su uspjeli pobiti sve skupa blizu 100 mil ljudi uglavnom vlastitog naroda a Hitler je tu bio manje uspješan i pobio je oko 25 mil ljudi većinom pripadnika drugih naroda i ne svog naroda kao ta trojica!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Samo Rusa ima 24 miliona…žestoko si……..

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ne računam tu vojnike, koji su poginuli sa oružjem u ruci, a takvih je na strani Sovjeta bilo oko 20 mil. nego sam mislio na civile zajedno sa pobijenim židovima!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki /komentator, pogrešno si mislio. Kao i uvijek. Ne lupetaj bez veze i provjeri brojke prije nego što zineš. Ubijenih ruskih civila je bilo 20 miliona, vojnika 8 i pol miliona, od čega je polovina ubijena glađu nakon zarobljavanja.
Holomodor-brojke neprovjerene, vjerovatni razlog namjerno skrivanje hrane od strane kulaka i mešetara hranom, po vjeri pogađaš kojih.
Staljin definitivno nije imao tu namjeru, za razliku od engleskog genocida glađu nad Ircima, zbog čega su ovi masovno iseljavali u Usa.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ivo, sve što znamo o tebi nam govori, da ti ne možeš biiti nekakav relevantni izvor tih i takvih informacija jer si bolesno pristran plus toga, često svjesno lažeš i izmišljaš kojekakve podatke, poznate samo tebi!

Mislav
Gost
Mislav
8 mjeseci prije

@Ivo,

Ne lupetaj sada ti!

Staljin je poubijao više od 20 milijuna ruskih civila, a brojke ide u i preko 30 milijuna sigurno, a što se tiče irske povijesti uopće nije izvršen nikakav genocid ,kojim se zlurado koriste većina Iraca opet zbog njihovih religijskih razlika sa englezima.
Činjenica je da se je krumpir služio za prehranjivanje ljudi i stoke. A do sredine 19. stoljeća gotovo trećina sve obradive zemlje koristila se za uzgoj krumpira.
Prosječni Irac svaki je dan jeo krumpir — i gotovo ništa drugo!
Tisuće malih zakupaca živjelo je u krajnjem siromaštvu. Nisu mogli kupiti meso, a ni mnoge druge namirnice. Uzgajali su krumpir, jednu od najosnovnijih kultura koja je u tim uvjetima bila najjeftinija i najjednostavnija za uzgoj. A urodi su bili jako loši.
Uostalom, nedaleko od irske “svete” planine, Croagh Patricka,* nalazi se jedan brod poput malog jedrenjaka iz 19. stoljeća.
Na njegovim jarbolima mogu se vidjeti potresni likovi ljudskih kostura.
Taj je jedrenjak velika metalna skulptura koja je službeno otkrivena 1997. u znak sjećanja na jednu od najvećih tragedija u povijesti Irske koja je nazvana Velika glad. Kosturi i jedrenjak simboliziraju smrt i masovnu emigraciju!
Uostalom, Irska nije jedina zemlja koja je bila pogođena glađu.
Mnoge zemlje suočile su se s tim problemom.
Godine 1845. Irska je imala oko osam milijuna stanovnika, 5 god.kasnije,otprilike milijun i po stanovnika umrlo je od posljedica gladi!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki /mislave, Staljin ih je pak poubijao preko 750 miliona, provjereno. Od čega 920 miliona rusa. Evo, sad se raduj.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Vučeš traume s velikog odmora….odavde vidim

Mislav
Gost
Mislav
8 mjeseci prije

@Ivo,
Putin je u jednom od svojih govora rekao: “Svi znamo tko je bio Staljin i o tome dalje ne moramo govorit..” Ogradio se,jer zna koliko je god imao recimo dobrih namjera,a prilično puno toga mu se je “omaklo” kontroli. Bilo bi najbolje da svi živimo u iluziji, ali realnost je poprilično okrutna, koliko god ponekad dobrih namjera imali.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Interesantno da je Staljin i dalje omiljen u Rusiji, a omrznut i demoniziran na zapadu. Da je zaista bio zlo za Rusiju, kao recimo Jeljcin, onda bi ga na zapadu slavili. Pametnome dosta.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Minimum…nezvanično je brojka i veća, od 750 miliona preko milijardu Sovjeta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Nije, eto, ništa manje ili više od drugih. I što sad’ I ovdje uopće nije tema Saljin zato što su u Crvenu armiju išli svi, komunisti i ne, jer to više nije bilo pitanje ideologije, već opstanka domovine i života općenito.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Staljin je napravio dvije dobre stvari, likvidirao je Lenjina i Hitlera.
Jos i trecu; Ispraznio je Ruse iz logora i metnuo ove druge, zato je danas simbol zla.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

nije uopće likvidirao lenjina, odakle te izmišljotine?
štoviše, još je promovirao njegov kult ličnosti.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Lenjin je likvidirao sam sebe, jer je umro od sifilisa!! Toliko na znanje nekima, koji to još nisu znali!!

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Lenjin je umro od posljedica atentata. Žena koja je pucala, za ovaj portal važno, bila je – Židovka. Poslije se povukao. Bio je još jedan pokušaj atentata prije Lenjinove smrti.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Lenjin je preživio ranjavanje i što se toga tiče, on bi još dugo poživio, ali presudio mu je uznapredovali sifilis! A tobožnja smrt od ranjavanja je bio ” pokušaj spašavanja vojnika Lenjina” Tako su mu htjeli na neki način spasiti “čast i ugled” i istovremeno spasiti “čast” oktobarske revolucije!

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Luce ne vjerujem da se ovako nisko spuštaš. Publika je specijalna, no neku razinu treba držati.

Miki maus
Gost
Miki maus
9 mjeseci prije

Laki, Staljin se obvezno mora spomenuti cim se spominje Rusija. Po dosada napisanom izgleda da je pobio bar 100 milijuna Rusa, a Ukrajinaca jos i vise. Pa, glup, pa nije znao da ce ga Hitler napasti, ukratko totalni moron! Mislim da je najaca tvrdnja da nije znao da ce ga Njemacka napasti, kao da je moguce sakriti milijune vojnika na granici prije napada!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Ma daj molim te 100 milijuna milijuna trilijuna. čak i one nerođene, A sve ima u arhivu u Lubjanki . samo kome treba istina?

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Kakve veze ima karakter Staljina sa prekrajanjem povijesti

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Lenjin je bio 5 puta bolji (gori) od Staljina u tom pogledu.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

A prema Trockome i njegovom fanatizmu Staljin je bio obični šegrt

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Hoćeš odgovor? Kako bi bilo ovaj: pažljivo prouči povijest, kako Rusije tako i zapadne europe, zapamti činjenice i ne lupetaj gluposti.

Zoran Aleksic
Gost
Zoran Aleksic
8 mjeseci prije

Dao sam ti plus pa ne drami. Jeste bio despot a i manijak uz to i ubica. Opet mi je drugoplasirani, za koplje dva iza Hitlera. I jo[ nekoliko iza najnovijeg svetskog carstva.

Radoznali
Gost
Radoznali
9 mjeseci prije

Pa bio je diktator. Inače Gruzijac. Takvi se masovni ubojice rađaju svugdje po svijetu i to nema veze sa nacijom. Inače Staljin i njegov glavni zapovjednik u Sibirskim logorima smrti rimokatolički kardinal Gregory Agagianian završili su istovremeno Jezuitski seminar u Tbilisiju.

Mislav
Gost
Mislav
8 mjeseci prije

Jezuiti su sekta nastala od katolika, uglavnom iraca. Irci su najpoznatiji po svojoj jezuitskoj sekti.

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Gregory Agagianian zvuči ko Armenac..katoliik Armenac? Oni imaju svoju posebnu crkvu

Madrid
Gost
Madrid
8 mjeseci prije

Sto ti bolan dadose ovolike minuse.nista nisi slagao.

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

taman ti je takva panmet kakav ti je i nick!

Keko
Gost
Keko
9 mjeseci prije

Pa zar nije SSSR 1939 okupirao Poljsku? Ili pojedinci to skrivaju i zanemaruju!

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Nije u potpunosti tačno…vratio je deo Sovjetske/Ruske teritorije koju je Poljska okupirala 20ih prošlog vijeka,nađi tu granicu i sve prekobte granice možeš nazvati okupacijom. Međutim….u tadašnjim gepolitičkim dešavanjima proboj na Baltik i u Poljsku je bio savršen manevar jer ti kilometri su uz ustanak u Jugoslaviji (ko je ustanak poveo razna su tumačenja ali neka bude da se desio narod) su bukvalno SPSLI Sovjetski savez/Moskvu/Lenjingrad/Staljingrad.
Tumačenja su raznorazna ali ostaje da su sa Hitlerom svi mnogo pre Sovjeta sklapali saveze i činili okupacije tuđe teritorije tako da je degutantno sve pojednostaviti kao ti i NATO a u tome zanemariti ulogu današnjih članica NATO.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

To što je SSSR vratio od Poljske je danas u sastavu Ukrajine, Bjelorusije i Litve i Rusija sa tim nema nikakve veze.

Isto Ime
Gost
Isto Ime
9 mjeseci prije

Dio Poljske, sada je lako pricati, stavi se u ono vrijeme. I ne zaboravi , onda nisu imali Internet, sada je protok informacija toliki, da obicni puk ima real time informacije. Lijep primjer, narod Nizozemske je sprijecio WW3, odbacujuci na referendumu pripajanje Ukrajine Europi 2016 https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Dutch_Ukraine%E2%80%93European_Union_Association_Agreement_referendum . ( Na zalost bogatih, koji su izgubili lijepe novce u propalin investicijama – farma pilica i jos toga u Ukrajini)

slomigreed
Gost
slomigreed
9 mjeseci prije

cehoslovacka okupacija je izgleda izmisljena????????????

slomigreed
Gost
slomigreed
9 mjeseci prije

pa zar poljska nije okupirala cehoslovacku sa hitletom 1938???????

“Francuska i Velika Britanija dopustile su Njemačkoj okupaciju svih područja u Češkoj u kojima su Nijemci činili većinu, a već 1939. njemačka vojska okupirala je i ostatak Čehoslovačke.”

kako to??????????ß

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

Nije. SSSR je oslobodio Poljsku od nacista i omogućio im da prisvoje gomile njemačkih teritorija

mladen delic
Gost
mladen delic
8 mjeseci prije

joooj boudale….je li ovo moguce ljudi!!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
9 mjeseci prije

Pozvat čelnike Amerike, Engleske, Njemačke, Japana, Italije, Danske, Finske, Poljske, Ukrajine, Rumunjske pa čak nažalost i Hrvatske i Srbije i imaš naci show paradu. Ludilo
P. S. Sve nabrojane zemlje su ili potpuno ili djelomično ili financijski bile na strani sile osovine. Moguće san neku zemlju i previdija

Lux
Gost
Lux
9 mjeseci prije

Kakva Srbija druže….nešto si pomješao

Majk Majers
Gost
Majk Majers
9 mjeseci prije

Na čijoj strani se borila paravojna skupina četnici? Na istoj strani ka i ustaše. Gori san napisa i “djelomično” bile na strani naci gamadi. Nisu ni svi Rumunji, Ukrajinci bili na naci strani, al dio jest.

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

nedic, ljotic, kosta pecanac…

SamoKratko
Gost
SamoKratko
9 mjeseci prije

Po kojoj je to klasifikaciji Srbija svrstana u navedeni spisak? Koliko je meni poznato, Srbija kao državni entitet nije postojala za vrijeme II svjetskog rata, jer je bila raskomadana između Mađarske, Bugarske, Italije i Njemačke.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije

Pa imali smo vladu, predsednika vlade…

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

zamlata, zar nisi maloprije komentirao da ste bili pod okupacijom? Odluči se, ovako ti je trolanje neozbiljno.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Okupaciona vlada, tako je….uvek ima kukavica koji se poviju kako vetar duva, to ti najbolje znaš

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Ivo, Mlata je antiprotivan svima i svemu pa i samom sebi.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Nedićeva Srbija, zar ti to nije poznato?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nedićeva Srbija….ti ili si bezobrazan ili si zloban kada nećeš da predstaviš da je u Srbiji onomad bilo barem 4 pokreta….Nedić,Ljotić,Draža i Komunisti a to što je Nedić ima “legitimitet” od Nacista ne znači da je Srbija njegova. Super onda….Pavelićeva Hrvatska!?

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Sinisa, pusti ih, Njima nikada nece biti jasno zasto je njihov zagorac vodio svoje partizane kroz Srbiju pa su svabe naplacivale njihovo djelovanje sa 100 za 1 a ne kroz svoje rodno Zagorje zelene.
Vrijeme je da mijenjam taktiku, od sada samo citam clanak bez citanja komentara, poslije toga citam samo naslove i na kraju ‘ebite se bez mene.

Purger
Gost
Purger
8 mjeseci prije

A misliš da će netko primetiti da te nema ? ne idi u Moravu ako ne znaš da plivaš.
Srbi imaju gadan problem, umislili da su bitni a bežali do Krfa.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Njihov bojni poklič: Bežmo braćo, pobeda je naša!!!

Miki maus
Gost
Miki maus
9 mjeseci prije

Ima nesto u ovome sta govori ova spodoba Zelenski da je SSSR kriv za 2 svjetski rat u Evropi. Da se SSSR predao kao i ostale zemlje Evrope, Poljska, Francuska itd, a ne krvavo borio protiv nacista, rata nebi ni bilo. Vjerojatno je nato mislio Zelenski. Drugi narodi Evrope su odmah klekli pred Nijemcima, nezato sto su kukavice, nespremni, nesposobni za rat i ratne uzase, nego zato da se izbjegne rat! A, ne kao glupi, primitivni Sovjeti koji to neshvacaju pa pruze ogorceni otpor i jos, zamislite, pobjede Naciste! Dosada su Nijemci bili krivi za 2 svjetski rat u Evropi, sad vec su i Rusi krivi, a uskoro ce Rusi biti jedini krivci za 2 rat, a Nijemci su pokusali sprjeciti zle Ruse u tome groznom naumu, ali eto nesretno izgubise rat od Ruske nemani.

Mak
Gost
Mak
9 mjeseci prije

Koji drugi, nisu baš svi!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
8 mjeseci prije

Nadam se da je sada domaćim, balkanskim tutlekima malo jasniji povijesni revizionizam i neredi na juznoslavenskim prostorima. Na ukrajinskom primjeru moguće je rasvjetliti raspad SFRJ!!! Naravno da budale ne izvlače pouku iz tuđih, a pogotovo ne iz svojih grešaka.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Koca,dobro rece Americki filozof,samo budala umre a u zivotu ne promjeni misljenje.Sta pricas o revijonizmu,najveci su ljigavci oni koje istina ne zanima.Rece dobro otac nacije,mi lazemo da opstanemo i sebe utjesimo.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
9 mjeseci prije

…..ovaj lik i njegov “panje” kolega zajedno ? koja koncetracija gluposti!!

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
8 mjeseci prije

Profesija mu je glumac humorist, te ga u tom kontekstu i treba shvačati.

Miki
Gost
Miki
9 mjeseci prije

Još je gore od predaje ići sa nacistima u pakt Molotov-Ribbentrop ili Cvetković, Marković…

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Taj pakt Molotov Ribentrop je činjenica i ono što je poslije uslijedilo, bio je početak WW II Nijemci s jedne a Rusi s druge strane i počeli su jedni i drugi likvidirati sve one, za koje su mislili, da će biti smetnja njihovoj nadvladi u Poljskoj. Isto tako, zločin u Katinskoj šumi os atrane Sovjeta je činjenica, što je priznao i sam Putin. Sve komunističke partije Europe a među njima i KPJ-u su pozdravili pakt iliti sporazum između dvije bratske radničke partije sovjetske Kompartije i nacional socijalističke radničke partije Njemačke. Na primjer. jugoslavenski komunisti nisu ni “mrdnuli”, kad je Njemačka 6 aprila 1941 napala Jugoslaviju, nego je reagirala tek kad je Hitler pogazio dogovor Molotov Ribentrop i 22 junija napao SSSR. To je bilo golemo razočaranje za sve kom.partije pa tako i za KPJ i tek tada se je počelo govoriti o ustanku protiv “okupatora i ne zato jer su se napadom Njemačke stvorili uvjeti za ustanak, kako su nas učili u školi, nego zbog kršenja pakta Molotov Ribentrop. Još nešto bih dodao. u školi su nam probali podturiti , da su martovske demonstracije u Beogradu zbog kojih je Jugoslavija istupila iz trojnog pakta, organizirali komunisti, ali oni su se držali po strani i nisu uzeli učešća u tim demonstracijama, nego je to organizirala britanska tajna služba. Kako znamo, 6 aprila je Njemačka pokrenula napad na Jugoslaviju i bombardirala Beograd.

KUga
Gost
KUga
8 mjeseci prije

Komentator
Gdje si ti ucio tu povijest i koji su ti izvori, koji potvrdjuje to sto ti napisa? Ili si ti sebi dozvolio da ti pises kako tebi odgovara?

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Napiši nekad nešto konkretno pa da usporedimo

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Tu navodim samo notorne činjenice poznate svakom prosječno načitanom i izobaženom čovjeku!

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

ti si nadprosecna budala kao i onaj mikikikiriki iznad tebe

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Niti si taj sporazum dobro opisao, niti su iznio sve činjenice…Ima još jako puno poznatih činjenica

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ovdje se pišu kraći komentari i ne nekakvi romani. Naravno da ima još mnogo toga što nisam obuhvatio, ali mislim ,da jesam naj bitinije stvari!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
8 mjeseci prije

Za Munchenski sporazum je isto kriv SSSR? Komadanje Čehoslovačke nakon sudeta je Staljinova ideja, ili je to organizirao NKVD? Komunisti?

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Kommentator,hvala na nekim informacijama.Jasam to cuo prije 50g.,ali sam mislijo daje propaganda.Jasam isto za istinu,nema veze koga ce zdrmati.Odgovori mi ,koje izgovorijo nacistima ,Jude frei.

Mucke
Gost
Mucke
8 mjeseci prije

50 godina,?pih,ja sam za to cuo i raspravljao o tome prije 100 godina.

grunf
Gost
grunf
8 mjeseci prije

Slavonac,ostavi se povijesti i komentiranja….hitno u prvi razred osnovne škole.Pod hitno…i ako imaš roditelje,na njihovom mjestu bih angažirao dooobrog odvjetnika i tužio osnovnu školu,koju si,očigledno,pokušao završiti.Netko je tamo jaaako pogriješio.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Pogrjesila je komunisticka bagra i Ruski jezik,grunF

walter
Gost
walter
8 mjeseci prije

Nije Cvetković, Marković, već Cvetković Maček

Konobar
Gost
Konobar
9 mjeseci prije

U izuzetnom dokumentarnom filmu Kloda Lancmana “Shoa” iz 1985. koji traje preko 9 sati (od oko 350 satoi snimljenog materijala), nema ni jedne fotografije iz 2. svetskog rata, vec samo svedocenja prezivelih, uglavnom Jevreja, ali ima i Nemaca, Poljaka i ostalih. Ostalo mi u secanju kako su bivsi logorasi govorili o Poljacima, koji ne samo da im nisu pomagali, nego su ih iskoristavali i radovali se njihovom unistenju. Ima prica poljskih seljaka, uz smeh i ruganje o tome kako se iz logora stalno dimilo i smrdelo. Ili, prica Jevreja koje su stocnim vagonima transportovali iz Holandije, u vagonima bez hrane i vode su mnogi umrli, a nisu mogli biti izbaceni. Kad je voz zastao na nekoj poljskoj zeleznickoj stanici, Jevreji su molili poljske seljake za casu vode za decu, placali su nakitom, a Poljaci bi najpre uzimali nakit, a onda prinosili casu vode do resetaka na vagonu i uz smeh je prosipali. Pricali su kako su glavni strazari i mucitelji u logorima bili Ukrajinci, o njihovoj bespotrebnoj bestijalnosti.
Svu imovinu poljskih Jevreja su razgrabili Poljaci i nije im odgovaralo da se vlasnici imovine zivi vrate. Tu je bila i primitivna mrznja poljskih katolickih seljaka prema “ubicama Hrista”, ali je osnovni motiv bila je nekaznjena pljacka i nekaznjena zverstva primitivnih i zlih umova. Nekoliko desetina hiljada poljskih Jevreja je prezivelo, ali im uglavnom nije dozvoljeno da se vrate svojim kucama, i dalje su shikanirani i gotovo svi su se tamo 50-ih iselili iz Poljske. Da napomenem da je u nemackim jedinicama na istocnom i zapadnom frontu sluzilo preko 500 000 Poljaka.
Takodje istina i o genocidu nad Jevrejima danasnje Ukrajine, gde se pokazalo da su glavni izvodjaci zverstava i masovnih ubistava bili ukrajinski dobrovoljci, posebno unijati iz Galicije (opet mrznja na religioznoj osnovi). Ukrajinci nisu bili naterani na to, sve su cinili dobrovoljno, ali boli upravo ta revnost sa kojom su to cinili. Zalosni, zastrasujuci i opominjuci primeri kakvo zlo chuchi u choveku i samo cheka priliku.
Mislim da situacija danas nije nista bolja.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
9 mjeseci prije

Kad ovo čovjek pročita, pa makar i pola bila istina može vam biti jasno zašto GOSPODINU Putinu nije bilo mjesto na komemoraciji.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ti Vujec malo previše dramatiziraš ima više nego taj jedan razlog, zašto Putin nije bio tamo prisutan!

KUga
Gost
KUga
8 mjeseci prije

Zasto su se poljaci izzivljavali nad zidovima i zasto ih i danas mrze? Zato sto su od pocetka 20. stoljeca zidovi bili glavni donatori sperme poljakinjama koju su ne samo donirali vec unosili, tako da je danas skoro ne moguce naci 100% cistokrvni poljaka jer je u svakome barem 10% zidovske krvi i gena. Pogledaj samo kakvi su trgovci naprimjer isti kao i zidovi obi bi i arapaima pijesak prodali. A ni u Ukrajini nije bilo puno bolje po gradovima, pogledaj recimo koliko je tamanokoshi Ukrajinaca za razliku od Rusa.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Sam Netanjahu osobno je potomak Poljaka židovske vjeroispovijesti pravog prezimena Mileikowski.

Soha Bili
Gost
Soha Bili
8 mjeseci prije

Židovi ne postoje ili ih je jako mali broj a ovi koji se izdaju za židove su obićni hazari, potomci ratobornih i divljih plemena koji su se adaptirali i usvojili židovski način života i vjeru jer nisu htjeli ni islam ni kršćanstvo. Uglavnom sve što su dobili na neki način su i zaslužili i treba sve promatrati iz nekog drugog kuta, možda iz perspektive onih kojima ovi lažni židovi stoljećima nanose štetu i žrtve. Pogledajte samo prezent i podatak da je Izraelska vojska u ratu bez odmora i da svoje ratne resurse troše nemilice i to uz svesrdnu pomoć imperijalističkih demona majke Britanije i sina ili kćeri Amerike kao i drugih terorista današnjice.Zar netko misli da je Ukrajina danas u fokusu tek tako kada se tiče židova i politike. Današnji Židovi hazari su uz vjeru ( sve vjere bez iznimke ), najgore što se dogodilo čovječanstvu.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Zvrk,
Koliko znam taj nastavak -ski uglavnom u muškim prezimenima ,obično imaju i osobe makedonske nacionalnosti. Npr. poput poznatog prezimena Dimovski…a u ženskim -ska…

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

to ti je vrlo lokalizirano tumačenje

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ti pišeš gluposti. Kažeš, u okupiranoj Poljskoj su se Poljaci izživljavali nad židovima!!! Ej čovječe, zar oni pod njemačkom okupacijom nisu imali pun qrac vlastitih problema i svih vrsta nedaća i vjerovatno im je to bilo zadnje što bi činili, da se iz objesti nad nekim izživljavaju.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, ti pišeš gluposti. Kad se stoku dobro pritisne, onda se iživljava na nemoćnijima od sebe. Potlačeni sluge su najsuroviji siledžije, bar bi ti to trebalo da znaš. I ne lupetaj više, smaraš.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Tvoja logika “propušta vodu” na sto mjesta!! Htjedoh reći, ne drži vodu!!

RENEW
Gost
RENEW
8 mjeseci prije

Zakaj imajo Izraelci raje Ruse kot Poljake in Ukrajince? Le zakaj se Izraelci pajdašijo s Kitajci? No Poljaki in Ukrajinci bodo skupaj z muslimani bežali iz Anglije, ker jih bodo Angleži vrgli s svojega otoka.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Kje si to prebral, da Židje rajše imajo Ruse kot Poljake. Ne verjamem da je tako, a če bi to vsaj delno bilo res, potem za to ker je veliko prebivalcev Izraela, tam v Izrael prišlo iz SSSR.a in tudi iz Rusije, ko je SSSR propadel!

Velimir liber
Gost
Velimir liber
8 mjeseci prije

Ja sam misllio da je taj volodimir upuceniji u povijesnu zbilju.

Bondone
Gost
Bondone
8 mjeseci prije

Stjepan Vujec – Oprosti, ja sam malo glupnji pa mi nije jasno zasto…..Daj, pojasni, onako jednostavnim rijecima zasto Putinu nije tamo bilo mjesta!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Malo pretjeruješ i sve mi to nekako sliči onoj, rekla-kazala Poljaci su i sami stradali u okupaciji poljske i te priče o sudjelovanju poljaka u mučenju uništavanju židova je lansirala ruska obavještajna služba, da zabije klin između Nijemaca i Poljaka i da olabavi kompaktost EU i NATO pakta, znači klasični specijalni rat, školski primjer specijalnog rata, sa sasvim određenom zlom namjerom i precizno zacrtanim ciljem!

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Komentator Mislim da niste u pravu jer ako ste primjetili da je film ŠOA sniman od 1973. do 1984. kada je Poljska bila komunistička država i kada je postojao poljski bratski susjed DDR!

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Komentantor,de malo objasni navijacima koliko je pobijeno Poljaka u K sumi.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Bećarino, znaju oni dobro koliko su ih Sovjeti pobili(samo u Katynu oko 25 tisuća) ali neki neće prihvatiti tu notornu istinu, koju je kako sam već napisao, priznao i sam Putin i ispričao se je poljskom narodu u ime Rusije za taj zločin!

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

A znate li koliko je Poljaka ubijeno od strane ukrajinske vojske Stepana Bandere…Minimalno 60 000.
To ti je brojka koju prihvaćaju i zapadni povjesničari. A koliko su se još Ukrajinci i Poljaci međusobno klali stoljećima prije?
A vidiš…Katin je počinila vojska SSSRa, a to ne možeš jednostavno povezati s Rusijom, dok vojsku Stepana Bandere možeš s Ukrajinom..
Inače, što se tiče narodnih osjećaja najviše se ne podnose Poljaci i Ukrajinci….samo se o tome šuti

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Konobar Gledao sam pozorno film prije par noći! Sve ste u pravu, samo da napomenem da su naspram židovskih patnji ostali nijemi, ogromna većina, i Hrvati, Srbi, Muslimani, Makedonci, Crnogorci, jedina država u Europi koja je na kraju rata imala više Židova nego na početku rata je bila, za mnoge iznenađenje, Albanija!! Albanci su čuvali Židove kao nitko u porobljenoj Europi!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

E ovo ti je malo jača glupost.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Željko
U siromašnim državama nije bilo (puno) Židova
Tek kada bi se neki vladar sjetio potaknuti trgovinu i obrte, npr Fridrih Veliki u Njemačkoj, potaknuo bi doseljavanje Židova.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

The Kielce Pogrom was an outbreak of violence toward the Jewish community centre’s gathering of refugees in the city of Kielce, Poland on 4 July 1946 by Polish soldiers, police officers, and civilians[1] during which 42 Jews were killed and more than 40 were wounded.[1][2] Polish courts later sentenced nine of the attackers to death in connection with the crimes.[1]
As the deadliest pogrom against Polish Jews after the Second World War, the incident was a significant point in the post-war history of Jews in Poland. It took place only a year after the end of the Second World War and the Holocaust, shocking Jews in Poland, Poles, and the international community. It has been recognized as a catalyst for the flight from Poland of most remaining Polish Jews who had survived the Holocaust.[3]

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Konobar “Mislim da situacija danas nije nista bolja.” Nažalost, u pravu ste! Pišem mjesecima da nakon Brexit ako bude gospodarski uspješan i ako aktualni predsjednik velikog brata dobije još jedan mandat bojim se nekih novih velikih ratova u Europi jer populisti i desničari ništa novo i lijepo neće nam donijeti i, nažalost, nemamo alternativu jer salonski ljevičari i liberali ne nude isto ništa novo, samo otrcane fraze!

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

Pa nemoze biti bolja,geni su cudo.

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije

Miki,tvoj kralj je za dva sata pobjego u London.Cudno nikakog otpora u Beogradu,sam pohvala od nacista recenicom Jude frei.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije

Slavonac, Srbija je bila pod nemačkom upravom, ti nisi

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A logor Sajmište gdje je stradalo i skoro svo Jevrejsko stanovništvo Srbije je bilo u NDH.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Sajmište je bilo negdje na granici između Nedićeve Srbije i tzv. NDH ali je ipak bilo na srpskoj strani i pod srpskom upravom, a možda su sudjelovali sa NDH.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

“Логор се налазио на територији тадашње Независне Државе Хрватске. Преко Министарства иностраних послова у Берлину, Немачка је затражила и добила одобрење да на тој локацији оснује логор. Услов који је НДХ поставила је да у логору не буде српских стражара, и да се логор снабдева из Београда [8]. Адаптацију простора је извела немачка грађевинска организација Тот, а радове је изводила група од 200-300 Јевреја из логора Топовске шупе, који су касније интернирани у логор Сајмиште, док је логор на Аутокоманди ликвидиран”

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

Sajmište je bilo u NDH ali pod njemačkom upravom

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Sinisa Nažalost u pravu si, Sajmište je bilo u granicama NDH! Dalje nisi u pravu jer je prvi ” oslobođeni grad u Europi od Židova” bio Beograd, a NDH nije imala jurisdikciju nad Beogradom, malo izvrćeš povijesne činjenice! I za vjerovali ili ne je do oslobođenja Beograda u listopadu 1944. u Beogradu bilo veleposlanstvo NDH!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Znam da te ne veseli ali ipak su većinom stradali i NDH.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Nešto mi nije jasno! To je činjenica, da je Pavelić u svojoj vojsci na visokim vojnim položajima imao 14 Srba i čak 27 Židova.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Komentator To je točno!

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Komentator
Može li izvor tih podataka?

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Luce, puna ti je glava raznovrsnih gluposti a ne znaš ovakve važne i krucijalne stvari i podatke. Pitaj Srbina Mlatu, čak je i njemu poznat taj podatak!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
8 mjeseci prije

@Komentator
Činjenica je i da je Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia, ni kriv ni dužan, postao
Tomislav II Kralj Hrvatske, Princ Bosne i Hercegovine, Vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, Vojvoda od Aoste. Jer je Pavelić tražio od talijanskog kralja Vittoria Emanuele III da imenuje hrvatskog kralja. Pa su našli ovoga i okrunili u Palazzo del Quirinale. Uglavnom, kralj nije ni vidio kraljevine, a bio je vrijedan i marljiv za popizditi, pa je potvrđiva plemstva hrpi hrvatskih obitelji i imenova novu hrpu svojih talijanskih jebivjetara, za razne vojvode, grofove……. Do 1943. dok ga poslije kapitulacije Italije nije maklo. Neš ti kralja….. Reklo mu da abdicira. A on jedva dočeka. Udara se nogom u gu*icu od sreće. Bidan, jedva je dočeka da se makne……
P..S.
Pajdo sve je tebi jasno…… A i drugima je jasno. Da činiš fintu.
I to je ok. Sad stani tu di jesi…… Nemoj dalje.
Ta povijesna činjenica ne znači ništa.
I Hitler je imao Židove u svojoj vojsci.
Iako o tome nije poželjno govoriti.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, ne lupetaj. Što je tebi krucijalno (broj židova u ndh vladi) većini ljudi je nebitno, s razlogom.
Smaraš s tim glupim replikama, sredi se malo.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Komentator
Znači, izmislio si? Takav precizan podatak mora dolaziti iz više relevantnih povjesnih izvora. Ja bih bila zadovoljna i sa 2,3 imena i funkcije iz dokumenata NDH.
Umjesto toga – uvreda.
Standardni trol.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Lucija Evo vam “vaš” izvor jer je na ekavici!
P. S.
Evo nek ostanu zabeležena imena ovih srpskih izdajnika, nepomenika (generala Srba, pravoslavno krštenih, u ustaškoj vojsci):
Đuro vitez Grujić,
Emil Uzelac,
Lavoslav Milić,
Fedor vitez Dragojlov,
Zvonimir Stimaković,
Mihajlo Lukić,
Đuro Dragičević,
Milan vitez Desović,
Miroslav Opačić,
Dušan Palčić,
Miloš Ožegović,
Jovan Pribić,
Jovan Iskrić.
Kakav užas!
Takvi bezdušnici teško da su (i pre i posle Drugog svetskog rata) uopšte postojali u našem narodu..!!

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Željko
Molim ponovo: OTKUDA ste prepisali ta imena ?

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Neki od njih su daleko dogurali i čak osvojili “časni naziv Vitez!!

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

Dragojlov i ekipa su se izjašnjavali kao Hrvati Pravoslavne vjere. A onih 28 Židova generala u NDH su ustaška izmišljotina.

M&M
Gost
M&M
8 mjeseci prije

Prava se javlja, trol nad trolovima Lucefreak! Gujetina!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

“Mrsje” Lusjen”

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

M&M
A vi ste:
a. ideološki protivnik,
b. zagovaratelj teorije da se da se holokaust nije dogodio, i drugih povjesnih revizionizama, naravno, sve “činjenice” na internetu…,
c. samo trol,
d. samo bolesni?

M&M
Gost
M&M
8 mjeseci prije

Bože oprosti ovom bolesniku “Lucija” na svim grijesima i konvertizmu, spolnom, moralnom, vjerskom, ideološkom, političkom itd.. ,jer nije svjestan koliko je bolestan!

Spasi ga od zla da ga uopće širi i sebe lažno prezentira i time drugima manipulira.
“Spasi mu mozak” onog trena kada opet samo pomisli biti opet zloban i otrovan.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

AMEN!!!!

M&M
Gost
M&M
8 mjeseci prije

AMEN!!!!!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

@Lucija ne trudi se, nema smisla natezati se sa replikantom. Inače, on je pod c i d, nema trol nikakve ideologije osim love.

Mlayak
Gost
Mlayak
8 mjeseci prije

M&M Ajde odjebi,ti i tebi slični
odite na index,tamo vam je ekipa

Joso
Gost
Joso
8 mjeseci prije

Koliko se sećam tebi je relevantan izvor i Wikikiki! hhhhh….

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Josina, imam ja izvora kol”ko ti qrac oće!!

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

Za Srbe ne znam ali tih 28 Židova generala u vojsci NDH su golema laž odavno demantirana i demontirana.
Nijemci tako nešto ne bi dopustili. Bio je stari ustaški kadar iz prve emigracije Vlado Singer židovskog porijekla iako se nije takvim smatrao i Nijemci su nardeili PAveliću da ga odpremi u logor gdje je i likvidiran

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Siniša jako dobro znaš da nije bilo pod upravom NDH iako je Zemun bio teritorijalno u NDH…
Zbog blizine tamo su deportirani ljudi koji su pohvatani u Beogradu. Njemci su svugjde bili gazde.
Iako je bilo i drugih logora a ne samo sajmište.
Srbija je kao i svaka zemlja imala svoje kolaboracioniste i tu se nema što posebno reći.
Vlada u Beogradu od 1935 do 1941 je bila profašistička…

Mimo
Gost
Mimo
8 mjeseci prije

Eh kad se samo sjetim serije Otpisani i onog specijalnog policajca Krstica?.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Zar to nije i danas?

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Mlata, Srbija je bila pod Nedićevom upravom i on je drmao sudbinom židova u Srbiji!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Pa ne znam kako je to funmcionisalo, gazda je bio švaba, Nedić njima podčinjen i samo tu vidim njegovu krivicu. Neki kažu da je heroj, neki da je kvisling….neki da je spasao mnogo ljudi, neki da je pobio. Znam samo da su komunisti bili novi na sceni i da im je cirkus bio potreban, dakle što više krvi, rušenja itd

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Naravno da su Njemci bili gazde… A gazda ko gazda ima zahtjeve prema svojim podanicima.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Poslovica kaže: Veži konja đe ti gazda kaže, pa makar ga zatim i vuci pojeli!

RENEW
Gost
RENEW
8 mjeseci prije

Če bi Srbi izbrali Dražo in ne Tita bi obdržali Kosovo. Tako pa ne bodo niti juga svoje Srbije.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Mlata,jesam prijatelju 50g.Hvala puno drzavi koja je dala kako ti kazes (nepismenom)sansu.Ponosan i na svoju djecu ,akademike koji nisu kupovali ispite.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Šta im to vredi kad nepismeni kolo vode

Rubikon
Gost
Rubikon
9 mjeseci prije

Jeli kako da ne pa Rusi su sa Njemačkom dogovorili podjelu Poljske i napali je zajedno s Nijemcima te pobili oficire u Katynskoj šumi a Polja i su malene sami oslobodili Waršavu i uspije li bi da su im Rusi koji su bili odma preko visle dali podršku no šuge su ih ostavile na milost i nemilost rusima Ukrajina je sama odlucila biti neovisna i ima pravo na to

Kile
Gost
Kile
8 mjeseci prije

@Rubikon
Valjda si htio reći da su ih ostavili na milost i nemilost Njemcima a ne Rusima ?

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

NIti su dogovorili podjelu, a niti se taj sporazum u bilo čemu razlikovao od sporazuma koji su Poljaci potpisali sa Njemcima nekoliko godina …A i Poljaci su raskomadali Čehoslovačku godinu prije

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
9 mjeseci prije

Nije bila nikakva tajna da je dotićni gospodin po struci humorista, pa ga i u tom kontekstu treba shvatiti.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Do koje granice ide falsificiranje povijesti, to je zbilja nevjerojatno. Ali, kao sto je netko rekao, tisucu puta ponovljena laz, postaje “istina”. U danasnje doba, dok jos ima zivih svjedoka, koga zanima istina, on do nje lako dodje. Ali, razmisljam, za 30-50 godina, kad netko bude pokusavao saznati sto je stavarno bilo, bit ce zatrpan gomilama sunda, i nece mu biti jednostavno ustanoviti cinjenice. Ima par knjiga amerikanca, poljskog porijekla, Jerry Kosinski, koji u formi romana, usput opisuje nevjerojatne zlocine ukrajinskih i baltickih jedinica, za vrijeme WWII, prema poljacima i zidovima. Covjek tvrdi da su SS jedinice, poznate po “humanizmu”, bile uzasnute onim sto su njihovi saveznici radili.

Velimir liber
Gost
Velimir liber
8 mjeseci prije

Jos na kraju bu ispalo da su nacisti bili antifasisti.

nekoime
Gost
nekoime
9 mjeseci prije

Možda bi ipak svi sudionici konferencije na Jalti trebali solidarno isplatiti odštetu okupiranim narodime Srednje i Istočne Europe? Staljin je uzeo samo ono što je dogovorio sa Churchilom i Rooseveltom.

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije

To je duboka misao ovde, popadaće u nesves’ mnogi

fićo
Gost
fićo
9 mjeseci prije

Sta očekivati od estradnog lika,Takvi su opasni na visokim mestima,

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

Neznam zasto i zbog cijih interesa Zelenski poteze sada ovu pricu koja u konacnici nece donijeti ni njemu ni Ukrajini niceg dobrog .U nedavnoj proslosti zbog svoje nepromisljenosti i za tudje interese ukrajinci su zaklomplicirali sebi zivot. Gledajuci objektivno nasilnim putem su srusili demokratski izabranog presjednika i upustili se u sukob sa Rusijom bez ikakve potrebe ne vodeci pritom racuna dali ce u konacnici izaci ko pobjednici ili gubitnici. Sve to su uradili po instrukcijama i nagovoru zapadnjaka predvodjenih SAD kojima je u interesu bilo da jos vise oslabe Rusiju i sto vise ogranice i sputaju u djelovanju. Gdje god se je americka politika umijesala u tim zemljama poslije su izbijali sukobi i napeti odnosi koji su u konacnici imali za efekat rat. Posto u ovom slucaju se radilo o Rusiji koju su SAD podcijenile desilo se i odcijepljenje Krima od Ukrajine. Umjesto da Rusiju oslabe ucinili su je odcijepljenjem Krima nikad jacom.Misljenja sam da su Ukrajinski politicari vodili mudru politiku nezamjeranja sa nikim a pogotovo sa Rusijom da bi i danas Krim bio u sastavu Ukrajine. U ovom slucaju Rusija je zatrazila povrat svoje teritorije koja joj je oduzeta odlukom Hruscova. A istorija biljezi dosta ovakvih slucajeva a takav je i jedan u BiH gdje je Djuro Pucar svojom odlukom dao Sutorinu Crnoj Gori. BIH se nije sudila sa Crnom Gorom najvjerovatnije radi inostrane intervencije (a intervencije je bilo od strane zapadnjaka) na BiH politicare jer bi to opravdalo i pripajanje Krima Rusiji. Ovo sad sto radi Zelenski, stvara ponovnu konfrotaciju sa Rusijom (a oni u sukobu sa Rusijom nemaju nikakve sanse za pobjedu pa da im pomaze i citav svijet) A ako ce mo realni biti ovo je slijedjenje zapadnjacke agende a ne interesa Ukrajine. Ukrajinu kao drzavu a i njen narod su upropastili pojedinci iz njhovih redova a za racun drugog i svojih sebicnih ciljeva. Primjer Ukrajine bi trebao biti pouka svima da ne trce za svakom suknjom.I na kraju dodati Andricevu pripovjetku a odnosi se na Ukrajinu ; Pijetao koji je rano zakukurikao.

mane
Gost
mane
9 mjeseci prije

prekrajanje istorije na svim nivoima je mozda i najopasnija bolest danasnjice.badava knjige,istorijski dokumenti,arhivske gradje.istoriju izgleda pise mrznja,posoljena ekonomskim,ideoloskim i politickim teznjama

Malomorgen
Gost
Malomorgen
9 mjeseci prije

Ima dobro prezime….. Zeleni… 😂

KGB rat
Gost
KGB rat
9 mjeseci prije

S.o.vjetski rat … auschwitz bio je ruski logor … “grozni ruski film” … i Hitler bio je “KGB spijun”

Kongo kinta kunte
Gost
Kongo kinta kunte
9 mjeseci prije

Ovaj se zelenas kamatar ne sekira sto ukrajinska profesorica mora prodavati tijelo poslije posla u skoli. Placa ca 150 eura mjesecno.
Budaletini je na dnevnom redu bockanje ruskog mede dok ga ovaj medo ne pojede. Tzar Putin ima zaista doooobre zivce i steta da nije Kim tamo pa da njega malo za muda vuku.

Adriana
Gost
Adriana
9 mjeseci prije

Bit će plača kad mu stigne zahtjev za plaćanje kompenzacija za Holokaust od međunarodnih židovskih organizacija sukladno članku 447. US zakona. Poljskim saveznicima i istomišljenicima je već stigao, dođe mu pola imovine u današnjoj Poljskoj, a koja je nekoć pripadala Židovima. Zeleni bi mogao dobiti račun na isto toliko, a možda i više. Bandera košta.

tedi
Gost
tedi
8 mjeseci prije

I eto im novog Izraela u Evropi,pola Poljske i pola Ukraine.Zlocini ne zastarijevaju.naplata ce stici.

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
9 mjeseci prije

Pazi ti sad, pripadnik plemena koje vlada planetom i koje je inventiralo i CCCP i drugi beba rat i Šikija sa holikešom nekog optužuje…………..

Mozart
Gost
Mozart
9 mjeseci prije

Kad covjek sagleda razmjere zapadnog “demokratskog” ludila i provokacija dolazim do zakljucka da je steta sto je warsavski pakt pukao. Bili su rusi naivni i meki sa onom pijandurom Jelcinom i Gorbacovom. Ona stara dobra vremena, istocni zapadni Berlin. Ima tu romantike. Danas plesu goli momci sa vibratorima masuci zastavicama duginih bojica. Droga ,liberalizam, raspad obitelji. Crkve koje se zatvaraju. Saudi dzamije cvijetaju. Ni komunizam nije zapadnu religiju razbio koliko liberalizam i prava svega i svacega najmanje normalnih radnika.

Radoznali
Gost
Radoznali
9 mjeseci prije

Koliko znam i ideju komunizma su boljševicima servirali jezuiti

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ne Jezuit nego židovi. Sve to, Oktobarska revolucija i većina onoga što je nakon nje uslijedilo je židovsko maslo i većina vodećih protagonista Oktobarske revolucije i terora koji je uslijedio poslije toga su bili Židovi!

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

ajde mi tako prepametan ili nama svima ovde ,odgovori kako su americki jevreji i britanski (po tebi) instalirali jevreje u rusiji, pobili jevreje u poljskoj,i svuda, osnovali drzavu israel (rotsildi?) i pritom vvladaju amerikom….

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Ajde da se složim

Miki
Gost
Miki
9 mjeseci prije

Ukrajina je bila u ranom srednjem veku granični teritorij Slovenije (“Provincia Sclavorum” prema kroniki Pavla Diakona). Zato se i zove (U)krajina! Eto toliko onima koji se otimaju za njen teritorij.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
9 mjeseci prije

Znaci…..ukrajina je nasa… Slovenska????…..pa i sire….. 😂😂😂

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Ako Srbija moRe biti do Tokija zasto Slovenija ne moRe biti do Ukrajine 😉

basso
Gost
basso
9 mjeseci prije

Covjek je bio i ostao glumac,samo sada mu amerikanci pisu scenario.

Sonja
Gost
Sonja
9 mjeseci prije

Eta,sad ispada da je Staljin rus.