Zlobni Rokfelerov plan ishrane – Stvorili su ga i sada žele da ga unište

poljoprivreda
17 komentara

Nijedna grupa nije učinila više da ošteti našu globalnu poljoprivredu i kvalitet hrane od Rokfelerove fondacije. Počeli su ranih 1950-ih nakon rata da finansiraju dva profesora Harvardske poslovne škole za razvoj vertikalne integracije koju su nazvali „Agrobiznis“. Poljoprivrednik je postao najmanje važan. Zatim su stvorili lažnu Zelenu revoluciju u Meksiku i Indiji 1960-ih i kasnije pro-GMO Alijansu za zelenu revoluciju u Africi od 2006. Novac iz Rokfelerove fondacije je bukvalno stvorio katastrofalne GMO genetski izmijenjene biljke sa njihovim toksičnim pesticidima glifosata. Sada ponovo, fondacija je angažovana u velikoj promjeni politike u globalnoj ishrani i poljoprivredi i to nije dobro.

U svom najnovijem izvještaju, True Cost of Food (Prava cijena hrane): Mjerenje onoga što je važno za transformaciju američkog prehrambenog sistema, Fondacija Rokfeler je duboko angažovana u koordinisanim naporima da radikalno promijeni način na koji proizvodimo hranu i način na koji izračunavamo njenu stvarnu cijenu. Oni tvrde da je to dio globalnog konsenzusa, kroz UN, da se stvori „održiva“ poljoprivreda usred tekuće krize COVID-19. Daleko od toga da je ovo pozitivna promjena, ona ima za cilj da radikalno promijeni naš pristup zdravoj hrani i naš izbor onoga što jedemo. Fondacija, koja je upravo objavila drugi izvještaj o hrani za dvije godine, udružila se sa Svjetskim ekonomskim forumom u Davosu i velikim agrobiznisom kako bi predvodila akciju. Njihov novi slogan je „Prava cijena hrane“.

Prava cijena?

Radživ Šah, predsjednik Fondacije, piše: „Prošlu godinu smo proveli radeći sa stručnjacima i zagovornicima širom oblasti kako bismo izmijerili uticaj američkog prehrambenog sistema. Rezultat je prvi skup metrika širom SAD koji nam može pomoći da preciznije odredimo cijenu naše hrane. Sa ovom novom analizom, vlade, zastupnici, proizvođači hrane i pojedinci su bolje opremljeni da transformišu naš sistem ishrane tako da bude hranjiviji, regenerativniji i pravedniji…”

Ove se riječi moraju detaljnije razmotriti. Ovi momci su stručnjaci za NLP. U stvari, to zvuči kao da ista Rokfelerova fondacija odgovorna za naš industrijalizovani, globalizovani lanac ishrane i uništenje koje je taj proces izazvao ne samo na porodičnim farmama već i na kvaliteti naše globalne poljoprivrede i ishrane, sada okrivljuje njihovo stvaranje za ogromne eksterne troškove naše hrane. Međutim, pišu kao da je kriv pohlepni porodični poljoprivrednik, a ne korporativni agrobiznis.

Šah kaže: „Ovaj izvještaj je poziv za buđenje. Američki sistem ishrane kakav je sada negativno utiče na našu životnu sredinu, naše zdravlje i naše društvo. Šahova Rokfelerova studija kaže: „Trenutna postavka američkog sistema ishrane dovela je do skupih uticaja na zdravlje ljudi, društva i planete. Globalno zagrijavanje, smanjeni biodiverzitet, zagađenje vode i vazduha, bacanje hrane i visoka učestalost bolesti povezanih sa ishranom su ključne neželjene posljedice trenutnog sistema proizvodnje. Ovo je zloslutno.

Studija dodaje: „Teret uticaja ovih troškova nesrazmjerno snose zajednice koje su marginalizovane i nedovoljno opsluživane, često nebjelačke zajednice, od kojih su mnoge okosnica kao farmeri, ribari, rančeri i radnici u prehrani.

Koristeći holandsku grupu True Price Foundation, izvještaj izračunava da „pravi trošak“ američkog sistema ishrane nije 1,1 bilion dolara koje Amerikanci godišnje troše na hranu, već najmanje 3,2 biliona dolara godišnje kada se uzme u obzir njegov uticaj na zdravlje ljudi, društvo i životnu sredinu. Ovaj ogroman dodatni trošak se izračunava uglavnom na osnovu efekata na zdravlje, uključujući rak i dijabetes, i uticaja na životnu sredinu kao što su emisije CO2, onoga što oni nazivaju „neodrživom“ poljoprivredom. True Cost Foundation ima odbor od tri člana uključujući Hermana Muldera, bivšeg bankara ABN Amroa, jedne od vodećih svjetskih agrobiznis banaka; Čarls Evers, bivši korporativni kontrolor i finansijski direktor kompanije Unilever NV (1981-2002), jednog od vodećih svjetskih giganata u agrobiznisu; i Jasper de Jong, partner u Allen & Overy, jednoj od najvećih svjetskih advokatskih firmi sa sjedištem u Londonu. Ovo je tim koji stoji iza određivanja cijena takvih apstrakcija kao što su tona CO2 i drugi troškovi za Rokfelerov izvještaj. Jedina stvar je da je CO2 bezopasna suštinska komponenta čitavog života i nije razlog za porast globalne temperature.

Takođe je značajno u vezi sa Rokfelerovim izvještajem, True Cost of Food, da saradnici uključuju profesore pravnih fakulteta, univerzitetske ekonomiste, Svjetski fond za divlje životinje (WWF) i True Cost Foundation. Nijedna organizacija poljoprivrednika nije uključena.

Izvještaj izračunava da glavni „skriveni“ troškovi američke proizvodnje hrane potiču od negativnog uticaja poljoprivrede na zdravlje i životnu sredinu: „Najveći neobračunati troškovi su negativni uticaji na ljudsko zdravlje, pogoršanje degradacije životne sredine i gubitak biodiverziteta. Stavili su broj na sve ovo. Na primjer, direktni uticaji na životnu sredinu, uključujući emisije gasova staklene bašte (GHG), korištenje vode i eroziju zemljišta za koje tvrde, koštaju 350 milijardi dolara godišnje; i uticaj na biodiverzitet kao rezultat korištenja zemljišta, i zagađenja zemljišta, vode i vazduha za koje kažu da košta američku ekonomiju 455 milijardi dolara. Zatim izračunavaju zdravstvene troškove američkog prehrambenog sistema. Ovdje izvještaj uključuje troškove ekonomije zbog gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti u svijetu, raka, dijabetesa i drugih nezaraznih bolesti. Ovo navodno dodaje još 1 bilion dolara našim „pravim“ troškovima hrane. Ukupno oba efekta kako se tvrdi dodaju nekih 1,8 biliona dolara od procijenjenih 2,2 miliona dolara eksternih troškova hrane. Potraživanje dolarskih troškova ovih bolesti u namještenom američkom zdravstvenom sistemu je isključivo greška poljoprivrede koja ignoriše naduvane zdravstvene troškove od kada je Obamacare osiguranje stupilo na snagu. Inače, Rokfeler je takođe stvorio savremeni medicinski sistem svojim Flexnerovim izvještajem zajedno sa Karnegi fondacijom 1910. Ali to je druga priča.

Nema spora da je agrobiznis industrijalizovana proizvodnja hrane u SAD od 1950-ih pretvorila nekada produktivnu porodičnu farmu u korporativni dodatak sistemu fabričkih farmi, monopola GMO sjemena i agrohemikalija kao što su Monsanto-Bayer i DuPontDow (Corteva), ogromnih klaonica kao što su Tyson i Smithfield Foods, i trgovaca na malo kao što su Walmart ili Whole Foods. Ali izvještaj sugeriše da su krivi tradicionalni porodični poljoprivrednici. Ovo će postaviti scenu za veliki reset poljoprivrede koji će biti još štetniji jer se preostala govedina hranjena u asortimanu zamjenjuje GMO govedinom uzgojenoj u laboratoriji i sličnim proizvodima. USDA je nedavno napisala da su „primarni izvori gasova staklene bašte u poljoprivredi proizvodnja đubriva na bazi azota; sagorijevanje fosilnih goriva kao što su ugalj, benzin, dizel gorivo i prirodni gas; i upravljanje otpadom. Enterička fermentacija stoke, ili fermentacija koja se odvija u digestivnom sistemu preživara, rezultira emisijom metana.

Poruka je da je kriva sadašnja američka proizvodnja hrane i da su hitno potrebne radikalne i skupe promjene. Teškoća u čitanju izvještaja je u tome što je jezik namjerno nejasan i varljiv. Na primjer, jedna od najštetnijih komponenti američke poljoprivrede od 1990-ih bilo je veliko uvođenje GMO usjeva—posebno soje, kukuruza i pamuka i visoko kancerogenog Monsanto-Bayerovog raundapa sa glifosatom. Rokfelerov izvještaj izostavlja njihovu direktnu ulogu u podsticanju te devastacije stvarajući i promovišući Monsanto i GMO decenijama, znajući da je to destruktivno. Politika Rokfeler fondacije je da se uvedu genski uređeni usjevi, GMO.2, i uništi sadašnja američka poljoprivreda u korist patentiranih skupih alternativa, tvrdeći da je preskupa i da nije „održiva“ ili „inkluzivna“. Drugi najveći svjetski proizvođač hrane, EU, će biti njihova sljedeća meta.

AGRA, Gates i Davos

Ova agenda nije iznenađujuća kada pogledamo pozadinu ključnih aktera Rokfelerove fondacije. Predsjednik, Radživ Šah, došao je iz Fondacije Bil i Melinda Gejts, gdje je bio direktor za razvoj poljoprivrede. U Gejts fondaciji Šah je radio sa Rokfeler fondacijom na stvaranju Alijanse za zelenu revoluciju u Africi. On je blisko vezan za Svjetski ekonomski forum u Davosu (WEF) velikog gurua resetovanja, Klausa Švaba, gdje je Šah nedavno kopredsjedavao Savjetom za globalnu budućnost WEF o Novoj agendi za ekonomski rast i oporavak. Tamo je napisao da „vlade moraju aktivno da oblikuju tržišta ka zelenom i inkluzivnom rastu“.

Alijansa za zelenu revoluciju u Africi (AGRA) je projekat koji je pokušao da namene GMO sjeme i srodne pesticide uz ogromne troškove siromašnim afričkim malim poljoprivrednicima. To je bila poljoprivredna katastrofa za afričke poljoprivrednike. AGRA model igra ključnu ulogu u razumijevanju neizrečene agende Rokfeler fondacije i saveznika kao što su WEF i Gejts fondacija. Odgovorna osoba za poljoprivredni program, pod Šahom u Rokfeleru, je Roj Štajner, viši potpredsjednik fondacije za Inicijativu za hranu. Štajner je bio sa Šahom u Gejts fondaciji i radio je sa Šahom na stvaranju pro-GMO AGRA u Africi.

Duboka uloga i Šaha i Štajnera u AGRA i njenoj GMO agendi daje veoma dobru ideju kako Rockefeller & Co planiraju radikalnu transformaciju američke poljoprivrede, a to nije dobro. Izvještaj kaže dać to smanjiti emisije CO2 i metana i uvesti alternativu na bazi biljaka. Bil Gejts je sufinansirao pokretanje kompanije za imitaciju mesa, Impossible Foods, koristeći lažno meso uzgojeno u laboratoriji i uređivanjem gena. On insistira da je sintetička govedina neophodna strategija za rješavanje klimatskih promjena i izjavljuje da Amerikanci i druge zapadne nacije moraju da pređu na ishranu od 100% sintetičke govedine. Nema više krava, nema više emisije gasova…

Davos, Rokfeler i Svjetski samit UN o hrani

Poljoprivredna agenda uticajne Rokfelerove fondacije, agenda WEF u Davosu i UN svi se približavaju Velikom Resetu i Agendi UN 2030 za „održivu poljoprivredu“. UN su 23. septembra 2021. u Njujorku bile domaćin Samita o prehrambenim sistemima 2021. Predsjedavajući samita bila je Agnes Kalibata specijalni izaslanik generalnog sekretara UN na Samitu o prehrambenim sistemima 2021. godine. Njenom izboru su se žestoko usprotivile desetine nevladinih organizacija na osnovu činjenice da je predsjednica Gates-Rockefeller AGRA u Africi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš najavio je samit kao dio Dekade akcije za postizanje održivih ciljeva Agende 2030. Olivije De Šuter, bivši specijalni izvjestilac UN za pravo na hranu, izjavio je da je Samit o hrani rezultat „sporazuma iza zatvorenih vrata“ na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

U junu 2019. u UN, šef WEF Klaus Švab i Gutereš iz UN potpisali su formalno partnerstvo „kako bi se ubrzala implementacija Agende za održivi razvoj 2030.“. Godinu dana kasnije, usred pandemije kovida, Klaus Švab je najavio pokretanje tehnokratskog Velikog Reseta zajedno sa Antoniom Guterešom, generalnim sekretarom UN; i Kristalina Georgieva iz Međunarodnog monetarnog fonda. Davos, UN i Rokfelerova fondacija imaju istu agendu i to nije dobro za buduće zdravlje i hranu čovječanstva. Ovo nije teorija zavjere; to je prava zavjera.

Autor: William Engdahl

hranaKvalitet hranePoljoprivredarockefellerRokfelerova fondacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

…odličan Engdahl-ov članak! …

…I što ćemo kao ljudska vrsta učiniti po tom pitanju?

Sixdensity Traveler
2 godine prije

Iz šire i više perspektive gledajući svi”oni su tu radi nas,čak iz te perspektive gledajući ne postoje zavjere nego su “oni” tu da podignu temperaturu i pritisak da bi osvjestili svoju dušu i dijamant u njoj.Sva ta igra je radi toga jer ne biva dijamant bez visoke temperature i pritiska.Percepcija je bitna..🙃🙃🙃🙃🙃🙃

A neg.
2 godine prije

Znaci nije hrana poskupila nego je to prava cijena hrane.
Moje skromno misljenje je da ce prava cijena hrane biti cijepljenje…

Mucke
2 godine prije

Procitati prethodni clanak istog autora ( ima preveden na sottnet hr) pa onda pokusati povezati sa ovim clankom i dvogodisnjim mrcvarenjem ljudi i ekonomije izmisljenom pandemijom .
Slika stanja ce se onome ko je u stanju povezati tri tocke dobro izostriti.

2 godine prije

Kad se setim nekadašnjih teorija zavere:
“Da li si svestan da nas PRISLUŠKUJU“?!?

Max
2 godine prije

Oni su zelenaši i čisto zlo

Weteran
2 godine prije

Teško je prozreti pravi cilj manipulacije hranom od strane Onih koji poseduju najveće količine hrane na planeti!? Hrane ima dovoljno, i hrana je trenutno dostupna! Hrane ima dovoljno, ali nije ravnomerno raspoređena ljudima. Naprotiv !
Gladan čovek je najopasniji Vojnik! Podložan manipulaciji, instrumentalizaciji i Neustrašiv!
Šta je hrana i gde može da vodi manipulacija hranom, imamo prikazano i u romanu “Jedenje Bogova” Goran Čučković !
Bangladeš!?
SRB, BiH, HR – da imaju isti broj stanovnika na kilometar kvadratni kao Bangladeš, bilo bi ovako, u milionima: 90, 60, 60!
Desetak puta više od ovoga što imamo!?
Uzgred:
Briga sve tamo njih za naše zdravlje!

2 godine prije

Živimo u Evropi, pa možda nije loše ovdje dodati i činjenicu da se više od 50% budžeta EU-a (bilo je ranjih godina i 70%) koristi kao subvencije za poljoprivredu. Logično je da najveći dio tog novca dobijaju veiki proizvođači, tj. multinacionalne kompanije. A one su po svojoj prirodi internacionalne. Znači da dio bogati stranci dio svog profita dobiaju od EU poreskih obveznika.
Ali, najpodmuklija stvar u tom sistemu je da se višak proizvoda (a obično i lošije kvalitete) prodaje budzašto u „treće“ zemlje – npr. na Balkanu i u Africi. Dakle, po toliko niskim cijenama da se u tim zemljema koje gotovo da nemaju industriju, ne isplati čak ni vlastita proizvodnja hrane. A to je samo jedan od načina kako se te zemlje dalje sistematski uništavaju.
Kada vam neko kaže da vam bogati Zapad želi dobro – sjetite se uvijek ovoga.

Exxon
2 godine prije

William Engdahl knjiga “Stoljeće rata” mi sada ima više smisla.

Davko
2 godine prije

Što očekivati od fondacije koja je uzročila Spanjolsku gripu . Tko nezna povijest morat će je
ponoviti. Upravo se ponavlja a kao i u mnogim drugim situacijama jesmo li što naučili..

Ico
2 godine prije

Vlasnik je skupa za zemljištem i pripadajućom i vodom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI