Zračni udari i borbe u Siriji

Su-27
10 komentara

U izvješću operacije ”Inherent Resolve” se navodi kako su u razdoblju od 5. do 9. listopada koalicijske snage pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država ”povećale broj udara” i izvršile su 176 napada na  teroriste ”Islamske države” u Siriji i Iraku. Od tih napada je četiri dana u Siriji provedeno 136 napada, a 40 u Iraku.

Napadi u Siriji su provedeni u mjestima blizu Al-Shaddadi, Raqqa, Abu Jamal, Al Hawk i Deir Ez-Zor i uništena su vozila, područja u kojima su koncentrirane snage ISIL-a, logistički pravci, komandni i kontrolni centri, komunikacijska infrastruktura, taktičke jedinice i improvizirana vozila bombaša samoubojica ”kalifata”.

U Iraku su izvršeni napadi na snage ISIL-a blizu Al-Bashira, Al-Asada, Qaima, Hita, Tuiza, Sultan Abdallaha, Hawije, Taje i Rawaha, uništavajući zapovjedna mjesta, skladišta oružja, bunkere, taktičke jedinice i zgrade ”kalifata”.

Usporedbe radi, rusko zrakoplovstvo je jučer priopćilo da je u 24 sata provelo 182 zračna udara, najviše u području Al-Mayadina.

Tijekom izviđanja bespilotnim letjelicama je na istočnoj obali rijeke Eufrat, u blizini naselja Mayadin, uočeno dobro utvrđeno uporište terorista. U ovom objektu je bio ukopan tenk i topničko streljivo. Otkrivena je i široka mrežu podzemnih tunela u kojima je bio veliki broj terorista, rekao je general Konašenkov.

Za uništenje mete su poslana dva para bombardera Su-34, koji su proveli 14 napada. Naknadnom kontrolom je potvrđeno uništavanje 4 tenka, 3 pješačka borbena vozila, 9 terenskih vozila s teškim strojnicama velikog kalibra i 2 višecijevna raketna sustava.

Ubijeno je 50 terorista, a još 30 ih je ostalo blokirano u podzemnim tunelima.

Su 24
FOTO: Su 24

Nakon 40 minuta je poslan još jedna zrakoplov Su-34, koji je uništio još 20 militanata koji su došli evakuirati ranjene teroriste.

U blizini naselja Khatla je uništeno je zapovjedno mjesto ISIL-a i tri skupine terorista koji su kao pojačanje na područje Sirije dolazili s teritorija Iraka. Potvrđena je likvidacija 34 militanta, 5 terenskih vozila s ​​oružjem većeg kalibra i 2 automobila sa streljivom.

Dana kada su provedena 182 udara se u ruskoj zrakoplovnoj bazi Hmeymim pri polijetanju srušio bombarder Su-24. Zrakoplovni stručnjaci su tvrdili da je do pada došlo zbog tehničke pogreške na letjelici, a pilot i kopilot su izgubili život nisu imali vremena za katapultiranje. Sa Su-24 su pilotirala dva pilota iz regije Kalinjingrad, zapovjednik Jurij Medvedkov i navigator Jurij Kopilov.

 

 

Zahvaljujući zračnim udarima i topničkoj pripremi sirijske vojske, danas su vladine snage oslobodila više četvrti Mayadina, gotovo pola naselja smještenog oko 40 kilometara jugoistočno od Deira Ez-Zora .

Prema izvoru terorista ”Islamske države”, vojska je oslobodila  pola bloka Al-Sinai, zaobilaznicu Al-Balum i okolicu, kao i četvrt Al-Balta. Rusko zrakoplovstvo je spremno su za iznenadni dolazak pojačanja terorista iz pravca sirijsko-iračke granice.

Moguću prijetnju predstavlja i 1500 militanata ”kalifata” koji su u Raqqi s Kurdima navodno sklopili dogovor o slobodnom izlasku iz grada. Proameričke kurdske milicije iz okruženja u Raqqi namjeravaju pustiti 1500 boraca ”Islamske države” .

Izvor u Raqqi je izjavio je da su proameričke “Sirijske demokratske snage” sklopile sporazum s militantima i u skladu s ugovorom će kurdske YPG snage bezuvjetno pustiti  militante i pripadnike njihovih obitelji da napuste Raqqu. Govori se o tisuću i pol terorista, od čega 1350 stranih boraca.

Ranije su Kurdi tvrdili da kontroliraju 90 posto Raqqe, a da preostale četvrtine grada drži najviše 300-400 boraca.

VIDEO – Borbe na lijevoj obali Eufrata

 

https://www.youtube.com/watch?v=FIA4WC51ER0

 

Al-ShaddadiEufratgeneral Igor KonašenkovISILIslamska državaKalifatSirijske demokratske snageYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kašljanikof
6 godine prije

Pustiće ih iz Raqqe?

Sjajjno, neka ih fino sakupe na jednom mjestu, teško će biti ne vidjeti ih i onda fino jedan foab i doviđenja.

Iz Raqqe u raku.

Ludiagresivan
6 godine prije

”pri polijetanju srušio bombarder Su-24. Zrakoplovni stručnjaci su tvrdili da je do pada došlo zbog tehničke pogreške na letjelici, a pilot i kopilot su izgubili život nisu imali vremena za katapultiranje”. Piloti su se katapultirali, sjedala su odradila. padobrani se normalno otvorili ali su to ucinili kad je avion vec prakticki eksplodirao pa su zbog toga najvjerojatnije i stradali. Postoji snimka na kojoj se sve to jasno vidi.

Pikaso
6 godine prije

Tako se to radi samo gazi stoku,a sto se tice SU-24 hmm cini mi se hakerizam smrdljivi americki.pokoj dusi pilotima sua.

fenix
6 godine prije

U Mayadinu ima kako bi se to reklo “nasih” dzihadista iz Bosne ali i Kosova kazu da su tamo skoncentrisani svi sta se sa njima dogadja?

stipa
6 godine prije

Kad bumo pročitali ili čuli da je u zračnom napadu USrA koalicije eutanizirano 100-njak ISILovih boraca… Kao što im je usjelo s braniocima DEZ-a

bbbb
6 godine prije

Konšenkov proziva direktno tamu da pomaže sisilovce, bit će tu još svašta, nisu rusi badava dolje slali pojačanja u ljudstvu…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI