“Ako želi u EU, Beograd se mora odreći diktatora Putina i Erdogana”

Aleksandar Vučić na tri stolice
68 komentara

Francuski Le Monde je 31. svibnja objavio dio intervjua s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Čelnik Srbije nije rekao ništa novo. Izjavio je kako Srbija glavninu trgovine ostvaruje s Europskom unijom, tako da integracija s EU primarni cilj službenog Beograda. Istodobno, Beograd s Rusijom pokušava ojačati tradicionalno prijateljske veze, pogotovo zato što Moskva podupire teritorijalni integritet Srbije.

“Glavni cilj Srbije je pridruživanje europskim vrijednostima, izjavio je Vučić u intervjuu za Le Monde. Prema njegovim riječima, “ako uspoređujete SAD i Europu, EU ostaje svjetionik demokracije “.

Vučić je rekao i kako 68% trgovine Srbija ostvaruje s Europskom unijom, pa je interes Beograda u pridruživanju EU jasno, unatoč činjenici da je sama Europska unija u krizi.

“Mi smo dio Europe”, izjavio je srbijanski predsjednik, podsjećajući da se tijekom imigrantske krize Srbija morala nositi s ogromnim tijekovima migranata, iako zemlja nije bogata.

U isto vrijeme, Vučić tvrdi “kako ne vidi nikakvu proturječnost između europskih ambicija Srbije i prijateljstva s Rusijom”.

“I francuski predsjednik Emmanuel Macron ističe istu stvar i da je Rusija prijateljska zemlja. S naše strane želimo ojačati naše tradicionalne odnose s Rusijom i našu trgovinsku suradnju”, rekao je Vučić.

Srbija Balkan Jugoslavija YU

Napomenuo je da s vojnog stajališta Srbija zauzima neutralan stav, ali slijedi europski put razvoja. Uvjerava da u istoj mjeri govori o tome u Bruxellesu, Washingtonu i Moskvi, a da ruski predsjednik Vladimir Putin, nikada nije govorio negativno o europskim ambicijama Srbije.

Srbija u 2014. nije uvela europske sankcije protiv Rusije, a Vučić to objašnjava činjenicom da službeni Beograd još nije pokrenuo raspravu s EU o zajedničkoj vanjskoj politici, kao preduvjet za prijem zemlje u Europsku uniju.

“Da je Srbija bila članica EU, ispunila bi sve svoje obveze”, za Le Monde je rekao predsjednik Srbije.

“Nadam se i siguran sam da će se u pet ili šest godina potpuno promijeniti odnosi s Rusijom “, dodao je, ali nije rekao što će biti u slučaju da odnosi ostanu na istoj razini.

Novinar Le Mondea ga je podsjetio da će čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija sankcije vezane uz Krim ostati na snazi.

Mi nismo priznali Krim kao dio Rusije. Ako to učinimo, to bi značilo da podržavamo neovisnost Kosova. U tom smislu, stavite se na naše mjesto. Koja od stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda podupire naš teritorijalni integritet? Rusija. Možemo li pucati sebi u nogu? Cijeli svijet razumije naš stav”, za Le Monde je rekao predsjednik Srbije.

The Globalist: “Ako želi u EU, Srbija se mora odreći osovine Putin-Erdogan”

Putin - Erdogan - 2017
FOTO: Putin – Erdogan

Intervju  su komentirali brojni listovi. Finski Yle piše kako Srbi sanjaju ulazak u EU, iako ni sami ne vjeruju da će uskoro biti primljeni, dok je Reinische Post podsjetio kako je u intervjuu, kojeg je Vučić dao njemačkom listu rekao kako Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, niti se razmatra pitanje ulaska zemlje u NATO pakt, jer zemlja želi ostati neutralna.

No, internetski časopis The Globalist danas piše “kako se Srbija, ako želi u Europsku uniju, mora odreći osovine Putin-Erdogan”.

Rusija i Turska čine značajne napore da potkopavaju strateške interese EU i NATO pakta na Balkanu, posebno u Srbiji, ulažući u tu zemlju ogromna sredstva, piše The Globalist. Međutim, prema autoru članka, “Beograd mora shvatiti da se izgradnje demokracije i postizanje održivog gospodarskog može provesti samo u uskoj suradnji s EU, zbog čega će se morati odmaknuti od “okrutnih diktatora koji tvrde da su spasitelji Balkana”.

“Dok Europska unija nastoji ojačati svoj utjecaj na Balkanu, Rusija i Turska naporno rade na jačanju svojih veza s regijom”, za The Globalist piše Alon Ben-Meir, viši suradnik za globalne poslove na Sveučilištu u New Yorku i viši suradnik pri američkom Institutu za svjetsku politiku.

Institucije na kojima radi Alon Ben-Meir dovoljno govore same za sebe, ali poslušajmo što kaže za susjednu zemlju.

EU se ponovno fokusirala na svoje “južno dvorište”, zbog straha uzrokovanih rastućim utjecajem Moskve na Balkanu. Međutim, unatoč činjenici da je Srbija najbliži saveznik Rusije u Europi, nije samo Rusije povijesno povezana s Balkanom. Još jedan ” teškaš”, kojeg podržavaju korumpirani dužnosnici u regiji, je Turska, koja, poput Rusije, ulaže u velike projekte sa strateškim izračunom da ostvari ozbiljan gospodarski i politički utjecaj. Kako bi pokazao svoje bliske veze sa Srbijom, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nedavno najavio da će 2018. godine Ankara uložiti 2 milijarde dolara u Srbiju, a dugoročno će ta brojka narasti do 5 milijardi dolara”, piše Alon Ben-Meir.

“Međutim, čak i ako ne uzmemo u obzir ulaganja Erdogana, on je već pokazao Zapadu njegov nerazuman stav koji sugerira kako će Turska postati moćna kao Osmansko Carstvo na svom vrhuncu. Balkan je nekoć pripadalo Osmanskom Carstvu, a zatim je bio “pod čizmom” Sovjetskog Saveza”, nastavlja viši suradnik dvije visoke globalističke institucije u Sjedinjenim Državama, pokazuju elementarno nepoznavanje povijesti. Naime, točno je da su Bugarska i Rumunjska bile sovjetski saveznici, ali on govori o euroatlantskom putu Srbije i kako je bivša SFRJ bila pod “pod sovjetskom čizmom”.

“Čak i sada, Rusija smatra da joj je Srbija najpouzdaniji saveznik u Europi i ozbiljno ulaže u velike projekte, posebice u energetskom sektoru. Iako se Rusija i Turska i dalje natječu za utjecaj u Srbiji, one surađuju u pokušajima da se suprotstave utjecaju EU na Balkanu. U tom smislu, primjerice, francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio “kako ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji”, piše The Globalist.

Zgrada Generalstaba djelo arhitekte Nikole Dobrovica
FOTO: Uništena zgrada Generalstaba, djelo arhitekte Nikole Dobrovica

“Iako EU ostaje glavni trgovački partner Srbije, Beograd bitno ovisi o ruskoj vojnoj opremi koja u velikoj mjeri određuje prirodu rusko-srpskih odnosa. U Srbiji ukupno ima oko tisuću tvrtki koje su djelomično ili u cijelosti u vlasništvu Rusa. Većina Srba je proruski orijentirana i gaji neprijateljstvu prema NATO savezu, budući da se još uvijek sjećaju 1999. godine i bombardiranja Zapada. Dok Putin ne skriva svoje neprijateljstvo prema Zapadu i pokušava potkopati njegove interese, Erdogan, baš kao i vođe u Srbiji, pokušava sjediti na dvije stolice. Turski čelnik nastoji zadržati članstvo svoje zemlje u NATO-u, istovremeno pokazujući želju za pridruživanjem EU. No, u isto vrijeme, Erdogan se trudi potkopati strateške interese EU i NATO-a na Balkanu, pokušavajući steći uporište u Srbiji, koja bi trebala služiti njegovom lukavom planu”, nastavlja The Globalist.

Srbija bi trebala pažljivo razmotriti sve mogućnosti. Ako se ozbiljno namjerava pridružiti EU, ona mora provesti, društvene, političke i ekonomske reforme. Bez toga, Srbija definitivno neće dobiti priliku za ulazak u EU, posebno ako se bude držala neograničene suradnje s Erdoganom i Putinom”,  naglašava The Globalist.

Osim toga, Alon Ben-Meir naglašava “kako bi Srbija trebala shvatiti da se održiva demokracija i ekonomski rast mogu ostvariti samo u uskoj suradnji s EU”.

“Dakle, Srbija se mora odmaknuti od nemilosrdnih diktatora koji tvrde da su spasitelji Balkana, dok zapravo koriste ranjivost regije za svoje dugoročne strateške ciljeve”, zaključuje The Globalist.

Međutim, Alon Ben-Meir traži “provođenje društvenih, političkih i ekonomskih reformi, što Srbija može napraviti samo u suradnji s Bruxellesom” i za budućnost nudi apstraktan pojam kao što je “održiva demokracija” ili ekonomski rast kojeg nitko nikome ne može jamčiti, posebno ne Europska unija trećoj zemlji. Najbolji primjer su Ukrajina, na rubu bankrota, ali i zemlje članice EU poput Grčke, Italije, čak i Francuske čiji je nacionalni dug iznosi 2665 milijardi dolara ili 99,79% BDP-a.

Le Monde / The Globalist

balkanNATORepublika Srbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28.juni
5 godine prije

Pola stanovnistva Republike Srbije ne zeli u EU.Ovo ti je grebe lud zbunjenog.

Son of Alerik
5 godine prije

Bez ikakve sumnje, da se sutra održi referendum o pristupanju Srbije u EU, glatko bi prošao. Iz istih razloga zbog kojih je prošao i u Hrvatskoj. O tomu što EU Srbiji nudi, isplati li joj se ulazak, odgovori se nalaze u protupitanju – što se Srbiji nudi ako ne uđe u EU?. Zadovoljava li je sadašnje stanje, ima li razvojnih ideja, sposobnosti, potencijala? Je li demokracija u Srbiji iznjedrila najbolje na scenu ili je riječ o diktaturi rodijačkog tipa (kakav je manje više na djelu i u HR) kojoj je demokracija nužno, ali pokorno zlo. Srbija je u paradoksu – ne može priznati aneksiju Krima jer onda ne bi imala moralnog prava na nepriznavanja otcjepljenja Kosova, a istovremeno jedino Rusija priznaje srpsku cjelovitost. Vrzino kolo koje može ići samo na štetu Srbije (neće valjda na štetu Rusije). Za ekonomski rast nema garancija nikomu. Ali što je zemlja manje razvijena, to… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Ne lipši magarče do zelene trave , mogu li se Evrointegracije mazati na hleb , da nam ne krče creva ?

PDVNK bre
5 godine prije

Samo polako, zna se kako brzo okrece stavove av av. Jedno prica sada, a drugo ce pricati kasnije. Kao vetrokaz je. Nemozes ga uhvatiti ni za glavu ni za rep.
EU ostaje svjetionik demokracije – Pametnome dosta

Spartak
5 godine prije

Ha, ha, ha. “Piše The Globalist”. Pa samo ime izvora i ime autora dovoljno govore! I bez citiranja.

Ivan
5 godine prije

Srbi ne smiju dopustiti da potpanu pod čizmu Brisella, odnosno pod tiraniju Brisella, koju brisellski tirani nazivaju demokracija

Alxx
5 godine prije

Veliko je pitanje da lii bi referendum o ulasku u EU prošao uopšte, a kamoli glatko…

Male zemlje koje ulaze u EU odriču se suvereniteta i postaju izvšitelji naloga iz Brisela; privrede počinju da trpe ogroman pritisak proizvođača iz velikih zemalja koje imaju daleko povoljnije uslove kreditiranja ( kolike kamatne stope je morao Agrokor da plaća ??)

Hrvatska je ušla u EU, pa ne uspevam da vidim neke bitne pomake za masu stvari… počevši od npr. proizvodnje hrane…
HR ima veliki uvoz mleka, jaja, sireva, svinjetine, krompira, paradajza, hleba (!!), što je pokazatelj katastrofalne situacije u poljoprovredi…

Da li je moguće da Hrvatska pored cele Slavonije ne može proizvesti hleba, mleka jaja, krompira i svinjetine..???

Laki Topalović
5 godine prije

Čekaj za Reinsche Post je rekao da nikada neće uvesti sankcije Rusiji, a za le Monde da bi ih uveli da su bili dio EU. Sad jedno pitanje, ali to mogu odgovoriti samo oni koji žive u Srbiji. Jel stvarno neki klinac napravio kad dobiva izbore za izborima. Putin jest, Erdogan jest, uz sve zlo, Turska je imala jak rast već više od 10 godina. A što ovaj? ili “De su pare, mostovi , fabrike, radna mesta…..?” To me zanima,. Ne moš reć da izbore dobiva na ljepotu. Ništa mi nije jasno,. Ok opcija liberal Čeda Jovanović ni SRS i Šešelj ne dolaze u obzir. Možda Srbi biraju najmanje zlo? Vrag će ga znat?

Siniša
5 godine prije

Ne postoji Srbijanski Predsednik,manite se generaln Srba i Srbije ako mislite zezati…clanak je bez vrijedan!!
“Da je Srbija bila članica EU, ispunila bi sve svoje obveze”, za Le Monde je rekao predsjednik Srbije.””…da veliki deo Srba ne gaji pozitivnu misao prema Rusiji ovaj Vucic bi nas zakuhao i sa Rusijom,kako je bulaznio 90tih tako i danas bulazni!!!
Elem..””Šef Evropske komisije, Žan-Klod Junker, je u velikom preokretu rekao da je vreme da se Evropska unija (EU) ponovo poveže sa Rusijom i da prestane da je “napada,“ što je u izrazitoj suprotnosti sa SAD koje su povećale optužbe i sankcije protiv Moskve.””,zna li EU sta zeli?!

igi
5 godine prije

eu i demokracija…svi odgovori leže u slučaju tommy robinson…na pomolu je nova fašizacija društva kroz plutokraciju….znaš što se srbiji nudi ako ne uđe u EU..ono najvažnije…opstanak srpskog naroda na svojim ognjištima – imat će manje,ali bit će među svojim narodom jer srbiji ne treba primjer francuski marselj…i nije samo pitanje srbije i EU pitanje kosova jer to je pitanje suverenosti jednog naroda da u datim okolnostima sam donosi političke odluke….ako se neko s tim ne slaže sljedi rezolucija VS o genocidnosti srpskog naroda….ukratko srbima ako ne izmisle kako pretvoriti kamen u zlato sljedi sudbina nedićeve države a zna se dobro kako je ona nastala – ucjenom iz berlina i prijetnjom o političkom rastrgnuću srpskog naroda….tako je to uvijek sa srbima i kreatorima novog poretka nikako da se slože…

Petar Veliki
5 godine prije

Srbija mora ovo, Srbija mora ono, daj Kosovo, daj Vojvodinu, daj ovo i daj ono….nema šta sve to mora Srbija ako hoče u društvo sa drugim EU pudlicama.
Našta je spala svaka “nezavisna država” posle Juge je da pukneš od smeha. Hrvati spali sa skoro 5 miljuna ljudi na 3.8 miljuna ljudi. Najmanje 250.000 izteranih zbog rata ostali pobjegli zbog “nezavisnog raja na zemlji” posle Juge. Sve bivše republike do amena prezadužene, raztrajbane i pokradene ali važno je da je svak na svome. Kako ono reče Broz: Sve če to narod da pozlati. Pitam se samo koji to narod i pre svega za koga. 🙂

Lep dan svima na Logično.com! 🙂

rodoljub
5 godine prije

Svakome, ko poznaje situaciju u Srbiji, nije tesko da shvati teskoce u kojima se nalazi Srbija. Najpre, okruzena je NATO clanicama, a ogromna vecina ( priblizno 85 % ) stanovnika Srbije ne voli NATO i ne zeli u NATO . Amerikanci drze dresirane “pit bulove” ( pre svega Siptare i muslimane) spremne da upute u napad na Srbiju i stalno prete time . Kada ne bi bilo pritisaka i ometanja normalnog zivota od strane CIA-NATO vladara – pohlepnih psihopata – Srbija bi solidno zivela. Tu, naravno , mislim na jedan korektan odnos u trgovinskoj razmeni i uvazavanja i tudjih interesa . Posto pohlepne psihopate ne uvazavaju nista i nikoga, jasno je da je Srbiji veoma tesko da izdrzi maltretiranje od strane zapada pod palicom americke liberalne mafije. Svetske bitange pritiskaju Srbiju na svim poljima, demonizirali su je isto kao sto demoniziraju Rusiju, uspeli su da stvore mantru o losim momcima… Čitaj više »

fiver
5 godine prije

Da pogledamo problem na primjeru UK. Prije xx godina gogovorena je EEU ( Europska Ekonomska Unija ). Kada se glasalo o ulasku u EEU stanovnici koji su glasali za ulazak su bili obasuti obecanjima o perspektivi i svijetloj buducnosti zajenickog trzista pri cemu je politicki suverenitet trebao ostati. Stanovnici koji su tada imali cca 20-30 g su glasali za a ostali su bili protiv.. Poanta price koja se provlaci poslije BRITEX je bila da je “starija” populacija irularno stanovnistvo bilo za izlazak iz EU. Ako zbrojite kloko je godina proslo i koliko su godina imali dobijate jasan i jednoznacan odgovor: SHVATILI SU KOLIKI SU SE S**ALI. Zato su glasali za izlazak. Oni su imali sve (50-tih) i mislili su da ce imati jos i vise ali zajeb…… Nitko ne govori javno zbog cega Norveska ne moze biti clanica EU. Zato sto mora se odreci poticaja poljoprivredi i politike subfinanciranja sela… Čitaj više »

Mikojan
5 godine prije

Samo jedno pitanje, kakva je to Europa bez Rusije i Turske ??

bbbb
5 godine prije

Čekaj da iza The Globalist-a nije naš Milanće koji glumi balkanca a nije, hehehe.

Churko
5 godine prije

Pitanje na koje ce Alon Ben-Meir tesko dati odgvor, neka samo objasni gdje on na djelu vidi edemokracoju u EU, ako u EU vlada diuktatura krupnog SAD kapitala onda ne moze biti ni demokracije. Demokracija u SAD i EU je farsa bez presedana. U EU postoji debatni klub kojega zovu EU parlament koji o nicemu ne odlucuje ali trosi miijarde Eura poreskih obveznika.

Ante
5 godine prije

Sve male zemlje poput Hrvatske postale su otirač za zemlje poput Francuske. Sva krama iz Europe dolazi u Hrvatsku, od nekvalitetnih tehničkih proizvoda do hrane. Političar u Hrvatskoj uopće ne vode vlastitu politiku, nego jedva čekaju da im netko iz Europe baci kost i kažu marš evo ti jedi. Ako kojim slučajem koji i progovori na vlastitu ruku tu su mediji da ga stave na stup srama. Za sada mi se čini da Srbija bolja po tom pitanju, koliko to Srbi znaju najbolje.

Vlastimir
5 godine prije

Mala ispravka za Redakciju.Vučić nije srbijanski predsednik već srbski predsednik.Drugo Srbija nikada neće ući u EU ,što je dobro za Srbiju.Treće,Srbija je jedina ( takoreći ) nezavisna država na Balkanu ili Helmu ( kako se nekada nazivao Balkan ).EU neće da primi Srbiju dok je potpuno ne pokori i razbije a to se neće nikada desiti mirnim putem.

Moreno
5 godine prije

Vučić je majstor manipulacije, ali nemože ovako dugo. Šta to točno znači tih 68% trgovine, jer trgovina je prodaja i kupovina, koliko Srbija kupuje od EU, a koliko joj prodaje je pravo pitanje.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

jadan vučina…žao mi ga otkad je presjednik prevarili su ga u svakoj kontra-obavještajnoj igri da ispada neuk

Proleter
5 godine prije

Hrvatska i Srbija , odnosno sve bivse republike SFRJ od 1990 g ne odlucuju vise o nicemu .
“Sve nase republike kada bi se odvojile jedna od druge postale bi niko i nista , zato cuvajte tekovine bratstva i jedinstva , cuvajte nasu SFRJ kao zjenicu oka”.J.B.Tito

Karantanac
5 godine prije

Gde nađoste da citirate ovog cionističkog bilmeza?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI