fbpx

“Ako želi u EU, Beograd se mora odreći diktatora Putina i Erdogana”

Aleksandar Vučić na tri stolice

Francuski Le Monde je 31. svibnja objavio dio intervjua s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Čelnik Srbije nije rekao ništa novo. Izjavio je kako Srbija glavninu trgovine ostvaruje s Europskom unijom, tako da integracija s EU primarni cilj službenog Beograda. Istodobno, Beograd s Rusijom pokušava ojačati tradicionalno prijateljske veze, pogotovo zato što Moskva podupire teritorijalni integritet Srbije.

“Glavni cilj Srbije je pridruživanje europskim vrijednostima, izjavio je Vučić u intervjuu za Le Monde. Prema njegovim riječima, “ako uspoređujete SAD i Europu, EU ostaje svjetionik demokracije “.

Vučić je rekao i kako 68% trgovine Srbija ostvaruje s Europskom unijom, pa je interes Beograda u pridruživanju EU jasno, unatoč činjenici da je sama Europska unija u krizi.

“Mi smo dio Europe”, izjavio je srbijanski predsjednik, podsjećajući da se tijekom imigrantske krize Srbija morala nositi s ogromnim tijekovima migranata, iako zemlja nije bogata.

U isto vrijeme, Vučić tvrdi “kako ne vidi nikakvu proturječnost između europskih ambicija Srbije i prijateljstva s Rusijom”.

“I francuski predsjednik Emmanuel Macron ističe istu stvar i da je Rusija prijateljska zemlja. S naše strane želimo ojačati naše tradicionalne odnose s Rusijom i našu trgovinsku suradnju”, rekao je Vučić.

Srbija Balkan Jugoslavija YU

Napomenuo je da s vojnog stajališta Srbija zauzima neutralan stav, ali slijedi europski put razvoja. Uvjerava da u istoj mjeri govori o tome u Bruxellesu, Washingtonu i Moskvi, a da ruski predsjednik Vladimir Putin, nikada nije govorio negativno o europskim ambicijama Srbije.

Srbija u 2014. nije uvela europske sankcije protiv Rusije, a Vučić to objašnjava činjenicom da službeni Beograd još nije pokrenuo raspravu s EU o zajedničkoj vanjskoj politici, kao preduvjet za prijem zemlje u Europsku uniju.

“Da je Srbija bila članica EU, ispunila bi sve svoje obveze”, za Le Monde je rekao predsjednik Srbije.

“Nadam se i siguran sam da će se u pet ili šest godina potpuno promijeniti odnosi s Rusijom “, dodao je, ali nije rekao što će biti u slučaju da odnosi ostanu na istoj razini.

Novinar Le Mondea ga je podsjetio da će čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija sankcije vezane uz Krim ostati na snazi.

Mi nismo priznali Krim kao dio Rusije. Ako to učinimo, to bi značilo da podržavamo neovisnost Kosova. U tom smislu, stavite se na naše mjesto. Koja od stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda podupire naš teritorijalni integritet? Rusija. Možemo li pucati sebi u nogu? Cijeli svijet razumije naš stav”, za Le Monde je rekao predsjednik Srbije.

The Globalist: “Ako želi u EU, Srbija se mora odreći osovine Putin-Erdogan”

Putin - Erdogan - 2017

FOTO: Putin – Erdogan

Intervju  su komentirali brojni listovi. Finski Yle piše kako Srbi sanjaju ulazak u EU, iako ni sami ne vjeruju da će uskoro biti primljeni, dok je Reinische Post podsjetio kako je u intervjuu, kojeg je Vučić dao njemačkom listu rekao kako Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, niti se razmatra pitanje ulaska zemlje u NATO pakt, jer zemlja želi ostati neutralna.

No, internetski časopis The Globalist danas piše “kako se Srbija, ako želi u Europsku uniju, mora odreći osovine Putin-Erdogan”.

Rusija i Turska čine značajne napore da potkopavaju strateške interese EU i NATO pakta na Balkanu, posebno u Srbiji, ulažući u tu zemlju ogromna sredstva, piše The Globalist. Međutim, prema autoru članka, “Beograd mora shvatiti da se izgradnje demokracije i postizanje održivog gospodarskog može provesti samo u uskoj suradnji s EU, zbog čega će se morati odmaknuti od “okrutnih diktatora koji tvrde da su spasitelji Balkana”.

“Dok Europska unija nastoji ojačati svoj utjecaj na Balkanu, Rusija i Turska naporno rade na jačanju svojih veza s regijom”, za The Globalist piše Alon Ben-Meir, viši suradnik za globalne poslove na Sveučilištu u New Yorku i viši suradnik pri američkom Institutu za svjetsku politiku.

Institucije na kojima radi Alon Ben-Meir dovoljno govore same za sebe, ali poslušajmo što kaže za susjednu zemlju.

EU se ponovno fokusirala na svoje “južno dvorište”, zbog straha uzrokovanih rastućim utjecajem Moskve na Balkanu. Međutim, unatoč činjenici da je Srbija najbliži saveznik Rusije u Europi, nije samo Rusije povijesno povezana s Balkanom. Još jedan ” teškaš”, kojeg podržavaju korumpirani dužnosnici u regiji, je Turska, koja, poput Rusije, ulaže u velike projekte sa strateškim izračunom da ostvari ozbiljan gospodarski i politički utjecaj. Kako bi pokazao svoje bliske veze sa Srbijom, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nedavno najavio da će 2018. godine Ankara uložiti 2 milijarde dolara u Srbiju, a dugoročno će ta brojka narasti do 5 milijardi dolara”, piše Alon Ben-Meir.

“Međutim, čak i ako ne uzmemo u obzir ulaganja Erdogana, on je već pokazao Zapadu njegov nerazuman stav koji sugerira kako će Turska postati moćna kao Osmansko Carstvo na svom vrhuncu. Balkan je nekoć pripadalo Osmanskom Carstvu, a zatim je bio “pod čizmom” Sovjetskog Saveza”, nastavlja viši suradnik dvije visoke globalističke institucije u Sjedinjenim Državama, pokazuju elementarno nepoznavanje povijesti. Naime, točno je da su Bugarska i Rumunjska bile sovjetski saveznici, ali on govori o euroatlantskom putu Srbije i kako je bivša SFRJ bila pod “pod sovjetskom čizmom”.

“Čak i sada, Rusija smatra da joj je Srbija najpouzdaniji saveznik u Europi i ozbiljno ulaže u velike projekte, posebice u energetskom sektoru. Iako se Rusija i Turska i dalje natječu za utjecaj u Srbiji, one surađuju u pokušajima da se suprotstave utjecaju EU na Balkanu. U tom smislu, primjerice, francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio “kako ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji”, piše The Globalist.

Zgrada Generalstaba djelo arhitekte Nikole Dobrovica

FOTO: Uništena zgrada Generalstaba, djelo arhitekte Nikole Dobrovica

“Iako EU ostaje glavni trgovački partner Srbije, Beograd bitno ovisi o ruskoj vojnoj opremi koja u velikoj mjeri određuje prirodu rusko-srpskih odnosa. U Srbiji ukupno ima oko tisuću tvrtki koje su djelomično ili u cijelosti u vlasništvu Rusa. Većina Srba je proruski orijentirana i gaji neprijateljstvu prema NATO savezu, budući da se još uvijek sjećaju 1999. godine i bombardiranja Zapada. Dok Putin ne skriva svoje neprijateljstvo prema Zapadu i pokušava potkopati njegove interese, Erdogan, baš kao i vođe u Srbiji, pokušava sjediti na dvije stolice. Turski čelnik nastoji zadržati članstvo svoje zemlje u NATO-u, istovremeno pokazujući želju za pridruživanjem EU. No, u isto vrijeme, Erdogan se trudi potkopati strateške interese EU i NATO-a na Balkanu, pokušavajući steći uporište u Srbiji, koja bi trebala služiti njegovom lukavom planu”, nastavlja The Globalist.

Srbija bi trebala pažljivo razmotriti sve mogućnosti. Ako se ozbiljno namjerava pridružiti EU, ona mora provesti, društvene, političke i ekonomske reforme. Bez toga, Srbija definitivno neće dobiti priliku za ulazak u EU, posebno ako se bude držala neograničene suradnje s Erdoganom i Putinom”,  naglašava The Globalist.

Osim toga, Alon Ben-Meir naglašava “kako bi Srbija trebala shvatiti da se održiva demokracija i ekonomski rast mogu ostvariti samo u uskoj suradnji s EU”.

“Dakle, Srbija se mora odmaknuti od nemilosrdnih diktatora koji tvrde da su spasitelji Balkana, dok zapravo koriste ranjivost regije za svoje dugoročne strateške ciljeve”, zaključuje The Globalist.

Međutim, Alon Ben-Meir traži “provođenje društvenih, političkih i ekonomskih reformi, što Srbija može napraviti samo u suradnji s Bruxellesom” i za budućnost nudi apstraktan pojam kao što je “održiva demokracija” ili ekonomski rast kojeg nitko nikome ne može jamčiti, posebno ne Europska unija trećoj zemlji. Najbolji primjer su Ukrajina, na rubu bankrota, ali i zemlje članice EU poput Grčke, Italije, čak i Francuske čiji je nacionalni dug iznosi 2665 milijardi dolara ili 99,79% BDP-a.

Le Monde / The Globalist

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
68 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Pola stanovnistva Republike Srbije ne zeli u EU.Ovo ti je grebe lud zbunjenog.

Anam
Gost
Anam
2 godine prije
Reply to  28.juni

Pa što je nama u RH donijela EU, na stranu ono može se putovati , zapošljavati….Članarina u EU je velika,a ako povučemo trećinu toga super, a tek NATO kupujemo staru kramu da bismo bili in i zaštićeni – zaštićeni od koga, lokalno se znamo i sami izboriti, a globalno bez obzira na sve smo nemoćni jer te može neki močnik ciljati tko zna od kud a da ne znaš što te snašlo. I zato ne EU po svaku cijenu i ostati vojno neutralan

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  28.juni

Hoces u EU a ljude gaze u Malom Zvorniuku i nikome nista https://youtu.be/-fV5cu0dw3o sta mislis o tome

zagi
Gost
zagi
2 godine prije
Reply to  28.juni

Treba ga vrbovati!!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Bez ikakve sumnje, da se sutra održi referendum o pristupanju Srbije u EU, glatko bi prošao. Iz istih razloga zbog kojih je prošao i u Hrvatskoj.
O tomu što EU Srbiji nudi, isplati li joj se ulazak, odgovori se nalaze u protupitanju – što se Srbiji nudi ako ne uđe u EU?. Zadovoljava li je sadašnje stanje, ima li razvojnih ideja, sposobnosti, potencijala? Je li demokracija u Srbiji iznjedrila najbolje na scenu ili je riječ o diktaturi rodijačkog tipa (kakav je manje više na djelu i u HR) kojoj je demokracija nužno, ali pokorno zlo.
Srbija je u paradoksu – ne može priznati aneksiju Krima jer onda ne bi imala moralnog prava na nepriznavanja otcjepljenja Kosova, a istovremeno jedino Rusija priznaje srpsku cjelovitost. Vrzino kolo koje može ići samo na štetu Srbije (neće valjda na štetu Rusije).
Za ekonomski rast nema garancija nikomu. Ali što je zemlja manje razvijena, to je mogućnost za rast veća. Međutim, ekonomski rast nije nužan. Svi bismo preživjeli i bez njega da nije kamate i kamatarskog sustava. Kamata je bič s kojim se tjera svakog od nas. Ne raste li dug, nema povrata kamata. Ne raste li ekonomija, nema porasta kredita. Spirala se neda prekinuti. Pokušali su mnogi pa im nije baš išlo.
Sasvim sigurno Srbija ima većih mogućnosti za rast ako je u Uniji, ali ima i ograničenja suverenističke prirode. Upitan je i sadašnji suverenitet, ima li ga Srbija uopće. Ako nema, onda ulaskom u EU ga ne može ni izgubiti.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Prilično zločesto od nekog tko vrlo dobro zna kako je provođena EU kampanja u RH i kojim su se sve metodama služili pobornici iste. Nije li izvjesna ministrica Pusić prijetila umirovljenicima gubitkom mirovina ne glasaju li za EU? Nije li izvjesni predsjednik države, Josipović, koji bi po ustavu i svojim izjavama trebao biti predsjednik svi građana, plačnim glasom iz dana u dan nagovarao građane da glasaju ZA? Nije li medijski prostor bio zatvoren za protivnike? Nisu li obećavali prosperitet i tržište od pola milijardi ljudi?
Nažalost, stvarnost je nakon ulaska puno lošija i crnja od najgorih upozorenja euroskeptika. Fondovi se slabo koriste a i kad se koriste vrhnje ide drugima (primjer iz moje Mjesne zajednice: Infrastruktura je rađena iz sredstava EU fonda ali je sav materijal bio iz drugih zemalja a ne iz Hrvatske. Cijevi iz Njemačke, ventili Austrije, poklopci Italije /ironično da se u krugu 50 km nalaze čak tri ljevaonice koje muku muče s pronalaskom posla/).
S toga mislim da Srbija ima veliku sreću jer se i EU nećka oko njenog integriranja. Pa tako dobija na vremenu i traži priliku da ako već mora prodati svoju kožu to učini po najboljoj cijeni.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis
Valjda smo dosad apsolvirali taj famozni ulazak u EU, odnosno aneksiju Hrvatske. Bio je referendum. Izašao je tko je izašao i glasao kako je glasao. Nitko nije protivnicima aneksije zabranio izlazak na referendum . Nakanadna pamet…eh toga ima gdje hoćeš. Zato ne sumnjam da bi na isti način prošao referendum i u Srbiji. Što je tu zločesto? Ja sam izašao na referendum i glasao protiv. Zašto niste i svi vi drugi protivnici ulaska?
Fondovi se slabo koriste…? Što je tomu razlog? Da nije možda nesposobna lokalna vlast, nesposobna državna vlast?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

mozda se varas.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son rezultati su namješteni

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ono što zastupa kolera je njegov dnk Piretis.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, Piretis…Nije neki odgovor niti svađa……Prvo, u Hrvatskoj nije prošao referendum o ulasku u EU (nepravilni referendum, pravno nakaradan i nasilno podmetnut). Drugo, da li nas EU ekonomski kroz kredite i kamate reketari? Da. Što nam nudi i na što nas prisiljava Amerika? Na NATO. “Stare Izraelske kante”, (30 godina), su nam uvaljene za velike novce, dalje, suprotno našem interesu (INA) prijatelji iz NATO-a su nas uvalili u šverc oružija u Siriji i šire. “EU-milost” i “naša nesposobnost i pokvarenost ” stvorila je Agrokor, kao firmu, a onda i krizu na cijelom Balkanu, najviše u Hrvatskoj. Također, NATO nas voda po Poljskoj, Litvi uz Ruske granice da “izazivamo”.Dobro je rečeno, dobili smo skupe kredite za ceste i tunale, ali novce nismo ni vidjeli, jer su izvođači bili strani, čak djelomočno i iz USA, sva oprema za ceste nije naša već iz uvoza iz EU-a. Dalje uništili su nam poljoprivredu (sustavom nepravednih poticaje u EU), dalje uništili su nam brodogradnju, a kada se još podvučemo Uljanik i 3. maj..u potpunosti. Na političkom planu,, najmanje od 2000., sva imena vodećih političara su nam dovedena uz certifikat iz Bruxellesa i Washingtona. Terminal ukapljenog plina na Krku isto ekološko, ekonomsko i političko silovanje. Što da radi Srbija…Izvinite Srbi što god da napravite, neće biti dobro, nažalost tako je….Pesimizam i frustracija i pesimizam s moje strane, DA, ali opravdani.
PS …Evropa da ali bez postavljanja uvjeta bilo kome uz resetiranje odnosa u Evropi.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Bila nekad Jugoslavija – to je bila pristna mala balkanska verzija EU koju je ceo svet uvažavao. Je bilo gadnih stvari tu i tamo, a gde jih nema ali smo bili svi više ili manje na svome gospodari. Sad čemo opet svi skupa pod tuđi krov, kod tuđeg gospodara, pod drugim uvjetima i za nas jako nepovoljnoj cijeni ko najbolji prijatelji – ko da se nikad nismo ni posvađali. Ko ne vidi urnebesne ironije svega ovog je čorav. 🙂

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

GOR, sve stoji osim da nam je netko drugi uništio poljoprivredu, to smo uništili sami i baš sa poticajima, poticaji su uništili pojloprivredu u RH a sad se ona tuka pita pa kako to kad se u poljoprivredu potrošile puste milijarde Kuna. Kome i za što ?

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Poticaji poljoprivrede nisu hrvatski izum nego EU izum. Uslov za te poticaje je da se sve dobro stoječe i monopolne domače fabrike zatvore i napravi prostor za tuđu zapadnu konkurenciju ili jednostavnije poticaji su “kusur” subvencije za izpad prihoda od prodaje na domačem trgu. Slovenija je morala zatvorit sve fabrike šečera u državi prije nego je dobila jedan sam EUR poticaja ili subvencija. Kad prestanu subvencije neče više bit domačih fabrika a najverovatnije ni domače poljoprivrede. Jedan mali zločasti recept kako kupit državnu poljoprivredu za kusur. Ko ne veruje nek proveri. 🙂

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan, naravno da su poticaje dobijali ganksteri na zakupljenu, neobrađivanu zemlju i Todorić i slični, to je naša greška mafijaškog oblika, gdje su i ministri sudjelovali. Ali….naši poticaji za isti uzgoj i u agraru i stočarstvu i u mljekarstvu su mnogo niži nego u Francuskoj, Danskoj, Njemačkoj….i time je naš poljoprivrednik u startu osuđen na propast uz pomoć uvozničkog lobija, a to su i Agrokor i Lidl i Spar..Billa…Lura..i slični. To je bio glogov kolac za Slavoniju.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Još jedan detalj: Lidl i Spar dobijaju velike nepovratne kredite za osvajanje Hrvatskog trga. Agrokor i svi ostali na našom području ne dobiju ni cent za osvanje EU trga.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Poticaj dobiješ ti ako ideš u poljoprivrednu proizvodnju, dobiješ ga jednokratno da startaš, pokreneš se, ovo što je kod nas poticaj to je godišnja plaća za nerad i bandu političarsku koja ima tisuće hektara u vlasništvu a ne obrađije je. Subvencija je ta koja te štiti od tkz. tržišta. Tada bi cijena proizvoda mogla biti i konkurentnija od uvozne jer će te država subvencionirati i nećeš imati gubitke. Primjer tržišna cijena mlijeka je 2,5KN litra, na svaku prodanu litru po toj cijeni dobiješ 2KN subvencije, pa da vidimo da li bi proizvodnja mlijeka pala ili porasla !?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Dobra ideja za subvenciju mlijeka ali nažalost prekasno. Prvo za stočarsku proizvodnju treba dugo vremena, od junice do muzne krave treba od nečeg živjeti. A istina je da je stoč. fond desetkovan. Drugo, koji je interes mljekarske industrije da kupi domaće kad su u vlasništvu stranaca? Možeš proći tri sela a nigdje jedne jedine krave. A nekad je skoro svaka kuća imala bar dvije. Samo onda se uz ostalo i od dvije-tri krave moglo živjeti i djecu školovati. Danas i škole zvrlje prazne.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Piretis

Svinjogojstvo je prvo palo, ali nebitno. Pik vrbovec ima nešto svojih uzgajališta i sve te svinje idu u izvoz, a svaki dan se kolje 800-1000 uvoznih grla o kojima ne znamo ništa, kao tretiranje i hranjenje. Mislim da smo HR 2009 imali samo jedan dostatan poljoprivredni proizvod, sve ostalo se dopunjavalo uvozom, a slavonija i vojvodina hranile Jugu i izvozilo se.
Nesmijemo zaboraviti da je poljoprivredna proizvodnja strateši faktor svake države čak veći od vojske i medicinske skrbi.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Todorić je uredno dobivao od 780 miliona do 1 milijarde i 80 miliona kuna izravnih poticaja svake godine, a malim seljacima su stopirane isplate što zbog greške u sustavu kao meni pa moraš uzeti odvjetnika jer do tada oni ne priznaju grešku, zbog krivog slova, zbog manje parcele što je bilo vidljivo tek nakon zračnog snimanja, znači čovjek prijavi površinu koja piše u katastru bez namjere varanja i onda te prevare oni itd itd. Da ne govorimo o namještanju tržišnih cijena onako kako paše uvoznom lobiju. Sjemenska roba skupa uz ostale stvari tako da imamo veliki imput u računici isplativosti, a kad se dobije plod za prodati na tržištu se pojavi uvozni po cijeni puno manjoj nego je poljoprivredniku isplativa proizvodnja.
Rebel imaš odlične komentare, ali reći glogov kolac nepoznavaoca navodi da je slavonija vampir ?

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Bobi

Naravno da nije, to podrazumijevam “ubiti ubijenog”…da budu sigurni.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Ma znam al me dirnulo kao rođenog slavonca. Np.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije
Reply to  Mikojan

U Hrvatskoj nije unistena samo poljoprivreda; unistena je industrija, unisteno je obrazovanje, unisten je moral, unisteno je sve sto se dalo i moglo unistiti a sve zahvajujuci ZNA SE. Sto HDZ duze bude zivio to ce Hrvatska duze i teze umirati.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Churko

Na žalost toga nisu mnogi svjesni, a kako izgleda neće nikada niti biti jer eto, imamo rvacku, slobodnu, samostalnu, neovisnu još malo i praznu, oslobođenu od mladih jer eto oni ne vole rvacku, odlaze. I kako tuka kaže, neka idu ako im se tu ne sviđa ! Briljantno !

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Gold Rebel .. 🙂

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

kome ne odgovara referendum za ulazak u EU i Nato?
kontradikcio in adjekto.kamata.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  tedi

Referendum? pod kojim uvjetima i pravilima 1. Izlazak apsolutne većine građana (sa pravom glasa) i prolazak referenduma 50%+1 glas ukupnog broja glasača-birača.. To je kvalificirani referendum. 2. Ostali refendumi su manja ili veća podvala.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Isto važi i za izbore. Slovenija se upravlja sa samo 35% glasova več nekoliko mandata. 🙂

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Pa i Hrvatskom, je!

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Da, Hrvatski referendum za ulazak u Eu je vrlo upitan, za nato ga nije ni bilo, sad je pitanje jel to po ustavu ako smo neovisni, samostalni ovo, ono .

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Upravo tako.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ne lipši magarče do zelene trave , mogu li se Evrointegracije mazati na hleb , da nam ne krče creva ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

Odreci se nakaze na slici?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Hahaah 🙂
Odričem se Vučić Aleksandra i Srpske Napredne Stranke.
Odričem se Vučić Aleksandra i Srpske Napredne Stranke.
Odričem se Vučić Aleksandra i Srpske Napredne Stranke.
Evo , hoće li nam sada biti bolje ?
🙂
Ako si mislio na mačka u snegu sa šlemom i tompusom sa mog avatara onda neću !!!
😉

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

Samo polako, zna se kako brzo okrece stavove av av. Jedno prica sada, a drugo ce pricati kasnije. Kao vetrokaz je. Nemozes ga uhvatiti ni za glavu ni za rep.
EU ostaje svjetionik demokracije – Pametnome dosta

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Ha, ha, ha. “Piše The Globalist”. Pa samo ime izvora i ime autora dovoljno govore! I bez citiranja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Spartak

To si u pravu, ali takvi, kao onaj Bugar Ivan krastev ili Janosz Bugajski, tako nekako, Poljak, koji pišu i za naše listove izražavaju stavove Glavne komande NATO-EU

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Srbi ne smiju dopustiti da potpanu pod čizmu Brisella, odnosno pod tiraniju Brisella, koju brisellski tirani nazivaju demokracija

Alxx
Gost
Alxx
2 godine prije

Veliko je pitanje da lii bi referendum o ulasku u EU prošao uopšte, a kamoli glatko…

Male zemlje koje ulaze u EU odriču se suvereniteta i postaju izvšitelji naloga iz Brisela; privrede počinju da trpe ogroman pritisak proizvođača iz velikih zemalja koje imaju daleko povoljnije uslove kreditiranja ( kolike kamatne stope je morao Agrokor da plaća ??)

Hrvatska je ušla u EU, pa ne uspevam da vidim neke bitne pomake za masu stvari… počevši od npr. proizvodnje hrane…
HR ima veliki uvoz mleka, jaja, sireva, svinjetine, krompira, paradajza, hleba (!!), što je pokazatelj katastrofalne situacije u poljoprovredi…

Da li je moguće da Hrvatska pored cele Slavonije ne može proizvesti hleba, mleka jaja, krompira i svinjetine..???

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alxx

Naravno da Hrvatska može sve to proizvesti, resurse ima, ljude ima. Ali ima i još nešto, ima desetke i stotine tisuća posjednika zemlje koja je površinski premala za ikakvu ozbiljnu proizvodnju. Ima i lošu politiku poticaja u poljoprivredi. I ima ono najgore – nesposobnost seljaka da se udružuju u zadruge, klastere. Također seljaci imaju preskupu državu. Kad se sve to zbroji, onda su rezultati takvi kakvi jesu – poražavajući.
Hrvatska već više od desetak godina troši na poljoprivredne poticaje oko 900 milijuna eura. U deset godina to je 9 milijarda eura. Dva Agrokora potrošili. Za što? Za ono što nam najbolje ide,mudrovanje i nerad.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Nemoj, brate mili, o poljoprivredi, barem dok sam ja živ. Nema veze loše stanje u polj. s poticajima ili sitnim posjedima. Ne misliš valjda da netko uzgaja maline ili rasadni materijal na 100 ha? Mogu se seljaci udružiti u klastere, cehove ili što već ako im nitko ne garantira (približnu) cijenu, ako ih se ucjenjuje kod otkupa, ako se uvozi roba koja ima astronomske subvencije, nitko ne može biti uspješan. Kod nas da posadiš dukate, i da ti dobro rode, garant ćeš propasti ili bar nećeš bitno profitirati. Većina malih koji još nešto rade oslanja se na direktnu prodaju, preporuke, i sreću. Ne treba mi poticaj (nije trebao ni onima koji su radili prije 90ih) samo fer nadmetanje, da mi posrednici i država ne gule kožu, da ne moram ispunjavati uvjete kao da proizvodim lijekove ili čipove. I na kraju, PDV na hranu ili ukinuti ili smaljiti na simboličnu cifru. Zamisli npr zadovoljnog vinara koji ne mora spuštati cijenu na granicu isplativosti i sebe koji napokon ne moraš vagati kupiti to vino ili ne.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Piretis

‘Posrednici i država’, a ja rekao nešto drugo? Tko garantira Saudijskoj Arabiji i Rusiji cijenu nafte?
Može li država drugačije potrošiti 900 milijuna eura na godinu (koje i sad troši) pa da stvori konkurentne poljoprivrednike? Ne može? Ne možemo ni mi sami ništa. Ajmo sjesti i plakati pa se ubiti. To bar možemo.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Moze drzava sve pametno,a uhljbljeni i korumpirani politicari nemogu nista,osim do temelja i bez rata upropastiti drzavu i narod, i od gradana napraviti ek. izbjeglice,i opustosenu drzavusto samo sljepac ne vidi.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis , slična situacija je u mom selu kada je u pitanju odkup maline , dršava je sa tajkunima ušla u dil , da ne moraju da plaćaju više od 120 din za malinu (1 euro) , a izvoze je po 3,5 eura , a pošto se većina stanovništva bavi malinom , koji je jedan veoma težak i vremenski zahtevan posao , ako se desi da cena maline bude oko 100 dinara , ili ako zbog nepovoljnih vremenskih uslova , iznenadni sneg u Martu , koji polomi mladare , ili grad , onda , ljudi naredne godine nemaju para i automatski se odrazi na druge koji prodaju razne usluge i proizvode zemljoradnicima , utiče na promet u prodavnicama i kafanama , kupovina semena , preparata za poljoprivedu.
A jedne godine kada Poljacima nije rodila malina kada je bila visoka cena , veruj mi da 1% ljudi nije ostavio pare u banku ili slamaricu odmah su trošili na kola , na kuću i okućnicu , na svakakve stvari , takvi su ti moje komšije kad ima ima , a kad nema nema , isplati se da država malo popusti kaiš nama zemljoradnicima , nikakve subvencije i podsticaji nam ne trebaju , samo fer tržište …

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A sad ga srachkash, koji sitni posjedi !?
U mračno doba Jugoslavije seljak proda 3-4 bika i kupi Zetora, odhrani još toliko pa kupi Stojadina, od 5-6 krava proda mlijeko i plati porez, mirovinsko, struju i sve to sa ispod 10 hektara zemlje a gdi samo danas ? Poticaji su uništili sve, subvencije su bile jedino riješenje ali tada mnogi političari ne bi izmuzli ni Kune iz te kace bez dna stranih kredita koje netko kad tad mora vratiti. Hrvati sa rukom na “srcu” su ovoj državi i seljacima napravili najviše zla !

Alxx
Gost
Alxx
2 godine prije
Reply to  Alxx

Na kraju krajeva EU je ipak tu da sve ovce budu u jednom toru, i da sve budu jednostavnije za čuvanje, šišanje i ostalo :-))

Churko
Gost
Churko
2 godine prije
Reply to  Alxx

EU referendu bi se ponavljao svaka 3 mjeseca dok nebi prosao, sjetimo se Irske i njihova slucaja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Čekaj za Reinsche Post je rekao da nikada neće uvesti sankcije Rusiji, a za le Monde da bi ih uveli da su bili dio EU. Sad jedno pitanje, ali to mogu odgovoriti samo oni koji žive u Srbiji. Jel stvarno neki klinac napravio kad dobiva izbore za izborima. Putin jest, Erdogan jest, uz sve zlo, Turska je imala jak rast već više od 10 godina. A što ovaj? ili “De su pare, mostovi , fabrike, radna mesta…..?” To me zanima,. Ne moš reć da izbore dobiva na ljepotu. Ništa mi nije jasno,. Ok opcija liberal Čeda Jovanović ni SRS i Šešelj ne dolaze u obzir. Možda Srbi biraju najmanje zlo? Vrag će ga znat?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ne postoji Srbijanski Predsednik,manite se generaln Srba i Srbije ako mislite zezati…clanak je bez vrijedan!!
“Da je Srbija bila članica EU, ispunila bi sve svoje obveze”, za Le Monde je rekao predsjednik Srbije.””…da veliki deo Srba ne gaji pozitivnu misao prema Rusiji ovaj Vucic bi nas zakuhao i sa Rusijom,kako je bulaznio 90tih tako i danas bulazni!!!
Elem..””Šef Evropske komisije, Žan-Klod Junker, je u velikom preokretu rekao da je vreme da se Evropska unija (EU) ponovo poveže sa Rusijom i da prestane da je “napada,“ što je u izrazitoj suprotnosti sa SAD koje su povećale optužbe i sankcije protiv Moskve.””,zna li EU sta zeli?!

igi
Gost
igi
2 godine prije

eu i demokracija…svi odgovori leže u slučaju tommy robinson…na pomolu je nova fašizacija društva kroz plutokraciju….znaš što se srbiji nudi ako ne uđe u EU..ono najvažnije…opstanak srpskog naroda na svojim ognjištima – imat će manje,ali bit će među svojim narodom jer srbiji ne treba primjer francuski marselj…i nije samo pitanje srbije i EU pitanje kosova jer to je pitanje suverenosti jednog naroda da u datim okolnostima sam donosi političke odluke….ako se neko s tim ne slaže sljedi rezolucija VS o genocidnosti srpskog naroda….ukratko srbima ako ne izmisle kako pretvoriti kamen u zlato sljedi sudbina nedićeve države a zna se dobro kako je ona nastala – ucjenom iz berlina i prijetnjom o političkom rastrgnuću srpskog naroda….tako je to uvijek sa srbima i kreatorima novog poretka nikako da se slože…

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije

Srbija mora ovo, Srbija mora ono, daj Kosovo, daj Vojvodinu, daj ovo i daj ono….nema šta sve to mora Srbija ako hoče u društvo sa drugim EU pudlicama.
Našta je spala svaka “nezavisna država” posle Juge je da pukneš od smeha. Hrvati spali sa skoro 5 miljuna ljudi na 3.8 miljuna ljudi. Najmanje 250.000 izteranih zbog rata ostali pobjegli zbog “nezavisnog raja na zemlji” posle Juge. Sve bivše republike do amena prezadužene, raztrajbane i pokradene ali važno je da je svak na svome. Kako ono reče Broz: Sve če to narod da pozlati. Pitam se samo koji to narod i pre svega za koga. 🙂

Lep dan svima na Logično.com! 🙂

Nova
Gost
Nova
2 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Nije Broz, nego Laza Lazarevic u istoimenoj pripovetci ,(Sve ce to narod pozlatiti – o tragicnom odnosu drzave prema invalidima iz Velikog rata).

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Svakome, ko poznaje situaciju u Srbiji, nije tesko da shvati teskoce u kojima se nalazi Srbija. Najpre, okruzena je NATO clanicama, a ogromna vecina ( priblizno 85 % ) stanovnika Srbije ne voli NATO i ne zeli u NATO . Amerikanci drze dresirane “pit bulove” ( pre svega Siptare i muslimane) spremne da upute u napad na Srbiju i stalno prete time . Kada ne bi bilo pritisaka i ometanja normalnog zivota od strane CIA-NATO vladara – pohlepnih psihopata – Srbija bi solidno zivela. Tu, naravno , mislim na jedan korektan odnos u trgovinskoj razmeni i uvazavanja i tudjih interesa . Posto pohlepne psihopate ne uvazavaju nista i nikoga, jasno je da je Srbiji veoma tesko da izdrzi maltretiranje od strane zapada pod palicom americke liberalne mafije. Svetske bitange pritiskaju Srbiju na svim poljima, demonizirali su je isto kao sto demoniziraju Rusiju, uspeli su da stvore mantru o losim momcima – Srbima kao zlocincima, a istina je daleko kompleksnija i drugacija. Zlocinci su bili svuda gde su Amerikanci i Englezi umesali prste. Za zlocine su , uz veliku medijsku kampanju osudjivani Srbi, dok su ostali bili abolicirani . Srbija se nada da ce jednoga dana moci svetu , bez cenzure u zapadnim medijima, da predstavi dokaze o planiranom raspadu Jugoslavije sa ciljem razaranja Srbije. Znam da ce se naci kritizeri ovoga sto sam napisao i necu odgovarati, jer tema je takva da bi se moglo o njoj raspravljati godinama. Medjutim, neki komentatori imaju “vruce” glave, a tada je komunikacija besmislena .

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  rodoljub

@rodoljub, sve si točno i iskreno napisao. Kratko i jasno ! A “vruće” glave, neka te ne brinu, mazni hladno pivo .. 🙂

fiver
Gost
fiver
2 godine prije

Da pogledamo problem na primjeru UK.
Prije xx godina gogovorena je EEU ( Europska Ekonomska Unija ). Kada se glasalo o ulasku u EEU stanovnici koji su glasali za ulazak su bili obasuti obecanjima o perspektivi i svijetloj buducnosti zajenickog trzista pri cemu je politicki suverenitet trebao ostati.
Stanovnici koji su tada imali cca 20-30 g su glasali za a ostali su bili protiv..

Poanta price koja se provlaci poslije BRITEX je bila da je “starija” populacija irularno stanovnistvo bilo za izlazak iz EU. Ako zbrojite kloko je godina proslo i koliko su godina imali dobijate jasan i jednoznacan odgovor: SHVATILI SU KOLIKI SU SE S**ALI. Zato su glasali za izlazak. Oni su imali sve (50-tih) i mislili su da ce imati jos i vise ali zajeb……

Nitko ne govori javno zbog cega Norveska ne moze biti clanica EU. Zato sto mora se odreci poticaja poljoprivredi i politike subfinanciranja sela i ribarstav. Njihov stav je: ” Za vrijeme II WW selo nas je hranilo i omogucilo da prezivimo i tako ce biti u buducnosti”.

Smatra li netko da tip kuce koja se gradi negdje u Nordu odgovara gradnji kuce na Mediteranu ili obratno?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Samo jedno pitanje, kakva je to Europa bez Rusije i Turske ??

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Američko-Engleska. Nisu oni đabe finacirali Hitlera ( Henri Ford & Co ). 🙂

fiver
Gost
fiver
2 godine prije
Reply to  Mikojan

S danasnjom RF (pod Putinom) jako mocna- prije nista-> samo pod vladom koju je postavio USA.
S danasnjom Turskom nista samo muslimanski ekstremizam -> prije puno (nasljedje oca Domovine i jednog od najvecih u povjesti modernih drzava – K.P. Ataturka)

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Čekaj da iza The Globalist-a nije naš Milanće koji glumi balkanca a nije, hehehe.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Pitanje na koje ce Alon Ben-Meir tesko dati odgvor, neka samo objasni gdje on na djelu vidi edemokracoju u EU, ako u EU vlada diuktatura krupnog SAD kapitala onda ne moze biti ni demokracije. Demokracija u SAD i EU je farsa bez presedana. U EU postoji debatni klub kojega zovu EU parlament koji o nicemu ne odlucuje ali trosi miijarde Eura poreskih obveznika.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Sve male zemlje poput Hrvatske postale su otirač za zemlje poput Francuske. Sva krama iz Europe dolazi u Hrvatsku, od nekvalitetnih tehničkih proizvoda do hrane. Političar u Hrvatskoj uopće ne vode vlastitu politiku, nego jedva čekaju da im netko iz Europe baci kost i kažu marš evo ti jedi. Ako kojim slučajem koji i progovori na vlastitu ruku tu su mediji da ga stave na stup srama. Za sada mi se čini da Srbija bolja po tom pitanju, koliko to Srbi znaju najbolje.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije

Mala ispravka za Redakciju.Vučić nije srbijanski predsednik već srbski predsednik.Drugo Srbija nikada neće ući u EU ,što je dobro za Srbiju.Treće,Srbija je jedina ( takoreći ) nezavisna država na Balkanu ili Helmu ( kako se nekada nazivao Balkan ).EU neće da primi Srbiju dok je potpuno ne pokori i razbije a to se neće nikada desiti mirnim putem.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Vučić je majstor manipulacije, ali nemože ovako dugo. Šta to točno znači tih 68% trgovine, jer trgovina je prodaja i kupovina, koliko Srbija kupuje od EU, a koliko joj prodaje je pravo pitanje.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Moreno

Oni i strane firme koje posluju kod nas i izvoze proizvode , prikazuju kao naš BDP , čak je jednom išao u Moskvu i rekao da će se boriti za naš FIJAT , KRETEN , ta firma je otvorila pogone ovde samo zato što mogu da plaćaju male plate radnicima i ne moraju da vode računa o pravima radnika , jer je država takva kakva jeste ….

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

jadan vučina…žao mi ga otkad je presjednik prevarili su ga u svakoj kontra-obavještajnoj igri da ispada neuk

Proleter
Gost
Proleter
2 godine prije

Hrvatska i Srbija , odnosno sve bivse republike SFRJ od 1990 g ne odlucuju vise o nicemu .
“Sve nase republike kada bi se odvojile jedna od druge postale bi niko i nista , zato cuvajte tekovine bratstva i jedinstva , cuvajte nasu SFRJ kao zjenicu oka”.J.B.Tito

Karantanac
Gost
Karantanac
2 godine prije

Gde nađoste da citirate ovog cionističkog bilmeza?

istina boli
Gost
istina boli
2 godine prije
Reply to  Karantanac

Karantanac……………….cionista ili zločinac ili ne znam niti ja kako ga već ne nazivaju. Tvoj i njihov problem. To je potpuno nebitno za komentar Proletera……….ono što je bitno je da je izrečeno istina, ma tko to rekao. Mpže biti i mali Gogo iz moje ulice. A istina, kao i moj nickname………..boli.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik