Američka banka zamrznula 22 mlrd. dolara Nacionalnog fonda Kazahstana

dolar
14 komentara

Iako formalno ovo nije čin državnih institucija Sjedinjenih Američkih Država, vijest da je investicijska banka iz New Yorka “Mellon” zamrznula 22 milijarde dolara imovine Nacionalnog fonda Kazahstana je uznemirila Astanu i može dovesti do zaoštravanja odnosa s Washingtonom.

Sredstva su zamrznuta zbog tužbe protiv vlade Kazahstana, prenosi Reuters, citirajući izvor koji je upoznat s detaljima slučaja.

Zbog dugogodišnje parnice je zamrznuto je 40% ukupnih sredstava Nacionalnog fonda Kazahstana, koji se prema riječima kazahstanskog lidera Nursultana Nazarbajeva često naziva “fondom budućih generacija”.

Razlog zamrzavanja imovine je tužba moldavskog poduzetnika Anatola Statija i njegove dvije tvrtke protiv vlade Kazahstana.

Kao odgovor na korak kuće BNY “Mellon”, Središnja banka Kazahstana je protiv nje podnijela tužbu. Ročište o tužbi će se održati sutra u Londonu.

Do sada, ni Ministarstvo pravosuđa ni Središnja banka Kazahstana nisu komentirali situaciju.

Vlada u Astani opovrgava optužbe Anatola Statija i njegovog sina Gabriela, te tvrtki koje pripadaju njihovoj obitelji i sve smatra običnim pokušajem napada oduzimanja državne imovine. Moldavski poduzetnici su nekoć uložili sredstva u industriju nafte i plina u Kazahstanu, a sada traže naknadu štete od preko 4 milijarde dolara.

2013. godine je Arbitražni sud u Stockholmu utvrdio da je Kazahstan prekršio Ugovor o energetskoj povelji i odlučio da ulagačima mora platiti oko 500 milijuna dolara.

Međutim, odluku je osporilo Ministarstvo pravosuđa na Visokom sudu u Engleskoj, koje je priznalo da je “arbitražna odluka u korist Anatola Statija i njegovih tvrtki dobivena prijevarom”.

Nacionalni fond Kazahstana se redovito puni prihodima od izvoza nafte, a država ga može koristiti u slučaju hitnih financiranja banaka, kako bi podržala nacionalnu valutu i gospodarstvo u cjelini.

Anatol StatijKazahstan
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Samo se igrajte s Nazarbajevim

Josip
6 godine prije

E jesu ih zamrzli, svaka im čast. 🙂

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Neznaju skim imaju posla.

Ivo
6 godine prije

Neki naivci još uvijek drže novac i zlato kod usa-mafije??

Laki Topalović
6 godine prije

Vi stvarno mislite da će Nazarbajev ovo prešutjeti? nakon odluke suda u Londonu, slijedi odgovor, a on se neće nimalo svidjeti Amerima, iako oni mogu reći da je to jedna banka koja nema veze s državom. Njega to nije briga.

-zvonirat
6 godine prije

tako im i treba kad drže lovu u americi…ti svima očiste

davor
6 godine prije

London, Stockholm he šta reći drugo nego glupi besmisleni narode od Dresdena do Vladivostoka

mmne
6 godine prije

oproban metod pljacke…optuze te uzmu pare….posle 20-30 godina se izvine!?….samo budal moze verovati us(r)a izabranom narodu

Matija
6 godine prije

E, pa dabogda neće više biti uranija za Vas ! Podsjetimo Kazahstan je već nekoliko godina najveći proizvođač i izvoznik uranija na svijetu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI