fbpx

Balkan ulazi u novo razdoblje turbulencije u kojem Moskva mora usvojiti novi pristup

Balkan ulazi u novo razdoblje turbulencije u kojem Moskva mora usvojiti novi pristup 1

U regiji se događaju “čudni” prosvjedi, prije svega u Beogradu, Podgorici i Tirani, za koje organizatori tvrde da su “apolitični, ali da su usmjereni protiv diktature i režima”. Ranije se slično mjesecima događalo u Banja Luci, ali se čini da su pravi organizatori odustali, prosvjedi “Pravda za Davida” su prestali, a njegov otac se javio iz Austrije i rekao kako zabranjuje oporbi da prikuplja političke bodove na smrti njegova sina. Svi prosvjedi su apolitični u smislu da iza njih navodno ne stoji nijedna politička frakcija, iako im dolaze davati podršku. Međutim, nemoguće da prosvjedi protiv određene politike ili vlade, a sve u regiji zaslužuju više od kritike, budu “apolitični”.

“Apolitični prosvjed” protiv određene politike je oksimoron i za neke od navedenih se po medijskoj podršci koju dobivaju od određenih kuća može zaključiti tko ih je potaknuo i kome odgovaraju. Ipak, mora se priznati da vlasti reagiraju prilično mlako, osim u Tirani, a policija gotovo ne intervenira. Barem ne u mjeri kao u Parizu ili drugim prosvjedima koje smo vidjeli u “uljuđenoj i demokratskoj Europi”.

Ova tiha destabilizacija vjerojatno nema za cilj svrgnuti nijednu vladu, ali dugoročno može dati željeni učinak. Za razumijevanje onog što se događa vrijedi pročitati kolumnu Aleksandra Pivovarenka, višeg istraživača na Ruskom vijeću za međunarodne odnose.

Dinamika za “Balkan 2024.”

Temeljne promjene u srednjoj i jugoistočnoj Europi posljedica su ne manje važnih promjena u ekonomskom okruženju koje nadopunjuju nestabilni politički trendovi. U tom procesu je primjetna određena dinamika.

Prije globalne financijske krize ova je regija bila među najdinamičnijim regijama svijeta. Međutim, za nakon razdoblja uspona su srednja i jugoistočna Europa ušle u teško razdoblje, popraćeno brojnim negativnim posljedicama – gospodarskom recesijom, nedostatkom razvojne dinamike i slabljenjem bankarskog sektora. Na ovaj popis valja dodati značajke karakteristične za regiju, prvenstveno za zemlje bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana, a to su visoka nezaposlenost, društveno raslojavanje, ekonomska migracija stanovništva u zapadnu Europu, kao i teškoće za državu važnih korporacija, a ovdje je živopisan primjer kriza i restrukturiranje hrvatskog holdinga Agrokor.

Kao rezultat toga, ako je sredinom 2000-ih euroatlantska integracija bivših jugoslavenskih republika općenito ocjenjivana optimistično, kako u samim republikama tako i u Bruxellesu, već u prvoj polovici 2010. godine su počele prevladavati suzdržanije procjene.

Nizak odaziv u Hrvatskoj na referendum 2012. o pristupanju EU od samo 43% i samo relativna popularnost europske ideje u Srbiji i Crnoj Gori jasan su izraz tog trenda. Važno je napomenuti da je razina povjerenja u EU u Albaniji i Makedoniji, zemljama čije je članstvo u Europskoj uniji proglašeno za najmanje vjerojatno, znatno viša nego u Srbiji i Crnoj Gori, koja se u srednjoročnom razdoblju smatraju kandidatima za članstvo u EU.

S obzirom na te okolnosti, za vrijeme početka krize u odnosima Rusije i Zapada 2014. godine Bruxelles je s pravom bio zabrinut zbog situacije u regiji jugoistočne Europe, uzrokovane i osnovnim negativnim socio-ekonomskim trendovima i aktualnim geopolitičkim trenutkom.

Vrhunac tih strahova bila je izjava Angele Merkel u listopadu 2014. da Rusija može igrati subverzivnu ulogu na Balkanu. Osjećaj da Europska unija počinje gubiti inicijativu u svom “mekom potkopu” prisilila je Bruxelles u ljeto 2014. da započne takozvani Berlinski proces, koji se može definirati kao skup mjera za aktivno preoblikovanje vlastite periferije. U okviru Berlinskog procesa postavljene su tri glavne zadaće:

Rješavanje akutnih političkih sporova, uključujući i granične.

Modernizacija infrastrukture, gospodarstva, prometnog sustava.

Aktiviranje demokratskih procesa.

U veljači 2018. predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je “Strategiju EU za zapadni Balkan”, iz čega slijedi da Srbija i Crna Gora mogu biti primljene u Europsku uniju do 2025. godine, uz zadržavanje “opipljive perspektive” za druge zemlje. Dakle, 2024. ili 2025. mogu postati još jedna prekretnica kada će zemlje u regiji možda dobiti odgovor o svojim europskim izgledima.

Do 2014. godine opća situacija na kontinentu nije odbacivala suradnju zemalja regije s Rusijom, bez obzira na to je li riječ o članicama EU, Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj, ili kandidatima za članstvo, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Međutim,  u posljednje četiri godine se takva suradnja u Bruxellesu smatra za otežavajuću okolnost.

U tom smislu je potrebno procijeniti izglede Deklaracije o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Republike Srbije, koja danas regulira bilateralnu suradnju. Potpisana u svibnju 2013. godine, šest mjeseci prije početka “velike političke krize” Rusije i Europske unije, deklaracija je bila izraz stare paradigme interakcije, koja se u sadašnjoj situaciji dovodi u pitanje.

Danas Beograd pozdravlja ideju suradnje s Rusijom, smatrajući to elementom svoje vanjskopolitičke strategije “multipolarnosti”, baš kao i suradnju s Kinom, Sjedinjenim Državama, Turskom i drugim “centrima moći”. Istovremeno je pristupanje EU i dalje prioritet za službeni Beograd. Osim toga, vidljivo je i postupnog približavanje NATO paktu, od kada su u listopadu 2018. održane prve NATO vježbe u Srbiji.

Sasvim je moguće da će s približavanjem 2025. godine, što je rok hipotetskog ulaska Srbije u EU, strateška suradnja s Rusijom sve više biti sporno pitanje u dijalogu između Bruxellesa i Beograda, naravno, ako se ne razvije odgovarajući modus operandi između Moskve , Beograda i Bruxellesa uz uklanjanje većine sumnji i zadržavanje prava Srbije za “umjereni” multivektorski pristup.

Novi sukobi za stvaranje novih vođa apsolutno odanih euroatlantskoj ideji

Situacija na Balkanu se uglavnom promatra s točke gledišta etničkog sukoba, koji je ili u vrućoj ili zamrznutoj fazi. Međutim, danas se problemi regije mjere ne samo ovom kategorijom. Štoviše, problem etničkog sukoba na Balkanu na neki način blijedi u pozadini.

Jedan od najaktualnijih problema danas je društveno-politička situacija, koja je daleko od sigurne. Poboljšanje ekonomske situacije jedan je od deklarativnih ciljeva transformacije narednih godina. Međutim, Bruxelles je prvenstveno usmjeren na formiranje nove generacije političkih lidera u zemljama regije koji će biti lojalniji euroatlantskoj ideji i usmjerene samo na nju.

Budući da mnogi politički režimi, Vučićev u Srbiji, Đukanovićev u Crnoj Gori, Tačijev na Kosovu, već duže vrijeme žive po standardima izbornih ciklusa i kritika, uključujući i od strane liberalnih političara, treba pretpostaviti da je politička klasa bivše Jugoslavije osuđena na odlazak.

Ovdje imamo stvaranje nove stranke u Bosni i Hercegovini u rujnu 2017. godine, koja proglašava nadnacionalnu reformističku ideologiju. U Makedoniji, unatoč uklanjanju vladajuće makedonske stranke VMRO i bijega njezina bivšeg vođe Nikole Gruevskog iz zemlje, američki stratezi demontažu stranke smatraju neprikladnom.

Konačno, u Srbiji se vlada Aleksandra Vučića suočila s krizom i trpi pritisak  opozicije euroatlantske orijentacije koju predvode Liberalno-demokratska stranka, pokret “Dosta” i drugi. Na Kosovu i ne postoji liberalno-demokratska opozicija, ali to nije ni važno.

Budući da je Balkan više objekt nego subjekt svjetske politike, jačanje političke opozicije i stvaranje novih stranaka trebalo bi razmotriti zajedno s politikama zemalja koje imaju interese u regiji. Oni koji uspiju upravljati ovim trendom dobit će najpovoljnije pozicije u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Nova pravila

Politička pitanja nisu ograničena na gore navedene aspekte. Društveno raslojavanje pitanja društvene konfrontacije čini relevantnijima, jer s jedne strane imamo “više” slojeve, kao što su administracija, oligarhija, dio visokoobrazovanih intelektualaca, a na drugoj društvo koje predstavljaju porezni obveznici, nezaposleni, samozaposleni i drugi dio visokoobrazovanih intelektualaca suprotnog mišljenja.

Naravno, prerano je govoriti o ponovnoj objavi marksističke “klasne borbe”. Međutim, sadašnje stanje daleko je od idealnog, a uspjeh nemainstream i polusustavnih političkih pokreta i stranaka koje su postigle značajan uspjeh na izborima od 2015. do 2017. potvrda su toga.

Unatoč optužbama za “neozbiljnost” i “idealizam”, što je politička naracija nacionalnih medija, takve stranke su i dalje prisutne na političkom polju, a čak i grade pozicije.

Indikativne su u tom pogledu ocjene hrvatskog pokreta Živi zid, koji je u svibnju 2018. godine postao jedina stranka u zemlji koja je dobivala sve veći rejting, a u smislu podrške od 14,5% je izbila na treće mjesto. Ispred su bili “teškaši” lokalne političke scene, Hrvatska demokratska zajednica s 26,6% i Socijaldemokratska partija koja je 18,2%.

Vrlo je vjerojatno da se ti “novi” politički pokreti neće moći u potpunosti ostvariti. Oni se susreću s određenim “dječjim bolestima” koje su posljedica  nemogućnosti utjecaja na političko odlučivanje, pretvaranja istaknutih izjava u konkretne prijedloge, ograničavanje javne potpore u okviru prosvjednog biračkog tijela.

S druge strane, ovi pokreti i njihovi vođe su prilično mladi. Oni nisu ograničeni na nacionalne dogme i predstavnici iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine međusobno vrlo uspješno komuniciraju. Značajno je da uz minimum resursa njihova agitacija nailazi na odgovor, jer se temelji na otvaranju aktualnih problema društveno-ekonomske stvarnosti. Možda se navedeni pokreti u političkom smislu neće ostvariti, ali samo njihovo postojanje ukazuje na prisutnost određenog protesta.

U uvjetima kada je dominantni imperativ Bruxellesa “pomirenje”, zapravo skrivanje postojećih etničkih problema iza paravana političke korektnosti, problem političke ideologije može doći do izražaja.

Nove geopolitike

Posljednjih godina je objavljeno više izvješća koja govore o sve većoj povezanosti Balkana sa susjednim regijama. Vrhunac je prometna strategija EU objavljena u rujnu 2018. godine, koja Balkan vidi kao kopneni koridor između Europe i Azije.

Oživljavanje ideje tranzitnih puteva i modernizacija europskog Koridora X, od Srbije do Makedonije i grčke luke Pirej i Soluna, podsjeća nas da je Balkan važna pristupna točka južnoj Europi, Mediteranu i za sjevernu Afriku. Kroz Balkan prolazi i kopneni tranzit na Bliski istok. Zbog toga je primjetan fokus na regiju od strane Kine i Sjedinjenih Država, ključnih geopolitičkih konkurenata koji provode vlastite gospodarske projekte u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Kina je sve utjecajnija i jača kroz Format 16 + 1. SAD isto pokušavaju s LNG projektima u Poljskoj i Hrvatskoj. Naravno, problem tranzita energije s plinovodima TAP i TANAP, Turski tok i interkonektorima, koji utječe na interese zemalja EU, Rusije i Turske, je i dalje relevantan.

Godine 2018. je najavljeno stvaranje nekoliko novih američkih vojnih baza u Albaniji i Grčkoj. Po prvi put je Srbija je održala vježbe NATO pakta na svom teritoriju, iako nije članica Sjevernoatlantskog saveza, ali mu se pridružila s niz temeljnih sporazuma. To ukazuje na promjenu položaja regije u vojno-strateškim planovima Sjedinjenih Država i NATO pakta.

Sasvim je moguće da govorimo o velikom premještanju vojne infrastrukture južnog krila NATO pakta iz Turske, čiji su odnosi sa Sjedinjenim Državama u fazi hlađenja, na Balkan, koji pokazuje veću odanost Washingtonu.

Ako je ta hipoteza istinita, onda bismo trebali očekivati nastavak “natoizacije” regije i stvaranje novog bastiona američkog utjecaja u kojem će Rumunjska, Bugarska i Ukrajina biti “prva linija”, a republike bivše Jugoslavije će biti “stražnja zona”. Ta će okolnost odrediti prirodu političkih odnosa sa Srbijom s kojom SAD danas nastoje izgraditi partnerstvo.

Tako je, nakon kratkog razdoblja “predaha”, Balkan ponovno izložen riziku da postane zona u kojoj se kose interesi velikih igrača, uključujući Tursku, Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Europsku uniju, Rusiju i Kinu.

Posebnu pažnju na regiju pokazuju pojedine zemlje EU. Primjerice, Italija, Austrija, Mađarska i Poljska bave se tranzitnim i političkim procesima, Bugarska se pridružuje makedonskim procesima, a zemlje Bliskog istoka imaju osnovu za ideološki utjecaj.

Ako se politički prostor sve više bude približavao euroatlantskom prostoru, onda u smislu ekonomije, investicija i infrastrukture ovdje nastaje sjecište interesa više zemalja, sklonih i suradnji i konfrontaciji. Stvaranje novog čvora proturječja, u kombinaciji sa sve većom tranzitnom vrijednosti regije, vjerojatno će nakon kratkog vremena zaborava značiti povratak Balkana u prvi plan svjetske politike.

Vladimir Putin u Srbiji

FOTO: Vladimir Putin prilikom posjete Srbiji

Novi kurs Rusije

Balkan je važna regija za Rusiju, ne samo zbog bliskih povijesnih veza, već i zbog promjenjive situacije u svijetu. Formiranje velikog kontinentalnog tranzitnog puta od Europe do Azije, uz zaobilaženje Rusije, može biti izazov za rusku ekonomiju i dovest će do njezina isključenja iz globalnih međusobnih veza. Povlačenje Rusije s Balkana u političkom smislu može dovesti do povećanja napada od strane njezinih konkurenata u istočnoj Europi i naposljetku povećane vojne nazočnosti NATO pakta na Balkanu, što bi pojačalo pritisak na južnu Rusiju. Sve to je temelj za održavanje utjecaja Rusije u jugoistočnoj Europi.

Od 2000-ih. ruski pristupi odnosima s balkanskim zemljama vođeni su nepromjenjivim imperativima koji i danas traju. Međutim, procesi u jugoistočnoj Europi postaju sve dinamičniji, stoga taj pristup više nije relevantan.

Situacija s ulaskom Crne Gore u NATO je postala neugodno “zvono uzbune”, prisiljavajući Moskvu da razmisli kolika je učinkovitost ruske diplomacije. Kao što pokazuje diplomatski skandal između Rusije i Grčke u ljeto 2018. godine, odnosi s drugim zemljama, koje se obično nazivaju nekom vrstom ruske “orbite”, mogu se ohladiti. U tom smislu, nisu u potpunosti isključene ni promjene u odnosima sa Srbijom, koja kombinira slobodnu retoriku s euroatlantskim nagibom.

Ako uzmemo u obzir da je cilj Rusije spriječiti širenje NATO pakta, onda je mnogo toga već propušteno. Vrlo je vjerojatno da će se Makedonija pridružiti NATO-u, a Srbija već provodi vježbe Sjevernoatlantskog saveza na svom teritoriju.

S druge strane, širenje NATO-a uopće ne znači rješavanje unutarnjih problema regije, koji postaju kronični. Sasvim je moguće da euroatlantske integracije neće biti lijek za ove probleme i Balkan će se morati vratiti modelu “kolektivnih jamstava”. Rusija mora biti spremna na to.

Primjer Bugarske i Hrvatske pokazuje da se bilateralni odnosi u roku od tri do četiri godine mogu preokrenuti, od solidarnosti s NATO paktom i torpediranja ruskih projekata do toplih i uljudnih diplomatskih posjeta i izjava o suradnji. Primjer Grčke, gdje kombiniranje suradnje u naoružanju s Rusijom u raspoređivanju novih baza NATO pakta, uz temeljne sporazume vezane za NATO, ali zadržavajući neki oblik partnerstva s Rusijom, dokazuje da su situacijska diplomacija i dvostruka rješenja još uvijek moguća.

Vjerojatno će se zbog složenosti gospodarskih pitanja situacija promijeniti i jednog dana se na primjeru Srbije i Grčke može stvoriti oblik kompromisnog formata Rusija-NATO.

Međutim, isto tako je moguće da će se uz prevlast euroatlantskog tabora zahtjevi vezani za političku lojalnost bloku povećati.

Prema našem mišljenju, situacija u regiji u nadolazećim godinama će postati složenija. Stoga bi ruski diplomatski pristupi trebali postati manje formalistički. Oni bi se trebali temeljiti na dubokom razumijevanju regionalnih trendova i trebali bi biti usmjereni na “ekskluzivno” partnerstvo ne s odabranim zemljama, nego sa svim zemljama u regiji. Sve veća složenost vanjskopolitičkih pitanja povećava vjerojatnost stvaranja situacijskih saveza u regiji između Rusije, Kine, EU, Sjedinjenih Država, Turske i drugih aktera. U sadašnjoj situaciji s više vektora, povijesni utjecaj Rusije može biti zamijenjen utjecajem drugih vanjskih sila. Međutim, Rusija može postati stranka s kojom će partnerstvo za mnoge biti poželjnije. Ali za stvaranje tih preduvjeta je potrebna veća posvećenost  napora ruske diplomacije u jugoistočnoj Europi.

Aleksandar Pivovarenko: Russian Council

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
89 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Svakako bi Rusi morali krenit odlučnije glede Balkana. Najveći problem im je taj, šta su balkanski narodi skloni lizanju zapadnjačkih guzica i to u bizarnom obujmu. Međutim, ko u demokratskom svitu išta pita narod?!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Tako nekako. Mora odustati od dosadašnje prakse uljudne komunikacije. Mora prekopirati svoje zapadne “partnere” tj.zaigrati prljavo. Nema im druge ili neka se do kraja odmaknu, ovako rasipaju energiju i vrijeme.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

Lijepo je vidjeti kako Vi, L.R., i ostatak ekipe s par mjeseci zakašnjenja konstatirate isto ono zbog čega ste mene vrijeđali; primjerice, da neke “mlade političke nade” u regiji boluju od “dječjih bolesti” i da nisu dorasle visokoj politici… ili pak da Rusi vode lošu politiku u Europi i da ju moraju mijenjati. Još samo kad bi i Vi, i L.R., i ostatak ekipe shvatili da Rusi Hrvatima još par godina neće biti prihvatljiv partner za neke velike zajedničke geopolitičke i gospodarske projekte (Rusi jako dobro znaju zbog čega je tomu tako) te da će u regionalnu “balkansku” igru na velika vrata ući Iran (što sada malotko očekuje), puno bismo se bolje slagali kao komentatori 😉

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Bas ce rusi ici s ovim trenutnim beskicmenjacima u neke projekte …

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

Neće Rusi, ali hoće Kinezi. Njih očito ne smeta beskičmenjaštvo ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora ,valjda znas da kinezi imaju olaninu dolara s kojima ces uskoro moci da obavljas poslove nakon velike nuzde jer ce biti bezvrijedni pa naravno da ce taj toaletni papir da uvaljuju sirom svijeta gdje to mogu…
A s ozbiljnim zemljama kinezi rade uglavnom u zlatu..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

Ne znam čime i kako posluju, ali znam da su već debelo uplovili u Mediteran.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora
Da Ti poželim dobrodošlicu, kad već neće nitko drugi.
Drago mi je da si opet tu.
I nastoj manje ljutiti auditorij.
Jer postaješ rjeđa od godišnjih doba. 🙂
P.S.
Naravno, znam da od toga neće biti ništa.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daltone
Zašto misliš da je ovaj spin- doktor – žensko?
…pazi implicite pretpostavlja da ‘nema podloge za suradnju s Rusima’, i mi svi znamo ‘zašto’???
Wtf? Pa dali su prijedlog da nam o svom trošku izrade plinsku infrastrukturu. Prijedlog je završio u ladici. Ne bi ni znali za njega, da nisu Rusi pitali što je s tim?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

Zato što je Dalton inteligentan i, za razliku od Vas, koristi svoje potencijale, a što uključuje i samostalno donošenje sudova o drugim komentatorima i komentatoricama.

Vezano uz Rusiju, nisam rekla da “nema podloge za suradnju s Rusima” nego da će trebati proći još malo više vremena da se željena hrvatsko-ruska suradnja realizira uz obostrano povjerenje. Isto tako, nisam rekla da Vi znate zašto je tomu tako (jer Vi niste Ruskinja, a vidim već na prvu da ste “pozerica”), nego da Rusi znaju zašto je tomu tako.

Stoga, draga “spin-doktorice”, ne podmećite meni svoju nogu da se ne biste o nju sami spotaknuli.

P.S. – Kad stavljate riječi u bilo koju vrstu navodnika, onda se potrudite da doista citirate onoga za koga tvrdite da ga citirate, odnosno da doslovno prepišete ono što je ta osoba rekla, a ne da svoje pogrešne zaključke ili namjerno iskrivljenu tuđu izjavu stavljate u navodnike pa onda to što navodite pripisujete drugima. Taj ideološki rukopis mi je jako dobro poznat pa Vam otvoreno kažem da ga dalje više ne isprobavate na mojim komentarima.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Kora

A je dugo trajalo. 🙂
@Kora, Lucija mi je vrijedna pažnje.
@Lucija, Kora je stari fajter.
Voli kontrirati pa to ti je.
P.S.
Dođoh kući svojoj.
Puno posla, a malo vremena.
Svako Vam dobro.
Pratit ću Vas koliko budem mogao.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Kora

Uuuuu…evo tresem se, od straha. ?
Postoje različiti načini gledanja i viđenja stvari…i stvorova.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@onaj najgl…..veći Dalton

Ha, ha, ha… ?

Hvala Vam na dobrodošlici ?Drago mi je da, između ostaloga, ovdje čvrsto branite slobodu govora i džentlmensku razinu ophođenja, čak i kada je riječ o komentatorici čiji se politički svjetonazori ne mogu u potpunosti uklopiti u Vaše.

A što se tiče ljutnje auditorija, ne mogu se odreći same sebe da bih druge odljutila, ali sam, kako ste već zapazili, smanjila intenzitet svoje prisutnosti kako bih postala podnošljivija ?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

rusi nemaju novca za agresivniju politiku
krim i sirija su ih žestoko iscrpili,
bolje je da se drže meke sile
i da se ekonomski stabiliziraju i ostvare rast privrede

shah
Gost
shah
1 godina prije
Reply to  Šok

ja isto mislim da su ih Sirija i Krim iscrpili, jednistavno nemaju sredstava za nesto vise. Gube cak i Srbiju, Vucic je taman potpisao ugovore o ekonomskoj suradnji s istokom, a danas su mu apoliticni prosvjednici blokurali izlaze, prenosi Sputnik.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  shah

Krim i Sirija su dugoročni projekti, investicije, da se tako izrazin koje će jednog dana bit “isplative”-širenje utjecaja. Isto bi tribali radit i sa Balkanom.
Baš čitan kako je kozmonaut Sergej Zaljotin lipo primljen u Splitu. Svakako zanimljiva osoba. Ima Rusija puno toga za ponudit, pomalo pokazat sve svoje pozitive, omekšat narod….a političare se ionako omekša keksom i/ili čizmom.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  shah

Ja mislim da vas dvojica živite u Diznilendu. Ako je itko ostao bez sredstava to je usa, koja sad ulaže u destabilizaciju Balkana novac koji je opljačkala Venecueli. Gledajte malo projekte koje Rusija gradi, i usporedite to sa usa, koja još samo investira u obojane revolucije, a i to im više baš ne ide. Vrijeme amera je odzvonilo, imaju još par godina kao svjetska sila, ako i toliko. Glavni izvozni adut u koji su polagali nade, Boeing, nalazi se pred bilijunskim gubicima i potencijalnim bankrotom, kao rezultat neograničene gramzivosti. Game over.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Čak san uvjeren da ovo sa Boingom nije slučajnost. I dalje san uvjeren da se USA u biti sabotira, iznutra u svrhu raspada carstva i rađanja novog (njihov simbol Phoenixa). Nažalost u tome će, ka i u svemu buletu platit buranija

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Ivo

usa samo što nije nestala
pogotovo diznilend
i tako od drugog rata do danas
ista priča

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, ruska i američka ekonomija se ne mogu uspoređivati. Ruski GDP je oko 1500 milijardi dolara, a američki 20 500 milijardi. Sad ti meni kaži nešto o projektima. A što se tiče zrakoplova, oni sudjeluju s 8.4% u ukupnom američkom GDP-u. Nit je vrijeme Amera odzvonilo nit je vrijeme Rusa došlo. A što se tiče Diznilenda, izgleda da ti živiš u Krasnojarsku. Divan grad, divna regija samo malo izolirana i van svih svjetskih zbivanja.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra, GDP je odavno prestao biti mjerilo razvijenosti, evoluiraj malo po pitanju ekonomije.

Ruski projekti: Yamal LNG, Nord Stream 2, razvoj poljoprivrede u Sibiru, Put svile skupa s Kinom, itd,itd…

Američki projekti: rušenje vlasti u Venecueli (za sada neuspješno), rušenje vlasti u Siriji (definitivno neuspješno), izazivanje nemira na Balkanu (vidjeti ćemo, sumnjam), Boeing 737 MAX (prodano 376,svi prizemljeni, naručeno 5.100, svi pod velikim upitnikom),itd,itd.

Vi amerofili se trebate probuditi. Gazde vam više nisu u stanju prodati oružane sustave vlastitim nato saveznicima, već ovi kupuju od Rusije najbitnije stvari,američko oružje im silom naturaju. U biti patetično.

Odite posjetiti Diznilend dok nije i on bankrotrirao, mislim da će i to uskoro. Dok se Krasnojarsk ubrzano razvija, koliko čujem.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ivo

🙂 Kad bi birao za sebe i svoju obitelji gdje bi je nastanio da budes prosjecni gradjanin? To je odgovor na Sve nebuloze iz clanka i komentara. Mozemo se mi slagati ili imati simpatije prima Rusiji jer ih pederi nisu preuzeli Ali Mi ovce za sisanje bi svi u EU Tor…nazalost zapad se rastace Ali Rusija ili Kina nikako nisu drustva koja su alternativa za narode i gradjane koji zele uzivati u slobodi I materijalnom blagostanju

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ivan

Sve si u par rečenica rekao.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije
Reply to  Ivo

Reče Ivo i ostade živ!!! Hehehehehe!!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Šok

Šok, ako je tako onda gube.???Ako ćemo biti realni, dosadašnja strategija na Balkanu (zadnjih 15 – ak godina) nije dala rezultat. Samo ih ima u Srbiji i BiH zahvaljujući Srpskoj Republici. Ostalo je otišlo.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

rusija (sssr) je na balkanu pobijedila jedino u drugom ratu
uz velike žrtve
jedino je tada ostavarila vojno politički uticaj i to je prokockala
slavenima nije suđeno da budu velike sile,
jedino velike žrtve

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Nije narod sklon tomu, nego smece koji ih kao predstavlja, a tko ih je izabro, nitko nezna. Kako se vec kaze, nije vazno kako tko glasa, nego tko broji glasove! U RH biraca ima izmedju 2,5-4,5 milijuna, po potrebi vec. To sve govori.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

A zašto bi Rusi krenuli, kad jih niko ne poziva u pomoč? Zašto bi morao Rus ginuti za tuđu zemlju in tuđi narod, koji se ne zna ili ne želi brinuti sam o sebi i svojoj budučnosti?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Niko ne poziva Ruse da ginu za nas.Čitajte sa razumijevanjem za Boga Miloga!!!!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ginu Rusi Tadmure i te kako , i za nas i za mnoge druge podbacaju svoja ledja svakog dana..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Alen

Ma znam ja Alene.Nemogu se više nadvikivati sa ljudima koje ruska pomoć i saradnja odmah asocira na Siriju i Suhoje i Palmiri???

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Moras druze svakag dana , govoriti ,pisati , objasnjavati ljudima , inace ce svijet postati inteligentan kao ovaj Playstation ispod..

sony
Gost
sony
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen- neznam koje si dobi ali po meni si tinejdjer koji jos zivi u snovima…
Gdje to rusi gunu za nekog alo probudi se niko ne gine za nekog sve to ima svoje zasto???

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  sony

Ruska borba je i nasa borba , valjda toliko mozes da zakljucis.. A sta je Ruska borba , to isto valjda znas da zakljucis.. Pa tako ispada da rusi u svojoj borbi u stvari i nama cine veliku uslugu samo si mozda slijep da to vidis … Ili slabo zakljucujes..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen

Možete li objasniti tko ste to Vi, odnosno kako je i gdje točno (na Bliskom Istoku ili u Južnoj Europi) ruska borba ujedno i Vaša borba?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora opet se pravis da si u blazenom neznanju.. Znas ti vrlo dobro sta je ruska borba..To je ono , globalno , znas ono..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  sony

@sony

Zar nije nedavno 15 Rusa ni krivih ni dužnih poginulo za potrebe Izraela od “prijateljske vatre” u Siriji? Ili su to Sirijci i Iranci bez pardona skinuli jedan (ruski Il-20) avion da – putinovski zornim načinom – (po)kažu samom Putinu kako ni njima takvi potezi nisu problem, odnosno da se ni Putin ni Netanyahu ne bi trebali poigravati s njima?

Ovom treba dodati i druge tragične događaje poput, primjerice, pada borbenog aviona Su-30SM ili transportnog aviona An-26. Stoga mi se čini da ste Vi nekako previdjeli ruske žrtve na Bliskom Istoku.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

I te kako Rusi ginu. Ali ti dalje od svog dvorišta ne vidiš, pa zato ne znaš.
Ti si tipični balkanac, koji jadikuje i čeka, da drugi sve urade umjesto njega.

Euro
Gost
Euro
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

ruse vise sad interesuje sirija, libija…koji hurac če jim balkan …

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Pa zar Obradović nije proruski orijentiran? Što Rusi mogu ponuditi Balkanu kada ne mogu ponuditi ništa niti svojim građanima! Sretnem prije par dana u Brežicama (SLO.) odmah iza granice stotinjak vozača iz Srbije, došli po neke kodove da mogu raditi kao vozači u EU a ne u Rusiji!! A kada dio uredništva ovog portala preseli iz Paris (Francuska, EU) u Rusiju i neki koji su u Nizozemskoj onda ću povjerovati u priču da Rusi mogu ponuditi nešto Balkanu!! Ali, čisto sumnjam!

mudrijaš
Gost
mudrijaš
1 godina prije
Reply to  Željko

razmišljajući tom logikom, ubrzo ćeš doći do zaključka da je besmisleno raditi, i da je najbolje biti član nekog kriminalnog klana, jer oni imaju mnooogo para, te sledi da su divni i napredni….

sony
Gost
sony
1 godina prije

Mi balkanci bi obavezno trebali izbjegavati odlaske u zapadnu evropu i okrenuti se rusiji jer u rusiji je buducnost u evropi nas samo rabe a nemoze se nista zaraditi i ostvariti… Narod sa ovih prostora masovno pod prisilom bjezi u evropu a to nije dobro mi moramo htjeti u rusiju i to sami sebi trebamo objasniti da je tamo bolje i da je tamo prosperitet…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  sony

Mi balkanci trebamo se okrenuti jedni drugima, a europejci neka se i dalje sele u Evropu (pogotovo ovi iz BIH, jer Bosna nikad nece biti primljena u uniju, pa da ne gube vrijeme neka se odmah sele).
Eno Davor Dragicevic se preselio u Austriju. Dobio je kucu, para dovoljno do kraja zivota i novu curu. Visoki prestavnik mu je prenio mrtvog sina u Bec i nekidan ga sahranio po drugi put. Vise nema potreba da se vraca ovamo. Kad bi se kao on odselili i ostali soresevci, evropejci, atlantisti, globalisti lakse bi bilo onima koji ostanu. Jos kad bi MZ koju godinu zaboravila na nas prodisali bi smo.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl

Braaavooooo pametna glavo.

Bog ti da zdravlja i srecno ti bilo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  tihobl

Tiho , samo sutnuti one dvije ambasade ili ih u najmanju ruku svesti na protokolarne urede… Sve ostalo ce ici samo od sebe..

aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
Gost
aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
1 godina prije
Reply to  tihobl

DarDevil-a će uzgajati u masonskoj vijeni da bude nasljednik dodiđe, nemoj reći da ti nisam rekao………..

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije
Reply to  sony

Pa šta ćeš u Rusiji pobogu!? Ljudi idu tamo gdje mogu pristojno zarađivati i živjeti, a to u Rusiji nije moguće! Čak ni za same Ruse, ajoš je to manje moguće za strance!

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije
Reply to  Krivousti

Tvrdnja vam jednostavno nije točna.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  debeli pas

Naravno da nije tacna. Idu i ljudi odavde. Cim skontaju da nas covjek zna posao odmah ga stave za sefa uzbecima i ostalim fizikalcima. A potraznja je ogromana za kvalifikovanom radnom snagom. problem je sto mi vise nemamo strucnjaka sa radnim iskustvom. Tranzicija i privatizacija su nas unistile i vise se nema gdje steci radno iskustvo,

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Krivousti

Da , ljudi idu van a evropa kao usvaja strategije za razvoj i napredak balkana… Dakle matematika je jasna , evropa ne usvaja nikakve smjernice za balkan vec se evropa povlaci s balkana…
Na balkanu ostaju “snazni momci ” amerikanci i englezi s kojima nam predstoji da se obracunamo…

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  sony

Nażalost żivimo predrasudu, ksenofobiju, vjersku zatucanost kao posljedicu stoljetnih mentalnih terora naših političkih i “ekonomskih” elita. Żivimo u neznanju o tome kako se żivi kada se krene na Istok ili bilo gdje drugdje izvan Europe, gdje su nastale nebrojene prilike za dobru zaradu i poslovanje. Ima tu i onoga : “krv i tlo”. Najgore je to što sustavno izostaje poduka mladima kada donose odluku, a moraju je donijeti ako żele koliko toliko bolje preżivjeti svoje produktivne godine, na koju stranu i gdje postoje bolje prilike. Pola čovječanstva żivi u 3-4 drżave a o prilikama i pogodnostima u tim drżavama nezna se ništa ili se zna nešto na osnovi znanja koje je inducirano logičkim analizama ekonomija i projekata koji se provode ili će se provoditi u tim drżavama.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  sony

Sony, iskreno rečeno najbolje je kod kuće. Nikud ne treba ići, ako ne moraš. A što se tiče mecena i zaštitnika, države ne poznaju prijatelje već korist. U diplomaciji riječ ljubav ne postoji, samo interes. Nitko ti neće pomoči ako ne vidi svoju korist, a i zašto bi. Postaneš li prepoznatljiv faktor na svjetskoj sceni, svi te respektiraju. Ako stalno kukaš i tražiš nečiju zaštitu, dojadiš svima.

sony
Gost
sony
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra – salio sam se a vidi koji plusevi hahaah pa koja ce budala u rusiju pored njemacke ,austrije ,svicarske itd pa nikog neznam da radi u evropi a da mu nije dobro placeno ali nikog neznam da radi u rusiji i nikog neznam da trazi posao u rusiji a sto je jos zalosnije radio sam u ch u jednom magacinu u kojem je jos radilo 12 rusa i koje niko ziv ne bi vratio nazad da rade u rusiji a isto tako bilo je par srbijanaca koje bukvalno zaboli racku za balkanom i njih nemozes vratiti ni deportacijom nazad u srbiju… Pa o cemu pricamo sta rusi na balkanu ,kako ce do balkana mislim da je to gluparija ziva… Rusi su pozitivci na bliskom istoku ali ovdje nevjerujem da puno mjesaju prste jer logicno i nemogu… Srbija je opkoljena drzavama koje su u nato-u pa budale samo neznaju da nemogu preko natoa u srbiju itd itd…

aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
Gost
aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
1 godina prije
Reply to  sony

šlomo ko da je bilo teško prepoznati ironiju odabranog…………..

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  sony

Nazalost tocno ili na srecu ako mo svi s balkana zavrsimo u EU. Ovi vrli komentatori nek pojasne zasto bogati Rusi,Kinezi,Arapi svoje obitelji i djecu trpaju po New York-u,Londonu, Parizu…???? Obratni primjeri ne postoje osim u slucak poslovnog namjestenja…

JA PA JA
Gost
JA PA JA
1 godina prije
Reply to  sony

Skoro je neko na Sputnjiku nabrojao koliko stranaca zivi i radi u Rusiji .
Gospodo , ja sam bio iznenadjen , Milioni su u pitanju !
Ja imam nekoliko komsija koji koji decenijama rade u Rusiji .
Svi su napravili nove kuce ovde , voze dobra kola , salju novac svojima i redovno
dolaze ovamo na odmor i pricaju kako se provode po svetu od svojih plata .
Ako zelite vise o tome kazite .

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  sony

@sony

Slažem se da trebamo prestati s lošom navikom čeznutljivog gledanja prema Zapadu, ali nije mi jasno zašto bismo taj jednosmjerni pogled prema Zapadu sada trebali zamijeniti s jednosmjernim pogledom prema Rusiji? Vidite li vi stvarnu veličinu horizonta? Moj, primjerice, dobacuje sve do Irana.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora , isto i telavivov ..Tu vam je granica ?

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Balkan je ostao bez najkvalitetnijeg kadra,jednostavno je otišao,umro ili se pasivizirao,a od ovoga što je ostalo ništa dobro ne može se očekivati,iz jednostavnog razloga jer su nesposobni,jer još ima nešto za preprodati,uništiti ili jednostavno zadužiti?Skoro tri desetljeća nerada i nereda,stvara uvjerenje beznađa, tako da će bilo čija akcija biti dočekana uz odmahivanje rukom”Uzalud vam trud svirači,…?”

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Ukucajte na internetu – Krvave balkanske milijarde
Radi se od oko 150 milijardi

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

da se mene pita ja bih američkog veleposlanika proglasio personom non grata. sljedećem bi dao agreman tek kada izloži svoj program rada. ako I on počne po starom I njega bi proglasio personom non grata. tako bih radio sve dok ne pošalju normalnog veleposlanika.

ps. diktator milo đukanović je mjera usa-eu-nato demokracije. nažalost hrvatska je u svojoj tisućljetnoj povijesti svega tri godine bila neovisna

Komunista
Gost
Komunista
1 godina prije

Samo ću reći, teško nama u toj utakmici velikih!
Uvijek smo služili za potkusurivanje velikih igrača.
Mi prije svega moramo postati svjesni da nemamo prijatelja nigdje! Srbi moraju postati svjesni da im rusi nisu prijatelji, bošnjaci moraju shvatiti da im turci nisu prijatelji, a hrvati moraju shvatiti da će biti samo topovsko meso u nekom velikom ratu.
Svi gledaju samo svoj interes!
Samo za vrijeme Tita smo bili makar neki faktor na međunarodnoj sceni a to vrijeme je prošlo.
I da, bošnjaci se kunu u Tursku, srbi se kunu u Rusiju, a svi skupa kofere u ruke i pravac Njemačka, da se zaradi nešto i ostvari nešto. Ako ništa, tamo makar kao radnik imaš neko pravo, koje su lokalni tajkunčići na Balkanu odavno ukinuli.
Smrt fašizmu!

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije
Reply to  Komunista

I tebi sinko, rekla bi baba, hehehehe!

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije
Reply to  Komunista

Koja njemacka,gran kanaria,cipar,kreta, su svete zemlje,toplo uvjek,
kvaliteta zivota odlicna,

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  Komunista

Zaboravi Komunisto dodati na kraju! ……

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije
Reply to  Komunista

Mozes li elaborirati da “Rusi nisu prijatelji”?
Ne mozes.
Ali je istina da svi gledaju svoj interes.
Normalno…
Sloboda narodu!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

NadNacionalno u BiH nikada neće uspjeti, prvi Srbi više u to ne vjeruju niti će ikada više povjerovati tako da se Sarajevu džabe truditi da podvali neko novo “jugoslavenstvo”.
Žalosno je da ni mrtvi nemaju mir, mafijaši na vlasti i mrtve izgone iz ove zemlje…tijelo pokojnog Davida je eshumirano i prebačeno u Austriju;niko iz opozicije nije bio prisutan što je važno jer se tvrdilo da je otac pokojnika pokrenuo revoluciju a svi su izdali istinu i pravdu,svi su izdali a svi su ga svojatali.
Rusija…budimo realni, na Balkanu su aktuelni izključivo što Srbi prvi put u svojoj istoriji nikako da zaborave tuđe zlo.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Ludo je ovjde trošiti rječi i analizirati propalo …Euroatlanski ili bolje rečeno globalni svjet kako ga je zamislio zapad doživljava svoju propast …glavna poluga koja je osiguravala kakav takav opstanak ,toga nasilničko-diktatorskog modela , bila je moć američkog oružja ….ta poluga je polomljena a samim time i cjeli model više nemože preživjeti , na scenu izlaze novi igraći ….Tu je ” novom svjetskom poretku ” kraj …. na scenu stupa noviji …

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Režiseri dogadjnja na Balkanu – CIA, NATO, CANVAS,… pokazuju već vidjen scenario izazivanja haosa i sukoba, čiji cilj je izvršiti puč i postaviti svoje marionete na vlast. Krajnji cilj je uvući ceo Balkan u NATO i okrenuti protiv Rusije. Srdstva u tu svrhu se ne biraju – od medijske kampanje, do ubistava i optužbi na račun “neposlušne” vlasti. Trenutno se u Srbiji, odnosno u Beogradu, sprovodi plan “Majdan” , ali ne ide glatko. Beograd nije Kijev , a dovodjenje snajperista da ubijaju gradjane ne može proći a da se ne vidi i ne otkrije. Bezbednosne službe prate sve što se dogadja, ali ne mogu se predvideti baš sve podlosti koje se “kuvaju” u CIA-NATO-canvas kuhinji . Obradović, Djilas i ostali lideri “umerene” opozicije su korisni idioti za CIA-NATO-CANVAS .

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  rodoljub

Šta reći??Imal ” ih više od 3000?Srbija ima blizu 8000 000 stanovnika.A tek ono smeće sa motornom testerom?Junaci se kriju iza fantomki,tobože nekekvo udruženje fantomka.Nadam se da će ih Žandarmerija obraditi kako dolikuje i kako to oni znaju …

aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
Gost
aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
1 godina prije
Reply to  rodoljub

Tadmur i rodoljub su etalon za tebe……………

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ako se Srbi ne budu sami borili za Kosovo i Srbiju, neče se boriti ni ruski saveznici.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Kosovo je 2 mil. Arnauta! Hoće li se Srbi boriti za njih? Malo morgen!!

mudrijaš
Gost
mudrijaš
1 godina prije
Reply to  Krivousti

koja 2 miliona? pa toliko ih jedva ima u celoj albaniji? na Kosovu max 500k, i to kada se došetaju iz Severne Makedonije i Crne Gore….2 miliona šiptara na kosovu je mit….

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Ja pak mislim da iza svih nereda u svijetu pa i na Blakanu stoje amerikenjci, kojim a nije u interesu razvoj i napredovanje EU. Sto se tice Rusije treba shvatiti da Rusija nema pristup problem na nacina kao amerikenjci, ne polaze od ucijena, prisile, korupcije i slicnih prljavih metoda. Oni stave ponudu na stol i tko je razumkije ili prihvati je u njegovu korist tko ne na njegovuje stetu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Bez Ruskog uticaja na balkanu , balkan ce biti ono sto i jeste od 90 tih na ovamo , septicka jama.. Ruski uticaj mijenja sve na balkanu , na bolje , daleko bolje…Uz Bozju pomoć i blagoslov…

makro
Gost
makro
1 godina prije

Ne razumem, zašto praktički svi analitičari, koji se bave Balkanom, iz njega ispuštaju Zloveniju? Ok, u ovoj zadnjoj je to “prirodno”, pošto se prije nekoliko decenija tu uspela prodati bajka o tome, kako su Zlovenci ipak nešto bolje od Balkanaca, jelda ali to isto rade i autori zapisa sa područja exSFRJ!? Baš neobično jer Zlovenija jeste dio Balkana i tu če i ostati, a ima nas u njoj, koji smo itekako ponosni na to. Razsmislite malo, mislim, dače vam bit puno lakše na taj način shvatiti neke bitne stvari oko Balkana i o Balkanu.

aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
Gost
aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
1 godina prije
Reply to  makro

Ja nisam upoznao glupog slovenca a država im je uređenija nego bilo koja južnije, to kaže čovjek koji živi u Zagrebu……………….slovenci su savršeni miks slovenske krvi i germanskih običaja……

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Da li je američki interes za Balkan legitiman? Je.
Da li je ruski interes za Balkan legitiman? Je.
Da li je njemački interes za Balkan legitiman. Je.
Britanski, turski, kineski ………… Je.
Drugi je padež što balkanska sitnež ne zna koji je njen interes.
Pa uporno iz svog džepa plaća račune tuđeg bančenja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Cuj legitiman ..Od kad je silovanje druge drzave legitiman čin.. Previse je to uopsteno sta si napisao… Moze biti recimo legitiman interes za saradnju u ekonomiji,kulturi itd , ali unistavanje drzava nije i nikad nece biti legitiman interes pa makar bio zapakovan u svilu i kadifu…
To sto se svi balkanci ne snalaze dobro nije nikakvo opravdanje ostalim da senluce po balkanu..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Alen

Pajdo, kužimo se mi. Ti i ja. Nije to problem.
Problem je ako nemaš samopoštovanja.
A htio bi da Te drugi, veći i jači, shvati ozbiljno.
A ne kao štracu, krpu za brisanje poda.
A ono Tvoje tepanje, ”balkanci ne snalaze dobro ”.
Ti baš znaš sa malom djecom. 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Gabariti ljudske zlobe su vise nego iznenadjujuci , nekad ih je tesko prepoznati jer ti dodju upakovani u lijep poklon i preveden si zedan preko vode i jos se zahvaljujes na tome.. Meka sila nas je poderala , nijo bilo potrebe da tezimo otporu.. Sad kad se stvari mijenjaju mijenjace se i raspolozenje ..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Vlast države je odraz mentalne zrelosti njenog naroda. Kakav narod, takva vlast. Mislim, da na balkanu žive vrlo naivni narodi, koji kriminal i korupciju smatraju za nešto posve normalno. To je posledica odgoja od rođenja. Krao deda, krao tata, krašče i sin, jer je tako odgojen. Na balkanu je stvoren jedan vrlo poseban izraz “snalaziti se”. Nije on krao, on se je snalazio.
Sve to se posle prenosi i na politiku pa i celo društvo. Zato nas zapad može kupiti za šaku dolara. Mi bi prodali i rođenu decu, pa posle izjavili, da smo se snalazili.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

A sta u americi ( simbol zapada ) nema korupcije ? Tamo se isto ne snalaze ?

https://www.logicno.com/vijesti/trump-opet-povecava-proracun-pentagona-i-cini-se-da-zemlju-gura-u-bankrot.html

Sad razmisljam i ne moze mi naumpasti zemlja bez korupcije.. Svica mozda ?

Croatia
Gost
Croatia
1 godina prije

Moj odabir Rusija, šta radi ovaj anglosaksonski ološ ovdje kod nas , plaše nas nekom ruskom ugrozom ? Kakvom? Mi kao topovsko meso a oni negdje iza daleko od bojišta. Ta htjeli su uvuć i Tursku u otvoreni sukob sa rusijom u Siriji ali nisu uspjeli i to nemogu oprostit Erdoganu.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

U Srbiji je od 2000. na vlasti pro-zapadna izdajnicka nazovi elita, i Vucic pripada istoj. Dakle vlast imaju ali postoji jedan ogroman problem, ne mogu nikako srpski narod ubediti da je NATO dobar za njih, niti ce uspeti. U Srbiji se dobro pamte scene iz 1999. Posledicno do sada se nije nasao ni jedan politicar koji sme u ime zemlje da potpise i prizna Kosovo kao drzavu. Dok Srbija to ne ucini i ne preda svoju imovinu Kosovskim kriminalcima ta tvorevina ce ostati u nekom medjuprostoru do promene globalne ravnoteze, koja se upravo menja…Zato su se stvari ubrzale. Na 20. godisnjicu NATO zlocina 24.03.2019. smenjuje se vlast. Vucic je doveden da potpise nezavisnost Kosmeta u ime Srbije i ovi protesti su zapravo samo priprema da se ponovo dovedu korisni idioti na vlast, posle pada Vucica koji ce definitivno uslediti ako to potpise (zato je i pristao da bude predsednik umesto premijera). Meni se cini da je on na to pristao, samo se ceka i potvrda kriminalne strukture sa Kosmeta, koja se jos cenjka oko podele teritorije. Za 12. Jun se vec uveliko najavljuje neki dogovor…Posle toga slede veliki nemiri u Srbiji na kojima ce na vlast isplivati ovi koji se… Pročitaj više »

oewfviwefvniewufcvewncvewncewf
Gost
oewfviwefvniewufcvewncvewncewf
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Ako vojni sindikat daje izjavu “da štiti narod” vidi se da i vojska radi na smjeni Vučka.

KSERKS
Gost
KSERKS
1 godina prije

Zalosno je uopće što moramo da biramo na koju stranu, al moć i sila rade svoje…

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
1 godina prije

Vi prevelike nade polazete u rusiju a rusiji je pan slavizam zadnja rupa imaju toliko problema da je pravo cudo da su i opstali amerikanci odnosno cia odnila in je ukrajinu isprid nosa pa su bili prisiljeni uletit na krim i od tada su non stop u defenzivi zapad vise ni ne krije da im je plan komadanje rusije na tri -cetiri banana drzave poput ovih na balkanu i potpuno ovladavanje preostalim resursima ni u siriji nisu odradili posao do kraja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik