Bloomberg otkriva: “Rusi raspiruju bijes “Žutih prsluka” protiv Macrona”

Revolucija u Francuskoj
74 komentara

Jučer se u Francuskoj održao četvrti krug prosvjeda “Žutih prsluka”. Tijekom dana se središte Pariza pretvorilo u bojno polje, a policija je dobila zeleno svjetlo da protiv svih onih koji provode nasilne akcije koristi silu bez traženja dozvole od nadležnih. Većina prosvjednika se tijekom noći razišla, samo je manji dio ostao na ulicama Pariza. Četvrti prosvjedni vikend predsjednik Emmanuel Macron prati iz Elizejske palače, dok premijer Edouard Philippe poziva na “obnovu nacionalnog jedinstva kroz dijalog”.

Međutim, “Žuti prsluci” ne odustaju od desetina zahtjeva upućenih Macronovoj vladi. Prema podacima agencija, jučer je diljem Francuske prosvjedovalo 125 000 ljudi, od kojih 10 000 u Parizu. Manje skupine radikalne ljevice, anarhista i desnice su i ovaj put palili automobile, razbijali izloge, pravili barikade i sukobljavali se s policijom. Policija je u sukobu s njima odgovorila suzavcem, vodenim topovima i gumenim palicama, dok su prvi put na ulice poslana i oklopna vozila. U jučerašnjim prosvjedima je ozlijeđeno 140 ljudi, a uhićeno je skoro tisuću.

“Predsjednik bogatih”, kako nazivaju Macrona, šuti. Za ministra unutarnjih poslova su prosvjedi pod kontrolom, a premijer Edouard Philippe poziva na “obnovu nacionalnog jedinstva kroz dijalog”.

Konačno “dolaze Rusi”

U izvješćima raznih medija s ranijih prosvjeda se uglavnom nije spominjao “ruski trag”, ali ga je jučer prepoznala agencija Bloomberg.

Bloomberg
FOTO – Naslov članka agencije Bloomberg o ruskom utjecaju na prosvjede

Bloomberg piše kako proruski društveni mediji potiču bijes među “Žutim prslucima” u njihovoj borbi protiv Macrona.

Autorica članka Carol Matlack iz Pariza izvještava “kako je Emmanuel Macron uspješno izbjegao internetske napade i lažne vijesti 2017. godine, kada je Kremlj nastojao destabilizira njegovu predsjedničku kampanju”.

“Čak 400 proruskih Twitter računa koristi hashtag #giletsjaunes”

“Sada u Francuskoj, koji potresaju nasilni prosvjedi, izgleda da su se Rusi vratili i možda se približavaju njihovom cilju. Na 600 Twitter računa, poznatih po promicanje stavova Kremlja, na vrhu stoji hashtag #giletsjaunes, francusko ime za prosvjedni pokret “Žutih prsluka”. Informaciju o ovim računima je potvrdio Savez za osiguranje demokracije, ogranak američkog Marshallovog Fonda Njemačke, koji prati te račune i druge proruske aktivnosti”, piše Bloomberg.

“Ovi Twitter računi, koje prati Savez za osiguranje demokracije, obično objavljuju američke ili britanske vijesti. No, francuski prosvjedi su bili na vrhu ili blizu vrha njihovih  djelatnosti najmanje tjedan dana”, kaže Bret Schafer, analitičar za društvene medije sa sjedištem u Washingtonu.

“To je prilično jaka indikacija kako u njih postoji interes za jačanjem sukoba i za publiku izvan Francuske”, dodaje Bret Schafer.

“Glavna tema nedavnih objava na Twitteru je da je francuska policija na rubu pobune. Ta tvrdnja, koju ne potvrđuju činjenice, slična je drugim dezinformacijskim kampanjama koje podupire Kremlj, kojima se pokušalo izazvati nepovjerenje u zapadne vlade i pokazati da su liberalne demokracije u padu”, kaže Schafer.

Ruski državni mediji

“Velik dio materijala koji se objavljuje na ovim računima dolazi iz ruskih državnih medija, uključujući Sputnik, RT i Ruptly, njemačku video novinsku agenciju koja pripada kući RT. Svi oni blisko pokrivaju francusku krizu. RT je potvrdio da je njegovih 12 novinara ozlijeđeno u prosvjedima, daleko više od bilo koje druge informativne agencije”, piše Bloomberg, što je točno i RT je nedavno objavio vijest da njihovi novinari prosvjede pokrivaju u samom središtu okupljanja, pa i nemira, a ne izdaleka i držeći se po strani.

Video s francuskom policijom za Bloomberg je “ruski spin”

“Sputnik i RT su posljednjih dana izvještavali kako većina francuskih policija više ne podržava Macrona i da se mnogi pridružuju prosvjednicima. Njihovi izvori su predstavnici dva manja sindikata koji su nedavno osvojili manje od 4 posto glasova na državnim sindikalnim izborima”, piše dalje Bloomberg.

“Sputnik i RT također su pokazali video, koji se često dijelio na francuskim društvenim medijima, policajaca u jugozapadnom gradu Pau koji skidaju kacige, što je opisano kao znak solidarnosti s prosvjednicima. Lokalna policija i novinari na licu mjesta su rekli opis netočan. Rekli su da su neki časnici nakratko uklonili kacige kako bi razgovarali s prosvjednicima prije nego što su ih vratili. Sputnik i RT nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom”, za Bloomberg iz Pariza izvještava Carol Matlack.

Međutim, nije objavila sporni snimak iz grada Pau, kojeg je izvorno među prvima objavio The Huffington Post.

Uostalom što se točno dogodilo možete pogledati na snimci i vrlo lako razumjeti da se radilo upravo o činu solidarnosti policije s prosvjednicima, koji su na samo par koraka od policijskog kordona, burnim pljeskom pozdravili gestu i zapjevali “Marseljezu”.

VIDEO – Ruska “fake news” iz grada Pau

Dalje se gospođa Carol Matlack vraća u 2017. i kako je kampanja Emmanuela Macrona bila izvrgnuta napadima orkestriranim iz Kremlja, “poput onih koje su pretrpjeli Demokratska stranka i Hillary Clinton ranije u Sjedinjenim Državama”, što do danas još nije dokazano. Međutim, Bloomberg piše kako je ruska kampanja protiv Macrona bila neuspješna zato što Rusi nisu imali vremena da je učinkovito provedu, obzirom da se Macron kao predsjednički kandidati pojavio doslovno u “pet do dvanaest”.

Kao razlog Bloomberg navodi favoriziranje Marine Le Pen iz nacionalne fronte i Françoisa Fillona iz Republikanske stranke od strane Moskve, a Macron je bio nepoželjan jer je zauzeo čvršći stav prema Rusiji nego njegov glavni suparnici.

No, Macron se uspio oduprijeti i zato što je ušao kasno u kampanju, prije svega zbog optužbi za korupciju protiv kandidata Françoisa Fillona, koji se prije Macronovog proboja u borbi protiv Marine Le Pen suočio s objavom hakiranih dokumenata koji potvrđuju da je supruzi Penelopi Fillon za fiktivne poslove platio oko  više od 930.000 eura.

“Ruski napadi na društvenim medijima su se pojavili na brzinu i bili su nespretni, a u Francuskoj su bili malo obavljeni zbog vladine zabrane medijima da pišu o političkim temama u posljednjim satima prije nego što se otvore birališta”, piše Bloomberg i dodaje kako je radna skupina za Europsku uniju StratComa pronašla jednu belgijsku internetsku stranicu koja je navela da je kampanju Macrona financirala Saudijska Arabija, “ali vijest ima velike sličnosti s ranijim incidentom ruske tvornice trolova”. Dakle, belgijska internetska stranica nema veze s Moskvom, ali je StartCom zaključio kako pisala tako da “neodoljivo podsjeća na rusku propagandu”.

Bloomberg na kraju piše kako nije jasno jesu li nedavna izvješća ruskih vijesti ili aktivnosti na Twitteru na proruskim računima oblikovala javno mnijenje u Francuskoj.

“Iako RT i Sputnik imaju internetske stranice na francuskom jeziku, njihova gledanost je ograničena, a Facebook je bio glavno mjesto za vijesti o “Žutim prslucima”, piše u zaključku gospođa Carol Matlack, koja kao profesionalna novinarka dobro zna da, uz udarni naslov prema kojem “proruski društveni mediji potiču bijes među “Žutim prslucima”, ovakvi zaključci uglavnom prolaze neopaženo.

Razloge bijesa “Žutih prsluka” i politike više francuskih uprava, zaključno s najtežim “strukturnim reformama” kojima Macron želi dovršiti ranije pokrenuti proces potpunog osiromašenja širokih slojeva francuskog društva Bloomberg ne analizira, što je, obzirom na uređivačku politiku ove agencije, potpuno razumljivo.

Zanimljivo, objava Bloomberga dolazi upravo u vrijeme kada su se mnogi pitali i “počeli brinuti” kako u ovoj priči “nema Rusa i nevidljive ruke Kremlja”. Stoga, bez panike. Rusi su došli! Iako uz malo zakašnjenja, a vijest ne može biti “fake news” jer je objavio Bloomberg.

Bloomberg

 

giletsjaunesprotesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tango
5 godine prije

JEBALI VAM RUSI STARE KOJI STE VI LICEMJERI TOLKO STE PROVIDNI DA SE NORMALNOM SVIJETU GADE VAŠE BLJUVOTINE I PROZIRNE LAŽI

shah
5 godine prije

Meni je najbolji dio jucerasnjih prosvjeda kad Erdogan izrazava zabrinutos zbog stanja ljudski prava u Francuskoj. Touche.

shah
5 godine prije

Ima jedan dio koji se presucuje u medijima, ali je ziv na Twitter, a taj je da Bannon ima tu neku ulogu.

Abcnormalan
5 godine prije

Uvijek postoji babaroga. buaaaaa… Naravno osim prace zvane kapitalizamdemonkracija… buuuuui

prvi od 7
5 godine prije

Pre smiješno,ali očekivano.
Tu ima mjesta samo za nasmijati se…….ovo su se Rusi maskirali u policajce , pa su se skidajući šljemove odali.

Dub Miroslav
5 godine prije

Stvarno su moćni ti Rusi! I svuda ih ima! Iskaču iz paštete!?! Mislim da zapad napokon mora priznati nemoć i predati se!

shumadinac
5 godine prije

Ne shvatate, potpuno su u pravu – Rusi opet koriste istinu u propagandne svrhe.

prvi
5 godine prije

Imaš krivu informaciju, baza im je u elizejskoj palači ,kriju se u kotlovnici.
Navodno su premazani farbom koja ih čini nevidljivima a hrane se dimom.

Serjoza
5 godine prije

ovi su zahebali i Gebelsa…

Žmukler
5 godine prije

Ahhhhaaaa.. nikad nisam pročita veču bedastoću…..svjet je otišao u tpm.

rodoljub
5 godine prije

Vec sam postao zabrinut da se to nece otkriti. Sada mi je lakse. Konacno – “zuti prsluci” su Rusi .

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
5 godine prije

Haha, krenulo je. Pitam se kad će već jednom optužiti Žute prsluke za navodni “rasizam”.

Siniša
5 godine prije

Takođe, i ovo su objavili…
“Agencija Blumberg objavila je godišnju listu ekonomija u razvoju. Rusija je zauzela drugo mesto, popevši se za pet poena u odnosu na prošlu godinu.

Prilikom izračunavanja ukupnog rezultata za svaku od zemalja analitičari su uzimali u obzir rast BDP-a, stanje suverenog kreditnog rejtinga, devizne rezerve, tržišta akcija i obveznica. Tako se na prvom mestu po visini stope privrednog rasta među tržištima u razvoju našla Malezija sa 2,55 poena. Prate je Rusija sa 2,36 i Kina sa 1,39 poena…
.. Pozitivnu dinamiku razvoja Rusije eksperti objašnjavaju upravo ubrzanjem rasta BDP-a, koje se dešava uprkos kontinuiranim sankcija iz Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi ruska Federalna novinska agencija. “

slagerpjevac
5 godine prije

Čekajte ljudi na nešto raščistimo, malo sam zabrinuo. Svi pišu o žutim prslucima. Možda meni nešto nije u redu sa očima jer ja vidim ZELENE prsluke 😮 .

Weteran
5 godine prije

Žuti prsluci
Žuta patkica – ima par godina
Žuti kišobrani – ono u Hong Kongu
Zašto Režiseri – Gospodari Novca vole i preferiraju Žutu boju?
U čemu je sublimisana i ezoterijska simbolika “Žuto”?
Zna li ko ?

Bulo
5 godine prije

Pa tek su sad otkrili novinari da su rusi za sve krivi. Nisu se pozvali na francuske i engleske obavještajne službe, koje će to zaključiti temeljem pisanja novinara.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Ja sam negdije procitao da po nalogu Trumpa Blomberg podpisruje nerede po svijetu, dakle moguce je upleten i u ove Frnacuske Zute prsluke.

Laki Topalović
5 godine prije

Ne kontam . Video – Ruska Fake News, a video je francuski…. iz nekog gradića..

Bluebird
5 godine prije

Čudilo me da su Rusí čekali 3 tjedna, bas su spori.

čitalac
5 godine prije

Ah, gledajmo to sa druge točke gledišta: Rusi ih tuku njihovim oružjem: internetom odn. društvenim mrežama, Medijima (TV…).
Pa, baš mi je drago, bez obzira je li to istina ili nije. Neka ih se boje 🙂
Sad su već paranoični, ne znaju što činiti. Baš zabavno…
Show must go on…

nekoime
5 godine prije

Općepoznata je ruska tradicionalna zavist prema babojepcima.

nekoime
5 godine prije

Prepali se Rusi Macronove EU vojske, pa počeli preventivno djelovati.

Amater
5 godine prije

Svojom lakomošcu ruše sami sebe ….

Iza_horizonta
5 godine prije

Priča o rusima je samo dokaz koliko su jadni i očajni.

Zvrk
5 godine prije

hopla,opet stisnute šake na djelu. možda ipak nije ovo spontano…comment image

cogo
5 godine prije

pa da ,kako ne rusi su digli cjenu goriva u francuskoj ,ha ha ha ,,stvarno dobro da ima zapad ruse !!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

spartak
5 godine prije

Pogledajte na wikipediji porijeklo familije Bloomberg (vlasnika i osnivača istoimene agencijie) pa će vam sve biti jasno. Čudi me samo zašto su tako dugo čekali s objavom da su Rusi krivi. (Ili se odlučili tek kad je Putin rekao Netanayhu da ne smije napadati Libanon)

Zadranin
5 godine prije

“Savez za osiguranje demokracije”..
Hebem te živote, da savez za osiguranje “demokracije”.. ej ovo su tako smiješni i licemjerni nazivi nekih amerokenjskih ustanova da je za van svake pameti i realnosti.

Orson Welles bi se tako slatko smijao da je živ.. ?

Pljuc!

Mucke
5 godine prije

Demonstranti se zele ocrniti u ocima javnosti dovodeci ih u vezu sa “ruskom” organizacijom protesta.Mislim da je sve krenulo bez Rusa a uz izdasnu pomoc sa druge strane(amera),ali da sam Rus ne bih propustio priliku za dobro zapapriti ovm francuskom rahiticenku.

Sasa S
5 godine prije

Sta je babi milo to joj se i snilo..ha ha…

tihobl
5 godine prije

A izvor su im ukrajinski bezbjednjaci.

netman
5 godine prije

Nitko ne može utjecat na zadovoljan narod, tako da su to priče za malu djecu. Jedino, ne znam tko to još pada na takve gluposti…

Oko
5 godine prije

Chelsea mi srusio tiket,joj Puineeee dokle bre vise

Fatih
5 godine prije

EBOTE BAS SU TI RUSI SILA NEBESKA.
MENE BAS HASTRA.??

kiki
5 godine prije

Eh, bio je dašak Rusije…sviralo se ‘on manchurian hills’, stari ruski valcer…dopao se i prosvjednicima i policiji…

kiki
5 godine prije

Eto, danas i u Podgorici – ‘žuti prsluci’…

satir und kritik
5 godine prije

Ruska zastava na eifelovom tornju. Ne greška, sovjetska i Staljin je vidjen na tenku kako prolazi ispod triumf slavoluka.
Dnevna doza ludila u novinama i zapadnim novinarskim mozgovima.
Mogu li se novinari pitati odakle onim glavosječama tisuče pick upp Toyota u pustinji ?
Gdje ide nas zapad ?

101
5 godine prije

Ja mislio da je Blomberg ozbiljan biznis analizator, kad ono oni sa Trumpom mjesaju govna, biti ce da je i Trumpy i Mr Blombergu smrad mjesanja govana afrodizajk.

Duki
5 godine prije

Bloomberg: udarena vijest !
Vlado kresnuo Napikinu (Macronovu)”kornjaču”
Pa majku mu j…m DOKLE?DOKLE ?
Sramota stanuje negdje drugdje !Obraz đon
Laž za lazi !Ali pravi uzrok?
e to neće nikada napisati !A svi ga dobro znaju(znamo)!!???

satir und kritik
5 godine prije

Mason news novine vide svuda Putina kako jaše polarnog medvjeda. Prolupali pohlepni starci koji uništavaju srednju klasu Evrope.

miki041
5 godine prije

Već sam se zabrinuo da će ovaj pičvajz proći bez spominjanja Rusa.,

alan ford
5 godine prije

Vlasnik korporativne TV “Bloomberg” je ciohazarski milijarder Michael Bloomberg, član Demokratske stranke, bivši gradonačelnik New Yorka i član glavnog odbora “Vijeća za vanjske odnose” (Council on Foreign Relations), glavne mafijaške organizacije “duboke države”. Dalje ne trebam objašnjavati.

Mare marić
5 godine prije

Pa nije 1.travnja..

Jurišić maja
5 godine prije

svašta ovo je uvrijedljivo za Francuze koji su svojim revolucijama formirali današnji svijet a kako je počelo i opet će

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI