fbpx

Crna rupa koja je počela bljeskati, zbunila je znanstvenike (VIDEO)

crna rupa

Supermasivna crna rupa u središtu Mliječnog puta probudila se i sijala je 75 puta svjetlije nego ikad prije. Takvim sijanjem zbunila je astronome jer je bila mirna više od 20 godina.

Sagittarius A, supermasivna crna rupa, obično je mirna s minimalnom fluktuacijom svjetla kojeg emitira. No nedavno je svjetlila 75 puta svjetlije nego ikad prije i to bez ikakvog razloga, ako razlog postoji onda nije poznat astronomima.

Ranije ove godine, Tuan Do, astronom s UCLA-e, i njegov tim snimili su promatranja galaktičkog centra koristeći WM Keck Observatory na Havajima tijekom četiri noći. Ekipa je primijetila bizaran blijesak 13. svibnja, zabilježivši je u dvosatnom vremenskom roku koji je fenomen smanjio na samo nekoliko sekundi. Dosad neviđeni nalazi objavljeni su u Astrophysical Journal Letters.

Kako Do objašnjava, snimka započinje najsjajnijim trenutcima Sagittarius A, što znači da je mogla biti i svjetlija prije nego što je tim započeo svoja zapažanja. Astronomi sada prikupljaju podatke kako bi utvrdili što je točno uzrokovalo iznenadni bljesak, iako postoji nekoliko teorija.

“Možda više plina upada u crnu rupu, što dovodi do većih količina akumulacije, zbog čega bi ona mogla biti svjetlija”, rekao je Do za New Scientist. Postoji i mogućnost da je crna rupa konačno konzumirala plinski oblak poznat kao G2, koji se približio Sagittariusu A u 2014. godini.

Kopneni opservatorij Keck nastavit će promatrati centar Mliječne staze dok više ne bude vidljiv sa Zemlje noću. U međuvremenu, mnogi drugi svemirski teleskopi, Spitzer, Chandra, Swift i ALMA, također su nedavno promatrali galaktički centar, vjerojatno prikupljajući podatke koji bi mogli pomoći objasniti što Sagittarius A radi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Netko koristi crnu rupu kao prolaz iz jedne galaksije u drugu. Svaki puta kada se vidi bljesak svemirski brod dolazi u našu galaksiju. Naravno to je moja teorija, ne mora biti točna, možda je to zaista samo prirodni efekt.

Akembe
Gost
Akembe
1 godina prije
Reply to  Ante

mastovito i moguce

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante
Misliš, ulazio je u našu galaksiju prije 25000 godina (toliko treba u prosjeku svjetlu da dođe do nas od centra) ?

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani-to si dobro rekao i odmah se zapitam koja je svrha znanstvenika i zašto ih plaćamo da bi oni gledali ono što je bilo davno prije,stvarno uzalud bačen novac.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Pa naravno, gledamo samo u daleku prošlost. Trenutno je stanje dubokog svemira potpuno nepoznato. Raspored i broj zvijezda i galaksija, kao i njihovo kretanje se može samo nagađati. Mislim da nije bačeni novac to istraživati. Novac se baca (troši) na puno gluplje, štetne i nepotrebne stvari.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  mladen3x

haha
ovo ti je dobro. Nije daleko od istine.

Abe
Gost
Abe
1 godina prije
Reply to  Ante

Svaki put kad zabljesne anđeo dobije krila

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Ante

A mozda Deathstar opalio po nekome 🙂

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Op, op, pa zar crna rupa moze emitovati svjetlost? Nesto se opasno klima u crnoj rupi, izgleda da vise nije crna a nije ni rupa.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

Radi se o disku i okolici, ne samoj crnoj rupi.

Inače one emitiraju Hawking radiation – black hole evaporation.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury postoji li mogucnost da je umjesto crne rupe u sredistu galaksije u pitanju velika supermasivna zvijezda, majka ostalih zvijezda u nasoj galaksiji?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

S nekog znanstvenog stajališta, i crne rupe su nagađanje. Crne rupe su opisane svojim djelovanjem na okolinu kao i mnoge druge stvari u svemiru. Ako uzmemo u obzir da “stvari nestaju” kada upadnu u gavitacijsko polje i da nema emitiranja svjetlosti, plus ponašanje okolnih tijela i efekti koji se proizvode, imamo taj fenomen koji zovemo crna rupa.
Snaga gravitacije, po znanstvenicima, jednostavno ne dozvoljava postonje materije tako da ne bi mogli reći da se radi o bilo kojoj veličini zvijezde jer gravitacija bi ju urušila.

Pretpostavljam da tvoje pitanje dolazi od pretpostavke da crne rupe nastaju od zvijezda. To je jedan o načina nastanka crnih rupa. Zamisli imaginarno tijelo ili imaginarni događaj koji može osloboditi enormno velike količine energije i imaš nastanak crne rupe.

Ako želim objasniti tvoju ideju, onda bih se oslonio na Einsteina koji kaže da nešto od zvijezde preživi, a to što ostane se složi u beskonačno malu točku s beskonačnom gravitacijom. I onda kažem da je Einstein bio dijelom u pravu jer to što ostane je ustvari sastavljeno od novog elementa (nove materije) koji je nama nepoznat, a može preživjeti enormnu gravitaciju bez da se složi u beskonačno malu točku s beskonačnom gravitacijom. Znanstvenici samo prema sadašnjim zakonima fizike pretpostavljaju da nema materije u crnoj rupi. Evo, a tebi ostavljam slobodu da to novo tijelo nekako nazoveš jer supermasivna zvijezda ne bi baš bila prikladni naziv.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

@ Mercury htjeo sam reci postoji li mogucnost da je teorija o crnim rupama zabluda od 360°, odnosno da one uopste ne postoje nego da je na sred galaksije ogromna zvijezda koja proizvodi manje zvijezde koje opet proizvode planete?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

Ne, nemam ideje kako bi to obrazložio. Mislim da to nije 360 kontra crnih rupa nego kontra cijelog procesa nastajanja zvijezda. Proces nastajanja i života zvijezde je pretvaranje materije u energiju. A tvoja ideja bi bila da zvijezda kreira materijal iz energije. Plus to bi rušilo valjda preko pola trenutačno prihvaćenih pretpostavki o galaksijama, objektima, zakonima… Redefinirati crnu rupu bez utjecaja na okolni svemir je jedna stvar, a ova ideja mijenja 100 povezanih stvari. Sorry, ne znam ni izbliza kako bih složio tu priču.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

Zvijezde de facto proizvode planete. To se vec moze vidjeti na snimcima naseg sunca, u eksplozijama i izbacivanju corone. Ona raste kao vatrena lopta na povrsini sunca i onda se obrusi nazad ili eksplodira i ogromnom brzinu ode u svemir. Ovaj momenat vatrene lopte ili mjehura se vjerovatno u odredjenim uslovima odvoji i ispali u komadu i tada dobijemo planetu. Ili novu zvijezdu ako je dovoljno velik. Dakle zvijezde ne proizvode samo energiju nego i nove zvijezde. Tom logikom bi cijelu nasu galaksiju morala proizvesti zvijezda u centru galaksije. Ili bar neke prve zvijezde u nasoj galaksiji. Za crnu rupu mi nemamo valjan dokaz samo teoriju bez da smo ista konkretno vidjeli. Dok ponasanje naseg sunca mozemo vec dosta bolje promatrati. Ogromna zvijezda u centru galaksije bi imala i ogromnu gravitaciju sto se sada objasnjava dejstvom crne rupe. Ali takodje bi velikom snagom emitovala materiju u svemir, i energiju naravno.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Zsphere

Ono sto mi nazivamo materija i nije nista drugo nego energija. Odnosno materija je totalno suplja a energija sprjecava da na primjer prodjemo glavom kroz zid. Ako bismo uvecali zid toliko da mozemo vidjeti atome primjetili bismo da se oni ne dodiruju nego su jako udaljeni. I sam sastav atoma, imamo na primjer jezgro i elektrone. Ako ih uvecamo proporcionalno na velicinu zvijezda, jezgro bi bilo kao sunce a elektron kao planeta i udaljenost bi bila isto tolika. Izmedju supljina. Dakle materija tom logikom nije nista drugo nego energija sa tim emiterima energije. Energija koja predstavlja nase tijelo u obliku kakav jeste ne moze proci kroz energiju koja predstavlja zid. Iako se ta jezgra i elektroni prakticno ne dodiruju. Malo je konfuzno ali tako stoje stvari. Na kraju ispada da zvijezde iako proizvode to sto mi nazivamo materija, zapravo proizvode samo energiju koja se moze koncentrisati u veoma sarenolike oblike. Moze se koncentrisati u energiju koja razmislja o tome kako je dosla do toga da razmislja o tome a umjesto sto razmislja treba da radi jer ima posla preko glave.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

CME izbacuje plazmu (The plasma itself is a cloud of protons and electrons) tako da to ne može kreirati ništa.
Materija je energija, ali kada spališ drvo u peći, nećeš ga dobiti nazad iz toplinske energije. Energija se nikada ne vraća u materiju.
Zvijezde proizvode energiju sagorijevanjem materije od koje se sastoje. Fizika funkcionira drugačije na subatomskoj razini (kvantna mehanika). Materija podrazumijeva atome, a subatomske čestice ne sadaju u materiju zbog kvantne mehanike.

Matematika kaže da ako ja složim na jednu hrpu milijardu, milijardi, milijardi, milijardi, milijardi, milijardi kamena, onda će se ta hrpa zbog mase pretvoriti u singularnost. Ili u prijevodu, ne postoji beskonačna hrpa kamena. Ne znam da li možeš zamisliti snagu gravitacije koja ne pušta foton koji praktično nema mase. Nema tog atoma koji može preživjeti takvu gravitaciju. Ne postoji coronal mass ejection koji bi nešto izbacio uz takvu gravitaciju. Ne postoji uopće sagorijevanje sunca uz takvu gravitaciju. Uopće nije bitno da li mi crnu rupu zvali crna rupa ili beskonačna gravitacija. Nešto je tamo što ima gravitaciju koja je toliko jaka da fotoni ne mogu pobjeći.

Ako imaš kakav link, drage volje ću pročitati.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

Pogledaj ovaj video sto je snimila nasa 2012. Lijepo se vidi kako neki materijal odlazi u svemir u vidu corone a neki se vraca na sunce. U nekim slucajevima poprima oblik sfere. Ako pretpostavimo da se pod odredjenim uslovima taj sfericni oblik odvoji od sunca, ovako dok kljuca moze izgledati kao nova zvijezda ali nase sunce nema snage da napravi novu zvijezdu pa kao sto vidimo pravi samo planete. To je veoma rijetko, neki uslovi se moraju poklopiti i eto planete, naravno kad se materijal udalji od sunca i ohladi.

https://www.youtube.com/watch?v=HFT7ATLQQx8&feature=share

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zsphere

@ Zsphere

Video je svakako lijep, ali ne pomaže tvojoj ideji.

Ako se zabavljaš bilo kakavim idejama, što je svakako pohvalno, moraš se postaviti tako da kada kreiraš model, daš sve od sebe da sam srušiš taj model. Za sada ignoriraš problem gravitacije. Ako to stavimo po strani i vratimo se milijarde u prošlost, to bi značilo da je to sunce u središtu galaksije sadržavalo sav materijal te galaksije, a to znači da je ta zvijezda bila veličine manje galaksije. Što bi značilo da bi ju bilo jako lako uočiti u svemiru, ali znanstvenici nisu našli ništa takvoga. Stavimo i to na stranu. Kako je nastalo to super sunce koje kreira galaksiju? Niti jedna teorija o nastanku svemira ne daje objašnjenje ove tvoje ideje. Ako to super sunce nije nastalo jer ga je kreiralo drugo super super sunce (u suprotnome bi značilo da je cijeli svemir u početku bio jedno veliko sunce), onda si se ubacio u situaciju da identična stvar nastaje na nekoliko načina. Da usporedim s drugom pričom, bog je stvorio Adama i Evu, a onda su se oni dalje razmnožavali. Samo mi nemoj reći da je bog stvorio super sunce, a onda je dalje sve bilo lagano.

Svako se volim zabavljati raznim idejama, ali ne volim zbog toga bacati zdravu logiku u vodu. Ideja da živimo u holografskom svemiru koji je nečija kompjutorska simulacija je 300 puta ekstremnija od ove tvoje, ali ju je 300 puta lakše braniti.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

@ Mercury

Ovo sto pisem je malo vise od zabavljanja molim te obrati paznju.
Ideja nije moja i ovo je samo jedan dio ali na kraju ce se sklopiti mnogo vise.
Meni je mnogo logicnije od teorija sto imamo danas pa zelim da prodiskutujem sa komentatorima koji su zainteresovani za ovaj vid diskusije.
Mislim da video itekako pomaze da se bolje razumiju neke stvari.
Konkretno mi danas imamo TEORIJU da je sunce od vodonika i helijuma i da se sastoji od gasovite plazme. Ne od teskih elemenata.
Ako pogledamo video jos jednom, da li je to gasovito tijelo ili je to sto vidimo tecna lava, odnosno tezi elementi, istopljeno kamenje?
Problem je sto instrumenti ocitavaju vodonik i helijum sa sunca a ovo sto vidimo svakako nije gasovito stanje jer gasovi se ponasaju drugacije, ne formiraju sferu.
Ekspolozije i erupcije tecne lave na suncu ako predju odredjenu temperaturu prelaze u gasovito stanje i dobijaju enormno ubrzanje i temperaturu i odlaze daleko u svemir u vidu suncevog vjetra. Taj suncev vjetar bukvalno izduvava atmosferu sa sunca i on proizvodi vodonik i helijum koji mi ocitavamo.
A onaj materijal koji ne predje odredjeni prag zagrijavanja ostaje tecan i vraca se nazad na sunce.
Temperatura na povrsini sunca je oko 6000 K a u coroni i solarnom vjetru dostigne milion ili nekoliko miliona. Kako to nauka objasnjava? Takodje ubrzanje koje gasoviti materijal koji se ispaljuje iz sunca dobiva je naprosto nevjerovatno. Dakle on ima ubrzanje u svom kretanju, ne krece se istom brzinom ili opadajucom brzinom od svog izvora nego strahovito ubrzava, a tu imamo relaciju sa ogromnim porastom temperature tog materijala? Dakle enormni porast temperature prati enormno ubrzanje. A pri tom se udaljava od izvora. Sve sto imamo prilike vidjeti na zemlji ima suprotne efekte, temperatura opada prilikom udaljavanja od izvora i brzina takodje opada.
A da li je to tacno? Da li postoji nesto na zemlji sto se ponasa na nacin kao povrsina sunca odnosno corona i solarni vjetrovi?

Evo jos jedan video sto je snimila nasa gdje mozemo vidjeti kako se tecni materijal vraca na povrsinu (jer je tezi) a ako predje odredjenu temperaturu pretvara se u gas i pocinje da ubrzava i odlazi u svemir:

https://www.youtube.com/watch?v=GrnGi-q6iWc

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  Mercury

Kada si rekao materija je energija mislis na E=mc na kvadrat?

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

“Samo središte naše galaksije, koje se nalazi u smjeru sazviježđa Strijelac, je zaklonjeno od pogleda gustim neprozirnim oblacima prašine. Na sreću, prašina ne zaustavlja elektromagnetsko zračenje u infracrvenom, radio, gamma i rengenskom dijelu spektra, pa se ta područja spektra koriste za istraživanje galaktičkog središta. Složeni radio izvor u blizini galaktičkog centra nazvan je Sagittarius A. Smatra se da se u središtu nalazi velika crna rupa čija masa još nije precizno utvrđena – procjene se kreću od 100 do 3 miliona masa Sunca.” (citat iz Wiki.)

…e, ako je to tako volio bi znati kako je svjetlo blještalo IZ “crne rupe” kada nas uče da crna rupa ima gravitaciju tako jaku da ne dozvoljava ničemu da se od nje odmakne (oslobodi) … eventualne vidljive znakove može se dobiti na obodu crne rupe kada se usisana materija ubrzava do brzine svjetlosti zbog ogromne gravitacije, i nepostredno prije nego bude usisana “sagorijeva” ili (što već?)
No i to što se “vidi” nije sadašnjost već je to nešto što se moglo dogoditi prije 24-26 tisuća godina (a ljudi su stekli mogućnost promatranja centra galaksije zadnjih 2-3 desetljeća)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  otpisani

Pošaljimo trupe
sve do cne rupe,
da vidimo jel’ se igra
u baštone il’ u kupe?

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije

Prijelomna vijest. Šok i nevjerica.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jos reci da je Saggitarius kod nas poznat kao Strijelac.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

🤐

Abe
Gost
Abe
1 godina prije

Crna “rupa” je sažeti prostor, na rubovima nabor u vremenu, susret dimenzija. To je Sandžak svemira!
Krotko pozdravljam.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Crna rupa guta okolnu materiju. To je njeno gorivo, koje je ubrzava i daje joj energiju. Ti bljeskovi svjetlosti mogu se jednostavno objasniti. Bez puno teoretiziranja i mudrovanja. Jednostavno tu i tamo uđu u žrvanj nakupine materije ili gušći oblaci prašine što izazove intenzivnije sagorijevanje i bljeskanje. Ili još jednostavnije: zamislite mikser u kuhinji s kojim miksate mekše ili tvrđe komade. Mikser se ubrzava ili usporava. Zakoni fizike su univerzalni i ne treba ih posebno mistificirati. Oni, koji se ne bave problemom, i gledaju sa strane, često bolje vide neke stvari od onih koji su se zapetljali u dubokom istraživanju.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
1 godina prije

Mozda ta crna rupa i nije rupa.nego ima oblik stozca a mi vidimo donju stranu tzv. bazu? Tim slijedom,ako ona tako usisava sve zivo,ta energija bi morala negdje izaći pa bi ta crna rupa mogla imati oblik pjescanog sata. Sta bi moglo biti sa te druge,izlazne,strane?

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Prvi od 7

Što je jača gravitacija, to tijelo poprima savršeniji oblik kugle, jer sila gravitacije djeluje u svim pravcima od centra jednako.

Galaksije su kružno ili eliptično spiralne zbog kretanja svemirskih tijela a upravo te “crne rupe” drže ta tijela u pokretu u nekakvom kružno-spiralnom kretanju sa nastojanjem da sve bude privučeno u centar a kako se i same galaksije kreću, tako u svom prolazu hvataju nove i nove količine svemirskog materijala a mogu biti i privučene od većih pa biti asimilirane.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Kolike teorije istih onih koji tvrde da imam(o) zajednickog pretka s majmunom.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik