fbpx

Znanstvenici otkrivaju 6 tajanstvenih objekata u blizini supermasivne crne rupe, nešto što do sada nikad nisu vidjeli  

Crna rupa

Astronomi su pronašli šest čudnih objekata koji su kružili oko supermasirane crne rupe Sagittarius A* u središtu Mliječnog puta, koji se razlikuju od svega ostalog u galaksiji.

Oni su toliko čudni, da su znanstvenici morali stvoriti novu klasu nebeskih tijela za njih, nazvanu ‘G objekti’. G1 i G2 zapravo su uočeni 2005. i 2012., ali sada je tim astronoma na čelu s UCLA astronomkinjom Annaom Ciurlo identificiro je još četiri od tih objekata: G3, G4, G5 i G6.

Oni su se u početku činili kao divovski plinski oblaci promjera otprilike 100 Astronomskih jedinica (AU) (15 milijardi kilometara). Međutim, kako su ih astronomi promatrali tijekom vremena, shvatili su da se G1 i G2 uopće ne ponašaju poput plinskih oblaka, već zapravo više poput zvijezda, s orbitalnim razdobljima u rasponu od 100 godina, do 1.600 godina.

Astronomi su prije smatrali da je G2 oblak vodikovog plina koji se proteže supermasiranom crnom rupom sve dok na kraju ne eksplodira poput vatrometa. Kad se ništa nije dogodilo, u onome što su nazivali “kozmičkim pukotinama”, morali su preispitati svoje prethodne ideje o tome što bi ti objekti mogli biti.

“Nešto je moralo [G2] držati kompaktnim i omogućiti mu da preživi svoj susret s crnom rupom … To je dokaz kako postoji zvjezdani objekt unutar G2”, rekla je Ciurlo, teoretizirajući da bi objekt u stvari mogao biti binarno spajanje zvijezda, s jednom gigantskom zvijezdom skrivenom iza vela neobično gustih plinova i prašine.

Da bi stvari stavili u perspektivu, kad se sjedine, obično je potrebna ogromna sila i otprilike milijun godina da se dvije zvijezde spoje.

Istraživači misle da bi preostalih pet objekata moglo biti i binarno spajanje zvijezda, a s obzirom na gotovo neosporivu gravitacijsku silu Sagittarius A *, oni bi također mogli destabilizirati i ponovno se stabilizirati relativno često kad prođu dovoljno blizu crne rupe tijekom svojih orbita.

Sada promatranje navodi tim da vjeruje da su takva binarna spajanja možda puno češća nego što se prije mislilo – i mogla bi objasniti druge misteriozne objekte i pojave drugdje u svemiru.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
The Meg
Gost
The Meg
8 mjeseci prije

U tekstu ste napravili pogrešku pa ste umjesto “supermasivna” napisali “supermasirana” 😃😃😃😃😃! Ako ništa drugo, nasmijao sam se, hvala na tome.

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

Ti tajanstveni objekti su lovački trofeji Vidoševića…

Šalu na stranu. Samoi neka istražuju.

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Hvala

Malivz
Gost
Malivz
8 mjeseci prije

Ma znanstvenici su otkrili k…c. Čisto mazanje očiju i mlačenje para…

Venator
Gost
Venator
8 mjeseci prije

Nažalost, većina Zemlje je nastanjena primitivcima poput tebe, te je zato situacija u Svijetu takva kakva jest.

Sardelino
Gost
Sardelino
8 mjeseci prije

Molim Te nemoj zbog svojih predrasuda unaprijed odbacivati znanja do kojih je čovječanstvo došlo tijekom stoljeća.
Ne hodaj mali ispod zvijezda.

kefir
Gost
kefir
8 mjeseci prije

Vidiš i crna rupa ima svoje tajanstvene mjesece.

dulebg
Gost
dulebg
8 mjeseci prije

A ne znam zašto se za uslov života u kosmosu traži voda: zar život ne može da se razvije u gasovitom stanju, na bazi azota. To bi omogućilo život od -273°C do 5.000 i milion °C

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ dulebg

Opomeni me ako sam negdje preskočio zafrkanciju…

Po tvojoj analogiji, bilo koji element je u redu za život. Život na našoj planeti je na bazi ugljika, a ne vode. Voda je u nekom smislu katalizator pa si valjda mislio da dušik bude katalizator?

Zagor
Gost
Zagor
8 mjeseci prije

Eee, da. To je mislio.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Mogu oni izmisljat da su vidjeli sta hoce i kako hoce dok im ovce kroz poreze to placaju…

U prolazu
Gost
U prolazu
8 mjeseci prije

Sa postavljanjem najnovijih detektora i drugih instrumenata za posmatranje svemira, biće sve više neobjašnjivih pojava, i to će postati redovita pojava jer postojeće teorije ne nude objašnjenja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x