Znanstvenici pretpostavljaju da se duboko u svemiru skriva čudovišna crna rupa, ali da nije vidljiva teleskopima

Crna rupa
29 komentara

Nova studija usredotočena na područja udaljena od središta galaktičkog klastera Abell 2261 potaknula je nadu da će uskoro doći do otkrivanja tragova zagonetne crne rupe, koja je do sada prolazila neopaženo astronomima.

Iako je poznato da naša galaksija, Mliječni put, ima crnu rupu veliku poput četiri milijuna sunca koja se vreba u njezinu središtu, divovska galaksija u srcu klastera Abell 2261, udaljena oko 2,7 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, trebala bi imati još veći, ogroman objekt super-jake gravitacije koji ima masu ekvivalentnu čak 3 milijarde do 100 milijardi sunca, pretpostavljaju astronomi, na temelju približne mase galaksije. Nova studija tima koju je vodio Kayhan Gultekin sa Sveučilišta Michigan prihvaćena je za objavljivanje u časopisu Američkog astronomskog društva.

Dosad neprimijećeno čudovište sve do nedavno je izbjegavalo poglede promatrača: istraživači su prethodno pokušali pogledati X-zrake koje dolaze iz središta galaksije u pokušaju uočavanja skrivene crne rupe, ali im to nije uspjelo.

Nova studija provela je dublju pretragu galaksije pomoću promatranja x-zrakama iz NASA-inog opservatorija Chandra 2018. godine, uključujući zone nagnute od središnjeg dijela galaksije na temelju pretpostavke da bi dugo tražena crna rupa mogla biti gurnuta u stranu nakon snažnog galaktičkog spajanja.

Kada se crne rupe i drugi divovski svemirski objekti sudare, oni stvaraju virove, koji su poznati kao gravitacijski valovi. Znanstvenici tvrde da ako emitirani valovi nisu simetrični, oni bi spojenu, super-masivnu crnu rupu mogli odgurnuti od središta proširene galaksije, u procesu poznatom kao “uvlačenje”.

Takve odgurnute crne rupe do danas su čisto hipotetičke prirode i nikada ih teleskopi nisu otkrili, za razliku od manjih crnih rupa.

“Nije poznato približavaju li se uopće takve ogromne crne rupe jedna drugoj te stvaraju li tako gravitacijske valove; do sada su astronomi potvrdili samo spajanje puno manjih crnih rupa”, napisali su NASA-ini službenici u izjavi o novoj studiji, dodajući da bi otkrivanje super-masivnih crnih rupa “ohrabrilo znanstvenike koji koriste i razvijaju zvjezdarnice za traganje za gravitacijskim valovima koji nastaju od spajanja takvih super-masivnih crnih rupa”.

Istraživački tim sada je otkrio da su najgušće koncentracije vrućeg plina bile daleko od srca galaksije, ali podaci Chandre nisu uspjeli mapirati, čak ni preliminarno, njihovo mjesto. Istraživači trenutno polažu nade u Hubbleova nasljednika: NASA-in vrhunski svemirski teleskop James Webb, koji bi u svemir trebao biti poslan u listopadu 2021. godine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sirius
2 godine prije

Malo sto u svemiru plasi ljude kao crne rupe. Pritom se udesetorostrucuje njihova stvarna snaga i moc. Naglasava se njihova snazna gravitacija koja ne pusta ni svijetlost. Ali sto bi se dogodilo zemlji da dovucemo jednu crnu rupu iz dubina svemira. Recimo da zamjenimo sunce sa crnom rupom iste mase ( naravno sunce se ne moze pretvoriti u crnu rupu jer je premale mase, ali hipotetski). Ne bi nas nista progutalo jer bi gravitacija ostala ista. Ista masa isto privlaci. Cak i da sam mjesec zamjenimo sa crnom rupom koja ima visestruko vecu masu od mjeseceve ( kao pola sunca ) opet nas ne bi progutala. Rastrgala bi zemlju i ostaci bi kruzili oko nje. Da bi crna rupa na toj blizini usisala zemlju pod navodnicima trebala bi imati masu 40-tak tisuca puta vecu od sunceve.

One horse pony
2 godine prije

Svi smo mi izasli iz crne rupe,i vracamo se nakon zivota jopet u rupu.

One horse pony
2 godine prije

Znanstvenicima je bolje da ne diraju crnu rupu jer je ona rezervirana za jahve,jer i on mora da trpa i taslaci.Inace je ljut pa nas gadja svakodnevnim zemljotresima.Kolika mu je onda palica?

dulebg
2 godine prije

Neke teorije govore da ne postoje 3 dimenzije i vreme, nego možda 7 ili čak 27 dimenzija. Te da postoji do desetak univerzuma – koji se preklapaju i prolaze jedan kroz drugi – ali da mi to ne osećamo zato što su u wima dominantne druge dimenzije, koje su kod nas ravne nuli. Izgleda da je gravitacija ono što nam je zajedničko, zato se prave mape “tamne materije” – koju ne vidiš, ali privlači. Stoga mislim da je crna rupa mesto gde je skoncentrisana sva masa nekog drugog svemira, ali u našim dimenzijama wegova je veličina NULA. On usisava materiju iz našeg svemira – što se kod wega očituje kao veliki prasak. A kako to da prasak traje – kad se kod nas obavio u deliću sekunde: tako što vreme ne postoji – sve je uvek bilo i uvek će biti, stalno postoji početak i kraj svemira, samo smo mi… Čitaj više »

shumadinac
2 godine prije

Koliko znam veličina crne rupe nema nikakvo ograničenje. Tako verovatno mogu postajati i monstrumi tolike veličine da su u stanju da utiču na masu na tolikoj udaljenosti da se oko njih ni galaksija ne može formirati – privlače i gutaju masu na orgomnim udaljenostima.

Ovakvu crnu rupu bi bilo izuzetno teško detektovati jer je najveći deo vremena u “otvorenom svemiru”. Ali ako bi prišla nekoj galaksiji…

Emiliano Zapata
2 godine prije

“potaknula je nadu da će uskoro doći do otkrivanja tragova ”
HAHAHHAHA
vec godinama nisam procitao napravili smo to i to, samo neke gluposti tipa “na pragu smo” “naucnici ce ubuduce” itd itd…

2 godine prije

Nas problem je sto SVE, ali bas SVE, posmatramo iz naseg ovozemaljskog ugla sa nasim malim, skucenim mozgom kao da smo mi popili svu pamet ovog Svijeta i dalje. Jednom sam, pola u sali pola u zbilji, napisao Istrazuj (na njegovo pisanje o nauci i debilanama) kako ja pokusavam shvatiti ovaj Univerzim u kojemu zivim(o). Samo se, umjesto da idem u visine, uvucem u svoje tijelo. I zaustavim vrijeme. I sta vidim… Prvi Big Beng kada spermatozoid moga oca oplodjava celiju moje majke. Eksplozija i nastajem mali ja. Organi se stvaraju, ja rastem. Drugi Bing Beng kada izlazim iz sigurnosti moje majke i izlazim…vani…u ovaj Univerzum u kojemu smo sada. Nazad u moje tijelo… Sta tamo imamo? Sve kao i u ovom Univerzumu…organe, celije stanovnike koji odrzavaju te celije i daju nama potrebnu energiju za rast i opstanak. Za te organizme moje tijelo je Univerzum. I vase tijelo je Univerzum… Čitaj više »

blackhole
2 godine prije

Ja sam ovo znao odavno! I nee samo za ovu rupu. Tisuce rupa postoje, a ne vide se.
Hahaaa…. 😀
Jaki clanak, nema sta!
LR dajte smanjite intezitet “navodno” i “predpostavka” clanaka. Ako vec imate zelju za znanstvenom rubrikom, sto je uredu, dajte nam malo ozbiljnije stvari.

Mučki provokator
2 godine prije

Opet ove njeveroatne ”crne rupe”. Povoljno su naravno ”nevidiljive”, kao ovaj nevidljivi virus. Samo još jedna fantazijska povijest, bajka za uplašivati djece (i odrasle djece).
Nima nikavkih trdnih dokaza, da ove rupe i postoju. Opet, naravno, nemamo fotografij, nemamo ništa – a, kao uvijek, imamo CGI. Svi ”dokazi” o crnim rupama su CGI i bajke iz ust NASA (Never A Straight Answer) ”znanstvnica”.
Patetično.

čudila se aman ja
2 godine prije

Upravo danas mi se pokvarila “veš-mašina”, centrifuga radi ali nešto gadno tuče unutra, baš se pitam znaju li otkrivači crne rupe popraviti neke kvarove na tehnici…Na “Stocka” bih se jedino kladila…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI