fbpx

Znanstvenici pretpostavljaju da se duboko u svemiru skriva čudovišna crna rupa, ali da nije vidljiva teleskopima

Crna rupa

Nova studija usredotočena na područja udaljena od središta galaktičkog klastera Abell 2261 potaknula je nadu da će uskoro doći do otkrivanja tragova zagonetne crne rupe, koja je do sada prolazila neopaženo astronomima.

Iako je poznato da naša galaksija, Mliječni put, ima crnu rupu veliku poput četiri milijuna sunca koja se vreba u njezinu središtu, divovska galaksija u srcu klastera Abell 2261, udaljena oko 2,7 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, trebala bi imati još veći, ogroman objekt super-jake gravitacije koji ima masu ekvivalentnu čak 3 milijarde do 100 milijardi sunca, pretpostavljaju astronomi, na temelju približne mase galaksije. Nova studija tima koju je vodio Kayhan Gultekin sa Sveučilišta Michigan prihvaćena je za objavljivanje u časopisu Američkog astronomskog društva.

Dosad neprimijećeno čudovište sve do nedavno je izbjegavalo poglede promatrača: istraživači su prethodno pokušali pogledati X-zrake koje dolaze iz središta galaksije u pokušaju uočavanja skrivene crne rupe, ali im to nije uspjelo.

Nova studija provela je dublju pretragu galaksije pomoću promatranja x-zrakama iz NASA-inog opservatorija Chandra 2018. godine, uključujući zone nagnute od središnjeg dijela galaksije na temelju pretpostavke da bi dugo tražena crna rupa mogla biti gurnuta u stranu nakon snažnog galaktičkog spajanja.

Kada se crne rupe i drugi divovski svemirski objekti sudare, oni stvaraju virove, koji su poznati kao gravitacijski valovi. Znanstvenici tvrde da ako emitirani valovi nisu simetrični, oni bi spojenu, super-masivnu crnu rupu mogli odgurnuti od središta proširene galaksije, u procesu poznatom kao “uvlačenje”.

Takve odgurnute crne rupe do danas su čisto hipotetičke prirode i nikada ih teleskopi nisu otkrili, za razliku od manjih crnih rupa.

“Nije poznato približavaju li se uopće takve ogromne crne rupe jedna drugoj te stvaraju li tako gravitacijske valove; do sada su astronomi potvrdili samo spajanje puno manjih crnih rupa”, napisali su NASA-ini službenici u izjavi o novoj studiji, dodajući da bi otkrivanje super-masivnih crnih rupa “ohrabrilo znanstvenike koji koriste i razvijaju zvjezdarnice za traganje za gravitacijskim valovima koji nastaju od spajanja takvih super-masivnih crnih rupa”.

Istraživački tim sada je otkrio da su najgušće koncentracije vrućeg plina bile daleko od srca galaksije, ali podaci Chandre nisu uspjeli mapirati, čak ni preliminarno, njihovo mjesto. Istraživači trenutno polažu nade u Hubbleova nasljednika: NASA-in vrhunski svemirski teleskop James Webb, koji bi u svemir trebao biti poslan u listopadu 2021. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije

Malo sto u svemiru plasi ljude kao crne rupe. Pritom se udesetorostrucuje njihova stvarna snaga i moc. Naglasava se njihova snazna gravitacija koja ne pusta ni svijetlost. Ali sto bi se dogodilo zemlji da dovucemo jednu crnu rupu iz dubina svemira. Recimo da zamjenimo sunce sa crnom rupom iste mase ( naravno sunce se ne moze pretvoriti u crnu rupu jer je premale mase, ali hipotetski). Ne bi nas nista progutalo jer bi gravitacija ostala ista. Ista masa isto privlaci. Cak i da sam mjesec zamjenimo sa crnom rupom koja ima visestruko vecu masu od mjeseceve ( kao pola sunca ) opet nas ne bi progutala. Rastrgala bi zemlju i ostaci bi kruzili oko nje. Da bi crna rupa na toj blizini usisala zemlju pod navodnicima trebala bi imati masu 40-tak tisuca puta vecu od sunceve.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Tvrdnja da crna rupa ogromnom silom gravitacije “usisava” fotone svetlosti je uglavnom trivijalizacija koja se (što je posebno strašno) može naći i u školskim udžbenicima. Nije mi jasno zašto misle da je deci teško da shvate da gravitacija (masa) “savija” prostorno-vremenski kontinuum.

Tako svetlost koja se nađe na putu crne rupe ulazi u prostor-vreme koje je potpuno odvojeno od našeg a njen “doživljaj” tog prostor.vremena je najbolji primer relativiteta: svetlost i dalje nastavlja da putuje “njeno” pravolinijski koje je “naše” zatvorena kružnica (zato nije u stanju da napusti crnu rupu). Takođe, ona nastavlja da putuje “brzinom svetlosti” koju mi u našem prostor-vremenu doživljavamo kao brzinu jednaku nuli jer prema našim merilima (takva je teorija) vreme u crnoj rupi stoji (ili je vrlo blisko tome).

Bez pravilnog razumevanja teorije relativiteta nemoguće je shvatiti suštinu ponašanja većih nebeskih tela.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Naravno. Danas se sasvim regularno koriste galaksije ili klasteri galaksija kao “gravitaciona sočiva”. Ponekad i pojedine zvezde mogu tako da se iskoriste ali mnogo toga mora da se podudari da bi se to postiglo.

Veći kamen ne može da utiče na protok vremena obzirom da i cela planina ima smešno malu masu u odnosu na masu planete.

Relativitet vremena je jedna od stvari koja je dokazana. Uzeta su dva “atomska sata” (da ne objašnjavam, izuzetno taćno mere vreme), sinhronizovani su i kao takvi pokazivali isto vreme. Onda je jedan stavljen u raketu koja je nekoliko puta obišla oko Zemlje i pri povratku satovi više nisu bili sinhronizovani – onaj što je putovao je imao neznatno ali ipak merljivo kašnjenje. Znači već brzina rakete je dovoljna da utiče na protok vremena.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Mislim da je su stavili jedan atomski sat u space shuttle a jedan je bio na zemlji. Uglavnom dokazano je.

Venator
Gost
Venator
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

Stari moj prvo sam gledao u čudu što baljezgaš i onda sam se nasmijao na glas. Znači to što ti pišeš nema veze sa zdravom pameti. Kao netko tko se bavi astronomijom napisat ću ti par podataka. Možda shvatiš, možda ne, no svejedno, ima i drugih koji će informaciju vjerojatno cijeniti. Masa mjeseca je 1.2 : 100 od mase Zemlje, dakle teži 1,2% mase Zemlje. Spominješ neku crnu rupu koja ima višestruku masu od Mjesečeve? “Kao pola Sunca”? Majko mila, pa gdje su tebi osnove matematike? Znaš li ti gdje je masa od “pola Sunca”? Ako u Sunce stane masa od 333 000 Zemlji, znači da je pola od toga 166 000 Zemlji, pomnožimo to sa brojem masa Mjeseca koji stanu u jednu Zemlju (83.3) i dobijaš točno 13 827 800 Mjesečeva, koji zadovoljavaju masu od pola Sunca. Kad bi ta masa bila pokraj Zemlje, privuklo bi ju sebi ODMAH i naravno, zdrobilo tj. pripojilo svojoj masi. Dovoljno bi bilo da se kraj Zemlje nalazi objekt koji je duplo teži od Zemlje, vjerojatno bi Zemljini oblaci instantno počeli odlaziti kroz slojeve atmosfere u Svemir, pripajajući se hipotetskom binarnom planetu. Ne samo oblaci, već bi i more lakše isparavalo i dizalo… Pročitaj više »

One horse pony
Gost
One horse pony
3 mjeseci prije

Svi smo mi izasli iz crne rupe,i vracamo se nakon zivota jopet u rupu.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  One horse pony

Amen…

gost1983
Gost
gost1983
3 mjeseci prije
Reply to  One horse pony

Neki su se rodili carskim rezom.

One horse pony
Gost
One horse pony
3 mjeseci prije

Znanstvenicima je bolje da ne diraju crnu rupu jer je ona rezervirana za jahve,jer i on mora da trpa i taslaci.Inace je ljut pa nas gadja svakodnevnim zemljotresima.Kolika mu je onda palica?

dulebg
Gost
dulebg
3 mjeseci prije

Neke teorije govore da ne postoje 3 dimenzije i vreme, nego možda 7 ili čak 27 dimenzija. Te da postoji do desetak univerzuma – koji se preklapaju i prolaze jedan kroz drugi – ali da mi to ne osećamo zato što su u wima dominantne druge dimenzije, koje su kod nas ravne nuli. Izgleda da je gravitacija ono što nam je zajedničko, zato se prave mape “tamne materije” – koju ne vidiš, ali privlači.
Stoga mislim da je crna rupa mesto gde je skoncentrisana sva masa nekog drugog svemira, ali u našim dimenzijama wegova je veličina NULA. On usisava materiju iz našeg svemira – što se kod wega očituje kao veliki prasak. A kako to da prasak traje – kad se kod nas obavio u deliću sekunde: tako što vreme ne postoji – sve je uvek bilo i uvek će biti, stalno postoji početak i kraj svemira, samo smo mi osuđeni da klizimo niz vremensku koordinatu do svog bliskog kraja.
Logično bi bilo da materija iz svemira više entropije teče u one sa nižom, ali mislim da nećemo videti šta je bilo na kraju.

dulebg
Gost
dulebg
3 mjeseci prije
Reply to  dulebg

PS: do dedetak značajnih svemira, 50-ak sitnijih i beskrajno mnogo mikrosvemira, koji su možda tu oko nas i u nama, ali ih ne zapažamo zbog dimenzione neusaglašenosti.

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  dulebg

“ali ih ne zapažamo zbog dimenzione neusaglašenosti.”

A do toga dolazi zbog frekvencijske neusaglašenosti.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  dulebg

Moraš da se odlučiš – latinica ili ćirilica. Zajedno ne može 😉

Iz mog donjeg komentara se može izvići zaključak da crna rupa zaista jeste poseban svemir jer ima i proster i vreme koji su nam neshvatljivi.

Da li smo i mi unutar neke crne rupe? Ako tražiš početak našeg svemira, Veliki Prasak, logično bi bilo da tražiš tačku, jedno mesto u svemiru odakle je počeo da se širi. Ali nije tako, na koju god stranu da pogledaš gledaš u prošlost svemira i ako dovoljno daleko pogledaš videćeš njegov početak (što je samo po sebi krajnje čudno) – dakle bilo na koju stranu da pogledaš! Kao da je Veliki prasak sfera a ne tačka – unutrašnja sfera neke crne rupe?

Uz ovakvo gledanje bi imali i odgovor na širenje “naše crne rupe”.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac ne znam da li slučajno ili ne, ali tu ste na dobrom tragu. Svemir jest crna rupa, on je to bio na svom početku,on je to i sada, mi živimo unutar njega, drugačije ne može ni biti.
Da, početak je svuda oko nas zato što on velikim praskom stvara prostor, unutar tog prostora se iz energije stvaraju čestice materije, pa redom sve ostalo, da ne objašnjavam ono što vam je poznato.
Masa ima svojstvo gravitacije i nakon milijardi godina sve ponovo završava u singularnosti, jer ne može drugačije. Pod gravitacijom se singularnost slama u energiju velikog praska i sve počinje ponovo.
Dakle svemir je perpetuum mobile, nikada se ništa ne gubi, stalno se izmjenjuje energija, prostor i materija u vremenu.
Naučnici nikada neće stvoriti crnu rupu jer su za nju potrebne tri stvari, na prvom mjestu trebate masu, na drugom, ali ništa manje važnom mjestu trebate opet masu, i na trećem i najvažnijem mjestu trebate ponovo masu. Imate podatke koliko je mase minimalno potrebno.
Dakle, sudaranjem čestica u akceleratorima to nije moguće postići.
Zbog svojih obaveza ne mogu odmah odgovoriti, ali ako imate neka pitanja, svakako ću odgovoriti kasnije.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije

Koliko znam veličina crne rupe nema nikakvo ograničenje. Tako verovatno mogu postajati i monstrumi tolike veličine da su u stanju da utiču na masu na tolikoj udaljenosti da se oko njih ni galaksija ne može formirati – privlače i gutaju masu na orgomnim udaljenostima.

Ovakvu crnu rupu bi bilo izuzetno teško detektovati jer je najveći deo vremena u “otvorenom svemiru”. Ali ako bi prišla nekoj galaksiji…

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Postoje ogranicenja. A i da postoji monstruozno velika crna rupa, a postoji sigurno opet ne bi progutala svemir. Kod masivnih crnih rupa singularnost je dosta udaljena od ruba. Tako da se na njenom obzoru ne bi ni primjetila njena gravitacija . I bolje . Inace bi sav svemir zavrsio u njima.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

“potaknula je nadu da će uskoro doći do otkrivanja tragova ”
HAHAHHAHA
vec godinama nisam procitao napravili smo to i to, samo neke gluposti tipa “na pragu smo” “naucnici ce ubuduce” itd itd…

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije

Da, i ja jedva čekam da naučnici naprave crnu rupu…

Jozo
Gost
Jozo
3 mjeseci prije

A ti si vjerojatno štošta otkrio…. Pih pljuc

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije

Nas problem je sto SVE, ali bas SVE, posmatramo iz naseg ovozemaljskog ugla sa nasim malim, skucenim mozgom kao da smo mi popili svu pamet ovog Svijeta i dalje. Jednom sam, pola u sali pola u zbilji, napisao Istrazuj (na njegovo pisanje o nauci i debilanama) kako ja pokusavam shvatiti ovaj Univerzim u kojemu zivim(o). Samo se, umjesto da idem u visine, uvucem u svoje tijelo. I zaustavim vrijeme. I sta vidim… Prvi Big Beng kada spermatozoid moga oca oplodjava celiju moje majke. Eksplozija i nastajem mali ja. Organi se stvaraju, ja rastem. Drugi Bing Beng kada izlazim iz sigurnosti moje majke i izlazim…vani…u ovaj Univerzum u kojemu smo sada. Nazad u moje tijelo… Sta tamo imamo? Sve kao i u ovom Univerzumu…organe, celije stanovnike koji odrzavaju te celije i daju nama potrebnu energiju za rast i opstanak. Za te organizme moje tijelo je Univerzum. I vase tijelo je Univerzum za vase stanovnike i galaksije -organe. Kada neko strano tijelo uleti i pocne raditi frku u mome organizmu, njihovom Univerzumu, nastaje organizirani haos. O tome mozete procitati na mnogim od Corona textova na ovom Portalu. Crna rupa…zar to ne bi trebao biti cmar kroz koji izbacujemo…sve sto nam vise nije… Pročitaj više »

Maki
Gost
Maki
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

“E sada…
sta ako ako smo mi stanovnici nekog organa u ovom Univerzumu u kojemu sada zivimo?”

Može biti da smo stanovnici nečije kloake, obzirom u šta smo se pretvorili kao vrsta koja živi na ovoj kugli (za neke na ploči) 🙂

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

Masta je najvaznija. Puno puta je bolja za objasniti svemir nego sve drugo. Bravo.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

“… kako ja pokusavam shvatiti ovaj Univerzim u kojemu zivim(o).
Samo se, umjesto da idem u visine, uvucem u svoje tijelo. I zaustavim vrijeme.
I sta vidim…”
to dobro ali nemoj se zaustaviti na zacecu. idi dublje. ranije.
ti se sastojis od istoga od cega se svemir sastoji. pitanje o svemiru je pitanje o tebi. sve sto je svemir to si i ti.

blackhole
Gost
blackhole
3 mjeseci prije

Ja sam ovo znao odavno! I nee samo za ovu rupu. Tisuce rupa postoje, a ne vide se.
Hahaaa…. 😀
Jaki clanak, nema sta!
LR dajte smanjite intezitet “navodno” i “predpostavka” clanaka. Ako vec imate zelju za znanstvenom rubrikom, sto je uredu, dajte nam malo ozbiljnije stvari.

Mučki provokator
Gost
Mučki provokator
3 mjeseci prije

Opet ove njeveroatne ”crne rupe”. Povoljno su naravno ”nevidiljive”, kao ovaj nevidljivi virus. Samo još jedna fantazijska povijest, bajka za uplašivati djece (i odrasle djece).
Nima nikavkih trdnih dokaza, da ove rupe i postoju. Opet, naravno, nemamo fotografij, nemamo ništa – a, kao uvijek, imamo CGI. Svi ”dokazi” o crnim rupama su CGI i bajke iz ust NASA (Never A Straight Answer) ”znanstvnica”.
Patetično.

gost1983
Gost
gost1983
3 mjeseci prije

Budući da nema dokaza, nitko ni ne tvrdi da je ovo istina. Tek pretpostavka, koju se treba dokazati ili opovrgnuti. Tako znanost i ljudsko znanje funkcioniraju, nešto pouzdano znate tek kad dokažete. Ali pretpostavke možete uvijek imati. Sve ostalo je nagađanje i religija.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
3 mjeseci prije

Upravo danas mi se pokvarila “veš-mašina”, centrifuga radi ali nešto gadno tuče unutra, baš se pitam znaju li otkrivači crne rupe popraviti neke kvarove na tehnici…Na “Stocka” bih se jedino kladila…

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije

I izgubila!
Ja sam jedini muškarac na Svijetu koji nikada nije otvorio haubu na autu.
Ali zato znam fino zapjevat.
Pa ja…

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

ja ne sumnjam, kad tebi dođe prava inspiracija i motiv, možeš što hoćeš, to je ono čudesno u nama…mene u startu koči pomisao da je netko drugi dužan popravljati mašine, dakle, samo eliminirati tu kočnicu…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik