Crna rupa koja je počela bljeskati, zbunila je znanstvenike (VIDEO)

crna rupa
31 komentar

Supermasivna crna rupa u središtu Mliječnog puta probudila se i sijala je 75 puta svjetlije nego ikad prije. Takvim sijanjem zbunila je astronome jer je bila mirna više od 20 godina.

Sagittarius A, supermasivna crna rupa, obično je mirna s minimalnom fluktuacijom svjetla kojeg emitira. No nedavno je svjetlila 75 puta svjetlije nego ikad prije i to bez ikakvog razloga, ako razlog postoji onda nije poznat astronomima.

Ranije ove godine, Tuan Do, astronom s UCLA-e, i njegov tim snimili su promatranja galaktičkog centra koristeći WM Keck Observatory na Havajima tijekom četiri noći. Ekipa je primijetila bizaran blijesak 13. svibnja, zabilježivši je u dvosatnom vremenskom roku koji je fenomen smanjio na samo nekoliko sekundi. Dosad neviđeni nalazi objavljeni su u Astrophysical Journal Letters.

Kako Do objašnjava, snimka započinje najsjajnijim trenutcima Sagittarius A, što znači da je mogla biti i svjetlija prije nego što je tim započeo svoja zapažanja. Astronomi sada prikupljaju podatke kako bi utvrdili što je točno uzrokovalo iznenadni bljesak, iako postoji nekoliko teorija.

“Možda više plina upada u crnu rupu, što dovodi do većih količina akumulacije, zbog čega bi ona mogla biti svjetlija”, rekao je Do za New Scientist. Postoji i mogućnost da je crna rupa konačno konzumirala plinski oblak poznat kao G2, koji se približio Sagittariusu A u 2014. godini.

Kopneni opservatorij Keck nastavit će promatrati centar Mliječne staze dok više ne bude vidljiv sa Zemlje noću. U međuvremenu, mnogi drugi svemirski teleskopi, Spitzer, Chandra, Swift i ALMA, također su nedavno promatrali galaktički centar, vjerojatno prikupljajući podatke koji bi mogli pomoći objasniti što Sagittarius A radi.

crna rupaMliječni put
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Netko koristi crnu rupu kao prolaz iz jedne galaksije u drugu. Svaki puta kada se vidi bljesak svemirski brod dolazi u našu galaksiju. Naravno to je moja teorija, ne mora biti točna, možda je to zaista samo prirodni efekt.

Zsphere
4 godine prije

Op, op, pa zar crna rupa moze emitovati svjetlost? Nesto se opasno klima u crnoj rupi, izgleda da vise nije crna a nije ni rupa.

nepoželjni
4 godine prije

“Samo središte naše galaksije, koje se nalazi u smjeru sazviježđa Strijelac, je zaklonjeno od pogleda gustim neprozirnim oblacima prašine. Na sreću, prašina ne zaustavlja elektromagnetsko zračenje u infracrvenom, radio, gamma i rengenskom dijelu spektra, pa se ta područja spektra koriste za istraživanje galaktičkog središta. Složeni radio izvor u blizini galaktičkog centra nazvan je Sagittarius A. Smatra se da se u središtu nalazi velika crna rupa čija masa još nije precizno utvrđena – procjene se kreću od 100 do 3 miliona masa Sunca.” (citat iz Wiki.) …e, ako je to tako volio bi znati kako je svjetlo blještalo IZ “crne rupe” kada nas uče da crna rupa ima gravitaciju tako jaku da ne dozvoljava ničemu da se od nje odmakne (oslobodi) … eventualne vidljive znakove može se dobiti na obodu crne rupe kada se usisana materija ubrzava do brzine svjetlosti zbog ogromne gravitacije, i nepostredno prije nego bude usisana “sagorijeva” ili… Čitaj više »

debeli pas
4 godine prije

Prijelomna vijest. Šok i nevjerica.

nessy
4 godine prije

Jos reci da je Saggitarius kod nas poznat kao Strijelac.

Hmmm da
4 godine prije

🤐

Abe
4 godine prije

Crna “rupa” je sažeti prostor, na rubovima nabor u vremenu, susret dimenzija. To je Sandžak svemira!
Krotko pozdravljam.

U prolazu
4 godine prije

Crna rupa guta okolnu materiju. To je njeno gorivo, koje je ubrzava i daje joj energiju. Ti bljeskovi svjetlosti mogu se jednostavno objasniti. Bez puno teoretiziranja i mudrovanja. Jednostavno tu i tamo uđu u žrvanj nakupine materije ili gušći oblaci prašine što izazove intenzivnije sagorijevanje i bljeskanje. Ili još jednostavnije: zamislite mikser u kuhinji s kojim miksate mekše ili tvrđe komade. Mikser se ubrzava ili usporava. Zakoni fizike su univerzalni i ne treba ih posebno mistificirati. Oni, koji se ne bave problemom, i gledaju sa strane, često bolje vide neke stvari od onih koji su se zapetljali u dubokom istraživanju.

Prvi od 7
4 godine prije

Mozda ta crna rupa i nije rupa.nego ima oblik stozca a mi vidimo donju stranu tzv. bazu? Tim slijedom,ako ona tako usisava sve zivo,ta energija bi morala negdje izaći pa bi ta crna rupa mogla imati oblik pjescanog sata. Sta bi moglo biti sa te druge,izlazne,strane?

Pero
4 godine prije

Kolike teorije istih onih koji tvrde da imam(o) zajednickog pretka s majmunom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI