fbpx

Astronomi izjavili da su otkrili dosad najmanju neutronsku zvijezdu koja se skrivala desetljećima

Neutronska zvijezda - Supernova

Supernova iz 1987. godine bila je doista spektakularan događaj koji se dobro vidio sa Zemlje, no višestruki napori kako bi se uočila neutronska zvijezda dosad nisu doveli nidočega.

Astronomi su konačno snimili mrtvu zvijezdu koja je blistala iz gustog oblaka prašine u središtu ostatka supernove, koja je ostala nakon što je masivna zvijezda Sanduleak -69 202 umrla kao supernova prije 33 godine, što je bilo vidljivo čak i golim okom.

Rezultati ankete objavljeni su u časopisu The Astrophysical Journal.

Za vrijeme velikog kolapsa, astronomi nisu uspjeli pronaći svoj trag očekivane novorođene, neutronske zvijezde.

Prošlog studenog, tim istraživača pod vodstvom Phila Cigana sa Sveučilišta Cardiff u Walesu objavio je da su konačno pronašli vruću, svijetlu mrlju u ostatku jezgre, zahvaljujući velikoj milimetrskoj/submilimetarnoj matici Atacama u Čileu. Vjerovali su da novo otkriće u dubinama svemira odgovara neutronskoj zvijezdi prekrivenoj gustim oblakom prašine.

“Bili smo vrlo iznenađeni kada smo vidjeli toplu mrlju napravljenu od gustog oblaka prašine u ostatku supernove. U oblaku mora postojati nešto što je zagrijalo prašinu i zbog čega ona sjaji. Zato smo sugerirali da postoji neutronska zvijezda koja se skrivala unutar oblaka prašine”, objasnio je astrofizičar Mikako Matsuura, kako ga navodi Science Alert.

Ipak, pojavio se problem, jer je sve što je blistalo unutar mrlje izgledalo previše svijetlo da bi bilo neutronska zvijezda. U novom radu, Page i njegov tim teoretski su pokazali da bi blistava mrlja doista mogla biti neutronska zvijezda. Čini se da je njegova svjetlina bila u skladu s toplinskom emisijom koju je promatrala vrlo mlada neutronska zvijezda, Drugim riječima, još uvijek je stvarno, stvarno vruća od ranije eksplozije supernove. Novoodređena neutronska zvijezda dobila je naziv NS 1987A.

“Unatoč vrhunskoj složenosti eksplozije supernove i ekstremnim uvjetima koji vladaju u unutrašnjosti neutronske zvijezde, otkrivanje tople mrlje prašine potvrda je nekoliko predviđanja”, rekao je Page.

Temperatura, oko 5 milijuna Celzijevih stupnjeva, jedno je od tih predviđanja. Drugo je mjesto zvijezde. Nije točno u središtu supernove, ali putuje od nje brzinom do 700 kilometara u sekundi (435 milja u sekundi).

Dotična neutronska zvijezda pruža savršen pogled na zvjezdanu evoluciju, jer se sada vjeruje da je to najmlađa neutronska zvijezda ikad poznata: druga najmlađa je unutar ostatka supernove Kasiopeja A, koja je udaljena 11.000 svjetlosnih godina, i koja je slavno eksplodirala u 17. stoljeću.

Prema astronomu Jamesu Lattimeru sa Sveučilišta Stony Brook, otkriveni neutroni sugerirali su da se na tom mjestu nikad ne formira crna rupa, a štoviše, čini se da je „crnoj rupi teško objasniti uočenu svjetlinu mrlje“. “Usporedili smo sve mogućnosti i zaključili da je vruća neutronska zvijezda najvjerojatnije objašnjenje”, sažeo je.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
emitter
Gost
emitter
1 mjesec prije

pusti price, nego vadi neki ruski dvogled da mi to provjerimo?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

E da nema medija, neznam cime bi ovi opravdali svoje previsoke place…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x