Crna rupa, u našoj galaksiji, ulovljena kako treperi dok proždire zvijezdu

Crna rupa
28 komentara

Crna rupa smještena u galaksiji Mliječni Put silovito proždre svoju susjednu zvijezdu s takvom silinom da doslovno treperi vidljivom svjetlošću, što je možda kozmički ekvivalent droljenju.

Crna rupa, nazvana MAXI J1820 + 070, udaljena je otprilike 10 000 svjetlosnih godina i otprilike je sedam puta veća od Sunčeve mase (najmanja procijenjena masa za crnu rupu je oko pet Sunca).

Iznenađujuće, istraživači su uspjeli zabilježiti svjetlucanje zvijezde koristeći novu tehniku slikanja ​​visoke brzine kadrova, koja omogućuje slikanje čak 300 sličica u sekundi. Tako su uspjeli zabilježiti fascinantne podatke zahvaljujući HiPERCAM instrumentu i rendgenima NASA-ine zvjezdarnica NICER na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tada su mogli stvoriti zadivljujuću snimku fenomena koristeći najnoviji softver za modeliranje.

“Film je načinjen korištenjem stvarnih podataka, ali je usporen do jedne desetine stvarne brzine, kako bi ljudske oči mogle uočiti bljeskove”, objasnio je astronom John Paice, sa Sveučilišta u Southamptonu i Inter-sveučilišnog centra za Astronomiju i astrofiziku.

Dok MAXI konzumira obližnju zvijezdu, crna rupa emitira ne samo rendgenske zrake, već i zračenje vidljivim svjetlom, što je doslovno upadalo u oči astronomima.

Materijal oko crne rupe nevjerojatno je svijetao, sa svjetlosnom snagom od oko stotinu sunca, jer je zvijezda bila zgnječena i komprimirana kombinacijom sila trenja, magnetskih i gravitacijskih sila.

Zbog toga istraživači misle da bi to moglo nagovijestiti ujedinjujuće karakteristike takvih crnih rupa koje bi mogle objasniti  nesamo način na koji se plazma proizvodi već i kako se održava u svemiru. Takav podvig bilo bi nemoguće napraviti na Zemlji.

crna rupaMAXI J1820 + 070
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
3 godine prije

Ne “proždire”, nego je proždirala prije 10000 godina. Sada je vjerojatno spremila nešto drugo za večeru….

Emiliano Zapata
3 godine prije

Partizani si krivi za sve…

Emiliano Zapata
3 godine prije

Zanimljivo kako Nasa ima camere koje slikaju prekrasne slike sto je nesto udaljenije, dok ono sto je blizu je iznenadujuce lose…

Zsphere
3 godine prije

Crne rupe, tamna materija, tamna energija. Veliki prasak, vodonik kao osnovni gradivni element zvijezda.. Teorije zasnovane na nerazumijevanju kosmickih pojava i kosmosa uopste odnosno na pogresnom tumacenju podataka koje imamo. Nista od toga nije tacno ili ne moze da postoji ili se nije desilo. Crne rupe nisu nista drugo nego zvijezde u centru galaksije koje su “porodile” ostale zvijezde a dogodjaj koji je opisan veoma moguce da je jos jedan porodjaj u toku.

Dalibor milohnic
3 godine prije

Uh sto im vjerujem.. NASA = National agency of Space actors

Hmmm da
3 godine prije

ISTRAŽIVAČI… mili Bože!

Pero
3 godine prije

😂😂😂😂😂😂😂😂

Barba
3 godine prije

Cijenjena i mnogo inteligentnija redakcijo od ostalih žutih štampi, molim vas da pokušate ne koristiti senzacionalističke riječi u ovakvim vijestima. “Proždire” je namijenjeno čovjeku i koliko god pokušali antropomorfizirati neke riječi, one će, bar što se tiče ovih tema, samo dodatno ožutiti interesantnu temu. Ljudi smo, ali nemojmo se vulgarizirati i bespotrebno na jeftine načine dobijati klikove. Ovaj portal bi trebao biti pošteđen toga.

Ako bih već trebao uzeti neki glagol za “radnju” crne rupe, to bi bila primjerice riječ “usisavanje”. Ona je mnogo manje senzacionalistička nego “proždire”, koja je u rangu riječi poput “sise”, “guzice” i slično a protiv kojih, priznajem, nemam ništa protiv, no iste u današnji štampi iskaču iz paštete ko lude. Eto. Nadam se da se shvaćamo.

Lijep pozdrav.

Bobi
3 godine prije

I onda je crna rupa od te planete/zvijezde napravila Thorov čekić!

Bobi
3 godine prije

I onda je crna rupa od te zvijezde napravila Thorov čekić!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI