Daily Mail: “Rusija pokazala laserske sustave koji cilj uništavaju u djeliću sekunde” (VIDEO)

laser
47 komentara

Ruski laserski sustavi “Peresvet”, koji su se pojavili u opremi oružanih snaga Rusije 2017. godine, započeli su eksperimentalnu borbenu dužnost, piše Daily Mail. Velik dio informacija o sustavu je i dalje vojna tajna, ali se tvrdi da je Rusiji omogućio da prestigne svoje konkurente u području laserskog oružja.

Za laserske sustave “Peresvet” se kaže da su sposobni “uništiti ciljeve u sekundi” i sada su u borbenoj uporabi u ruskim oružanim snagama, piše Daily Mail.

List navodi kako je u srijedu na društvenim mrežama Ministarstvo obrane Rusije objavilo video na kojem se sustav može vidjeti u akciji. Na snimci se vidi kako “Peresvet” napušta hangar i potom se daljinski aktivira.

Međutim, medijima je dostupno vrlo ograničena količina informacija o tome koliko je moćan ovaj sustav kompleks. Međutim, Daily Mail piše kako se slični sustavi u brojnim drugim zemljama koriste za obaranje zrakoplova i projektila, ta da onemogućavaju rad njihove elektronike na udaljenosti od nekoliko kilometara.

“Možemo puno razgovarati o laserskom oružju. Filmovi o njemu su davno napravljeni i napisane su knjige znanstvene fantastike. Svi znaju za ovo oružje, ali činjenica da su ti sustavi počeli ulaziti u vojnu službu danas je stvarnost”, rekao je Jurij Borisov, zamjenik premijera Rusije za vojno-industrijski kompleks.

Peresvet laser
FOTO: lasersko oružje, Peresvet

Opskrba ruskih oružanih snaga s ovim laserskim sustavima je pokrenuta 2017. godine, kao dio programa državnog naoružanja, ali je većina informacija o sustavima klasificirana.

Najavljujući “Peresvet”, ruski predsjednik Vladimir Putin je primijetio samo kako postoji razlog za vjerovati da će zahvaljujući ovim sustavima Rusija na ovom području biti korak ispred svojih konkurenata.

“Ne želim ulaziti u detalje u ovom dijelu. Još nije vrijeme. No, stručnjaci će shvatiti da prisutnost takvih borbenih sustava umnožava i višestruko širi mogućnosti Rusije u području osiguranja naše sigurnosti”, istaknuo je ruski predsjednik.

Daily Mail na kraju primjećuje da su laserski sustavi nedavno završili aktivnosti u području implementacije i da su sada sposobni za upotrebu.

VIDEO – Snimka sustava “Peresvet” koju je objavilo rusko Ministarstvo obrane

laserNATOOružjePeresvet
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Rusijo,samo laseri!

Ante
5 godine prije

Koliko ja pratim to naoružanje već prije godinu dana otprilike netko je objavio slike sa ruskih brodova na kojima su ti sustavi bili instalirani. Oružje je bilo pokriveno ceradom, ali komentatori ispod članka su pretpostavili o čemu bi se moglo raditi. Jer oružje je bilo prekratko za konvencionalno oružje, ali slično ovom sada što je objavljeno.

Iza_horizonta
5 godine prije

Imaju i amerikance lasere. Ali treba im 10tak sekundi da zapale metu. Poželjno je da je meta nepokretna ?

Trubadur
5 godine prije

Osnovni problem, je u potrebnoj količini energije, zato laserski sustavi neče još dugo, da budu praktički upotrebljivi u vojne svrhe….Al, da se radi na njima, radi se…

čitalac
5 godine prije

Laser?
Pa, brz, u sekundi uništi i najbrži objekat. Nema šta. Ali ima još više nedostataka koji mu ograničavaju uporabu
Pored toga što ga raspršuje kiša, magla, smog… “puca” samo na na ciljeve koji se vide, odn. koji su u liniji.
Ne možeš njime pucati “iza ćoška” ili iza brda.
Zato će stare dobre rakete, koje se navode na sve ostati glavne, forever.

jezevakucica
5 godine prije

Hitno tražimo da Rusija svoje lasere koristi samo na rock koncertima i ovećim svadbama.U protivnom uvodimo nove sankcije.

Mačak
5 godine prije

Ovo je malo više igračka za hvsanje, nego za ozbiljnu upotrebu. Da je to na očekivanom nivou kakvog zamišlja običan čovek sutra već bi svi raketni sistemi PVO otišli u staro gvožđe.
Kad su već dotle stigli zašto nisu razvili elektro magnetni top?
Prema tome ovo je EPP, tehnoloških dostignuća. Kolko su blizu ili daleko od svojih konkurenta možemo samo da nagađamo.

Fatih
5 godine prije

KAKO SE VLADO IGRA SA USASRANCIMA…..
DOVESTI PROTIVNIKA U STANJE SIZOFRENIJE I NEMOCI……

Mister ?
5 godine prije

Ovaki ja Imam u firmi na stotine hiljada tisuca. Obicna muljaza. Da ima nesto pokazati bi akciju a ovo je smijesno.

nekoime
5 godine prije

Idem upisati ubrzani tečaj ruskog, ziher je ziher.

Vladimir
5 godine prije

компактная ядерная батарейка 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Krajem 60-tih godina, u Sari-Šaganu, u Kazahstanu, nalazila se ogromna laserska instalacija ”Tera – 3”. U to vrijeme Amerikanci su radili na projektu neke smrtonosne zrake pod oznakom ”Osma karta”. Rad na vojnom laseru je omogućio Rusima da stvore snažan kvantni lokator koji je mogao na oko 100 km odrediti udaljenost cilja, njegove dimenzije, oblik i putanju kretanja. U “Teri-3” je stvoren lokator koji je mogao pročešljavati i svemirska prostranstva. Znanstvenici su 1984. g. predlagali da se njime “opipa” američki šatl u orbiti. Ali najviše političko rukovodstvo se uplašilo da će se zbog toga dići velika buka u svijetu. Pokazalo se da je laserom moguće zaslepljivati neprijateljske uređaje za navođenje i nadziranje itd. Nikolaj Poljašev je početkom 80-tih u konstruktorskom birou ”Almaz” po prvi put u povijesti uništio leteću metu ”La-17” (prvi sovjetski operativni UAV). U ”Almazu” su htjeli usavršiti taj laserski top i postavitti ga na širokotrupni Il-76. Leteći… Čitaj više »

Ivi tz
5 godine prije

U SiRiJU ga odvuci i one bradate pacovčine spaliti.

Majk Majers
5 godine prije

A di su fazori i razornici? Ili fotonska torpeda. A možda odma priđu na kvantna, if ze Borg comes…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI