Dobrodošlica Kijevu od dueta EU/MMF – Cijene komunalija probile stratosferu

Petro Poroshenko i Vladimir Groisman
34 komentara

Premijer Ukrajine Vladimir Groisman najavio je neizbježno poskupljenje plina za stanovništvo. Narodna banka Ukrajine je priopćila kako se prognoza nije promijenila.

“Očekuje se rast tarifa za plin za 25% u ovoj i 15% iduće godine”, izjavio je jučer potpredsjednik Narodne banke Ukrajine Dmitrij Sologub .

Vlada Ukrajine ne može odbiti sljedeću tranšu zajma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), stoga je prisiljena prihvatiti uvjete kreditora koji traže rast cijena plina za kućanstva.

Za ukrajinsku televiziju je premijer Vladimir Groisman izjavio “kako se gospodarstvo zemlje mora stabilizirati, a to je nemoguće učiniti bez inozemnog zaduživanja, stoga je vlada pristala na povećanje cijena plina”.

Čelnica oporbene stranke “Domovina”, bivša premijerka Julija Timošenko, rekla je da će, ako se poveća cijena plina za stanovništvo, tražit će ostavku cijele vlade. Međutim, Groisman se brani da su to činile sve vlade, pa i ona Julije Timošenko, iako su do 2014. godine, zahvaljujući povlaštenim cijenama ruskog plina za zemlje Zajednice nezavisnih država, Ukrajinci plaćali simbolične cijene za plin.

“Nisam prvi koji je potpisao opredjeljenje za podizanje cijena. Prvi put je to 2009. potpisala bivša premijerka Julija Timošenko. Evo, pokazat ću vam  memorandum. Ali ako neprestano zavaravamo naše zapadne partnere, oni će početi gledati u drugom smjeru i okrenut će se od nas. Stoga je ovo nužan korak kako bi dobili pristup financiranju na inozemnim tržištima za servisiranje i otplatu duga, kojeg nisam ja uzeo, ili barem nije većina vas”, govoreći u Vrhovnoj Radi je rekao Vladimir Groisman.

Od 2014. godine, kada je u Ukrajini došlo do EuroMaidana, cijena plina za kućanstva je porasla 8,7 puta, a potrošnja se, zbog gospodarske krize, gotovo prepolovila. Istovremeno, oko dvije trećine plina Ukrajina proizvodi u zemlji, a trećinu kupuje obrnutim isporukama iz EU, što je ruski plin kojeg im preprodaju europski trgovci.

Prema “Kievgazu”, danas je cijena plina za stanovnike ukrajinskog glavnog grada 6,95 grivna za kubni metar, oko 0,20 eura ili 16,54 rubalja. To je 2,5 puta skuplje nego u Moskvi, gdje kubik plina za kućanstva košta 6,63 rubalja. Ukrajinski plaćaju plin 2,7 puta više nego u Almati u Kazahstanu i 1,6 puta više nego u Minsku.

Ako uzmemo u obzir budući rast cijena prema prognozi Narodne banke Ukrajine, cijena plina za stanovništvo Kijeva će ove godine porasti na 0,25 eura za kubični metar, a sljedeće godine na 0,29 eura za kubni metar, što će biti 3,5 puta veće nego, na primjer, cijene u Moskvi, gdje trenutno kubik plina za domaćinstva košta 0,08 eura.

Stručnjak za energetiku Dmitrij Marunič kaže da je prognoza Narodne banke Ukrajine “optimistična prognoza i verzija vlade”.

“MMF zahtijeva povećanje od 50% i inzistira na ozbiljnom porastu i prethodno je odbio osam opcija vlade iz Kijeva. Koliko dugo će vlada moći braniti sadašnje povećanje tarifa znat će se nakon pregovora u rujnu”, rekao je stručnjak.

Osim toga, MMF zahtijeva uspostavu jedinstvene cijene plina u Ukrajini i  izjednačavanje tarifa za stanovništvo s cijenama za industriju koja danas plin plaća dvostruko od kućanstava.

Dok kućanstva trenutno plaćaju 6,95 grivna, ukrajinske industrije plin plaćaju 11,5 do 14 grivna po kubnom metru, jer ovise o cijeni uvoznog plina, a on je skuplji zato što na njemu moraju zaraditi europski prekupci.

Kao što ističe Dmitrij Marunič, povećanje cijena plina za stanovništvo će biti ozbiljan test za Ukrajince, ali i za proračun, jer će se morati povećati subvencije. Ove godine je 3,2 milijuna ugroženih korisnika dobilo subvencije za plin u ukupnom iznosu od 71 milijarde grivna ili 2,16 milijardi eura.

Međutim, najskuplji rezultat povećanja cijena neće biti plin, već grijanje, što će dovesti do još jednog vala neplaćanja računa. Prema Naftogazu su 4. rujna u Ukrajini dugovi stanovništva prema toplanama iznosili 48,8 milijardi grivna ili 1,49 milijardi eura, što su teško naplativi računi i ovaj iznos će se dalje povećavati.

Euromaidanjulija timošenkoMMFNaftogazVladimir Groisman
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Dolazi li MMF pljačkati države u problemima? U konačnici bismo mogli i tako gledati na stvari. Ali je prije toga riječ o posjetu stečajnog upravitelja. Ili kao i slučaju Agrokor – Vladinog povjerenika. Koji će osigurati roll up kredit. Novo kreditiranje s čvrstim jamstvima i prvenstvom naplate. MMF će osigurati nužne količine dolara kako bi društvo moglo funkcionirati, a onda će različitim mehanizmima prisiliti to isto društvo na nemilosrdnu borbu unutar sebe za osvajanje puštenih dolara. Kao što će natjerati sve u društvu da potrebne dolare za život (i vraćanje duga) potraže u inozemstvu – kroz izvoz bilo čega (sirovina, poluproizvoda, proizvoda), pljačku u inozemstvu (kolege iz Srbije bi mogle navoditi puno slučajeva nastanka lokalnih tajkuna koji su najprije bili šefovi pljačkaških skupina po inozemstvu). Nema milosti. sad, pitanje je postoji li uopće drugačiji način? Želi li se komunicirati sa svijetom koji prihvaća pravila igre, onda drugog načina nema. Ukrajini… Čitaj više »

viktor
5 godine prije

”Cene komunalija probile stratosferu”…Vada Ukrajine: – Idemo na Mars!

Siniša
5 godine prije

Mene interesuje,

Siniša
5 godine prije

Mene interesuje,posto koristim plin iz boce punjen na tankštelama po cijeni cini mi se nekih do 0,50 centimetara po litri i bude mi skoro 2 mjeseca,koliko jedno domacinstvo u Hrvatskoj mjesecno plati za plin!?

zoran
5 godine prije

e moji ukrajinci.mnogo ste se zeznuli.okrenuki ste ledja braci zarad sarene laze.ko je god saradjivao sa MMF bakrotirao je,tu nema dvojbe.tako da ih izbacite iz zemlje i okrenite se prirodnim saveznicima ili vas nece biti.

eu kolonija
5 godine prije

do sada je 20% ukrajinaca simpatisalo putina I rusiju a od sada će I više. možda 30, 40%. malo li je

Pokušaj3puta
5 godine prije

Pa sad… vadite novčanike i u šoping. Počinje rasprodaja Ukrajine!

Ivi tz
5 godine prije

Isti scenario kao i u bivšim državicama .Jugoslavije. znaci ukrajinu ceka med i mlijeko kao i nama na Balkanu. Eto neka sada zahvale usa- eu comp.kako je ovo sve već vidjeno.

Nesto smrdi
5 godine prije

Postoje razine go*na u kojima drzava moze biti:

Razina 1: drzava koja nije zaduzena
Razina 2: kad dugujes eu bankama
Razina 3: kad dugujes eu i ruskim bankama
Razina 4: kad tvoja vlast ide na sastanke s mmf-om
Razina 5: kad si duzan mmf-u
Razina 6: kad si duzan mmf- i tvoja vlast pregovara sa svijetskom bankom
Razina 7: kad si duzan mmf-u i svijetskoj banci

Sto je veca razina drzave to ce teze biti njenim drzavama..

Zadranin
5 godine prije

Ukrajino, jesu lipi bili oni kolači od amerokenjke V. Nuland?

Em što su vam ga zabili do jaja, em što ćete to i masno platiti (i plaćati i dalje!).

Demokracija, i zapadnjački “partneri”.
Pljuc.

Eto ga.

Klump
5 godine prije

Hvla bogu ,da evropa ima Ukrajinu i Rusiju,da nisu prebežniki ,migranti problem.

Majk Majers
5 godine prije

Vitalij Kličko vodi novu revoluciju? Čoviku je stalo do ukrajinskog naroda

DAWOR
5 godine prije

DOBRODOŠLI NA ZAPAD , DEBILI SLAVENSKI BEZ MOZGA………JEB….LA VAS COCA – COLA…….

kremit
5 godine prije

Dva debela kamatara na slici i gomila gladnih. Placa ucitelja ca 150 eura u ukr. Nekada duplo. troduplo. Cestitke narodu sta moze trpiti.

Vlado Banja Luka
5 godine prije

Predsjednik Petro Porošenko i premijer Vladimir Grojsman nisu Ukrajinci. Oni su Jevreji koji su uzurpirali vlast u jednoj slovenskoj državi i sad je pljačkaju i komadaju. Znači, nikoga ne treba da čudi što Jevreji Porošenko i Grojsman potpisuju ovakve ugovore, oni su i dovedeni tu da to tako rade…

MILAN
5 godine prije
Moreno
5 godine prije

MMF će sad Ukrajincima prodavat ukrajinski plin po američkim cijenama

alan ford
5 godine prije

u čemu je problem, pa Ukrajina je ciohazarska prćija, Ukrajina nije Ukrajina, već Hazarstan ili Kazarstan.
cio-hazarski MMF preko svoje cio-hazarske braće, Porošenka i Groismana uvodi ono što cio-hazarski lihvari rade stoljećima: uzme ti tvoje vlasništvo i onda ti to prodaje skuplje i uz kamate.

Evo što je izjavio ubijeni Aleksandar Zaharčenko prije 3 godine još:

“proeuropski političari u ukrajinskoj vladi u Kijevu su bijedni predstavnici židovskog naroda. Ne mogu se sjetiti da su Kozake (misli na Ukrajince) vodili ljudi koji nikada nisu držali sablju u rukama. Ratni pretci Ukrajinaca danas bi se prevrnuli u grobu, kada bi mogli vidjeti, tko im vodi zemlju”.

alan ford
5 godine prije

ono što i svi naši narodi iz regije ni do danas ne shvataju, kao ni Ukrajinci, Poljaci, Litvanci, Estinci, itd…
Ciohazari ti lukavo nude “demokraciju” i “pomoć”,– plaše te neprijateljem, naravno spretno koristeći povijesne razmirice, komunističku diktaturu, itd… a u stvari oni te porobljavaju gore nego što su te ranije porobljavali svi neprijatelji i komunistička diktatura, uzmu ti sve, uzmu ti tvoje vlastito: vodu, struju, energiju, ceste, infrastrukturu, zemljište…. cijelu državu, i onda ti to prodaju po većoj cijeni, ali glupe ovce to ne kuže. Ovce ( ovdje u regiji) su svakodnevno zaokupljene na jednoj strani sa često, blesavim i banalnim razmiricama Hrvatska-Srbija-BiH-Crna Gora, koje potpaljuju ciohazarski slugani na čelu sve 4 države i njihovi mediji , a na drugoj strani sa mobitelima, big braderima, sisama, guzicama, Rozgama, Severinama, Karleušama.. feštama…i slično, tako se sa ovcama može bez problema vladati.

Rotor
5 godine prije

Kolonizacija se više ne zove kolonizacija nego strana ulaganja tako da kada MMF ulaže u neku zemlju on je u stvari kolonizira, a kolonije se više ne zovu kolonije nego “samostalne, neovisne i suverene države”. Suvremena ekonomska nauka smatra kolonijama sve one države koje predju 50% zadužnosti svog Bruto Društvenog Prihoda. Nismo ni mi daleko od Ukrajine.

Pokušaj3puta
5 godine prije

Tek onako… nije Coca Cola nego Loca Cola 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI