fbpx

EU će možda preživjeti do izbora u svibnju 2019. – Što dalje?

EU

U Europskoj uniji je nastao savez protiv francusko-njemačkog vodstva i migracijske politike Emmanuela Macrona i Angele Merkel. Italija i Mađarska u njemu igraju ključnu ulogu, piše Alex Gorka za Fond strateške kulture.

Europska unija se suočava s pravim problemom, jer je unutar zajednice formiran novi savez. Susret na visokoj razini između Mađarske i Italije 28. kolovoza je bio prekretnica koja ozbiljno ugrožava europsko jedinstvo i odražava duboke podjele u EU. Budimpešta i Rim su se dogovorili da će se boriti protiv Bruxellesa zbog politike migracija.

Mađarski premijer Viktor Orban i potpredsjednik talijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini su izrazili odlučnost u čvrstoj obrani svojih stavova. Stvorili su savez kojeg je CNN nazvao trojanskim konjem unutar Europske unije. Uoči predstojećih izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine su se Orban i Salvini dogovorili da će zajednički provoditi svoj program borbe protiv imigracije.

Obojica su osudili francuskog predsjednika Macrona i njegov stav o ovom problemu. Premijer Orban je  Macrona opisao kao “vođu stranaka koje su danas u Europi naklonjene imigraciji”.

Prema njegovim riječima, “trenutno u Europi postoje dva tabora, a jednom je na čelu Emmanuel Macron”.
Prije ovog događaja se talijanski premijer Giuseppe Conte sastao se sa svojim češkim kolegom Andrejom Babišom, koji se također protivi prijemu i preseljenju migranata iz jedne države u drugu, što Merkel i Macron vide kao rješenje problema.

Massimiliano Panarari, profesor političkih znanosti na Sveučilištu LUISS u Rimu, smatra da je “Italija postala laboratorij europskog populizma i riskira da se udalji ne samo iz Europe, nego i od zapadnih demokracija, te da će se, zajedno s Orbanovom Mađarskom, približiti Vladimira Putinu, koji uživa simpatije Salvinija”.

Vjerojatno je bilo od posebne važnosti kada je Orban nakon sastanka sa Salvinijem u Milanu tijekom konferencije za novinare rekao da je u gradu u kojem je rođen Silvio Berlusconi, talijanski član Europske pučke stranke i bivši premijer Italije. Mađarski premijer je “zatražio dopuštenje” da se sastane s predstavnikom Berlusconija, koji je sa svoje strane dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Takav je mađarski premijer Viktor Orban.

Matteo Salvini, odbija sankcije protiv Rusije i član je vlade premijera Giuseppea Contea koji će uskoro posjetiti Moskvu. Dok se Europa opire američkim napadima, a trgovinski rat se nastavlja, utjecaj Rusije raste i mnogi čelnici traže poboljšanje odnosa s Moskvom.

Italija je to otvoreno zatražila tijekom summita ministara obrane i ministara vanjskih poslova Europske unije 30. i 31. kolovoza u Beču, kada je tražila i radikalne promjene u operaciji EU “Sophia”.

Međutim, nije postignut dogovor o lukama u kojima bi se iskrcavali migranti s brodova koji u okviru ove misije patroliraju Mediteranom. Misija EU za borbu protiv trgovine ljudima u Sredozemlju, takozvana “Operacija Sophia”, koji trenutno vodi Italija, našla se u opasnosti. Rim prijeti da će zatvoriti svoje luke za misiju i traži pronalaženje rješenja u roku od nekoliko dana. Ako je rješenja ne bude, to će biti ozbiljan udarac jedinstvu Europske unije prije sastanak 20. rujna u Salzburgu, u Austriji. Tamo bi se još jednom trebalo razgovarati o migracijama, vrućoj temi o kojoj EU nikako da postigne dogovor.

Protiv migracija su sve članice Višegradske skupine (V4), koja uključuje Češku, Poljsku, Slovačku i Mađarsku, ali i Austriju.

Sada su ove zemlje složne oko kampanje prava odlučivanja na razini nacionalnih država, a ne da članice EU budu dio zajednice pod vodstvom francusko-njemačkog saveza. Višegradska skupina otvoreno izaziva EU zbog migracijske politike, ali ne samo.

U srpnju je EU poduzela pravne akcije protiv Poljske zbog reforme pravosuđa. No, Varšavu podržava Budimpešta. Poljska i Mađarska udružile su snage protiv birokracije Bruxellesa o mnogim pitanjima. Ako se dvije zemlje međusobno podupiru, nijednoj se mogu nametnuti sankcija EU, jer su prema članku 7. EU dvije zemlje članice dovoljne da se ovaj mehanizam blokira.

Nizozemska je također saveznica koalicije “Anti Merkel / Macron”, koju već čine Višegradska skupina, Austrija i Italija, a uskoro bi mogla dobiti pojačanje zemlje poznate kao uzorne članice Europske unije.

Naime, parlamentarni izbori se 9. rujna održavaju u Švedskoj i očekuje se da će desničarski euroskeptični Švedski demokrati ostvariti veliki rezultat s 18,7 posto potpore. Tako barem govore predizborne ankete, iako bi stranka mogla dobiti i više glasova. No, čak i ovako, to je porast od gotovo 50 posto u odnosu na izbore 2014.

Ako ostvari bolji rezultat, ova stranka će odlučivati ravnotežu snaga u švedskom parlamentu. Švedske demokrati prijete da će odbaciti svaku vladu koja im ne dopusti da utječu na imigracijsku politiku. U svakom slučaju, oni će igrati nezaobilaznu ulogu u koalicijskom preslagivanju nakon izbora.

Ideja Europe s više brzina, koju je oživio francuski predsjednik, iako je zbog nje predviđao moguće podjele u EU, već je stvorila razne mini koalicije. Šanse da će EU ostati ujedinjena su prilično mršave i Europska unija bi se uskoro mogla raspasti. Mora jako teško raditi ako misli preživjeti, ali izgleda kako u najboljem slučaju samo želi spriječiti produbljivanje postojećih podjela.

Strategic Culture

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
53 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

EU će preživjeti do izbora u svibnju, a poslije izbora će biti kao da se ništa nije dogodilo. Niti se izborima što mijenja, niti što znače. Kako državama iz kojih parlamentarci idu, tako ne znače ni brusselskoj administraciji. Znače tek onima koji će postati zastupnicima i tako prijeći u rang onih s plaćama između 10 i 20 000 eura mjesečno.
Kad bi se zbrojili svi dosad ispisani tekstovi o raspadu EU, tko zna bi li se brojka zaustavila na nekoliko stotina tisuća. I što se dogodilo? Ništa.
Ne razumijem kako novinari ne razumiju (ili razumiju, ali tomu unatoč pišu) da EU nije projekt s rokom trajanja od jednog desetljeća. EU je činjenica i tako će ostati jako dugo. Po Brexitu se ne može zaključiti ništa. Brexit je iznenadio najprije one u Velikoj Britaniji koji su zagovarali izlazak iz EU. Oni su se samo htjeli malo kočoperiti i sad nakon rezultata referenduma i pregovora o istupanju bi svi (i građani Velike Britanije) najradije da se referendum nije ni dogodio.
Koliko god se činilo da EU nema ni taktiku, ni strategiju, ni vodstvo – stvari ipak nekako klapaju. Još uvijek je EU prostor u kojem se najbogatije živi na cijelom planetu. Ljudska prava i slobode su najveće. Nema straha od kamenovanja. Niti od odsijecanja ruku.
EU će riješiti izbjegličku krizu onda kad to odluči. Unatoč Sorosima, unatoč islamistima i ostalim agresorima na kontinent.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

SOA, nista nije vjecno,pa ni Eu.Jos kvalitetnije tvorevine od Eu su se raspadale,kao Austrougarska,Jugoslavija….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Osim vječnosti, skoro da ništa nije vječno. Treba vremena da se nešto integrira, ali i da se dezintegrira. Jugoslavija se integrirala 60 godina, a dezintegrirala zadnjih deset. Dok god građani vide u EU perspektivu za bolji život, ta zajednica će opstati.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Volio bi da si u pravu,ali gledajuci povjest evrope,nikad tu nije bilo neke sloge francuska,britanija,njemacka,poljska,italija….Sve razliciti interesi.Imam osjecaj da ih na okupu drzi samo iracionalni strah od rusije,obzirom na promjene svjetskog poretka,a svi gledaju u kinu ,dogodit ce se nova preaslagivanja,i nije nemoguce da se na istoj strani nadu rusija i njemacka.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Strah od Rusije su priče za djecu. Nitko ozbiljan u EU se ne boji Rusije, ali je respektira. I gleda gospodarski iskoristiti, baš kao što to Kina čini.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
2 godine prije

Son of Alerik Strah od Rusije je prića za dicu, međutim oni malo stariji koji žive u Hrvatskoj znaju kako su hrvatski vojnici u tri navrata u zadnjih 150 godina dobro pognjojili rusku zemlju, a da ruska vojna čizma nikad nije gazila hrvatsku zemlju.
Danas je hrvatska vojska na granici Rusije čekajući oće li pognjojit rusku zemlju četvrti put.
A ti te tvoje priče nastavi pričat maloj dici, ali nemoj meni Bog ti da.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

@Spacevoodoo, a daj pročitaj što je SOA napisao pa pročitaj što si ti napisao, i ti pišeš pixdarije, svatko tko napadne Rusiju, zapravo onaj tko napadne bilo koga ima bezgranično pravo pognojiti tu istu zemlju jer bolje ni ne zaslužuje. Što rade na tuđoj zemlji, traže slobodu ili žele nečiju smrt a dobiju svoju.
Strah od Rusije, daj molim te ne plaši malu dicu.
.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
2 godine prije

Mikojan Pa od Rusije nema straha, ali šta onda HV radi na granici Rusije?
Strah je emocionalno stanje pojedinca ili mase, a vojska jedne države na granici neke druge države sa kojom ne graniči je činjenično stanje.
Tvorevine za koje su i Hrvati, ne svojom voljom, ratovali u Rusiji su se raspale.
Gušt mi je vidit kad se neko pravi blesav, a naročito kad se pojavi neko ko se pravi još blesaviji.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Spacevoodoo, poznavajući naše ljude oni tamo tjeraju zahebanciju za dnevnice, to isto rade u Afganistanu i Kosovu, Golanu/Siriji i gdi već jesu. Ako bi se kojim slučajem počeli vračati u plastičnim vrećama, zabavi bi došao kraj i tamo ih više nebi bilo. Dakle dolari ili u čemu su dnevnice, je glavni razlog zašto su oni tamo, ništa drugo.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
2 godine prije

Mikojan Pa mogu se složit da se oni zajebaju i kako su im motiv dolari šta znači kako su to plaćenici koji kad bi se i vraćali u plastičnim vrićama niko nebi plaka jer za plaćenicima se ne plače.
Ali meni uopće nije zabavno to plaćat.
Sve to skupa govori kako ne živimo u nekoj zdravoj državi, bez obzira radilo se o Hrvatskoj ili EU.
I zadnje, ali ne manje bitno, ni Rusi na sve to uopće ne gledaju ka zajebanciju.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Kada kazes “iskoristiti Rusiju” to zvuci kao da si rekao nadmudriti ili prevariti Rusiju. Istina je da i jedni i drugi, i Rusija i EU hoce “iskoristiti” jedni druge, odnosno beneficirati od trgovinske saradnje jednih sa drugima.
Bice da je tvoj izbor rijeci svjesno zlonamjeran.

A sto se tice straha od Rusije, EU se mora bojati Rusije jer im je tako naredjeno iz SADa.
Mada i bez SADa postoji jedan broj zemalja u Evropi, ne sve, koje se boje Rusije iz prostog razloga sto mrze Rusiju, rusofobicne zemlje, poput Velike Britanije, Baltickih zemalja i Poljske, u prvom redu, u drugom redu Francuska, Rumunija i Njemacka, koje donekle zaziru od ruskog uticaja, ali bi u drugim okolnostima bez uticaja SADa bile spremne na pristojnu saradnju sa Rusijom. Ostale zemlje takodje, bez pritska SADa ne bi imale razloga da budu antiruski nastrojene, i mogli bi sasvim fino u obostranom interesu da saradjuju sa Rusijom
koliko je moguce.

Kemerovo
Gost
Kemerovo
2 godine prije

EU – kao onaj magarac iz vica. Bas kad ga je naucilo da ne jede, on je crko. Proturanje cetvrtog rajha kao zajednice ravnopravnih naroda, birokratskog cudovista kao demokracije itd itd… Kontradikcije ne piju vodu, politička situacija je gora nego u cccp-u osamdesetih.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Tako je!
100% točno.
Nema nikog, da razbije EU.
EU je tvorevina birokrata, ne ljudstva!
NITKO u EU NIJE IZABRAN od ljudstva! To su sve pojedinci, koje generiraju birokrati!
Uglavnom odobreni sa strane Nemačke i Francuske.
Ljudi izbora nemaju, idu na izbore na kojima se tačno zna, da su formalnost.
Da bi se EU raspala je potrebno izmjeniti SVE političare, koji stvaraju to tijelo, a to može trajati desetlečima….

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

EU je nastala ili bolje reči da je nastavak EEZ-a, što je bila EEZ i zašto je stvorena raspitajte se, birokrate se riješi u par poteza ali tržišta moraju postojati i dalje.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

I IDALJE CE OSTATI NAJVECA AMERICKA KOLONIJA, NAJVECE LEGLO NEONACISTA, I JEDINO MJESTO NA SVIJETU GDIJE COVIJEK MOZE VJENCATI KRAVU,GDIJE SE RODITELJI ZOVU RODITELJ 1.RODITELJ 2.,I DALJE CE OSTATI NAJVECI REGRUTNI CENTAR ISLAMISTA, I DALJE CE OSTATI MJESTO GDIJE JE PATENTIRAN KOLONIJALIZAM,TRGOVINA ROBLJEM,I DALJE CE KRALJICE NOSITI KRUNE UKRASENE DIJAMANTIMA IZ AZIJE I AFRIKE……..I DALJE CE BITI MJESTO GDIJE JE IZMISLJEN HOLOKAUST,I DALJE CE BITI MJESTO DVA SVIJETSKA RATA I MNOSTVA KONC.LOGORA…..I DALJE CE BITI CENTAR KATOLICANSTVA……….. ALI…….??? I DALJE CE OSTATIJRSTO GDIJE SU PREDSJEDNICI ZALJUBLJENI U TJELOHRANITELJE…I DALJE…………
….

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije

Fatih, kolonijalizam su izmislili Arapi a usavršili Turci. Zapadnoeuropejci ih samo imitiraju!

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

ISLAMISTI SU ANGLOSAKSONSKI I CIONISTICKI PROJEKAT.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Islamisti to možda i jesu ali što si ti ?

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

BOSANAC I HERCEGOVAC !!!!

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

😉
sican se karikature u berekinu (to je satiricka magazin u doba juge)
seljak okopaje zamlju,a reporter ga pita
– ‘jeste vi hrvat ili srbin?’
– ‘jesam’

igi
Gost
igi
2 godine prije

…i prije ww2 europa je bilo mjesto gdje se najbolje živjelo na svijetu…problem je u tome što će današnja djeca u odrasloj dobi živjeti lošije od svojih očeva i toga su mnogi svjesni….ne samo materijalno već i duhovno i sigurnosno….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Sve države u čiji satav je ušla hrvatska su se raspale. Ovo s EU bi bilo najbrže djelovanje!!!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Na Evropskom kontinentu se ekonomski gledano zivjelo bolje u odnosu na ostatak svijeta i prije formiranja EU kakvu je danas znamo. To se dakle dogadjalo nezavisno o EU.
EU upravo prijeti da porusi (a i porobi) samu Evropu i njene nerode.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

EU problem nisu samo migranti. Većini građana je puna kapa toga šta skoro 80% zakona koji afektiraju građane na dnevnoj bazi predlažu od europskih građana nikad izabrani birokrati, a migranti se ubacuju ka glavni razlog podjela. Po svemu sudeći EU parlament će dobit još više Nigela Faraga, a iz Hrvatske će dobit pravoga ili zamjenskoga Pernara. Novome šefu europske komisije neće bit lako. Kako god, EU sve lošije funkcionira i nema nikakvu strategiju na ijednome planu šta samo znači da se more rasplinit i priko noći, a da se to i ne primjeti.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Jedini trojanski konj u europi je onaj koji je razara iznutra nekih 35-40 godina. Veleizdajnici i drugi neprojatelji EUROPLJANA nikad nece biti za to kaznjeni.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Veleizdajnici, da, oni koji deže NATO na životu, to je trojanska konjina.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Največi problem EU je sloboda.
Migrante su uvezli planski, znajuči, šta če se desiti… Pa nisu toliko ludi….
Sada ljudi MOLE za više nadzora, policajaca…
U ime govora mržnje ukinuli su slobodu govora….
A svakog dana slušamu staru američku floskulu: ČUVA SE SLOBODA, EUROPSKI NAČIN ŽIVOTA, hahahahaha….

kvisko
Gost
kvisko
2 godine prije

EU će možda preživjeti do izbora u svibnju 2019. – Što dalje? Prikljuciti ce se ekonomski i duhovno bogatijem balkanu.:)

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Status EU je u rukama Amera & Rusa.
Niti prva, a niti druga Jugoslavija,, ma koliko bile trule iznutra, se ne bi raspale da se raspad nije pogurao iz vana, kazao je svojedobno prof povijesti Rajko Dušević.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Stane Dolanc je osamdesetih javno izjavio da nema te sile u EU koja bi vojno porazila Jugoslaviju, ona će se raspasti iznutra.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Sve unije država, u koje je ušla Hrvacka.. su se raspale.

Aj pogodite što će biti sa EU? ?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Ne, nije baš tako, ipak je Bosna taj presudni čimbenik, kad ona uđe u EU to će biti početak kraja. Janez Stanovnik je rekao:”Ne diraje Bosnu”, kad su je dirnuli Jugoslavija se raspala. Zbog Bosne se razbilo i Austrijsko carstvo a ni Turci nisu bolje prošli.

kvisko
Gost
kvisko
2 godine prije

Mos mislit 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Mikojan:
Ne dirajte Bosnu!
Prije komande “Prozor mora pasti”
netko je vec ukrao vrata?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

jebo prozor, cuvaj jajce
jajce nikad ne smi ‘pasti’

😉

kvisko (Žukov)
Gost
kvisko (Žukov)
2 godine prije

Citam komentare i ne mogu se oteti dojmu kolik broj dragih komentatora pojma nema sto je EU i sto je amerika , sto je novac a sto geopolitika , itd itd …
Dvoje mladica Larry Page i Sergey Brin su 1988 g u jednoj kalifornijskoj garazi Menlo Parka startali sa projektom , odnosno idejom Google,u isto vrijeme kod nas su razno razni glavasi pripremali selotejp i akumulatore za garaze , i mi sada nakon svega jos imamo muda pljuvati po americi i EU , ajde molim vas ko boga , dozovite se konacno pameti.

Veselidvor
Gost
Veselidvor
2 godine prije

Kvisko
da li ti je poznato koliko su novaca dobili od nsa za taj projekt.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@kvisko Portal je postao “Kominterna” gdje bilo koje drugačije mišljenje se sankcionira minusima! Copy-paste sa “Intermagazin”, ” Sputnik”, “Dnevno.hr”, “Informer”, “Srpski telegraf”, sa “emisijama” Bujaneca etc.!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Ako se ljudi ne slazu sa tobom da sta ce nego da te sankcioniraju minusima. Valjda tome i sluze minus i plus opcije?
Hoces da te sankcioniraju plusevima? ?

Vecina ljudi ovdje na neki nacin podrzava Rusiju i ono sto Rusija radi. Ako ti se ne svidja, i ako hoces pluseve, idi na neki rusofobicni sajt i dobices pluseve.
Probaj Saff. ba.

Ako ti se ne svidja ovdje, sto se vracas?
Mozda zato sto se ipak ovdje okuplja neka ekipa sa solidnim znanjem i solidnom inteligencijom.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Savio Na cjelokupnom prostoru ex YU, advance.hr je po meni, jedini neovisan portal!!

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Savio Pišete:”Vecina ljudi ovdje na neki nacin podrzava Rusiju i ono sto Rusija radi.”
Da dodam, većina na ovom portalu su rusofili i srbofili a vaši plusevi mi ne trebaju!!

ljubo
Gost
ljubo
2 godine prije

Nijedna tehnologija ili znanje nedolaze iz ljudske glave nego izvana. Tesla je to lijepo objasnio. Majkl Džekson je tvrdio da mu melodije dolaze “odozgo”.Masa je primjera. Crkva to povezuje sa đavolom. Besmisleno je raspravljati o tome ali ostaje činjenica da sotonizam i tehnologija idu ruku pod ruku a većina uspješnih i slavnih su izopačeni na sve moguće načine. Dok jedni tvrde da je to posljedica slave drugi pak tvrde da je to cijena slave. Nemaju baš svi tako lijepo mišljenje o njihovoj superiornosti i nema se potrebe automatski stavljati u inferioran položaj prema njima. I pametne bombe su vjerovatno izmišljene u nekoj garaži.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije

Apsolutno netacno. Crkva to ne povezuje sa djavolom.
Svako znanje je od Boga, i svaki talenat dar je covjeku od Boga. Znanje i talenat kao i sve drugo moze se iskoristiti na pravilan nacin, ili zloupotrijebiti, po slobodi covjekovoj.
To je pozicija pravoslavne crkve, a pretpostavljam i RK.
Dpbar hemicar ili neko iz farmaceutske struke sa svojim talentom i znanjem moze da napravi lijek ili da napravi otrov.
Nista nije zlo samo po sebi, pa ni talenti, ni tehnika, ni znanje, vec od naseg nacina upotrebe i slobodne volje zavisi da li ce nesto biti koristeno na dobro ili na zlo.

ljubo
Gost
ljubo
2 godine prije

Iz zemje će izaći aždaja koja će praviti čudesa na nebu, na zemlji i u vodi.Od Boga je sve pa i znanje. Bog jedini ima moć stvaranja dok je đavlu data moć kreacije.Do znanja Bogu ugodnog dolazi se isključivo kroz molitvu a ne čeprkanjem po hemiji, Koji je farmaceut proizveo lijek a da nema 100 nus pojava.Slobodna volja je filozofski termin a u hrišćanstvu ona služi samo da bi se opredijelili za ovu ili onu stranu. Kad okrenete leđa Bogu onda samo mislite da radite ono što vi hoćete. Odatle i one; Kao da mu đavo šapuće na uho, i, Oprosti im Bože neznaju šta rade. Nisu svoji, da tako kažem.

kvisko (Žukov)
Gost
kvisko (Žukov)
2 godine prije

ljubo bog u kojeg ti vjerujes je odavno odapeo , hvala bogu da je tako , jer u suprotnom bi djeca i danas umirala od influence.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

@kvisko
sve stoji sto si rekao,
al ne razumim zasto sad ni’ko ne smi kritizirat odredjene aspekte EU, amerike….?
i dr. mengele je radio napredne stvari u medicini, cisto medicinski gledano?
EU ima dobrih stvari,a ima i losih?
kad se budemo svi slagali, nece bit dobro.
druga je stvar,sto neslaganje cesto zavrsi sukobom…to je kljucni problem, civilizacijski problem…neslaganje zahtjeva diskusiju,al na zalost cesto bude ‘ti si glup,necu s tobom pricat’ (op.a ne mislim osobno tebe,da me ne bi krivo razumio), vidimo da isti problem ima i visoka politika.
a, google, google ja fantasticna stvar i ideja, google je cudo,al kako to vec biva, politika i to ‘sporka’ se umisala.
ne bi virovali sto u medjuvremenu google radi (nemislim pri tom samo na trazilicu, nego abdroid kao platformu vecine mobitela), a kao zakonski su ih ‘ogranicili’,a drugi zakoni omogucuju drugim firmama ‘sniffanje’ i dilanje informacijama po internetu i mobilnim mrezama.
puno je licemjerja u EU, a to znaci da je od izvorno ekonomske unije postala vise politicka unija,a to vidimo i s neujednacenim kriterijima za pazi sad ovo, pristupu slobodnog trzista.
e tu nesto smrdi.
ako je EU zamisljena kao ekonomska unija, cemu onda nuznost zajednicke vanjske politike,al pazi sad ovo, bez zajednicke vojske.
e to znaci neke stvari su se prominile.
ono sto valja, sto je dobro, sve 5,al nije sve 5,a i trend zabrinjava.

kvisko
Gost
kvisko
2 godine prije

Eto ako admini dozvole ,poruka jedne njemacke EU glupe glave , pa razmislite ako imate sa cim 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=nttWXmPllyI

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

ODGOVIRIT CU VAM SAMO DA SE CUJEM SA VLADIROM U KREMLJU!!!!

Mare marić
Gost
Mare marić
2 godine prije

Narodi pojedinih zemalja trebaju na referendumima odlučiti o prevažnom pitanju useljenja migranata u svoje zemlje, a ne političari. Političari su samo “u prolazu” i o tako bitnim stvarima za narod , državu i budućnost nebi smjeli imati pravo odluke. Svi narodi moraju ustrajati na tome.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

EU podrepna muha SAD-a to nije jedini problem, potrebna je ozbiljna transformacija, da se stvori nesto sa ljudskim licem jer sad je samo novac i profit, dosta neoliberalizma, krenimo korak naprijed u razvoju drustva.

Grdi
Gost
Grdi
2 godine prije

Sto dalje ? …………….. Dead in the water.

Bred daj Pit
Gost
Bred daj Pit
2 godine prije

Prilično nategnuto. Netko misli da će korporacijski šakali tek tako pustiti da im se područje dijelovanja – EU tek tako raspadne, jer bi eto tako htijeli Rusi, Trump, možda i Kinezi i lik iz logicno.ru?

Bred daj Pit
Gost
Bred daj Pit
2 godine prije

Prilično nategnuto. Netko misli da će korporacijski šakali tek tako pustiti da im se područje dijelovanja – EU tek tako raspadne, jer bi eto tako htijeli Rusi, Trump, možda i Kinezi i lik iz logicno.ru?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik