Pariz upozorio Rim: “EU se ne dira” – Salvini: “Bavite se Francuskom, ne nama”

Ajfelova kula paris
22 komentara

Jedan od lidera vladajuće koalicije u Italiji, Matteo Salvini, oštro reagirao na izjave francuskog ministra financija Bruna Le Mairea, koji je rekao da je talijanska predanost Europskoj uniji važnija od volje talijanske vlade i izbornih rezultata, prenosi France Inter. Salvini je riječi Le Mairea nazvao nezakonitim pokušajem miješanja u unutarnje poslove Italije i obećao da će učiniti upravo suprotno.

France Inter piše kako članovi buduće talijanske vlade, stranka Sjeverna liga i Pokret pet zvjezdica, Iako ne govore o izlasku Italije iz eurozone, inzistiraju na potrebi da zajedno sa svojim europskim partnerima dogovore okvir gospodarske politike EU, koji uključuje jedinstvenu valutu.

“Međutim, ovaj projekt je izazvao zabrinutost među europskim partnerima, uključujući Francusku. Činjenica da je francuski ministar financija Bruno Le Maire izrazio tu zabrinutost Rimu se nije nimalo svidjela”, piše France Inter.

Ako nova vlada preuzme rizik da odbije ispuniti svoje obveze u pogledu duga, deficita i zdravlja bankarskog sustava, financijska stabilnost cijele eurozone bit će dovedena u opasnosti. Obveze koje je Italija preuzela imaju težinu, bez obzira na vladu. Poštujem suvereni izbor talijanskog naroda, ali postoje obveze koje su iznad svakog od vas”, rekao je francuski ministar u intervjuu.

Na odgovor talijanske koalicije nije trebalo dugo čekati i poručio Francuskoj da treba znati gdje joj je mjesto.

“Francuski ministar prijeti budućoj vladi: “Nemojte ništa mijenjati, inače će biti problema”. Ovo je još jedna neprihvatljiva invazija na nas”, napisao je Salvini na Twitteru.

“Tražio sam glasove i povjerenje birača na da nastavim putem siromaštva, nestabilnosti i imigracije: Talijani iznad svega!”, dodao je talijanski političar u objavi na Twitteru.

Salvini kasnije objavio video u kojem je još jednom osudio invaziju europske politike i zajamčio francuskom ministru Le Maireu “kako će nova vlada činiti upravo suprotno od onoga što su radile sve prethodne vlade”.

Kao što navodi francuski list, Matteo Salvini i čelnikom Pokreta pet zvjezdica, Luigi Di Maio bi ubrzo trebali formirati prvu “protuustavnu” vladu u povijesti moderne Italije.

Njihov program, između ostalog, predviđa snižavanje dobi za odlazak u mirovinu, stalno smanjenje poreza, uspostavu zajamčenog prihoda građana u iznosu od 780 eura mjesečno, uspostavu minimalnih plaća, kao i brojne mjere za jačanje sigurnosti, među kojima su protuimigracijska politika, prema francuskom listu “protuislamska”.

Osim toga, pod stavkom “Jačanja moralnosti političkog života” je zabranjen ulazak u vladu ili stranku takozvanim “slobodnim zidarima”, odnosno pripadnicima masonskih loža i njihovih ogranaka.

“Neka se francuski ministri bave Francuskom, a mi ćemo se brinuti o Italiji! Neka se pomire s tim da ćemo činiti suprotno od onoga što su činile prethodne vlade. Ili griješim?”, poručio je Matteo Salvini na Twitteru.

France Inter

 

Bruno Le MaireMatteo Salvini
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Vidjet ćemo hoćeš li to doista i učiniti….
Jedno je naklapat na Twiteru a drugo sa pozicije predsejdnika vlade koji radi u realčnim (čitaj – ograničavajućim) (geo)političkim okolnostima. Svakako mu želim uspjeh.

Alen
5 godine prije

Realno ,italija je u dugovima do grla ili ce dozivjeti spoznaju nakon 6 mjeseci i nastaviti po starom ili rade po dogovoru s nekim sa zapada ili istoka da se malo prodrma evropa….

eu kolonija
5 godine prije

francuski ministar upozorava novu vladu italije da bi trebala nastaviti dosadašnji put koji je vodio italijane u propast. nova vlada italije što god učini biće bolje po građane italije. ako odbiju vraćati dug bankama kojeg građani italije nisu ni vidjeli. to je jedan virtualni dug. izbaciti “migrante” ili još bolje poslati ih u francusku i njemačku jer su ih oni i zvali. trebali bi osnovati ministarstvo za masone i teroriste (da se mene pita) itd. itd.

ps. mađarska, austrija, italija. molim neka se pripreme francuska i njemačka

Siniša
5 godine prije

Pa zar Mikron nije rekao da EU moze opstati samo ako se dese korijenite promjene!?

Spock
5 godine prije

Mislim da ustvari Talijani drže cijelu EU za “jajca” sa svojim bankama koje su konstantno na rubu – dovolno je da vlada odluči ne spasiti jednu sa novcem poreznih obveznika i lavina kreće – prema Francuskim i Njemačkim bankama…

Maus
5 godine prije

Da postoji istinski kapitalizam jednakost prema.pravilima ponude potraznje solventnosti I nwsolvwntnosti. Banke nw bi bile svete krave I njihovo lose poslovanje nw bi snosili gradjani, znaci ,drzava bi stajala iza ustwdjwvina s stavkom da sve banke moraju imati u kesu zlatu tu vrijednost, svi privredni subjekti mogu propasti ali banke ne? One imaju najbolje od privatnog I najbolje od drzavnog znaci neodgovornist za svojw poslovanje

Sale
5 godine prije

Da postoji mogućnost, sad bih ovde okačio skeniran tekst iz novina koji sam sačuvao kao opomenu sebi da nikad više ne nasednem na bilo koju i kakvu izjavu bilo kog i kakvog političara. Tekst sadrži detaljan spisak Ciprasovih “40 tačaka” koje je naveo kao svoj program dok se tukao za vlast, od kojih je, kada je na vlast i došao, pokušao da ispuni tačno NULA…..

HEKPCT
5 godine prije

Alal vera!

Nagard
5 godine prije

Kad se dopisuuju Rim i Pariz tema moze biti sir vino pizza a ostalo imaju utjecaj ko mrav na slona i kome vise ovi clanci kako se dva podanika dopisuju .dajte nekih zivotnih tema kako se boriti za opstanak financijski oslobodit a ne sta dva podanika pusu jedan drugom i to svaki drugi dan

palermo
5 godine prije

Zajamčeni dohodak? Utopija nažalost! Onda ne bi nitko bio lud da radi. Nije vam to ova država u pokušaju, gdje je parazita kao u priči.

Hogar
5 godine prije

Ne slažem se baš sasvim.
Država koja danas pocepa ono na šta se juče obavezala nije ozbiljna država (khm*Tramp*khm).
Osim toga, treba razlikovati odluke Vlade (najmanji legitimitet), Skupštine (veći legitimitet) i referenduma (skoro pa apsolutan legitimitet – direktan glas naroda).
Treba početi od ukidanja odluka Vlade štetnih po Italiju, pa ići redom, i na kraju organizovati referendume za najvažnije stvari.
Ako se vrhuška EU ičega boji, to je referendum koji ne “ispadne” kako se očekivalo. Grčki nije ispoštovan, Brexit se vuče, Danska 1992 – ponovo glasali, Irska prvi put NE, ponovo glasali itd, itd.

Buzz
5 godine prije

Tuf@ odlican rezime.

nizzde
5 godine prije

Samo da se ne useru ko i oni u Grčkoj koji su isto sve obečavali za narod

Zarko
5 godine prije

Ajmo da vidimo i to ravo Mateo :)!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI