EU puca po šavovima i jedan od dva tabora će odrediti njenu budućnost

31 komentar

Europskoj uniji ne prijeti samo Brexit, već i velik broj drugih problema, piše njemački list Die Welt. Gospodarska kriza u Italiji, imigracija, uspon populizma – sve to dovodi do financijskih gubitaka i potkopava povjerenje građana u europske institucije, napominje autor Christoph Schiltz.

“Brexit nije jedini i nije ni najveći problem EU. Postoji mnogo više problema, koji zajedno mogu uzrokovati podjelu Europske unije”, upozorava autor članka, Christoph Schilz.

U tom smislu se sve više Europljana pita: “Je li EU još uvijek zajednica? Ima li smisla ostati u njoj? Zastupa su EU moje interese?”.

“Do sada se London i Bruxelles nisu mogli složiti oko formata u kojem bi Velika Britanija napustila Europsku uniju. Ako posao ne uspije, to će biti najgori mogući scenarij. Prekid pregovora bit će šok za gospodarski prostor Europe, a izvan EU će se to shvatiti kao još jedan znak nemoći Europe. Ali čak i ako se postigne kompromis, mnogi problemi u odnosima između Bruxellesa i Londona neće nestati. Zbog toga je nastala atmosfera nesigurnosti i nepovjerenja”, piše Schiltz.

Još jedno važno pitanje je gospodarska kriza u Italiji, a nova “nepredvidiva” vlada u Rimu ne popravlja situaciju. Očigledno su uvjereni da će Europska unija u svakom slučaju provesti operaciju spašavanja Italije. Sadašnje okolnosti mogu izazvati oportunističke, bankarske i financijske krize u Europskoj uniji, što će dodatno potkopati povjerenje građana EU i dovesti do vidljivog gubitka prihoda, upozorava autor.

Treći problem EU je migracija. Trenutno  Europa nije spremna za još jedan priliv izbjeglica. Granice su slabo zaštićene. Ideje za izgradnju izbjegličkih kampova u Sjevernoj Africi su se pokazale nerealnima. Osim toga, pitanje raspodjele migranata, koja je postala ključna točka neslaganja unutar EU, još nije riješeno.

Christoph Schilz, kao vatreni pobornik atlantističke Europe, koja bi bila jaka periferija carstva s one strane Atlantika, još jednu prijetnju Europskoj uniji vidi u  porastu takozvanog “populizma”.

“Nakon pobjede Emmanuela Macrona na izborima u Francuskoj mnogi su očekivali da će populistički val u Europi splasnuti, ali se dogodilo suprotno. U gotovo svim zemljama EU, autoritarne i nacionalističke stranke, koje imaju snažan utjecaj na vlast, podigle su glavu. U nekim zemljama, primjerice, u Italiji, Mađarskoj i Poljskoj su čak imenovale i vodeće ministre. Oni nisu zabrinuti za interese Europe, već za vlastite egoističke interese”, vjeruje  autor.

“Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini čak će stvoriti “Ligu” u Europskom parlamentu, odnosno neku vrstu bloka desničarskih populista. Šanse za uspjeh ove ideje su vrlo visoke”, navodi Schilz.

“Također ostaje neriješeno pitanje , problema proširenja EU. 2003. je Bruxelles za šest zemalja Zapadnog Balkana obećao da će se pridružiti Europskoj uniji. Sada se te države udaljuju od EU i imaju uvjerljive argumente, a Rusija, Kina, Turska i Saudijska Arabija aktivno šire prisutnost u toj regiji. Za Europljane ovo je važno geopolitičko pitanje, kao i pitanje sigurnosti vanjskih granica”, naglašava Die Welt.

“Bilo bi dobro prihvatiti te zemlje, ali se mnogi građani EU tome protive, bojeći se da će zajedno s njima s Balkana doći kriminal, korupcija i jeftina radna snaga, te da će ove zemlje postati teret od više milijardi eura za proračun Bruxellesa. Ako se EU u narednim godinama proširi, to će potkopati povjerenje građana u zajednicu i dodatno ojačati položaj populista”, uvjeren je Schilz.

Primjetno je da je autor nabrojao niz problema, ali ni naznaku njihova rješenja, što je otprilike isto razmišljanje koje vlada u institucijama Europske unije, gdje pod svaku cijenu žele očuvati ovaj ideološki konstrukt, a geopolitička situacija u svijetu i raspoloženje građana unutar EU je takvo da nemaju pojma kako to učiniti.

Italija je proglasila rat Bruxellesu

Rim italija

Schilz za Italiju tvrdi kako provodi samovolju i ne rješava gospodarsku krizu u zemlji, dok drugi misle da je Rim zapravo već objavio rat Bruxellesu, ranije sa stavom oko ilegalnih imigracija,a nedavno s povećanjem praga ciljanog deficita na 2,4% BDP-a, iako su EU i MMF tražili da on za prezadužene zemlje bude što bliži nuli.

Talijanska vlada je odobrila proračun za 2019. s kojim povećava socijalna davanja, reže dob odlaska u mirovinu i općenito povećava deficit, čime je izazvala buru negodovanja u Bruxellesu. Još tijekom sastavljanja novog proračuna su se iz Bruxellesa čuli prigovori, čim se vidjelo da će nova talijanska vlada odustati od obećanja koja su prethodne vlade dale Bruxellesu, kako bi ispunila ona koja je dala biračima i zbog čega je i izabrana.

Ono od čega strahuje kolumnist Die Welta, Italija, Mađarska i druge zemlje i ne kriju. No, Italija se jasno odlučila suprotstaviti EU i zapravo je proglasila rat Bruxellesu. Veliki talijanski dug i proračunski deficit omogućuju Rimu da vrše pritisak na skupinu oko Macrona, Merkel i Junckera za profitabilnim ugovorom za restrukturiranje tog duga. Ali bi to mogao biti početak kraja za EU.

Ako su potezi Salvinija s odbijanjem prihvata brodova s izbjeglicama bili naznaka neposluha, novi proračun je otvorena pobuna protiv Europske unije.

Njihov nacrt proračuna, koji sadrži porezne olakšice i univerzalni dohodak, premašio je razinu ciljanog deficita od 2% BDP-a, kako je tražila EU, te iznosi iznosio 2,4% BDP-a.

Zbog toga se talijanski ministar financija Giovanni Tria našao u teškoj poziciji, jer ne želi uskladiti ovaj nacrt proračuna s Bruxellesom, ali preferira manje konfrontacijsku i politiku više orijentiranu ka EU. Međutim, potpredsjednici vlade Di Maio i Salvini imaju sasvim drugačije planove.

Oni znaju da imaju snažan adut u rukama. Iako izgleda paradoksalno, to je  veliki javni dug od 2441 milijardu eura, a tu je i kriza bankarskog sustava kojeg porezni obveznici nisu spasili tijekom financijske krize nakon 2008. Italija ima i oko 500 milijardi eura duga u sustavu Target2, koji se koristi za unutarnje izračune središnjih banaka eurozone.

Italija - bankrot

Ovi dugovi su preveliki, puno veći od grčkog, što znači da je Rim istovremeno u krizi, ali i prilici da vrši pritisak na Junckera, Angelu Merkel i Christine Lagarde iz MMF-a, kako bi dobio najbolje mogućnosti za restrukturiranje duga. Za talijansku vladu to će biti definitivno olakšanje, prije svega zbog prenapuhanih kamata na dugove.

Međutim, kako bi to postigli, Salvini i Di Maio moraju pokušati pregovarati o Italiji s Bruxellesom, Berlinom i Međunarodnim monetarnim fondom. Iz tog je razloga proračunski deficit prvi put prešao 2%, a potom se ponovno vratio na 2%.

Međutim, to je bilo učinjeno jer su Salvini i Di Maio znali koliko će ovaj korak izazvati nezadovoljstvo među ministrima financija EU. Cilj je bio protisnuti  Bruxelles i raskrinkati ga kao zločinačku organizaciju, tako da će javno mnijenje ponovno biti na strani izlaza Italije iz Europske unije.

Još jedna točka “ofenzive” je restrukturirati EU iznutra, što Salvini otvoreno najavljuje kao svoj primarni cilj. U tu svrhu je već ušao u savez s Viktorom Orbanom, koji je Macrona proglasio glavnim neprijateljem u europskoj politici

Ako mađarski premijer i njegov Fidesz budu protjerani iz bloka Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, kao što želi Angela Merkel, iako Orban još nije tako otvoreno govorio protiv bloka, njemačka kancelarka će također postati neprijatelj Mađarske, što je u interesu Salvinija. U ovom scenariju bi logična posljedica bila savez s Alternativom za Njemačku, koja već uživa podršku 20% njemačkih birača.

Ono što u ovom trenutku vidimo može biti početak kraja EU kakvu smo je poznavali, piše austrijski Contra Magazin.

Ekonomska i financijska kriza iz 2008. i migracijska kriza u 2015. godini bili su teški udarci za “eurokraciju”. Čak i ako to nije osobito vidljivo u svakodnevnoj politici, EU u tako teškoj situaciji ima samo dvije mogućnosti. Ili će proći plan tabora koji se okupio oko Macrona, Junckera i Merkel s ciljem “jačanja zajedništva” EU, ili će Europska unija uskoro prestati postojati i zamijenit će je neki novi oblik zajednice zemalja, što bi mogla biti Europa suverenih naroda, kako je nazvala Marine Le Pen.

Ako su do sada izbori za Europski parlament unutar EU uglavnom bili dosadni i često tlaka za nacije u kojima je izlazak na izbore građanska dužnost ili čak obveza, sljedeći to sigurno neće biti i već sad će se do 23. do 26. svibnja 2019., kad se održavaju, voditi rovovska bitka dva suprotstavljena tabora koja će odlučiti budućnost EU.

BrexitLuigi Di MaioMatteo Salvini
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
4 godine prije

Rješenje za sve probleme eu je kvantitativno opuštanje dragi zna kako se to radi.

Pantsir S1
4 godine prije

Najbolji indikator propasti EU u bliskoj buducnosti jeste izlazak Britanije iz unije.

Dub Miroslav
4 godine prije

Evropski parlament čiji propisi žele urediti sve: od oblika rajčice i dužine krastavca do glasanja u lokalnim parlamentima, je očiti pokušaj neokolonijalizma njemačke i engleske nad ostatkom evrope i pogodovanja kapitalu iz tih dviju država. Sjetite se samo pokušaja da londonska burza postane mjesto gdje će svi ljudi na svijetu morati kupovati pravo na izlučivanje CO2, pravo na disanje!

mladen3x
4 godine prije

Koja jeb…. EU,bez da i čitam ovaj text več samo naslov sve mi jasno….Korporacijski rat unutar Europe,niš drugo….ako ne želiš da ti se raznorazni likovi upleću u vlastitu politiku samo pristupi u EU i igraj po njihovim pravilima s tim da nemoraš misliti o ničemu,samo radi tako,usput prenesi svojima što te volja,večinu zadrži za sebe….

Njonjobobo
4 godine prije

Mama francuska tata njemac imaju 26 neposlusne djece, medu njima ,
Talijanac i grk su najlukaviji,
Da li ih tata moze disciplinirati da ostala djeca takode
Ne sljede njihov primjer
Jer ako macke u kuci nema. Misevi Koloa vode

viktor
4 godine prije

Gde udzu Bugari…… zna se.

shumadinac
4 godine prije

“Bilo bi dobro prihvatiti te zemlje, ali se mnogi građani EU tome protive, bojeći se da će zajedno s njima s Balkana doći kriminal, korupcija i jeftina radna snaga”??? A imigranti iz Afrike, Blistoka… su doneli red i ekonomsko blagostanje? Ovi imigranti su došli koliko juče a Jugoslavija je tražila prijem u evropsku zajednicu dok je još bila cela. Često se pominje “desni populizam” – valjda je u pitanju politička korektnost. Svima nam je jasno kako se desnica razvija od dolaska na vlast pa na dalje – i kako se sa vlasti uklanja. Svakako jesu primamljivi njihovi stavovi. Ako bi stali na onima koje prikazuju bilo bi sve u redu ali su problem oni koje ne prikazuju. U svakom slučaju, ovako eksplozivan rast nacionalizama od koje će najviše koristi imati ekstremna desnica ne da nije slučajan već je očigledno brižljivo planiran (rastu nacionalizmi širom Evrope pa i kod nas kao… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Raspad evropske unije je u direktnoj vezi sa smanjenjem rezervi dolara u centralnim bankama i izbacivanjem dolara kao rezervne valute..
Jedno od drugog su nerazdvojivi..

tak
4 godine prije

Generalno, tabori bi se mogli podijeliti danas na zapadu na sljedeće:

1. Liberalni tabor koji pogrešno proglašavaju sa ljevicom. Bore se za prava LGBT osoba, za rodnu ideologiju, nekontrolirani priljev izbjeglica i otvorene granice, prihvat migranata iz trećih zemalja, za smanjeni suverenitet država u odnosu na npr. EU ili neku buduću svjetsku vladu, prihvaćanje teorije da dolazi do naglog klimatskog zagrijavanja zbog utjecaja čovjeka. Nisu nimalo zainteresirani za prava radnika i sl. što je inače radila tradicionalna ljevica.

2. Konzervativni tabor koji za očuvanje tradicionalnih vrijednosti, za zabranu promidžbe LGBT pokreta i ne priznaju rodnu ideologiju, žele bolju kontrolu granica, kontrolirani prihvat izbjeglica i kontrolirani uvoz radne snage, za povećani suverenitet država, smatraju da još nema dovoljno dokaza da je za klimatske promjene kriv čovjek. Ne znam kakav im je stav o pravima radnika, ali mislim da se njime ni ne bave.

Jesam li što propustio?

Mag
4 godine prije

Samo bacanje prašine u oči glasačima,neće se zvati EU već Unija suverenih naroda.Nije šija nego vrat,isto sranje samo drugo pakovanje.

Ana.
4 godine prije

Osim toga, pitanje raspodjele migranata, koja je postala ključna točka neslaganja unutar EU, još nije riješeno.”-Pitanje raspodjele ne stotina milijuna migranata, nego preko milijarde migranata. Oni bi to rijesili “raspodjelom”. Bravo! Italija je kako sam vec vise puta navela-too big to fail; Grcku je bilo puno lakse potezati i natezati iItalija bi mogla mnoge povuci za sobom. Sto se tice one tvorevine Merkel- ona nije neprijatelj samo Madjarske- ona je neprijatelj osobno svakog stanovnika europskog kontinenta, osim vampira kao sto je i ona!

Georgij Žukov
4 godine prije

Da bi ubrzali raspad EU , preporucam vam da utorkom i petkom po jedan sat od 9 – 10 h stavite prst u dupe, i obavezno da gledate sliku merkel ili junkera .

OBICNOSAMOCITAM
4 godine prije

Evo srzi problema. U tekstu kaze ovo:U gotovo svim zemljama EU, autoritarne i nacionalističke stranke, koje imaju snažan utjecaj na vlast, podigle su glavu. U nekim zemljama, primjerice, u Italiji, Mađarskoj i Poljskoj su čak imenovale i vodeće ministre. Oni nisu zabrinuti za interese Europe, već za vlastite egoističke interese”, Znaci ovdje strana koja drzi medije i kontrolira EU komisiju optuzuje drzave EU da su podigle glavu i da su drzave egoisticne. Ako cemo bas ni po babu ni po stricevima moramo onda primjetiti da se narod u pojedinim drzavama poceo buniti protiv vlasti u EU koja ocigledno ne radi u korist naroda koji zive u EU. Naravno sad slijedi etiketiranje neprijatelja preko medija i oni ce ubrzo postati od populista i nacionalista i fasiti. A u sudio bih se reci da su metode rada ovih protiv kojih je narod poceo podizati glave fasisticke. Da se razumijemo ja osobno nikako… Čitaj više »

Majk Majers
4 godine prije

U Madjarskoj ce beskucnike trpat u zatvore, ako je virovat medijima. Super, bravo za Orbana. Psihopatija na djelu

hogar strašni
4 godine prije

Kako vidim svi su prezaduženi pa nije ni problem naštancati eura da narod ima. Ionako brod tone.

benty20
4 godine prije

Sve što se silom održava na životu nema sjajnu budućnost! EU će se vjerojatno s vremenom vratiti na Benelux. A pitanje duga… Pita li se tko komu smo dužni te puste milijarde, tko nas to posjeduje??? Tko nas želi učiniti robovima manipulacije?! Italija je napumpala dug na 2441 milijardu Eura! Pazite, MILIJARDI eura! Je li to stvarni dug ili je taj dug stvoren bankarskim manipulacijama? Ima li taj novac uporište u vrijednostima ili je vrijednost tog novca u dugovima? A sve to se lomi preko leđa svih nas? A što smo mi, jednostanične amebe ili inteligentna bića???

Sarka
4 godine prije

EU je i stvorena da bi kapital nesmetano (citaj – manji troskovi) tekao u dzepove, koga drugog nego – kapitalista. I to ne svih nego samo i jedino onih na vrhu, onih 1%. Jer, kapitalisti su i oni vlasnici npr. textilne industrije koja je sprasila u Kambodzu i ostale “prosperitetne zemlje” gdje je cijena rada 1000% manja nego u EU i gdje sindikati uopste ne postoje (nije da su od neke koristi i ovdje, ali znaju, ponekad, ubosti). E ti nekadasnji kapitalisti, koji su ovakvim kilavim globalizmom izgubili i crno ispod noktiju, se zajedno sa izumirucom srednjom klasom sve vise okrecu krajnjoj desnici koja, u mnogim slucajevima, otvoreno koketira sa nacizmom. O strazarima i magacionerima kojima useljenici “otimaju poslove i zene” ne treba ni pricati. Oni su ti koji, po definiciji, izlaze na ulice prvi i prvi uskacu u rovove…oni mrvicu pametniji zavrsavaju kao strazari nekog konclogora. Kako se taj… Čitaj više »

MilanCZ
4 godine prije

Nikuda EU ne puca,jedna veliká dezinformacija.Da ce bití nová Eu,sa Puno drugaciji karaterom, clanice Eu izgubiti ce svoju samostatnost,nece biti vise toliko vláda,jedna vláda u Bruselu,jedan pasos,vozacka itd..svidjelo se to nekome ili ne a to ce tako bití, o tome odlucuju málo jace face od pojedinih drzavice.Glavnu ulogu u Eu imati ce Italijia,njemacka i francuska ,svi ostali ce bití jedino poslusnici,te tři drzave drmati ce Eu i kako se oné dogovore,tako ce bití.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI