Matteo Salvini je uvjeren u "novu europsku renesansu" – Koliko je u pravu?

Evropski parlament

“Nova europska renesansa”, tako je jučer zamjenik premijera Italije i vođa stranke “Liga” Matteo Salvini opisao je rezultate izbora za Europski parlament, koji su završili dan ranije. Rezultati glasanja pokazuju da nacionalisti i euroskeptici, koji mijenjaju politički krajolik Starog svijeta, pouzdano dolaze na vlast u EU. Što čeka Europsku uniju i kako će se promijeniti njezin odnos prema Rusiji?

Kao što smo objavili, prema preliminarnim rezultatima Europska pučka stranka (EPP) i socijaldemokrati su po prvi put u povijesti izgubili zajedničku većinu u Europskom parlamentu. Istovremeno je odaziv birača bio rekordan u posljednjih 20 godina i premašio 50%.
EPP od 751 mandata dobiva 180 mandata, a socijaldemokrati 146. Dakle, ujedinjenjem ta dva bloka se još uvijek ne dobiva potrebna većina od 376 mandata, iako su uvijek uspjeli prevladati barijeru potrebnu za koaliciju.
Treće mjesto pripalo je ujedinjenom “Savezu liberala i demokrata za Europu” (ALDE) i pokretu predsjednika Francuske Emmanuelu Macronu “En Marche”, koji su dobili 109 mjesta. Zelena stranka također dobiva na zamahu, koja je prije izbora bila na šestom mjestu po snazi, a sada je četvrta i dobila je 69 mandata.
Euroskeptici i nacionalisti su značajno su poboljšali svoje pozicije, dobivši više od 110 mjesta, dok su u prethodnom parlamentu imali 78 mandata.
U Francuskoj je na izborima pobijedila stranka Nacionalno okupljanje, Marine Le Pen s 23% glasova, a u Velikoj Britaniji, stranka euroskeptika Nigela Faragea, Brexit, dobila je potporu od 31% glasova. S druge strane, Orbanov Fidesz je u Mađarskoj osvojio 52% glasova, dok je konzervativna austrijska Narodna stranka Sebastiana Kurtza, unatoč “IbizaGateu”, dobila 35,4% glasova.
No, najznačajniji rezultat među nacionalistima i desnicom je, prema stručnjacima, ostvarila talijanska “Liga”, koja je dobila podršku 35% birača.
U Njemačkoj ipak nije došlo do “desnog zaokreta”. Blok CDU/CSU) dobiva oko 28,2% glasova i pobijedio je na europskim izborima, dok je Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) izgubila potporu i dobila samo 15,5% glasova. Bez obzira na veći broj glasova u odnosu na protivnike, vladajuće stranke su ostvarile najniže rezultate u cijeloj povijesti sudjelovanja na saveznim izborima.
Važno je napomenuti da će Latviju u Europskom parlamentu zastupati dvije stranke ruskog govornog bloka. Socijaldemokratska partija Nila Ušakova “Suglasnost” dobila je 17,45% glasova, a Latvijska Rusija 6,24%. Također je zanimljivo da će se bivši šef Generaliteta Katalonije, Carles Puigdemont, koji se trenutno skriva od španjolskih vlasti u Belgiji, pridružiti Nilu Ušakovu , protiv kojeg je u Rigi pokrenut kazneni postupak.
Prema dekanu Fakulteta za menadžment i Moskovskog državnog sveučilišta, Henriju Sardarjanu, takvi rezultati izbora za Europski parlament i unutar zemalja EU mogu biti korisni za Rusiju.
“Ako u Italiji, Francuskoj i brojnim zemljama na vlast dođe desnica i euroskeptici, od kojih je većina za dijalog s Rusijom, bit će moguće osloniti se na stvaranju koalicije koja želi revidirati loše odnose s Moskvom”, rekao je analitičar za list Pogled.
On je objasnio da je u Italiji, Matteo Salvini udvostručio snagu, dok je Pokret 5 zvijezda izgubio dva puta više glasova nego na parlamentarnim izborima. Salvini je uspio izabrati one točke koje Talijane najviše tište i uspio udvostručiti podršku svojoj stranci, pobijedivši svoje glavne konkurente – koalicijske partnere M5S.
S druge strane, izborni rezultat Velikoj Britaniji je pokazao da je beskorisno, odugovlačiti Brexit, jer stanovništvo inzistira na svom stavu o izlasku iz EU. U Francuskoj je pobijedila desničarska stranka Marine Le Pen, pobijedivši Macronovu izmišljenu stranku “En Marche”.
Prema Sardarjanu, rezultati izbora za Europski parlament i unutar zemalja EU su dokaz promjena političkog krajolika unutar EU.
“Sve su to pokazatelji političkih promjena u zemljama EU, za razliku od analitičara koji takve stranke pokušavaju označiti  “populiste “. Oni nisu populisti, to su klasične desničarske stranke. To je okretanje udesno u zemljama Europske unije”, rekao je politolog.
Njemački politolog Alexander Rahr se slaže se s mišljenjem da se politička karta Europe mijenja. Rekao je da će sada projekt “Sjedinjenih Europskih Država” postati gotovo nemoguć.
Previše različitih snaga i struja je sada zastupljeno u vodstvu Europe, a sve ide ka tome da će Europska unija postati podijeljena no ikad. Najveće europske zemlje tražit će alternativu Europskoj uniji, a trenje unutar EU će se povećati”, rekao je stručnjak.
Govoreći o rezultatima izbora u Njemačkoj, Rahr je rekao da su Nijemci glasali potpuno atipično od ostatka Europe, gdje se osjeća snažna pristranost desnici. Prema njegovim riječima, značajnu pobjedu u Njemačkoj su ostvarili Zeleni.
“Vladajuće stranke, kao što su CDU/CSU i SPD, koje su vladale Njemačkom i zapravo vodile Europu u posljednjih 70 godina, sada se raspadaju. Gube pozicije i ljudi se okreću od njih. To je posebno vidljivo na primjeru socijaldemokrata, koji su proveli dobru izbornu kampanju, ali su ipak izgubili od Zelenih. Dakle, u Njemačkoj počinje ekološka revolucija, objasnio je politolog.
I liberali rastu, tako će se Zeleni još više distancirati od svog glavnog političkog neprijatelja, desnice, te pokušati stvoriti koaliciju i podržati ideologiju njemačkih socijaldemokrata.
“S obzirom na povijest zemlje, to je razumljivo. Nijemci se žele odmaknuti od prošlosti, a za njih je riječ “nacionalist” još uvijek strašna kletva”, rekao je Alexander Rahr.
Po njegovom mišljenju, svi su se nadali uspjehu Macrona, koji je ponudio Europi zajedničke financije i još veću povezanost gospodarskih sustava.
“Liberali u Francuskoj su se nadali da će pobijediti i povući Europu, a Macron će biti postati neka vrsta novog De Gaullea. Ali te nade nisu bile opravdane. Šansa da se sačuva jedinstvo će ostati, ali samo ako poslanici budu čili jedni druge. Inače će se EU suočiti s daljnjom destabilizacijom i još većim raskolom”, zaključio je Rahr.
U isto vrijeme, Dmitrij Koško, predsjednik Koordinacijskog vijeća ruskih sunarodnjaka Francuske, izjavio je za “Pogled” da je poraz od Macrona važan za Francusku.
Pobjeda Marine Le Pen pokazuje kako postojeće institucije ne predstavljaju stvarne političke snage u zemlji, što je bio jedan od razloga krize u Francuskoj. Nije samo Marine Le Pen koja traži od Macrona da raspusti Narodnu skupštinu, koja ne predstavlja zemlju”, rekao je politolog.
Prema njegovim riječima, nakon izbora za EP francuzi će biti energičniji.
“Općenito, sada u EU prostoru postoji spor oko toga kakva će Europa biti u budućnosti”, smatra Koško, pretpostavljajući da će u budućnosti u EU prevladati federalisti i ultraliberali.
“Naravno, bit će bučno, a prosvjedi euroskeptika bit će energični. Ali, na primjer, pobornici suverenista u Europi su pobijedili i na izborima u Poljskoj, ali to su rusofobi nisu bliski drugim suverenistima kao što su Francuzi i Talijani, koji se s Poljacima ne slažu o ruskom pitanju. Tako neće biti jedinstva ni među desničarima i nacionalistima, što će omogućiti očuvanje sadašnjih općih trendova u Europi i izbjegavanje temeljnih promjena u Europskoj uniji”, zaključio je Koško, što je otprilike stav ruskog politologa Fedora Lukajnova iznijetog uoči izbora i prevedenog na ovom portalu.
Izbori za EP: Europa sama po sebi nije spremna za normalne odnose s Rusijom

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Slavonac
Gost
Slavonac

Jeli to cudno,kad Lepen pobjedi prjesjednika koji zagovara Evropo bez nacija i vjera.Soros je dosta kesa ulozijo u tu teorijo.Kodnas su isto poslani njegovi studenti da razaraju nacije.Sve sami za ljudska prava.U Nizozemskoj sada traze dase dozvoli brak u troje.E moji moralisti,priroda vas sigurno nece nagraditi.

Ico
Gost
Ico

Wiki leaks: Biljana Borzan je na platnom spisku Soroša

Max
Gost
Max

U pravu ste . zna se to već dugo,

eu kolonija
Gost
eu kolonija

interesantna je francuska. imamo francuze koji žele više francuske a manje europe I imamo macrona koji je manjina. baš će biti interesantno promatrati njegov rad u budućnosti tj. vidjet će se koliko će on u euro strukturama biti spreman gurati jaku njemačku na račun slabe francuske. vidjet će francuzi o kolikom luđaku se radi.

Max
Gost
Max

I već se vidi pa u njegovom mandatu je gorio nemali broj crkava.

Sparkling
Gost
Sparkling

Dragi čitatelji: jedno je davno Tanja Torbarina napisala u jednoj svojoj kolumni i detaljno obrazložila pojam AMNEZIJE. Tj. zaborava i kratkog pamčenja što se tiče širokih masa ( a tu se misli na glasačku mašineriju). Pa zar nam je stvarno amnezija svima nama udarila u glavu? Pa zar se ne sječate Grčke Sirize? I sve one euforije na početku i što se je dogodilo s Sirizom poslije? A Španjolski Podemos? Zar ni toga se ne sječate?
Sve su to varijacije na temu. Nešto strašno treba prodrmati Europu da se probudi i vidi tko je gura u ponor.
LP

alan ford
Gost
alan ford

EU izbori su prenapuhani, zapravo beznačajni. Partija EUSA (narodnjaci-socijaldemokarti-liberali-zeleni-ljevica) zadržava veliku prednost i narednih 5 godina. Socijaldemokrati se okreću liberalima? Ha, ha, ha. Pa naravno. Gospodari iz duboke države na vrijeme su se potrudili. Klasične velike stranke; narodnjaci (demokršani) i socijaldemokarti (socijalisti) polako propadaju, zato duboka država jača zelene i liberale. Odjednom su liberali postali 3. najjači blok u EU parlamentu. U Njemačkoj, CDU polako propada, SPD je već propao, zato gle čuda, jačaju Zeleni, pedofilna strnaka koja u Njemačkoj inače ima podršku izmđu 6 i 9 % sada osvaja 20% !!!, Ha, ha., ha. U Francuskoj se duboka država na vrijeme pobrinula, nakon propasti narodnjaka (republikanaca) i socijalista, stvorila je umjetnog predsjenika Macrona i novu umjettnu stranku mainstreama, “En Marche”, koja je naprsoto zamjenula stare strankre republikanaca i socijalista.. sve je stvar taktike. Koliko sada u EU parlamentu ukupno imaju svi “populisti”, desničari euroskleptičari, računajuči i zastupnike poljskog PIS-a, mađarskog Fideža i one lijeve iz 5 zvjezdica i jednmog zastupnika Žibioh zida? Imaju negdje oko najviše 25% do 30%. To je porast u odnosu na 2014. ali Partija EUSA ima ukupno 70-75%.
Izbori za nacionalne parlamente su važniji, nego ovaj cirkus.

alan ford
Gost
alan ford

““Naravno, bit će bučno, a prosvjedi euroskeptika bit će energični. Ali, na primjer, pobornici suverenista u Europi su pobijedili i na izborima u Poljskoj, ali to su rusofobi nisu bliski drugim suverenistima kao što su Francuzi i Talijani, koji se s Poljacima ne slažu o ruskom pitanju. ”
———————————–
bolje i rusofobni protivnici EU i Brisela na vlasti u Poljskoj, nego rusofobne pristalice EU i Brisela, koje su do 2015. bile na vlasti u Poljskoj. Dakle, soroseve pudlice, Alexandar Kwasniewski, Donald Tusk, Radoslaw Sikorski i ekipa.
Realno posmatrajući situaciju, od Poljske u ovom trenutku ne može se očekivati neka pro-ruska politika. Francuska i Italija nisu imale povijesnih teškoča sa Rusijom, odnosno sa SSSR-om, kao što je imala Poljska. To je činjenica, Ali u nevoiji, se se sve može mijenjati, A ta nevolja, je prijeteća opasnost ne samo za Poljake, već i za sve ostale europske narode; Francuze, Nijemce, Talijane, …Hrvsate, Srbe, Grke, itd.. dakle postepeno uništenje svih tih naroda i njihova zamjena kroz masovni priliv afričkih i azijskih migranta. Onda bi ti novi “Europljani” bili vrlo pouzdana vojska ciohazarske duboke države u ratu protiv Rusije. Dakle; ništa nije vječno i ja se nadam, da će svi europski narodi uvidjeti povijesnu opasbnodst, koja se nadvila na sve. Dakle ili će surađivati, ili ih više neće biti. Tako se nadam, da će i Hrvati i Srbi uvidjeti to, da su i jedni o drugi u opasnosti, da oni iz Brisela i Washingtona, koji se prave prijatealji, čas jednima, čas drugima, žele uništenje i nestanak i jednih i drugih.
Talko, držim da je moguće., da će jednog dana zatopliti i odnosi između Poljske i Rusije. Ne na osnovu nekakve bratske ljubavi, već jednostavno na osnovu racionalnosti, razuma, na osnovu pragmatike, na osnovu interesa za jedne i druge- postići nekli mimaalni konzesus. Iszto to važi i za Srbe i Hrvate. Ne da sada netko gaji neku iluziju, nekakvog bratimljenj i pomirenja(zato se o previše gadnih i tragilčnih stvari prije 25 godina), već dakle čisto, na racionalnoj osnovi, zbog interesa jednih i drugih.
Dugoročno gledano, ako Poljaci žele sačuvati svoj nacionalni idenitet, kulturu, vjeru, tradiciju, morat će se jednog dana okrenuti suradnji sa Rusijom. Jer, zapadne države EU će sve pasti, odnosno faktički su već pale pod potpunu kontrolu ciohazarske duboke države. Koja se sada pravi prijatelj Poljacima, međutim, radi na postepenom uništenju poljskog identiteta.

Lucija
Gost
Lucija

Forde
‘Oni’ idu korak po korak. I koriste priliku. Ti migranti su u prvom redu tu da nas srede…predaleko je to misliti da ćeš s njima na Rusiju. Previše se stvari može izdogađati…
A dati im oružje…? Pa koga bi prvo napali?

čitalac
Gost
čitalac

Slažem se s ovim zadnjim, Rusom Koškom.
Tresla se gora, rodio se – miš!

Ana
Gost
Ana

Koliko je Salvini u pravu? Nazalost , “nikoliko”….

Euro
Gost
Euro

Salvini se trudi da u svojoj drzavi napravi red, kao sto to čini Orban u Mađarskoj. To je to. ne da da mu se.u po ljudstvu i drzavi. znači na pravom je putu.

hiber
Gost
hiber

Alternativne cinjenice. Tkz. populisti i nacionalisti sigurno ne dolaze na vlast u EU. Prije se moze reci da su ojacale tendencije vise europske integracije i kapitala. Inace se tako i ne vlada u EU. Tu se vec sve unaprijed zna. Brexit je samo pojacao tendeciju integracije kapitala u EU, a u GB se sada raspada i najveci protivnik EU integracija. Farange im je napravio dobar posao. EU birokracija bi mu morala dignuti spomenik.

Miki
Gost
Miki

Što se umeškoljali aziatsku Rusiju u EU stvari? Važno za EU jest da se prestane sa uvozom ilegalnih migranata i uveličavanjem bolesne ljevičarsko-liberalne ideologije naprama prirodnim zakonima, tu će biti desnica jedinstvena.

Ana
Gost
Ana

@Miki- u stvari se navodni politicki oponenti (pljuc), familije HDZ i SDP u Briselu kao navodno ni u cemu ne slazu, samo sto su zadnjih desetljeca upeli sve snage da nas sve skupa smaknu sa lica zemlje- svaki mjesec novim zakonima koji favoriziraju imigraciju, nagradjuju slobodu govora socijalnim ekonomskim politickim i inim progonima , uvodjenjem novih i novuh ludjackih socijalnih antizdravorazumskih iscasenih pravila i odredbi. I desnica je glasala za Marakeski sporazum, koji ce se tek vidjeti u pravom svjetlu. Plazenje pod gospodarima u Strazburgu i Briselu, prodavanje magle biracima kako su eto, u teskoj borbi za njihove interese.
Sada vise nemaju vecinu, ali tu su liberali ista banda, tako da im nece faliti prilike za “borbu za birace” (pljuc). Za svaku sigurnost- tu su i salonski ekolozi, gadniji promigranti i od naiscasenijeg antife, a ni puno im ne smetaju transatlantski sporazumi i stotine tisuca tankera sa jednog kraja planete na drugi, krcenje suma za dobrobit palmina ulja i slicno.

Lucija
Gost
Lucija

Koliko mi je poznato, ni u Rusiji, niti u zemljama istočnog bloka nisu postojali homoseksualni brakovi, niti se takvo ponašanje poticalo…

samo tako
Gost
samo tako

Jedino je pouzdano da je Salvini još u kampanji i da mu elementarno zbrajanje predstavlja veliki problem

POVEZANE VIJESTI

Izbornik