Francuska: Slab “peti čin” prosvjeda još nije razlog da Macron proglasi pobjedu

zuti prsluci
10 komentara

Iako je sudionika “petog čina” prosvjeda “Žutih prsluka” u Francuskoj bilo znatno manje u odnosu na skupove održane prošlih tjedana, na državnoj razini se još ne čuje trijumfalno raspoloženje, piše France Inter. Prosvjednici se postupno kreću od ekonomskih zahtjeva kao političkim, a podrška “Žutim prslucima” među stanovništvom ne pada. Zato je prerano govoriti o propasti pokreta.

“Na “peti čin” prosvjeda “Žutih prsluka” prošle subote je francuska vlada gledala kao na provjeru  reakcije javnosti na obećanja predsjednika Emmanuela Macrona. Iako se broj onih koji su se okupili prošle subote ozbiljno smanjio u usporedbi s demonstracijama proteklih tjedana, trijumfalna raspoloženja na državnoj razini još se ne čuju”, prenosi France Inter.

“Reakcija predsjednika na skup koji je održan 15. prosinca još nije uslijedila, baš kao ni od strane premijera. Čini se da vlasti svojim prekomjernim optimizmom ne žele ponovno rasplamsati neugašeni plamen”, vjeruje autor članka.

Predsjednik Macron je 10. prosinca dao niz važnih izjava o obećanja kako će poboljšati kupovnu moć stanovništva i interakciju vlasti s građanima u području energetske politike, javne djelatnosti i demokracije. Međutim, od tada su zahtjevi “Žutih prsluka” već postali politički. Sada traže da se prije donošenja važnih odluka za društvo i prije slanja inicijativa u parlament mogu održati građanski referendumi, kojih u Francuskoj nema. Osim toga, još uvijek se traži ostavka Macrona.

Osim toga, podrška javnog mnijenja pokretu je i dalje visoka. Prema najnovijim istraživanjima, oko dvije trećine stanovništva podržava ili simpatizira prosvjednike, a oko 50% ih da nastave sa svojim zahtjevima.

Kako piše France Inter, francuski političari i stručnjaci s oprezom procjenjuju buduće izglede protesta. Prema ljudima iz Macronovog okruženja se pokret postupno stišava, ali i oni tvrde kako se ne može reći da  se to događa zbog govora Makrona ili zbog trajanja prosvjeda.

Zastupnik parlamenta iz Republikanske stranke Manche Philippe Gosselin vjeruje da je razlog za pad aktivnosti prosvjeda bio osjećaj odgovornosti građana koji ne žele da se nastavi nasilje i nanosi šteta gospodarstvu.

Međutim, predstavnici “lijevog” krila u francuskoj politici se ne slažu se s njim. Prema njima još ništa nije gotovo.

“Vidimo ljude koji su se ujedinili u pokretu koji, po mom mišljenju, prosvjeduje protiv politike koja se proteklih godina provodi u vezi povlastica i porezima, politike koja je dobila novo ubrzanje pod Macronom”, izjavio je Eric Coquerel, član stranke Nepokorena Francuska.

Prema zastupniku stranke Nacionalno okupljanje, bivši Nacionalni front, Sébastienu Chenu, broj “Žutih prsluka” nije se smanjio, samo su se odlučili proširiti i pokriti druge regije, poput Bordeauxa ili Perpignana, gdje je i sam bio prisutan i potvrdio je velik broj sudionika subotnje prosvjedne akcije.

Što se tiče zahtjeva “Žutih prsluka” za mogućnošću održavanja građanskih referenduma u rješavanju pitanja od javnog značaja, politolog Yves Saintomer smatra da je njihova provedba dobra ideja.

“To bi bio ozbiljan napredak u demokraciji i interakciji vlasti i naroda. Do sada su njihovi referendumi korišćeni samo kada predsjednik želi dati legitimitet svojim postupcima. Da biste to učinili u Švicarskoj, imate se priliku izjasniti s vremena na vrijeme. Ovo će biti značajna inovacija” , vjeruje stručnjak, uz pretpostavku da Macronova vlada dozvoli održavanje građanskih referenduma na inicijativu samog naroda, a ne kao odgovor na pitanje koje se biračima predstavi od strane izvršne vlasti.

France Inter

 

Philippe GosselinprotestiŽuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

8 mrtvih….nisu to protesti, to je ozbiljan sukob;EU ni riječi.

shumadinac
5 godine prije

Potencijal građanskih referenduma ide od izrazito pozitivnog do vrlo negativnog.
Pozitivne strane su jasne, tu ne treba mnogo objašnjavati ali… Kakva će se pitanja postavljati na njima? Dobro znamo kako manipulacija referendumskim pitanjima može da promeni smisao referenduma.
Ko će da određuje ta pitanja? Tu se vraćamo na postojeći politički sistem i negativna iskustva sa “ljudima iz naroda” koji zapanjujućom brzinom prelaze na drugu stranu.

Ima tu još “nezgodnih” momenata ali da pređem na suštinu. Dobar primer bi nam mogao biti socijalizam: on nije bio loše zamišljen ali je loše sproveden. Zbog tragičnog kraja služi kao “strašilo” za one koji razmišljaju o nekakvim promenama. Ne bi se smelo dozvoliti da i inicijativa građanskih referenduma završi na isti način. A možemo biti sigurni da će pokušati…

Stevo
5 godine prije

Dvjesto,tristo hiljada ljudi koji protestuju u zemlji od 62 miliona stanovnika.Pa to nije ni jedan posto stanovništva.Da nije malo prenaglašeno?

Trubadur
5 godine prije

Sve dok se lijena i indolentna stoka sitnog zuba drži permise, da postoji neka demokratija, koja naravno ne postoji, sve dotle, se ništa suštinski neče promijeniti…. Pa još i danas u postmodernom vremenu ima masa ljudi, koja vijeruje u lijevicu i desnicu…..Ima samo neoliberalna globalistička elita i njeni lakaji , a na drugoj strani neke popilustičke suverenističke struje, koje samo silom slučaja, kao odgovor na ove prve, nešto znače a u biti su samo skup oportunista, koje lete na krilima antiglobalnog diskurza……Za bilo kakvu promijenu, potrebna je ili revolucija koja ja mislim danas više ni približno nije moguča ili neki ozbilniji rat, koji bi malo promiješao kloaku društvene zapadne dekadencije i ništavluka……… A o žutim prslucima, sve najbolje za sad….Sve dok protestiraju u ime umirajučeg srednjeg razreda bez ideološko-političkih gluposti, ja jih podupirem….

shah
5 godine prije

pisi kuci propalo je, Makaron ih je maknuo s ulice. sad MSM mogu pisati da je podrska zutim prslucima pocela opadati.
Resistance is futile.

Ana
5 godine prije

Oduvijek su diktatori s represivnim metodama držali narod u pokornost i. Neko vrijeme….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI