Iran poručio Trumpu da prestane dosađivati s prijetnjama na Twitteru

Iran SAD EU
6 komentara

Američki predsjednik Donald Trump proteklih dana upućuje stalne prigovore i napade na Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanje cijene nafte, a ove pozive i prijetnje prati američki pritisak na europske zemlje da prestanu kupovati iransku naftu

“Kartel OPEC mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Oni podižu cijene, dok Sjedinjene Države brane mnoge od članica OPEC-a za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta smanjite cijene!”, jedna je od poruka koje je Trump objavio na Twitteru.

Naime, uz ove cijene nafte tipa Brent, koja je potrebna i američkim rafinerijama, dovode do velikog povećanja cijena benzina za američke potrošače, što Trumpu i republikancima stvara probleme uoči izbora za Kongres koji će se održati u studenome.

Trump je u subotu rekao da je Saudijska Arabija na njegov zahtjev pristala povećati proizvodnju nafte, “možda za dva milijuna barela na dan, kako bi nadoknadila razliku zbog napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venezueli i spriječila porast cijena na tržištu”.

Međutim, čak i ako Saudijska Arabija ili Rusija povećaju proizvodnju kako bi nadoknadili potencijalni manjak nafte iz Irana i Venezuele, to još uvijek ne znači ništa, jer je to dio dogovora kojeg su postigli OPEC i druge zemlje izvoznice koje nisu dio kartela nedavno u Beču.

Iran poručio Trumpu da prestane dosađivati na Twitteru

Trump i ugovor s Iranom

“Nafta će uskoro stajati 100 dolara po barelu zbog poremećaja u dobavi koje je izazvao američki predsjednik Donald Trump”, rekao je u četvrtak iranski predstavnik u OPEC-u, dodavši kako je nerazumno nadati se da će Saudijska Arabija i Rusija pomoći u obaranju cijena crnog zlata.

“Trump bi trebao znati da će blokiranjem pristupa globalnim tržištima Iranu završiti kao talac Saudijske Arabije i Rusije, jer tim dvjema zemljama nije u interesu sniziti cijene nafte”, rekao je iranski predstavnik u kartelu Hossein Kazempour Ardebili.

Iran je treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u i ima veliku ulogu na tržištu nafte, najviše na rastućem azijskom tržištu.

“Odgovornost za to što će potrošači u cijelom svijetu, prije svega na američkim benzinskim postajama, plaćati nepotrebno visoke cijene goriva, leži samo na Trumpu, a cijena uskoro će vidjeti cijenu veću od 100 dolara po barelu”, rekao je Kazempour.

Američki State Department je pokrenuo diplomatsku kampanju i pod prijetnjom sankcija je prošli tjedan pozvao sve zemlje, uključujući Kinu i Indiju, važne iranske kupce, da prekinu uvoz iranske nafte najkasnije do 4. studenoga.

“U slučaju takvog scenarija bi SAD nametnule imperijalističku politiku i prekršile međunarodne zakone”, rekao je iranski predsjednik Hassan Rohani i zaprijetio kako u tom slučaju naftu ne bi mogle izvoziti ni druge zemlje.

Iranski dužnosnici su ranije zaprijetili blokadom Hormuškog tjesnaca, geopolitički jednim od najvažnijih na svijetu, kroz kojeg Iran, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati u svijet šalju oko 20 posto svjetske nafte i oko 35 posto sve nafte koja se prevozi morskim putem. Kroz tjesnac dnevno u prosjeku prođe 14 tankera, prevozeći 17 milijuna barela sirove nafte od koje 85% završi u, Kini, Indiji, Japanu i Južnoj Koreji.

“Susjedi smo i to ćemo ostati. Znamo da možemo i moramo živjeti zajedno. Nitko od Trumpa ne traži da ih štiti. Ali vi se svađate sa svima, gospodine Trump, otkako ste preuzeli dužnost”, rekao je Kazempour.

nafta

Pozvao ga je i da prekine dosađivati s prijetnjama na Twitteru, putem kojeg proteklih dana poziva na povećanje proizvodnje nafte i da se tako obore cijene.

Prema riječima čelnika iranskog izaslanstva u OPEC-u Hosseina Kazempoura Ardebilia, uporni poticaji Trumpa su doveli do suprotnog učinka i cijene nafte rastu, navodi Associated Press.

“Nakon vaših brojnih i nepristojnih objava na Twetteru, cijene nafte su porasle za 10 dolara”, rekao je Ardabil.

Cijene nafte se iznova približavaju granici od 80 dolara za barel, što znači da Trumpove prijetnje malotko uzima za ozbiljno. Portal Oil Price navodi kako bi već ovog ljeta barel Brenta mogao stajati više od 80 dolara, što se da zaključiti iz slijeda događaja od 2015. i kada su nakon naniže razine u proteklih nekoliko godina cijene nafte počele rasti.

Trgovinski rat, mogući odgovor Irana sa zatvaranjem, čak i djelomičnom, Hormuškog tjesnaca, poremećaji na tržištu i drugi globalni događaji, osobito posljednjih nekoliko tjedana, navode stručnjake da razmotre realnu ponudu i potražnju nafte, cijene nafte i globalnu ekonomiju. Izgleda da će se zbog manjka nafte njezine cijene povećati.

U Venezueli pada proizvodnja, a prijetnje Iranu daju suprotan učinak. Čini se da se rizik sigurne globalne opskrbe naftom povećava. Nadolazeća povećanja proizvodnje nafte, planirana prvenstveno od strane Saudijske Arabije i Rusije, možda neće biti dovoljna za kompenzaciju pada proizvodnje u Venezueli i kod nekoliko drugih proizvođača. Ako se zbog sankcija smanji izvoz Irana, možda povećanje proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji neće biti dostatno i sve je vjerojatnije da ćemo ovog ljeta vidjeti naftu po cijeni od 80 dolara, piše specijalizirani portal Oil Price.

BrentNaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
5 godine prije

Jevreji kreću na Iran. Posto ih ne mogu vojno pobjediti, sljedeći korak je izolacija Irana kao npr SK. A i tu će izgubiti rat s obzirom da taj rat predvodi glupi Krump.

Miki
5 godine prije

Trump namerno uspostavlja politiku nesigurnosti, baš da bi porasla cena nafte, da bi se islatilo iskorištavanje naftnih škriljevca, kojma obiluje SAD. Ne radi on to zato što je nesmotren starkelja.

Mikojan
5 godine prije

Zabrana kupovine Iranske nafte, ma dajte, i što bi se desilo da Iran kaže da prodaju barell po 40-50Eura ili ekvivalent u Rubljama, Yuanima ?

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci imaju na vlasti totalne idiote.

Outsider
5 godine prije

Istina pomalo izlazi na svijetlo dana.
Svu naftu koju su prikazivali kao
proizvedenu iz “kamenja” , nemogu vise
krasti preko isila ,kurda itd…
Kakav skriljevac, kakve bajke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI