Izrael objašnjava odbijanje isporuke sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini

Benny Gantz
9 komentara

Izrael jednostavno nema proizvodne kapacitete za snabdijevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane, smatra ministar odbrane Benny Gantz. Kijev je zatražio isporuku Iron Dome i drugih sistema za suzbijanje dronova za koje tvrdi da je Rusija dobila od Irana.

“Obim naše proizvodnje je manji od potrebe za izvozom. Nemamo dovoljno veliku proizvodnu bazu” za ono što je Ukrajini potrebno, rekao je Gantz novinarima u utorak. Spremao se da podnese ostavku na mjesto novog ministra odbrane, kojeg će imenovati dolazeći premijer Benjamin Netanyahu.

“Čak i ako se odluči da promijenimo politiku, nije moguće da ispraznimo naše sisteme protivvazdušne odbrane. Ovi razgovori su prazan zrak”, dodao je Gantz. “Provjeravamo svaki dan šta se može učiniti i kako proširiti našu pomoć, ali ne smijemo zaboraviti da NATO stoji iza Ukrajine.”

Kijev je u više navrata tražio vojnu pomoć od Izraela, a nedavno se fokusirao na sisteme protivvazdušne odbrane Iron Dome i Arrow. Prošlog mjeseca, ambasador Kijeva u Tel Avivu, Evgeny Korniychu, rekao je u intervjuu da bi SAD trebale izvršiti pritisak na Izrael da Ukrajini da oružje, kao “jedinu zemlju koju Izrael sluša”.

Izrael trenutno radi na dopuni zaliha raketa presretača Tamir za baterije Iron Dome, nakon što je oborio više od 4.300 raketa koje su iz Gaze ispalili Hamas i Palestinski islamski džihad tokom sukoba u maju 2021. godine.

Ukrajina je takođe navodno tražila sisteme protivvazdušne odbrane od SAD, navodeći kao razlog razorne ruske napade na njenu infrastrukturu. Predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Iran da isporučuje Moskvu bespilotnim letjelicama samoubicama Shahed-136, a njegov glavni savjetnik pozvao je na “udare” – vjerojatno od strane SAD -a na iranske pogone za proizvodnju dronova i projektila.

Teheran je priznao da je Moskvi prodao “mali broj” dronova, ali je rekao da je to bilo prije nego što su neprijateljstva u Ukrajini eskalirala u februaru.

Izrael se suzdržao od pružanja direktne vojne pomoći Ukrajini u nastojanju da održi odnose s Moskvom, koja ima ekspedicione snage u susjednoj Siriji.

IZRAELNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Laze. U Knesetu je fino objasnio da uopste nebi bili efikasni za ruske rakete, jer sistem nije ni predvidjen da njih obara. Slanje nebi nista pomoglo Zelenskom, a donijelo bi losu reklamu Izraelu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Prava istina je da 70% poslanog zapadnog naoružanja u Ukrajinu ne vidi prve crte bojišnice, preprodaju Ukri na veliko na dark webu, masa toga završi kod Rusa, koji bi dobijene dijelove izaelskog Iron Dome-a lako mogli proslijediti Iranu da prouči (ili bilo tko drugi tko ga tamo kupi), a Iranci su smrtni neprijatelji Izraelu.

Sada su Izraelci izmislili službenu priču za javnost koju čitamo u ovom članku.
Čudi me da Židov Zelenski toliko stišće svoju braću iz Izraela s time.

Pogotovo što Izrael niti danas ne sankcionira Rusiju.

Ico
1 godina prije

Vlada Izraela je pravilno postupila. Zbog Ukrajinaca kvariti odnose s Putnom?!? Kaj god!

Ico
1 godina prije

Politička elita Ukrajine je bila zaokupljena pljačkom resursa Ukrajine, pa nije vodila brigu o sigurnosti države, a i njihovi tutori su ih vrlo kvalitetno “navukli na tanak led”

Max
1 godina prije

Ne žele ljutiti Ruse.

Anto
1 godina prije

Izraelska pvo nema sanse protiv Ruskih raketa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI